Ibop, hoe en wat?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
NoireIdylle

Berichten: 799
Geregistreerd: 21-02-03
Woonplaats: Barneveld

Ibop, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-07-03 19:35

Met onze merrie Swelza (v. Ronaldo) zijn wij laatst naar de keuring geweest, waar ze als 2e eindigde en Ster werd. Daarna naar Ermelo geweest waar ze voorlopig Keur werd. In november gaan we met haar de Ibop doen.. Maar wie kan mij daar meer over vertellen, wat ons daar te wachten staat. Heb begrepen dat je een proef rijdt..een parcourtje rijdt en wat nog meer... Graag meer info, alvast dank!

[edit:Cody]'Ibob' in titel veranderd in 'Ibop' ivm resultaten voor zoekfunctie Lachen [/edit]

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 22:34

INSTELLING BRUIKBAARHEIDS ONDERZOEK PAARDEN(IBOP)
Vanaf 1957 worden driejarige en oudere paarden onder verantwoordelijkheid van destijds het Landbouwschap getest op hun bruikbaarheid. In die periode richtte het onderzoek zich op de bruikbaarheid als landbouwtuigpaard. Sinds 1963 worden rijpaardkenmerken getoetst en in later jaren zijn er proeven ontwikkeld om de bruikbaarheidseigenschappen van tuigpaarden en Gelderse paarden te toetsen. De test duurt ongeveer 15 minuten. Door het kortdurende en eenmalige karakter van de test moet de IBOP-proef gezien worden als een voorzichtige inschatting van de aanleg van een paard. Stationsmerrietesten en sportprestaties geven door de getoonde herhaalde verrichtingen meer zekerheid over de werkelijke sportaanleg van paarden.
De genoemde proeven worden gehouden voor driejarige en oudere KWPN-paarden (merries-hengsten-ruinen), geregistreerd in veulenboek, stamboek of Register A en merries geregistreerd bij een EU-erkend stamboek.

Keurschap
Bij de keuze voor welke proef u uw paard wilt opgeven dient u rekening te houden met onderstaande regels voor het keurpredikaat betreffende het resultaat van de af te leggen IBOP-proef :
a. type rijpaard (RP); rijpaardproef met:
- minimaal 40 punten voor het onderdeel dressuur, waarbij geen cijfer lager dan een 6 voor de basisgangen, of
- minimaal 40 punten voor het onderdeel springen, of
- minimaal 70 punten voor dressuur en springen

Influenza-enting
Elk paard dat deelneemt aan een ibop dient op de juiste wijze (vraag uw dierenarts) te zijn gevaccineerd tegen influenza. Voor deelname aan de ibop mag de laatste enting maximaal 1 jaar geleden zijn uitgevoerd. Ter plaatse dient, op verzoek, het bewijs van vaccinatie getoond te worden.

Registratiebewijs
De eigenaar dient het registratiebewijs van het paard bij zich te hebben. De jury behoudt zich het recht voor te controleren of het getoonde paard en het afstammingsbewijs bij elkaar horen.

Uitsluiting/beëindiging van de proef
Het voor het onderzoek aangeboden paard wordt uitgesloten indien de jury daartoe termen aanwezig acht (ziekte, kreupelheid etc.). Tevens kan de jury het onderzoek beëindigen wanneer het paard volgens haar op niet aanvaardbare wijze wordt voorgebracht of gereden. Bij uitsluiting door de jury en na inzending van een veterinaire verklaring aan het KWPN-hoofdkantoor bestaat de mogelijkheid alsnog de proef af te leggen, onder voorbehoud, later in het seizoen tijdens een nog te organiseren extra dag. Restitutie van het inschrijfgeld is in dergelijke gevallen niet mogelijk. Er wordt nadrukkelijk op gewezen dat het gemberen van de paarden of het gebruik van verboden hulpmiddelen de jury het recht geeft deze paarden niet te accepteren of op een later tijdstip te beoordelen.

