Bokt.nl • [LO] longeren van Shire
Pagina 1 van de 1

[LO] longeren van Shire

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 10:09
door carin
Ik weet dat nog 2 mensen op bokt! Shires hebben, Sherwood en LadyJane, mijn vraag is ; ik heb mijn Shire nu bijna een jaar en longeerde haar toen ik haar net had, maar ik had er moeite mee dat ik haar steeds van mij af moest "jagen" als ze heel lief naar me toe wilde komen, dus ik deed het niet meer, stapte er liever op.
Nu ben ik het sinds van de week weer gaan proberen en verrek...hartstikke goed, ze luistert naar commando's en vindt het zelfs leuk ! Nu zou ik haar best wat meer aan het werk willen zetten aan de longeerlijn, ik zou het gaaf vinden als ze wat gespierder werd en ik las pas dat dat het best lukt door veel overgangen te maken. Dat doe ik dus, maar zijn er nog meer tips ? Moeten er teugels bij.....? Ik longeer nu aan haar halster. Alleen als ik onder het longeren "braaf" zeg, dan komt ze weer heel vrolijk naar me toe, ooertjes naar voren, hihi, dan heb ik er wel moeite mee om te zeggen ; hup, ga door ! Tips ? Groetjes en bedankt alvast ??!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 10:15
door abby
om een paard ook aan de longe aan het werk te zetten en hem sterker in zijn spieren te maken, is in mijn ogen, een hulpteugel noodzakelijk. Wij longeren onze paarden (Tinker en Lusitano) altijd met een touwtje als hulpteugel. Zeker voor een groot paard als een Shire lijkt me dit ook ideaal, al was het maar omdat ik denk dat de meeste hulpteugels die je in de winkel kunt kopen niet echt geschikt (lees: passen) zijn voor zo'n reus!

Een goed boek over longeren is 'Longeren met Lammert Haanstra', daarin wordt ook een goede uitleg over het gebruik van de touwtjes gegeven.

Dat je paard naar je toekomt als je 'braaf' zegt, terwijl je haar eigenlijk alleen maar wilt belonen omdat ze zo goed haar best doet, is een beetje onhandig omdat 'braaf' zo voor de hand ligt als beloning. Het is wel op te lossen hoor: gewoon een ander woord als beloning gaan gebruiken en als je braaf zegt mag ze wel komen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 10:21
door carin
ik ga dat boek zeker aanschaffen en ja, haha, "braaf" zeggen is een gewoonte geworden.....! Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 18:04
door LadyJane
Longeren met hulpteugels vind ik zelf nooit echt heel goed. Ik zeg ook niet dat het slecht is ofzo, maar doe het zelf gewoon nooit.

Onze merrie kwam ook altijd naar het midden, of ze maakte de volte zo groot als de hele bak! Ze snapte helemaal niet wat wij van haar wilden!
Wat we bij Jane (ook een shire) in het begin hebben gedaan, is logeren met een dubbele longe. Dan heb je een 'buitenteugel' waarmee je als het ware kunt sturen. Jane reageerde hier heel goed op. Kan haar nu gewoon longeren met een normale lijn in de grote bak. Ze moest het gewoon even snappen en worden geholpen. Ze wist natuurlijk niet dat ze op een volte moest lopen, want ze had het naar mijn weten nog nooit gedaan.
Bij het longeren met een dubbele longe kun je lijnen op veel manieren bevestigen. Ik denk dat dat ook in het boek van Lammert Haanstra staat.
Je moet dan natuurlijk wel een hoofdstel aandoen.

Toch longeren wij niet vaak. Alleen in deze tijd, na het veulenen. Jane moet dan weer een beetje conditie krijgen en eraan wennen dat haar veulen thuis blijft. (ze vindt het echt een drama als dorane thuisblijft!)
We zitten er liever op. Dat hebben we samen met mijn instructrice afgesproken. Het 'aan het been zijn' en de stelling en buiging kunnen we dan gemakkelijker oefenen. (meningen zijn hier natuurlijk over verdeeld, er zijn genoeg mensen die liever longeren)
Maar niet alleen deze punten zijn beter onder het zadel te oefenen en trainen, maar ook het feit dat de conditie van Jane nog niet supergoed is moeten we veel stappen. Onder het zadel kun je net wat meer oefeningetjes inzetten zoals schoudervoor enzo.

Carin, ik hoop dat je er iets aan hebt en veel succes met dreamer!

