[NH] Dominantiegeneuzel...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

[NH] Dominantiegeneuzel...

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 10:43

Begrijp me niet verkeerd, ik heb me jaren lang in nh verdiept, heb ook intensief de kunst van het domineren losgelaten op een pony die precies datzelfde bij mij deed, en heb nu twee engeltjes in de tuin staan die altijd en overal bereid zijn om te doen wat ik vraag (soms met een beetje eigen invulling natuurlijk Schijnheilig ) en ik ben dan ook zeer blij met het feit dat ik dit op een zachtaardige (Hampfling-achtige) nh-manier heb kunnen bereiken.

Maar soms... Soms wordt ik wel erg neerslachtig als ik mensen na jaren trainen nog hoor hameren op dominantieverhoudingen, wat er qua dominantie allemaal mis kan gaan als je met voer beloont, dat je een bepaalde positie echt niet in mag nemen omdat je dan een ondergeschikte bent, dat je bepaalde (vd) oefeningen niet mag aanleren omdat ze bewegingen nadoen die dominante paarden doen, dat je join-ups gewoon kunt gebruiken als loswerken voor het rijden omdat het toch een soort longeren is en je paard meteen weer even weet wie de baas is...

Soms, soms heb ik wel eens het idee dat al dat gehamer en krampachtig vasthouden aan dominantieverhalen in feite een masker is om achter te verbergen dat een trainer zijn paard nog steeds niet vertrouwt, en het paard zijn trainer evenmin. Wat ik heel sterk beleef is dat ik, na een begin met duidelijke regels (vooral als de paarden waar je mee omgaat in het begin gevaarlijk zijn) die regels langzaam aan laat verslappen zodat je je paard de kans geeft zichzelf te ontplooien, trots te worden op zichzelf en met plezier met je te werken, niet omdat dat iets is wat een ondergeschikte nou eenmaal moet doen. En dan maken al die vast omschreven posities eigenlijk ook geen donder meer uit, omdat je dan je eigen spel gaat bedenken, met spelregels die door jullie beiden voor jullie beiden gemaakt zijn. En op een gegeven moment ben je gewoon niet of nauwelijks meer bezig met dominantieverhoudingen omdat je elkaar genoeg vertrouwt om op een zelfde niveau door het leven te gaan. En natuurlijk zullen er momenten zijn waarop je als trainer het heft in handen moet nemen om weer orde op zaken te stellen of de veiligheid in oog te houden, en natuurlijk zullen er momenten zijn waarop het paard tegengas moet geven om jou op het rechte pad te houden en hem niet te overvragen, je zult uitgedaagd worden en je paard uitdagen, maar dat is wat vrienden met elkaar doen en van elkaar accepteren.

Als mensen zich blijven vasthouden aan dominantieverhoudingen, heb ik het gevoel dat ze weliswaar een deur geopend hebben, maar op de drempel blijven staan en niet verder komen. Misschien zelfs niet verder durven. Want als je eenmaal die drempel van aanvankelijke dominantie voorbij bent, dan pas begint het echte luisteren. Naar je paard.


Just my two cents.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 25-06-04 10:58, in het totaal 1 keer bewerkt

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 10:48

Wow, dit is echt goed, het zet mij ook weer aan het denken. bedankt! Ik ben het inderdaat mee eens dat je op een gegeven moment die vaste posities los kunt laten, maar dat beschrijft Hempfling heel duidelijk in zijn boek(en). Ok zecht hij dat je een paard niet moet onderdrukken, maar zo domineren dat hij voor zichzelf kan blijven denken. Wat jij hier zegt, is voor mij meestal het punt waarop ik in andere methodes afhaak.

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 12:12

Er zit misschien wel wat in wat je zegt, maar op jouw manier kan het goed gaan, maar het kan ook goed fout gaan. Als de verhoudingen eenmaal zoek zijn, dan is het heel moeilijk het weer goed te krijgen.

Kim1986

Berichten: 726
Geregistreerd: 04-08-02
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 12:27

Nee, het is op een gegeven moment zo dat het paard weet dat jij de baas bent en dat je daarom niet meer bezig hoeft te zijn met de verhoudingen omdat die dan vaststaan.

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 12:32

Deels waar...deels niet. Als ik mijn merrie gewoon laat, dan loopt ze binnen de kortste keren niet zozeer over mij heen, maar wel over anderen. Ze test iedereen uit.