Jury
De jury wordt gevormd door twee personen, waarvan één optreedt als voorzitter. De jurycommissie legt haar bevindingen vast op een certificaat. Zij geeft bij de cijfers zonodig een korte verklarende toelichting en verstrekt alle gegevens die van belang zijn. Het certificaat wordt u later toegezonden door het KWPN-kantoor. Mocht u na de gegeven toelichting toch nog vragen hebben, dan kunt u die na afloop van de proeven stellen aan de voorzitter van de jury. De jury geeft zijn/haar beoordeling voor de verschillende onderdelen op de schaal van 0 tot en met 10 met een stapgrootte van 0,5 punten.
Aan de cijfers dienen de volgende betekenis te worden gegeven:
0 niet uitgevoerd
1 zeer slecht
2 slecht
3 tamelijk slecht
4 ruim onvoldoende
5 onvoldoende
6 voldoende
7 ruim voldoende
8 goed
9 zeer goed
10 uitmuntend

Rijpaarden
De deelnemende combinaties worden in groepen verdeeld, waarbij per groep van ca. tien paarden in de ene bak eerst de dressuurproef wordt afgelegd, dan in de andere bak de springproef onder het zadel en het vrij springen. Aan alle paarden en ruiters/amazones zal de mogelijkheid geboden worden om het terrein met hindernissen te verkennen. De eigenaar van een paard kan verzoeken de hindernissen te verhogen en te verbreden door dit aan te geven op het aangifteformulier. Om organisatorische redenen zullen deze paarden als laatste ingedeeld worden, mede daarom is het niet mogelijk de gemaakte keuze, aangegeven op het opgaveformulier, ter plaatse te herroepen c.q. te wijzigen.

Optoming paard
Trenshoofdstel met africhtingsneusriem, Engelse- of gecombineerde neusriem, enkele dikke trens (metaal of rubber), enkele of dubbele teugel. Het gebruik van hulpteugels, bandages, pijpkousen en strijklappen is niet toegestaan. Bij het afleggen van de springproef zijn peesbeschermers of pijpkousen toegestaan. Het gebruik van sporen is toegestaan mits de radertjes niet scherp gepunt en goed draaibaar zijn. Indien de sporen geen radertjes hebben, dienen het knopsporen te zijn. Een karwats van maximaal 75 cm lengte mag eveneens worden gebruikt. Een en ander conform het wedstrijdreglement van de afdeling basiswedstrijdsport van de KNHS. De amazone of ruiter die het paard rijdt, dient een cap te dragen.

Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit de volgende verrichtingen:
A. dressuurproef;
B. springproef (zowel onder het zadel als in vrijheid).
- Bij A binnenkomen in draf, tussen D en X in stap, tussen X en G halthouden en groeten
- Voorwaarts in arbeidsdraf, bij C op de rechterhand;
- Bij A slangenvolte met 3 bogen;
- Van M naar K van hand veranderen in middendraf;
- Tussen A en F in stap; van F naar H van hand veranderen in vrije stap;
- Tussen C en M arbeidsdraf;
- Bij B grote volte eenmaal rond; daarna bij B hoefslag rechts volgen in arbeidsgalop;
- Bij A grote volte eenmaal rond;
- Tussen K en H middengalop;
- Tussen C en M arbeidsdraf;
- Van K naar M van hand veranderen in middendraf;
- Bij E grote volte eenmaal rond en daarbij het paard de hals laten strekken
- Bij A overgang naar stap
- Bij B arbeidsdraf
- Tussen M en C arbeidsgalop links
- Bij B grote volte eenmaal rond
- Tussen H en K middengalop
- Tussen A en F arbeidsdraf
- Tussen M en C stap
- Bij H naar F van hand veranderen in vrije stap
- Bij A afwenden tussen D en X halthouden en groeten, daarna rijbaan verlaten.

