Nee dat heb je niet nodig.
Zowel,dan zouden de huifkarverhuurbedrijven de grond in gaan want zo goed als niemand die een huifkarretje huurt heeft een menbewijs.
Edit;
Mensen die al jaren paardrijden of mennen vragen zich nog wel eens af waarom ze nou zo nodig het Ruiter- of Koetsiersbewijs zouden moeten gaan halen.
De KNHS meldt hierover op de website:
De KNHS organiseert vanaf februari 2004 cursussen om het ruiter- of koetsiersbewijs te halen. Het ruiter- of koetsiersbewijs is voor ruiters en menners wat het rijbewijs is voor automobilisten. Door het behalen van het ruiter- of koetsiersbewijs draagt u bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en aan de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland. Als houder van het bewijs bent u in Europa verzekerd tegen aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan anderen, voor een bedrag van maximaal € 750.000,- per geval en € 1.500.000,- per jaar. Daarnaast ontvangt u het recreatieve paardensportmagazine van de KNHS.
Wanneer er sprake is van schade en u bent in het bezit van een geldig Ruiter- en/of Koetsiersbewijs, dan kunt u uw schadeclaim schriftelijk indienen bij Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR), postbus 40, 5446 ZG Wanroij. Indien u in het gelijk wordt gesteld keert de verzekeringsmaatschappij een bedrag uit, dat in sommige gevallen hoger is dan dat u via de normale WA-verzekering zou krijgen. Wanneer u niet in het bezit bent van een geldig Ruiter- en of Koetsiersbewijs dient u de schadeclaim rechtstreeks bij uw huidige WA-verzekeraar in te dienen, zonder tussenkomst van de KNHS of SRR.
Meer geeft de KNHS niet als toelichting. Maar wat betekent zoiets nou in de praktijk?
In de laatste editie van het blad van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter wordt uitgelegd waarom het zinnig zou zijn.(per 2004 valt het blad onder de KNHS).
Hier voor de geïnteresseerde lezer een korte samenvatting. Voor meer informatie naar aanleiding van dit artikel kunt u terecht op de website van de verzekeringsmaatschappij waar de verzekeringen zijn ondergebracht: www.hippo-international.nl.
Aan het Ruiter-of Koetsiersbewijs is een WA-verzekering gekoppeld.
Dit is zo geregeld omdat landeigenaren steeds vaker te maken kregen met schade aan hun eigendommen die vaak niet te verhalen bleek. Gevolg hiervan was dat ze geen ruiters en menners meer toe wilden laten en hele gebieden afgesloten dreigden te raken.
Om de toegankelijkheid van deze terreinen voor de paardensport veilig te stellen heeft de SRR (Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter) een verzekering aan het bewijs gekoppeld.
Hierdoor wist de landgoedeigenaar dat door het toelaten van mensen met een geldig Ruiter-en Koetsiersbewijs eventuele schade zonder problemen zou worden vergoed.
De verzekering dekt de schade die aan derden is toegebracht en die is ontstaan tijdens een recreatieve rit inclusief het op- en afzadelen of het in- en uitspannen.
Onder de recreatieve rit wordt ook een klassementsrit verstaan.
De WA-verzekering bij het ruiter-of menbewijs is een secundaire verzekering die primair uitkeert. Primair betekent dat schade aan derden zonder meer wordt uitbetaald. Secundair wil zeggen dat de verzekeringsmaatschappij hierna gaat proberen de schade terug te halen bij de verzekeraar van degenen die de schade heeft veroorzaakt. Aangezien de meeste mensen een algemene WA-particulier verzekering hebben wordt die betrokken verzekeraar aangesproken.
Reed de schadeveroorzaker met een geleend paard dan zal de eigenaar van dat paard de schade moeten betalen.
Wat is niet gedekt?
*Schade opgelopen bij wedstrijdrijden.
*Schade bij het rijden van een tweespan als men alleen enkelspan-menbewijs heeft
*Lichamelijk letsel van ruiter of koetsier bij aanrijding
* Schade met een geleende aanspanning (eigenaar van aanspanning = aansprakelijk)
Wat is wél gedekt?
* Schade aan derden (auto's, fietsers, landeigenaaren e.d)
* Letsel van de meerijdende personen op een aanspanning (=schade aan derden)
Bij schade moet je deze eerst claimen bij de verzekering van het ruiter-of menbewijs. Je kunt namelijk niet eerst claimen bij je eigen WA-verzekering maar, als je ontdekt dat deze niet voldoende uitkeert, alsnog bij de ruiter-of menverzekering aankloppen. Omgekeerd werkt het echter als volgt: Als er bijvoorbeeld een (erkende) letselschade is van 1.500.000 en je hebt de schade aangemeld bij je ruiter-of mensportverzekering dan zal deze je WA-particulierverzekering aanspreken. Heb je daar maar een maximale dekking tot 1.000.000 dan zal het restant van 500.000 door de verzekeraar van het ruiter- of mensportbewijs worden aangevuld. (Stel dat je dat dan uit eigen zak zou moeten betalen!)
Er zijn nog meer redenen om deze aan het ruiter- en mensportbewijs gekoppelde verzekering te waarderen:
* dekking vindt ook plaats als je door omstandigheden geen WA-particulierverzekering hebt
* bij het hebben van meerdere paarden dekt een normale WA-particulier vaak niet, de ruiter- en menverzekering wel!
* materiaalschade aan familieleden is bij de normale WA-particulier niet gedekt (voorbeeld: je rijdt met je aanspanning tegen de auto van je partner of kind. Je WA-verzekering dekt dit niet, je ruiter-of menverzekering wel))
* Los van de schuldvraag betaalt de ruiter-of menverzekering altijd de schade uit aan derden
* bij schade dient er alleen een schadeformulier compleet ingevuld te worden. De rest wordt buiten je om afgehandeld.
Bron; www.mensport.net