[NH] discussie: welke 'methode' is echt NH?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-04 14:03

Ik heb nooit cursussen gevolgd. Alleen maar boeken gelezen. Emiel Voest was mijn eerste boek en het leek me wel aardig maar ik ken mensen die bij mij stal stonden (ik ben verhuisd, zij staan er nog Knipoog ) die hun paard niet eens fatsoendelijk konden leiden of hem aansingelen zonder getrapt te worden. Afknapper dus. Rijden ging wel, ook op halstertje maar het paard gebruikte het halster als 5e been. Natuurlijk is dat maar een praktijk geval (uhh, 2, 2 paarden) maar in het boek van Voest las ik over zijn loswerken en dat vond ik te dicht bij een join-up in de buurt komen. Wel zelf geprobeert, dan op een vriendelijk manier maar het blijft jagen en ze kijkt me dan zeer beledigd aan. Geschrapt dus. Wel haal ik er inspiraite vandaan voor een grondwerkparcoursje. Hempfling doe ik wel. Ik rijd volgens zijn manier, iig ongeveer. Zijn regels vind ik zeer goed en probeer me er zo veel mogenlijk aan te houden. Zijn loswerken lukt me ook niet echt, als ik achter de kont van mijn paard kom blijft ze denken dat ik haar opjaag terwijl ik gewoon met haar mee wil bewegen maar dan in een andere positie! Daar ben ik nog, voorzichtig dat wel, mee bezig. Ook dingen die ik op internet heb gelezen en me aanspreken doe ik. Sinds kort wat klikkertraining maar dat heb ik niet echt in mijn trainingen ingebouwd.
Parelli heb ik zon mijn vraagtekens bij, maar ik weet er niet genoeg van om er een echt gefundeerde mening over te hebben. Mijn manier bevalt me best, het gaat ook best redelijk dus ik zie geen reden om over te stappen op een andere methode. Wel wil ik binnenkort een cursus gaan volgen bij iemand in de buurt van Amersfoort, die had een website maar die url ben ik kwijt, er waren allerlei cursussen met titels als kinder en spelen met ponys, natuurlijk ponyrijden ed. Wie weet hem?


EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-04 18:24

sanne83 schreef:
voest en parelli is voor de normale mens te bereiken. Hempfling heeft geen manier om iets te leren aan andere mensen en vind eigenlijk alleen zichzelf goed, dat spreekt me totaal niet aan.

Hempflings laatste boek had ik als eerste en toen ik het uithad had vond ik hem zichzelf nogal de hemel in prijzen. Maar uiteindelijk heb ik daar ook wat van geleerd: geloven in wat jezelf doet, kijken wat je kan overnemen en je niet blind staren op een voorbeeld Lachen. Zijn eerste boek heb ik later gekocht als zijn eerste en ik verwachte er best veel van maar uiteindelijk heb ik vrij weinig aan gehad. Vooral de oefeningen vielen mij tegen. Ik hou niet van oefeningen. Ze kunnen best handig zijn en ik haal er ook mijn inspiratie vandaan (zo heb ik het wijken voor druk mijn paard ook aangeleerd, staat dan wel niet in Hempflingsboek maar het is toch een oefening) maar ik ga ze neit nadoen of iig precies nadoen. MIj gaat het om de psygologie en handvaten die hij aanrijkt in de vorm van regels. Andere "methodes" ben ik het wel van gewend maar Hempfling had ik een heel ander beeld van. Maar toch staan er ook genoeg in zijn eerste boek maar om een een of t andere reden drongen die niet door tot mijn "handelingsdeel".

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-04 14:40

Cassidy schreef:
Volgens mij heb je dan nog niet goed begrepen dat de positie schuin achter het paard een drijvende positie is (door jouw paard misschien geinterpreteerd als opjagen) maar de reactie van je paard daarop (dus weglopen) is niet meer dan natuurlijk...
Wil je met je paard meebewegen, blijf dan naast hem lopen en niet achter de kont van het paard.

