leerprocessen bij proefdieren

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tindra
Berichten: 2226
Geregistreerd: 22-10-01

leerprocessen bij proefdieren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-09-02 20:59

Een vriendin van mij is druk bezig met informatie verzamelen voor haar profielwerkstuk. Het onderwerp is 'leerprocessen bij proefdieren'. Ze kan daar erg weinig over vinden, dus ik hoopte dat iemand van jullie misschien iets (sites ofzo) weet waar informatie staat over dit onderwerp.
Ze moet bijv uitzoeken of een rat (het proefdier dus) de weg door een doolhof sneller weet als er eten aan het einde ligt.
En meer van dat soort dingen.
Wie o wie heeft hier verstand van..? Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-02 21:02

Daar is toch heel veel over geschreven. De geleerde Paflov heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Specifiek bij honden. Er wordt nu nog gesproken over het Paflov effect.

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41662
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-02 21:12

Zoek eens op:
Operant Conditioning
Classical Conditioning (Pavlov)
appetitive conditioning
unconditional response
conditional stimulus
Robert Rescorla (experimenten met honden)
Leon Kamin
Skinner (Burrhus Frederic)
David Premack

Waar je denk ik ook redelijk wat aan hebt is "Edward L. Thorndike", hij heeft redelijk wat experimenten gedaan met katten die uit een 'puzzle box' moesten ontsnappen.

Verder is er "Edward C. Tolman", hij is redelijk wat bezig geweest met 'cognitive maps'. Dit komt nogal sterk overeen met wat je zoekt denk ik.
Tolman heeft ook wat leuke experimenten gedaan samen met Honzig (1930). Ook Menzel, Moar, Olton en Balsam & Tomie zijn redelijk wat met die cognitive maps bezig geweest.

Succes Haha! Je moet je werkstuk nu wel in een avondje kunnen maken gok ik Haha!

Tindra
Berichten: 2226
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-09-02 21:21

jeetje Bart, wat ben jij slim Haha!:D:D:D
Ik heb dit topic meteen aan mijn vriendin laten lezen, en ze is heel erg blij met alle informatie.
Dus namens haar: BEDANKT BART!!! Haha!

Dennis v m
Berichten: 5215
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-02 21:42

ii heb wel zef ooit een werkstuk gemaakt vorig jaar over vivisectie en proefdieren

Corona

Berichten: 781
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-02 14:58

De Skinnerbox is inderdaad een veel gebruikte methode en er is inderdaad gebleken dat ratten eerder iets leren als er eten aan het eind ligt, mits ze erge honger hebben. Ook werkt het met water en dorst.
Ik heb er verschillende filmpjes van gezien en het is inderdaad indrukwekkend, zo slim als die muizen bijvoorbeeld zijn (als ze honger hebben).
Een voorbeeld, een muis stond op een plateau'tje en aan de overkant was ook een plateau'tje, daar tussen was een 'afgrond', dus hij kon niet van dat plateau afspringen. Vervolgens moest die muis met een touwtje een schommeltje binnen halen, op het schommeltje gaan zitten en zo naar de andere kant schommelen waar het voedsel lag...echt gaaf!!
En nog eentje waarbij het voedsel op een hoge plank lag en de muis zat op de grond. Toen reed die muis een minibrandweerautootje onder de plank, trok een laddertje omhoog met een touwtje, klom omhoog op het laddertje en zo op het plankje met voer!!! Echt zo slim.
Terwijl paarden veel dommer zijn. Ze hadden een doolhof waar je alleen linksaf kon, als het paard rechts ging hoorde ie het harde geluid van een toeter en liep tegen een muur. Daarna keerde ie om en nam ie uiteraard de linkeringang en kwam zo bij het voedsel. Maar als ze hem dan een dag later weer naar dat doolhof brachten ging ie soms toch weer rechtsaf in dat doodlopende pad. Dat hebben ze maanden gedaan en zelfs na 5 maanden ging ie soms rechtsaf terwijl dat doodliep. Hij begreep niet dat ie gewoon linksaf moest!! Heel vreemd.
Een leuk onderwerp dus voor een onderzoek...succes!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-02 16:00

Kijk, dat soort experimenten met dieren zijn niet pijnlijk of wreed, maar wel woest interessant. Daarbij bevestigen deze ook, dat wat je ook bent, hond, paard, muis of mens, dat beloning (eten) het leerproces versnelt, en straf (die toeter bij dat paard) het juist vertraagt.