Aan de andere kant hoef ik die dominantie zelden te bevestigen. Beheersen is meer samenwerken geworden, waarbij ik mijn paard ook haar lollige succesjes gun. Daar moet ik ook vaak vreselijk om lachen.

Ze kan de stal uitsluipen als ik niet kijk en dan hoor je haar niet... Lekker een hapje hooi pikken en als ik binnenkom gauw nog een hap nemen en schijnheilig de stal weer insjokken...Dat vindt ik geweldig! Als ik die dominantie tot het uiterste zou doorvoeren zou ze dat dus absoluut niet mogen...

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 12:34

Overigens merk je toch vanzelf wanneer het nodig is om extra domineren en wanneer niet? Het ene paard zal je altijd moeten domineren, het andere paard stukken minder.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 12:53

Een heel mooi verwoord geschreven stuk. Als je 100% duidelijkheid heb tussen paarden en ruiter dan is dit bij elk paard en bij elke ruiter mogelijk. Dit is de ideale verhouding tussen mens en paard.

Voordat je dit kunt bereiken en het paard die vrijheid kan geven, moet er 100% zekerheid zijn dat het paard jouw ziet als de leidende. Niet op een onderdrukkende manier, maar voor de eigen veiligheid van het paard. Is dit duidelijk dan is het paard de vrijheid geven die het kan hebben geen enkel probleem en kun je samen gaan spelen met de regels die passen bij jullie bijde.
Dit is ook met de meest "domunante" paarden te verkrijgen. Het duurt enkel langer dat die 100% zekerheid er is.

SuperRoos

Berichten: 7840
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 15:37

mooi stukje, ben het er mee eens, en ben het verder ook helemaal met josien eens

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 18:25

Mooi stukje. Gelukkig hoef ik niet mer continu de dominatieverhoudingen recht te zetten, ik zou er helemaal gek van worden.
Af en toe is het nodig om hem even terecht te wijzen, maar dan gaat het ook wer tijden goed
Echt heel mooi verwoord OK dan!

Alline
Berichten: 454
Geregistreerd: 28-05-04
Woonplaats: Ferwert

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 21:27

ja klopt wel, maar als ik mn paard meer vrijheid geef (of hoe jet ook noemt) dan heeft ie gewoon de gek met mij, hij's namelijk erg brutaal. IK vind het dus erg moeilijk om te voelen wanneer ik hem meer vrijheid kan geven.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 21:30

Als je niet weet wanneer dan zijn jullie er duidelijk nog niet aan toe. Pas op het moment dat het heel gewoon aanvoelt en je het idee heb van waarom je hem zo strak moet houden, kan je je paard die vrijheid geven.
Doe je het eerder dan krijg je een paard die zeker blij is om zijn vrijheid, maar om dan dingen te gaan doen die anders niet mogen. Tja dat is natuurlijk niet de bedoeling.

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 23:49

ER word imo veel te vewel aandacht aan besteed, wat volgens mij hetzelfe is als wat de topicstarter bedoeld. Het is voor mij geen uitgangspunt van het omgaan met je paard, het hoort er gewoon bij.

Kendra

Berichten: 8730
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-04 14:13

marina schreef:
ER word imo veel te vewel aandacht aan besteed, wat volgens mij hetzelfe is als wat de topicstarter bedoeld. Het is voor mij geen uitgangspunt van het omgaan met je paard, het hoort er gewoon bij.

Er wordt veel aandacht aan besteed omdat er blijkbaar veel mensen zijn voor wie dit een probleem is. Als je paard de baas over jou is, zul je dat probleem eerst moeten oplossen, voordat je aan iets anders kunt gaan werken.

Bij het ene paard zul je het 100 keer moeten bevechten, de volgende accepteert het misschien direct voor eeuwig.

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-04 14:21

Zeker helemaal mee eens.
Maar je moet daar niet in blijven hangen, elk paard gaat het weer een keer proberen, maar dan heb je dat in hele kleine dingetjes rechtgezet.
Het lijk wel of Nhers alleen maar bezg zijn met dominantieverhoudingen

Kendra

Berichten: 8730
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-04 13:08

Ook weer mee eens, soms moet je ook gewoon maar aan het werk gaan met een paard - en dan kom je dingen tegen die wellicht met dominanite te maken hebben, maar daar kom je dan met wat gepruts meestal wel weer doorheen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-04 14:02