Ik denk dat ik mij in mijn eerste stukje verkeerd verwoord heb. Ik bedoel dat ze het opvat alsof ik haar wegjaag (wat ik vroeger ook wel eens heb gedaan, misschien 2 keertjes maar goed, jagen is jagen) en dat ik haar wil drijven en niet jagen. Dat de positie achter je paard een drijvende positie is lijkt me meer als logisch. Ik zij ook begeleiden en ik denk dat het ook achter de kont van een paard kan. Alleen hoe moet ikzelf nog uitvinden. Heb mijn pogingen trouwens gestaakt, eigenlijk zie ik het nut er niet meer van in, mijn paard loopt vrij verzameld en het was eigenlijk bedoelt om die hempfling oefeningen uit te proberen en zo verzameling te krijgen. Het gaat dus kennelijk ook op een andere manier dus waarom proberen met de kans dat je het eea verpest?

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-04 15:23

Biepmiep:
Natuurlijk! Maar je moet ook naar de oorzaak zoeken als je paard het niet leuk vind of geen zin heeft. En als je die hebt gevonden kan je gaan oplossen. Zo heeft mijn paard een tijdje geen zin gehad in wandelen of wat dan ook en ze kwam niet uit het weiland. De redenen zijn te gecompliceerd om hier uit te leggen maar goed, het is nu weer opgelost. Rijden heb ik al best een tijdje op haar niet meer gedaan, ook omdat ze gene zin heeft. Af en toe spring ik er nog op maar dan zijn het heel korte ritjes omdat ze duidelijk aangeeft geen zin te hebben. Momenteel ben ik bezig om het weg te werken en dat kan alleen met rijden maar heel geleidenlijk.

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-04 19:21

Het ene moment denk ik bij Parelli: gatver! En als ik de Parelliers dan weer hoor denk ik: toch wel leuk en er zit wat in. De reden is dat ik me er niet in verdiept hebt. Ik zet dit erbij omdat wat ik hierna ga zeggen niet gefundeert op enige kennis van PNH is maar gewoon wat ik ervan af weet. Losse gedachtes dus.
Ik denk dat het bij Parelli is met wat voor intentie je de oefeningen uitvoert. Mensen zijn een andere diersoort als paarden en dat moet je niet vergeten. Een belangrijke verandering voordat iemand aan het PNH begint is denk ik dat je vanuit het paard gaat proberen te denken en je in het wezen paard gat verdiepen. Je gaat toch echt anders doen als eerst en dat is een verandering in je intentie zoals je naar het wezen paard kijkt. Denk ik Knipoog. Ook de intentie waarmee je het paard benadert is denk ik belangrijk. Wat mij bij Vero op de BHA dag opviel was dat ze alles met heel veel liefde deed. Dat heeft ook invloed op de oefeningen. Ik denk dat die oefeningen heel handige handvaten zijn waarbij zeker essentiele dingen worden gedaan maar doordat je op een bepaalde manier met je paard omgaat je een verandering in jezelf teweeg brengt wat doorslag gevend is. Als je de oefeningen doet als droge stof zonder dat je de intentie erachter snapt en denkt dat je er zo komt en een relatie met je paard opbouwt denk ik neit dat het zo werkt.
Denk ik Knipoog. Zeg het maar als ik het fout hebt, PNHers kunnen het beter als ik lijkt me zo Lachen.

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-04 19:42

Als dat echt waar is, is het jammer dat er eigenlijk alleen de 7en games naar buiten komen. Het beeld wat ik van parelli heb/had is dat alles op te lossen is met die 7en games en dat het is. Gewoon, oefening uitvoeren en je bent er. Maar dat is dus fout Knipoog. Jammer dat alleen dat dan hoofdzakenlijk naar buiten komt, de 7en games zie je ook overal op i-net beschreven maar de rest, ho maar.

