[AR] mennen tegengesteld aan rijden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Leetje

Berichten: 1228
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: Strijen

[AR] mennen tegengesteld aan rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-07-04 21:58

Ik ben mijn haflinger voor de wagen aan het beleren.
Onder het zadel heeft ze erg veel moeite met de rechterhand, met stelling en buiging.
Voor de wagen merk je nu duidelijk dat ze links veel moeilijker is Verward

De man die me helpt die rijd 2 span end e ponys worden door zijn dochter gereden en die zei ook dat de "moeilijke kant" onder het zadel bij hem tegengesteld is aand e moeilijker kant met mennen...

Wie heeft hier ervaringen mee of weet hoe dit komt?

Dennis

Berichten: 31466
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 22:05

Ik heb dit nooit zo mee gemaakt. Ze zijn of aan de zelfde kant minder soepel of soms juist voor de kar aan bijde kanten even soepel(dus voor de kar soepeler dan onder het zadel).

Maar dat bij het rijden de ene kant moeilijk is en bij het mennen de andere kant heb ik nog niet mee gemaakt.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 22:15

Niet dat ik nou zo veel paarden voor de wagen gehad heb, maar de Isolda en Berber hadden onder het zadel en voor de wagen de zelfde kant als moeilijke kant.
Udinde weet ik nog niet, die moet eerst maar eens fatsoenlijk aangereden worden Haha!

Percy

Berichten: 12070
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 22:25

Sally heeft ook zowel onder het zadel als voor de wagen moeite met dezelfde kant. Van Parcival weet ik het nog niet, die heeft niet echt een hele moeilijke kant onder het zadel en voor de wagen is er tot nu toe helemaal geen verschil voor zover ik weet.

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 22:28

liberty en Magpie zijn voor de wagen hetzelfde als onder zadel.

Misschien heb je voor de wagen een andere inwerking Leentje, dat je iets anders doet dan onder zadel.

Gracia

Berichten: 2441
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 23:16

gracia heeft eigenlijk helemaal geen moeilijke kant.... ik heb er eerlijk gezelgd nooit van gehoord dat dit met de wagen ook zo kan zijn. ik loopt toch rond op een stalhouderij....

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 00:23

Met rijden rijd je veel met de buitenteugel erbij, voor de kar eigenlijk vooral aan het binneste leidsel.
Dus; stel dat je paardje graag aan de linkerkant vastpakt aan het bit. Dit zal linksom veel problemen veroorzaken, want jij wil hem juist niet laten vastpakken, en al helemaal niet op de binnenhand.
Maar met mennen rijd je voornamelijk aan het binneste leidsel, en is het links vastpakken als je linksom gaat dus niet zo'n probleem. Maar al je rechtsom gaat dus juist weer wel.
is het te volgen??

Maar met het inbuigen van zijn lijf zou het steeds dezelfde kant moeten zijn waarop het lastiger gaat. Alleen met de teugel/leidsel aanname dus niet. Of misschien is het een spierkwestie, ik heb me nooit verdiept in welke spieren ze nou met rijden vooral gebruiken, en of dat dan andere zijn voor de kar. Ja, de draag- en trekspieren. Maar het lijkt me dat hij voor de kar juist met de buitenkant moet trekken, en onder het zadel met heel het lijf, of misschien iets meer met de binnenkant moet dragen.

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 09:45

Idd wat Locanda zegt. Waarschijnlijk heeft je paard geen moeite met het buigen opzich, maar met het aannemen van het bit. Onder het zadel rij je (als het goed is) veel op de buitenteugel, bij mennen werkt het weer anders. Je geeft de buitenteugel en begeleid alleen maar, met de binnenteugel stuur je.

Leetje

Berichten: 1228
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-04 10:37

Tessebes schreef:
Idd wat Locanda zegt. Waarschijnlijk heeft je paard geen moeite met het buigen opzich, maar met het aannemen van het bit. Onder het zadel rij je (als het goed is) veel op de buitenteugel, bij mennen werkt het weer anders. Je geeft de buitenteugel en begeleid alleen maar, met de binnenteugel stuur je.


Opzich klinkt dit wel redelijk logisch, alleen met rijden kan ik haar erg goed sturen op mijn zit, ze heeft totaal niet de neiging om vast te pakken, alleen als ik haar wat geef om vast te pakken. maar - naar mijn idee - heeft ze moeite met het binnen achterbeen te belasten.

Als ik haar onder het zadel rechtsom een volte indraai, valt ze nog wel is door mijn binnenbeen.
Als ik voor de wagen een volte naar links indraai, valt ze ook totaal door de binnenkant?

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 10:43

Hmmm... onder het zadel plaatst ze dus het rechterachterbeen niet goed onder de massa volgens jou. Ik ga er nog even over nadenken. Lachen

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:11

Dat is dan dus logisch.
Onder het zadel moet ze rechtsom voornamelijk veel gewicht dragen op het rechterachterbeen. Maar als je met de kar een bocht maakt zie je dat de buitenzijde van het paard het trekwerk doet. Dit moet ook wel (natuurkundig gezien) want de binnenkant van het paard draait kleiner dan de buitenkant van het paard, deze hoeft minder grond te overbruggen uiteraard. Onder het rijden zit je erop, maar bij het mennen moet het paard die kar nog achter zich aan slepen. Dus dan doet het rechter achterbeen juist als je linksom gaat het meeste werk.
Het naar binnen vallen voor de kar is ook niet te verwonderen, helemaal als ze onder het zadel die neiging al heeft. Kun je nagaan dat ze voor die kar het binnenbeen en de buitenteugel mist. Het enige wat je hieraan kan doen is tijdens de andere training dan die met de kar, goed op die kant inbuigen oefenen, dat ze daar wat minder moeite mee krijgt.

Sjonniej
Berichten: 17536
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:05

Ik heb hier helemaal geen last van. Rechts is en blijft ohz. en aangespannen David's moeilijke kantje. Al is het verschil bij hem na 15 minuten losrijden al minimaal.

MoniqueT

Berichten: 8845
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:22

Toch heb ik vorige week precies hetzelfde gehoord. Janssen heeft duidelijk rechts een moeilijke kant voor de wagen. Stelling is lastig, vraag ik hem wat meer binnen, dan valt ie de hoeken door.
Na afloop van de les, aan de bar, gesprekje daarover met een andere menner, die vertelt dat het bij hem inderdaad onder het zadel precies de andere kant is en dat onze instructeur, Bob van Asselt, ook had gezegd dat dat meestal zo is.

Ik ben vorige week begonnen met werk aan de lange lijnen. Keurig longeerboekje van Lammert Haanstra erbij en verder goed op gevoel. Volgens mij zit ie gewoon hardstikke vast van al die jaren rechtvooruit lopen, er is vooral recreatief met hem gereden. Na een paar dagen rustig aan de longe werken, zie je alles al makkelijker worden. Het gaat eigenlijk heel lekker.

Ben benieuwd of ik morgen in de les effect ga merken voor de wagen.

Amanda_T
Berichten: 5953
Geregistreerd: 01-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 16:31

Die van mij heeft onder het zadel met de rechterhand problemen., Maar onder het mennen merk ik daar aan geen van beide kanten echt iets aan.
Maar ik geloof niet dat het echt logisch is ofzo. Maar zo denk ik erover eigenlijk Lachen