[Vd/NH] Is VD ook NH?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

[Vd/NH] Is VD ook NH?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 12:51

Vandaag ben ik weer voor mijn site aan het schrijven, ditmaal niet over een kunstje maar over de waarde van vrijheidsdressuur en vooral vrijheidsdressuur en Nh. Twee pagina's over Vrijheidsdressuur - Het paard: leerling of leraar? en Vrijheidsdressuur - Paardonwaardig?

Tijdens het schrijven vroeg ik me echter af of er wel zo duidelijk een verschil is tussen NH en vrijheidsdressuur, en of vrijheidsdressuur niet zelfs gewoon ook een vorm van NH genoemd kan worden? VD bestaat uit een aantal intelligente en gymnasticerende oefeningen die een paard op een direvriendelijke en natuurlijke manier aangeleerd krijgt (die hij zelfs vaak van nature al kan). Veel nh-stromingen bestaan in feite ook uit een verzameling oefeningen die je paard aangeleerd krijgt, dan vaak op rijden of grondwerk gericht, maar toch. Bijvoorbeeld Parelli, Linda Tellington Jones en Voest. Sommige hebben een meer in elkaar vloeiend geheel als methode, zoals Hempfling, maar Monty Roberts heeft bijvoorbeeld niet eens een overkoepelende methode voor het trainen van paarden: de enige oefening die hij gebruikt is in feite de join-up in de roundpen.

Is er volgens jullie wel een duidelijke grens tussen VD en NH? En vooral: waarom?


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 13:32

Even off-topic: Leuke site, Iconline!

En Stef, ik snap niet precies wat je bedoelt als je zegt dat VD geen Nh is omdat je er geen kennis van Voest of Roberts of Hempfling voor nodig hebt: Om de NH van Hempfling te gebruiken heb je toch ook Monty Roberts niet nodig? Dus als Vd Nh is (wat een afkortingen Haha!), dan heb je geen andere nh-theorieen nodig om Nh te zijn.

Ik denk dat het einddoel van elke vorm van Nh toch het verkrijgen van wederzijds vertrouwen en respect is. Of je dat nu krijgt met touwhalster, zonder zadel of met alles op de klassieke manier (wat Roberts namelijk doet, nadat hij gejoinupped heeft) qua tuigage en methodes. Daarvoor zijn juist kunstjes erg goed, omdat ze dat vertrouwen en respect stimuleren, en gelijkertijd er niet zonder kunnen. Een paard dat jou niet vertrouwt, zal niet gaan liggen, maar door langzaam en zorgvuldig de oefeningen op te bouwen, zul je genoeg vertrouwen creeren zodat hij alsnog eens op de grond zakt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 16:25

smurf schreef:
ik sluit me bij Dennis aan, alleen doe ik VD met een zwaar trekpaard en absoluut geen NH.

Ik leer hem alle kunstjes zonder touwen en bitten, want zo is het hem in het verleden aangeleerd. Ik wil dat hij het ook leuk vindt en blijkbaar vindt ie dat, want hij doet het, helemaal los in een megagroot weiland, dus hij zou zo weg kunnen lopen en gaan grazen.


Maar wat ik me dus afvraag, is of dat ook niet een vorm van natural horsemanship is? Je laat het paard vrij en toch werkt hij vrijwillig met je mee omdat je op een paardvriendelijke en voor hem te begrijpen manier hem vraag om bepaalde dingen te doen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 19:30

Ik denk dat ik ook een combinatie van nh en gezond verstand op [***] en [***] toepas. Toen ik [***] voor het eerst onder mijn hoede kreeg was ik helemaal weg van Hempfling. [***] echter niet, die deed niet aan lichaamstaal (echte hengsten delen bevelen uit en hoeven niet te luisteren O:) ) en deed waar hij zelf zin in had, wat voornamelij terug te voeren was op het beschadigen van twee- tot en met vierbeners met tanden en hoeven. Ik heb toen de leidposities van Hempfling uit zijn theorie gepakt en die gebruikt om een veilige situatie voor mij te scheppen. Deel 1 was: [***] loopt minstens een meter achter mij en als hij te dicht bij komt, aanvalt of steigert krijgt hij een knal met het halstertouw totdat hij weer achteruit stapt. Daarvoor beloonde ik dan met wat voer. Dat belonen deed ik omdat hij al een bloedhekel aan mensen had en ik hem wilde laten zien dat bepaalde grenzen niet overschreden mochten worden, maar dat als iedereen zich aan de regels houdt het met elkaar spelen heel leuk is. Daarom ging ik ook vrijheidsdressuur met hem doen, omdat ik zo de kans had om veel met beloningen en weinig met dwang te werken en [***] vertrouwen en plezier in het werken met mij kreeg.

Ik denk dat het door die geschiedenis met [***] is dat ik vrijheidsdressuur eigenlijk toch ook wel als een soort boerenverstand Nh zie, of in elk geval een 'methode' die je ook heel goed als Nh, het opvoeden en trainen van paarden op een voor paarden heldere methode kunt zien.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 11-11-22 17:28, in het totaal 1 keer bewerkt


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-04 10:26

Hempfling heeft in zijn eerste boek ergens een foto staan van dat hij dat vosje op een wei naar zich toe roept en vervolgens in een compliment laat gaan. Ik hoorde echter van iemand die op clinic bij hem was gegaan dat hij zich in de clinics fel tegen vrijheidsdressuur en kunstjes leren verzet. Verward

Van Parelli heb ik volgens mij ergens op het web ook wel eens zulke foto's zien staan. Als je op sites van zijn volgelingen (instructeurs) kijkt zie je trouwens ook bijna steevast liggende paarden, of paarden in een compliment.

En of vd ook nh is, lijkt waarschijnlijk een hele vreemde vraag, maar ik vroeg het me af omdat veel nh-ers toch wat neerbuigend doen over kunstjes leren, en bovendien fel tegen werken met voedselbeloningen zijn. Terwijl is het idee heb dat je door zonder dwang, opjagen en zonder ruiter zelf nieuwe dingen mogen ontdekken erg leuk en inspirerend is voor paarden en dat et belonen met voedsel dit alleen maar versterkt. Door dat voedsel spreek je pas echt een taal die voor het paard (voor elk dier!) helemaal te begrijpen is: Nu doe je het goed, dus Nu krijg je iets lekkers. En doordat je zonder dwang traint moet het paard de bewegingen zelf gaan ontdekken en wordt daardoor wakker geschudt uit de normale sleur van gewoon stomweg op hulpen reageren. Plotseling leert het paard op een hele duidelijke manier dat jij ook naar hem luistert. En dat is toch waar het hele nh-circus om draait?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: IASCrawler en 55 bezoekers