
De beperking is 18+ en verder vrijwel gelijk aan de handboog.
Net als bij de handboog is er ook een specifiek type speciaal voor paardrijden. Bij pijlschieten is dat de dubbele recurve en bij kogelschieten het pistool en de karabijn. Het pistool is bedácht voor gebruik te paard en de karabijn is een specifiek voor gebuik in het zadel bedacht/bedoeld kort geweer.
De bekende ´donderbus´ had een iets trechtervormige loop voor makkelijker laden op bijvoorbeeld het dek van een boot en rug van het paard.
Veel later is de overbekende repeteerhevel van de Winchester ook speciaal bedacht voor het (enkelhandige) gebruik te paard.
Heel specifiek is ook de ´zadelring´ aan een karabijn.
Om de karabijn rechts- en enkelhandig te kunnen bekruiken zat er aan de linker zijde een reel met een schuivende ring. Aan deze ring zat een haak; de karabijnhaak

Dit dateert al van vroeg in de ontwikkeling van het geweer doch in de 18de eeuw wordt het gemeengoed te paard.
Het overbekende McLellan type zadel was ook bedacht op het gebruik van de karabijn door de cavalerie. Het is vorm-volgt-functie dat het sterkt lijkt op de ruiterboog-zadels



Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Saddle_ring
Ik heb zelf een zwartkruit vuursteenslot karabijn met zadelring gemaakt. Wapenvergunning en al op verkregen doch zo´n voorlader is drie keer niks en te paard twee keer drie keer niks.
Hoewel in de ontwikkeling van het vuurwapen het gebruik te paard fudamenteel was om dat het paard tot in de 20ste eeuw hét oorlogsvoertuig was, is het lúchtgeweer vreemd genoeg totaal buiten schot gebleven.
Hoewel het repeterende luchtgeweer al VEEL eerder dan het repeterende vuurwapen bekend was en het een kritische succesfactor was voor de expeditie van Lewis & Clark is dit door het ontbreken van vuurmonding ideale ruiterwapen volstrekt aan de cavalerie voorbij gegaan.
De Girandoni luchtbuks had al een drukvat als aandrijfreservoir!
Pas in de 21ste eeuw worden de op lucht repeterende luchtbuksen heruitgevonden lijkt het en komen er verschillende praktisch bruikbare modellen op de markt. Sommigen met voorziening voor een demper van het toch al bescheiden geluid. Ook enkelhandig schietbare zelfs!
Omdat in NL het gebruik vrijwel vrij is, is dat

Alles wat rest is er zelf een zadelring aan te maken. Karabijnhaken heeft iedere ruiter al in veelvoud