p.s. heb je de foto's van het veulen al gezien op onze site?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-03 21:17
door carin
bedankt voor je reactie, ik stap er zelf ook het liefst op, maar met 2 kleine kindertjes komt dat er vaak niet van, haha en als de babyfoon bij de bak staat, kan ik met longeren makkelijker even stoppen dan dat ik eraf moet....oooo, wanneer weer wat meer tijd.....in het weekend maak ik het altijd weer goed met haar ! Hele mooie foto's hoor op jullie site, ik heb allang het gastenboek getekend ! Hartstikke gaaf, gaat nu alles weer wat beter met het veulentje ?? Sterkte ermee, hoor!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-03 12:54
door sherwood
Longeren doe ik ook best vaak met hulp teugels, maar idd ze passen meestal niet, dus gewoon even een touwtje tussen de voorbenen, naar het bit, en dan naar de schoft. Zijn ze lekker los mee, en gebruiken ze andere en betere spieren, daar wordt ze vast mooi van Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-03 23:44
door CaroleKlomp
Hulpteugels zijn niet noodzakelijk!!! Spieren krijg je door te longeren vanuit de ontspanning en niet door middel van hulpteugels als ze worden gebruikt als dwangteugel. Bij longeren met coninu gebruik van hulpteugels werk je niet aan ontspanning dus niet aan swung en tact. Door ze vast te zetten, is het onmogelijk om paarden ook met touwtjes los te werken. Ze gebruiken niet de goede spieren en proberen zich te onttrekken aan deze onnatuurlijke dwang. Longeren aan een halster is prima zolang je actief werkt aan ontspanning.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-03 09:20
door sherwood
Pardon, maar hoe haal jij de paard dan netjes naar beneden tijdens het longeren? Ik kan me niet voorstellen dat ie dat vanzelf doet. De maaste paarden kijken namelijk wel eens ergens naar. Met een touwtje zet je hem trouwens niet vats, maar voorkom je dat je paard heel erg omhoog gaat. De meeste paarden laten het touwtje los hangen, omdat dat toch prettiger loopt. Daarbij heb je dus een paard naar beneden, met een ontspannen houding, hij leunt immers niet op het bit, en hij gebruikt de goede spieren, namelijk de rugspieren. Wat je trouwens ook goed kan zien als ie netjes loopt. Beetje kort door de bocht om te denken dat bijzet teugels in de regel strak staan, juist niet! Anders zou het een dwang teugel moeten heten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-03 12:17
door Pasterza
sherwood schreef:
Pardon, maar hoe haal jij de paard dan netjes naar beneden tijdens het longeren? Ik kan me niet voorstellen dat ie dat vanzelf doet. De maaste paarden kijken namelijk wel eens ergens naar. Met een touwtje zet je hem trouwens niet vats, maar voorkom je dat je paard heel erg omhoog gaat. De meeste paarden laten het touwtje los hangen, omdat dat toch prettiger loopt. Daarbij heb je dus een paard naar beneden, met een ontspannen houding, hij leunt immers niet op het bit, en hij gebruikt de goede spieren, namelijk de rugspieren. Wat je trouwens ook goed kan zien als ie netjes loopt. Beetje kort door de bocht om te denken dat bijzet teugels in de regel strak staan, juist niet! Anders zou het een dwang teugel moeten heten.


Longeren doe ik ook zonder dat ik mn paard bijzet. Op een gegeven moment doet 't paard echt wel zn hoofd/hals naar beneden pas als ie lekker ontspannen loopt, en gebruikt daardoor ook de rugspieren. Een paard in de wei kan toch ook zelf zn hoofd naar beneden krijgen? Kan ie dat dus ook aan de longe.


En idd ook ik vind hulpteugels dwangteugels

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-03 13:43
door CaroleKlomp
Beste Sherwood,

Het kan echt zonder hulpteugels! En het is niet kort door de bocht om te denken dat hulpteugels gebruikt worden als dwangteugels...kijk maar om je heen de meeste mensen gebruiken hulpteugels niet waarvoor ze bedoeld zijn. Wij revalideren paarden van kleine problemen tot zeer ernstig en wij zien maar al te vaak dat veel problemen(bv Hoefkatrolontsteking) ontstaan door verkeerd gebruik van hulpteugels. Deze paarden worden gelongeerd of gereden met hulpteugels die een dwingende functie hebben. Ontspanning is dan onmogelijk! Sterker nog, ze kunnen hun achterhand helemaal niet onderbrengen en worden gestimuleerd om op de voorhand te gaan lopen. Terwijl het juist bij de dressuuur de bedoeling is dat 3/5 van het gewicht wordt overgeplaatst naar de achterhand en 2/5 op de voorhand. Dus de werkelijkheid over de verkeerd gebruik van hulpteugels in combinatie met slecht onderbouwd longeren(vaak onbewust omdat het niet goed wordt aangeleerd) is niet kort door de bocht maar keiharde waarheid. Helaas natuurlijk als je weet dat het ook anders kan en de resultaten ook nog eens verbeteren.
Kortom ik zou het toch maar eens gewoon proberen met een halster en je zal verbaast zijn. Als je paard ontspant(dus naar beneden gaat) ontspant hij of zij zich tenminste helemaal en komt dan ook lekker door het lichaam. In ieder geval wens ik je veel succes. Je mag natuurlijk altijd, vrijblijvend, eens komen kijken bij ons. Dan kan je zelf oordelen en een conclusie trekken. Vriendelijke groet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-05-03 18:54
door sherwood
Ja okee je hebt gelijk. Maar ik was er eigenlijk een beetje vanuit gegaan dat de hulpteugels goed gebruikt zouden worden. Maar idd als dat niet het geval is zijn het dwangteugels. Ik probeer altijd er van uit te gaan dat de persoon in kwestie de teugels goed gebruikt, anders kun je er nooit meer een zinnig advies over geven, over hulp teugels enzo. Maar het is wel waar dat als ze verkeerd gebruikt worden, je heel vervelende dingen kan creeren.