Beoordeling dressuur
a. stap
b. draf
c. galop
d. geschiktheid als dressuurpaard (2x) (waaronder wordt verstaan: de zelfhouding, het zich laten rijden, kortom de geschiktheid als dressuurpaard)
Bovenstaande onderdelen a t/m d worden gewaardeerd met een cijfer 0 t/m 10, met dien verstande dat het te geven cijfer voor onderdeel d met twee wordt vermenigvuldigd.

Springproef
Hierin dient zowel het springen in vrijheid als het springen onder het zadel beoordeeld te worden. Hoogtes dienen volgens de nu gehanteerde maatstaven aangehouden te worden. Voor drie- en vierjarigen is de hoogte van de hindernissen 80 cm. Op verzoek van de jury of de berijder tot 115 cm. Vijfjarige en oudere paarden 90 cm. Op verzoek van de jury of de berijder tot 125 cm. Het vrijspringen wordt getoond na het 'bereden' gedeelte of wenselijker aan het einde van de dag. De hindernissen in de rechte lijn worden dan aangevuld tot een couloir.

Beoordeling springen
a. afdruk
b. techniek
c. vermogen
d. geschiktheid als springpaard (2x) (waaronder wordt verstaan: het zich laten rijden tussen de hindernissen, kortom de geschiktheid als springpaard)
Bovenstaande onderdelen a t/m d worden gewaardeerd met een cijfer 0 t/m 10, met dien verstande dat het te geven cijfer voor onderdeel d met twee wordt vermenigvuldigd.

Rijproef
Op verzoek van de jury kunnen bepaalde onderdelen nogmaals getoond worden.

Springproef
De jury staat bij het springen 'zo mogelijk' in de baan.
De gehele springproef dient te worden afgelegd.
De puntenwaardering wordt gegeven na de springproef en het vrijspringen.
Bij drie keer weigeren volgt niet automatisch diskwalificatie; de combinatie zal gestimuleerd worden door het aanpassen van een hindernis de schroom van het paard te overwinnen. Dit ter beoordeling van de jury.

www.kwpn.nl

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 22:42

Ja ik zag de vraag en ik dacht laat ik maar op Jenneke wachten, dat bespaard me een hoop gezoek en onvolledige gegevens Haha!

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 22:49

sarabande schreef:
Ja ik zag de vraag en ik dacht laat ik maar op Jenneke wachten, dat bespaard me een hoop gezoek en onvolledige gegevens Haha!


Haha!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 23:30

o jemig de t weer verwisselt Bloos! Blond

NoireIdylle

Berichten: 799
Geregistreerd: 21-02-03
Woonplaats: Barneveld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-07-03 08:49

Helemaal geweldig!! Super antwoord, hartelijk dank! Haha!

Nog 1 klein ander vraagje; NoireIdylle (v Argus) is 2 jaar geleden niet door de Ibop gekomen. Ik heb haar nu in het springen M+2. Als zij M+5 is, dat zij het predikaat dan wel krijgt? (Ze heeft ook al eens een veulen gehad) En dat dat alleen nog dit jaar telt, vanaf januari Z+..?


Solly iets langer vraagje geworden.. Bloos!

Groetjes Silvana.

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-03 12:22

Ja, als je dit jaar nog M+5 springen wordt, wordt je merrie automatisch keur (mits het veulen veulenboek of Reg A is geregistreerd, maar daar ga ik wel van uit). En ze moet natuurlijk ster zijn, maar das logisch. Vanaf volgend jaar moet ze voor keur opnieuw worden aangeboden op de keuring, voor het voorlopige keurschap en een verrichting (IBOP/EPTM/Sport).

NoireIdylle

Berichten: 799
Geregistreerd: 21-02-03
Woonplaats: Barneveld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-07-03 13:02

Dank je wel voor je uitleg! Nog 3 wp te gaan dus! Haha!

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-03 13:14

Ja veel succes, moet te doen zijn toch?

NoireIdylle

Berichten: 799
Geregistreerd: 21-02-03
Woonplaats: Barneveld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-07-03 14:39

Vandaag bij Tolboom in Bunschoten gereden, 1 balk; nog 2 w.pnt. te gaan!! jiipie!!