Dat is inderdaad wat ik bedoel, Marina. Er lijkt af en toe geen einde te komen aan de dominantiestrijd in de nh-wereld. Dingen die streng verboden zijn omdat ze die fragiele verhouding weer zouden verstoren... Als die verhouding zo fragiel is, is hij er gewoon nog niet. Veel mensen zijn van mening dat voedselbeloningen hun dominantieverhouding om zeep helpt omdat het paard opdringerig wordt en gaat bedelen. In de eerste plaats, als je op een goede manier (bijv. clickertraining) met voedsel beloont, voorkom je uberhaupt dat het bedelen ontstaat. Maar op de tweede en veel belangrijkere plaats: als je paard plotseling gaat bedelen omdat je met voer beloont, dan betekent dat toch gewoon dat er een levensgroot gat in jullie zogenaamde dominantieverhouding zit? En zo is het met al die andere dingen die je beter niet moet doen.

Dus ja, dominantie is belangrijk, maar de aanvankelijke regels die je gebruikt om die op poten te zitten, hoef je niet de rest van je leven te eerbiedigen. Ik zou juist zeggen, ga eroverheen en breng die situaties alsnog tot een goed einde! Juist dan bevestig je je dominantie volledig en hoef je er eigenlijk verder geen aandacht meer aan te besteden.

Eerst was ik met [***], een shetlander die zich op alles en iedereen lanceerde om de keel door te bijten, ook bijzonder streng. Een flinke tik en achterwaarts laten lopen als hij beet, steigerde, ervandoor ging enz. (hij kende geen lichaamstaal dus dat feestje was ook snel over) en belonen zodra hij zich een beetje redelijk gedroeg. En ook nu nog balanceert hij wel eens op het randje, bijvoorbeeld door [***] in elkaar te gaan slaan als ik naast hem sta, wat niet ongevaarlijk is. Je kunt er natuurlijk meteen een uurtje uurtje join-ups tegenaan gooien om er geestelijk in te slaan dat IK hier de baas ben en dat de rest moet likken of stikken, dat ik bepaal wie er op welk moment in elkaar geslagen gaat worden en niet [***] Knipoog, maar op zo'n moment zeg ik even dreigens '[***]...', hef een vinger op en hij gaat heel schijnheilig aan het hek staan likken. Voor mij is zoiets eerder gewoon duidelijkheid over bepaalde regeltjes dan nog echt dominantie uitdragen.

Dat bedoelde ik met mijn stukje; op een gegeven moment maak je je eigen spelregels en omdat de dominantie al bevestigd is en met rust gelaten wordt, wordt je veel flexibeler en hoef je je met de hele dominantie niet meer bezig te houden. Dan wordt de enige regel gewoon 'ik gedraag me, jij gedraagt je'. En dan begint pas het echte met paarden spelen.

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-04 14:56

Nog even over voedselbeloningen, er heeft hier iemand zelfs gezecht dat dat nit kon omdat je dan voedsel afstond ofzo, Een leider in de kudde laat zijn paaden toch ook graze? Ik zie voedselbeloningen als prima beloning, en heb nooit gemerkt dat mijn positie daaronder leed.

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-04 15:29

Zelf beloon ik helemaal niets met voedsel, puur omdat ik het niet nodig vind. Maar ik geloof vast dat het wel kan.
@ kendra Tuurlijk bij een nieuw paard moet je even kijken hoe de verhoudingen staan

Weer een heel mooi stukje xyzutu2, ben het volledig met je eens OK dan!

Joyce

Berichten: 6371
Geregistreerd: 02-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 13:58

Inderdaad een mooi geschreven stukje. Ben het er mee eens en het zet je (mij iniedergeval) toch wel weer even aan het denken.

Kendra

Berichten: 8730
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 23:15

Duncan schreef:
Nog even over voedselbeloningen, er heeft hier iemand zelfs gezecht dat dat nit kon omdat je dan voedsel afstond ofzo, Een leider in de kudde laat zijn paaden toch ook graze? Ik zie voedselbeloningen als prima beloning, en heb nooit gemerkt dat mijn positie daaronder leed.

Heeft m.i. met het wijd verbreide nh-misverstand te maken dat men denkt dat mensen paardengedrag feilloos moeten imiteren, terwijl dat natuurlijk nooit kan. En een leider in de kudde 'laat zijn paarden niet grazen' - iedereen zorgt voor z'n eigen voedsel, de leidende merrie weet de beste plekjes te vinden en de hengst beschermt de kudde zodat iedereen veilig kan eten.
Tja, hoe je dat als mens dan weer zou moeten doen??