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 14:26

Ik weet zeker dat er niet 1 Alpha hoeft te zijn. Bewijs is de kudde waar mijn paard in staat. Een heel hechte kudde, dat wel. En twee leidsters. Eentje leid echt, komt ook afgedwaalde paarden halen en gaat voorop. De ander jaagd de rest op, zorgd dat er geen achter blijven (ze hebben een flink weiland, en ze verplaatsen zich echt in kuddeverband) en houd de ploeg ook een beetje bij elkaar. Ze zijn elkaars beste maatje. Nu ik het zo neerschrijf doet het mij denken aan de rol van de hengst. Maar er staan alleen merries, een soort van vervangingshengst? Veder heeft wetenschappenlijk onderzoek aangetoont dat paarden elkaar neit domineren maar alles democratisch beslissen. Wat de meerderheid wil doet de hele groep. En niet wat de Alpha wil. En ik geloof dat het waar is! Eentje heeft het wel de leiderschap maar is daarom nog niet de dominanste. OP een ander forum heb ik daar een stuk over geschreven, ik zal het hier ook wel plaatsen. Maar later want ik ga mn boomloze (test)zadel van het postkantoor halen Lachen.

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 15:42

Sorry dat ik het vraag maar ik ben zeer geintresseerd in de quote van Mac maar ik ben dislectisch (en kan dat woord neit eens fatsoendelijk schrijven Knipoog ) en Engels is gewoonweg onmogenlijk om te leren. Heel simpel lukt nog wel maar dit gaat toch echt boven mijn pet... Zou iemand een korte samenvatting kunnen geven?

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 15:47

Citaat:
> leider op basis van zijn intelligentie en zijn natuurlijke
> dominantie

....knip....

> dominantie ondergraaft.


Sorry, beetje stom geknipt en de woorden uit zn verband gerukt maar ik wist niet hoe ik het beter kon doen.
Ik heb het idee dat jij de woorden dominantie en natuurlijk leiderschap door de war gooit. Dominantie is in mijn ogen dat je de ander geen keus geeft, met eigen inbreng misschien maar toch, als hij neit doet wat jij wil dan maak je hem het leven zuur. Bijvoorbeeld hier op school, als je niet de "populairen" na-aapt dan lig je eruit en worden voorduurent gemene opmerkingen gemaakt en uitgejoeld door de meelopers. Dat is in mijn ogen dominantie. Leiderschap is meer dat er gevolgd word uit *eigen keuze* en dat er niet gedwongen word. Er word dan gevolgd als voortvloeisel uit de innnerlijke eigenschappen en als je niet volgd is dat ook goed, daar staan geen nare consequenties tegen over. Het voorbeeld van [ijslander van iemand op dat forum] dat [diegene van wie die ijslander is, of beter: degene die de verzorging van dat paard op zich heeft genomen] zei, ik denk dat dat wèl een soort van dominantie is. Voorbeeldje. Een onzeker puberaal meisje (sorry, ik haal schoolvoorbeelden erbij, maar dat is tenslotte ook mijn wereld en als het goed is kent iedereen die) dat een grote bek heeft en daarmee iedereen afbluft. Zij word de leider. Niet vanuit natuurlijk leiderschap maar omdat je anders constand getreiterd word. Ze word niet gemogen en is niet de sterke figuur -in tegen stelling, juist door haar zwakte gaat ze zich zo gedragen- maar wel de leider. Door dominantie.
Paarden blijven angstige wezens. Of dat voorkomt uit een prooidier denken of gewoonweg omdat ze neuroten zijn die hun wereld op een aparte manier waarnemen doet er neit toe. Ze zoeken een sterk figuur, een natuurlijke leider. Mensen trouwens ook. Om hen bij hun problemen te helpen. Dat kunnen enge dingen zijn of iets anders. Maakt niet uit. Die leider kan je worden door dominantie maar of iedereen zich daar prettig bij voelt? Ik denk niet dat er natuurlijke dominantie bestaat. Dat is dan leiderschap eventueel gecombineerd met dominantie. Ik denk dat "wij NHers" (zet er nog maar een paar aanhalingstekens bij Knipoog ) moeten proberen te streven naar natuurlijk leiderschap. En niet naar dominantie. Door dominantie kan je de leider worden maar dat heeft niets te maken met leiderschap. Je paard voelt zich nog steeds neit veilig. En niet prettig bij de situatie. Die sterke figuur worden en zijn is heel lastig maar haalbaar. En daarbij heb je niet zo veel aan oefeningen, dat moet vanuit jezelf komen. En dan komt de rest ook wel.
Dat is zoals ik het zie . Maar daarom kan ik het zelf ook niet altijd hoor.
Hopenlijk heb ik het een beetje duidelijk opgeschreven .
groetjes Ebby

