Nederlandse Paarden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Nederlandse Paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-03 14:01

Hmm, dacht er eventjes over na.. Hoeveel Nederlandse paarden heeft Nederland nog? Alleen maar Friezen, Groningers, Gelderlanders en wat Zeeuwen? Was het Nederlandse paard zo in-en-in slecht dat we van alles maar moesten importeren om te modernizeren? Schijnbaar hadden de fokkers van voor de oorlog verre van een vooruiziende blik, aangezien al die moderne paarden uit het buitenland kwamen.

Ik heb overigens gemakkelijk praten, ik fok een buitenlands ras. Er waren gewoon geen ponies tussen de 1.10m en 1.22m in Nederland voor 1959. Wel frappant dat die Welsh Pony klaarblijkelijk modern genoeg was om het stamboek vlak na de oorlog te sluiten..

Zo maar eens een discussie...

[edit] wat minder politiek beladen titel... [/edit]

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-01-03 08:20

We zijn inmiddels alweer ontdooid. De vorst zat hier 1,5 meter in de grond. Wat dus inderdaad interessant is, is dat Nederland er zo prat op gaat dat ze zo'n geweldige paarden fokken. Dat is dus helemaal geen gevolg van traditie. Op zich hoeft dat niet fout te zijn. Denk maar aan de koeien. Friese koeien waren heel lang de besten van de wereld. Nederlanders verkochten ze naar Amerika, daar gingen ze er doelgericht mee fokken en kruisne met bijvoorbeeld Holsteiners en binnen de korstse keren was de Friesian-Holstein uit Amerika de beste melkkoe ter wereld. Dat kwam met name omdat men in Nederland een soort van dubbeldoelkoe (Vlees en Melk) wilde fokken, terwijl men in Amerika alleen maar melkkoeien of vleeskoeien wilde.

Nederland zat dus verder vol met keuterboertjes, zoals mijn opa, die gewoon een paard hadden voor het werk. Er was geen uitgebreide adlestand, de jacht met behulp van paarden was in Nederland ook niet zo ontwikkeld en paardenraces waren bijvoorbeeld in Engeland veel meer in zwang.

Daarnaast zijn de meeste oorlogen van Nederland op zee gevoerd. Duitsland had veel oorlogjes, waarvoor weer goede rijpaarden nodig waren. Als we dat in Nederland kijken, dan werden we vroeger snel onder de voet gelopen door Napoleon, de 80-jarige oorlog was meer een soort van Guerilla oorlog en in de tweede wereldoorlog waren paarden zelfs amper meer relevant.

Nederlandsers waren dus pragmatischer, paarden waren gewoon voor het werk. In Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland waren paarden een symbool van macht en een belangrijk wapen in de oorlog.

Die hitten heb ik inderdaad wel van gehoord. Tot op de dag van vandaag wil mijn vader geen sektie B's, omdat ze hem aan de hitten voor de melkkar doen denken Knipoog Ik dacht alleen niet dat ze er zoveel hadden in de sektie A maat.

Over de Welsh maak ik me geen zorgen. De goeden winnen het uiteindelijk wel. Als ik me ergens zorgen over maak, dan is het fokkers die maar met een bloedlijn willen fokken en zo een ras binnen een ras willen gaan fokken. Vaak letten ze niet eens zo goed op de kwaliteit en nog vaker gaan ze aan inteelt ten onder. Gelukkig ken ik maar een handvol van die fokkers, en ze zijn niet in Nederland.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: corinadrenth, Muronia, Umeo, XXleonieXX en 12 bezoekers