Het ging over een ander onderwerp, nl dominantie. Maar ik denk dat het ook wel wat van toepassing is op dit onderwerp. EN dat het off-topic is doet er volgens mij niet zoveel toe, dit onderwerp switsch ook van Parelli nu naar leiderschap en alpha-merries. En als het nu veder switch naar misschien iets naar aanleiding van dit stuk lijkt het mij niet erg, zolang er maar binnen NH word gebleven. [/b]

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 16:18

Ik heb een testzadel Knipoog. Voor een weekje. Hij is nu al getest: op mezelf Haha!. Beetje in het paard invoelen Knipoog. Barefoot.

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 16:34

Super Mac!! Helemaal in het Nederlands, geweldig!

EbbyT
Berichten: 262
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 13:49

PeruaansePas, er bestaan ook paarden die niet in de rangorde zijn. Ze staan erbuiten. Of misschien is rangorde niet liniar maar cirkelvormig, kan ook nog. IK neem als voorbeeld mijn eigen paard. Als een "ranglagere" zecht tegen haar: ga opzei omdat zij toevallig bij e waterbak staat te suffen dan gaat ze een stapje opzei. Maar als zij daarheen wil en de leidster staat in de weg geeft ze die rustig een (lucht)mep en gaat die opzei. Rangorde of niet? Ik weet het niet.
Wat betrefd de dominantie: bij mensen kan ook het hoger staan in de rangorde zonder agressie. Maar dan kom je bij leiderschap uit. Wat precies het verschil daartussen is weet ik niet. Met de ethologische definitie kan ik niets, want voor mij is het van belang hoe het ontstaan is. Door middel van agressie vind ik dominantie en door middel van innnerlijke kwaliteiten vind ik leiderschap. Hoe onderschijd de ethologie die definities dan? Ik kan niet echt in woorden vatten waarom ik weinig met de ethologische definitie kan, maar hoe vat ik dat in woorden? Geen idee. Ik hoop dat ik het zo wel een klein beetje over heb kunnen brengen.
Cassidy:
Ik heb van een hoop van die namen die jij noemt gehoort. Zelf beperk ik mij tot het Nederlandse taalgebied. Een ontzettend groot verlies van kennis, daar ben ik me zeer bewust van. Ik vind het dan ook zeer jammer. Maar de reden heb ik hierboven al aangehaalt, het is gewoonweg onmogenlijk voor mij. Zelf denk ik dat het juist de kracht is van NH: er zijn veel verschillende wegen. Ieder mens is anders en somigen dingen passen bij die en dat dan weer bij die. Maar èèn methode volgen is denk ik niet zo slim. Dat past misschien bij enkele wel precies maar open blijven staan voor andere dingen is zeker ook slim. Zodat je het precies passend voor jou en je paard (want daar gaat het uiteindelijk allemaal om!) kunt maken. Veel mensen zijn gaan nadenken door NH maar vaak gaan ze niet nadenken over de dingen in NH. En eigenlijk is dat ook niet zo slim. Ook dingen van NH kunnen bekritiseerd worden. En dat word juist weer vrij weinig gedaan. Is ook moeilijk, het klinkt allemaal zo logisch. Maar is het dat ook?
Ai, ik ben vandaag niet zo goed om mijn gedachten in woorden te vangen maar ik hoop dat ik het wel een beetje over gebracht heb Lachen.

[edit] Naam bokker vervangen door Boktnaam
Oscar [/edit]


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot en 4 bezoekers