opvoeding dieren en slaan...

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-04 23:09

Die tik is misschien juist wel het best begrijpelijkste wat je kan doen om ongewenst gedrag af te leren. "Als ik dit doe krijg ik auw!" is heel simpel, een gehandicapt kind moet wel echt een kasplantje zijn wil het dat niet doorhebben. Is heel simpel trail&error leren. Net als je leert dat het pijn doet om de hete kachel aan te raken. Een gehandicapt kind dat jou flink hard in je arm bijt, ga je daar een preek tegen afsteken? Of tegen je hond?

Ik in ieder geval niet tegen m'n paard. Lik op stuk! En niet zachtjes ook, want als mijn paard gewust bijt (dus niet knabbelen) is hij ook niet zachtjes tegen mij. Dus krijgt hij een lel. En dus bijt hij niet.


796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-04 23:16

Je moet ook niet zachtjes terugbijten, maar hard. Hij moet tenslotte leren dat dat pijn doet! Zachtjes bijten bereik je niets mee. Moet even scherp pijn doen. Niet door de huid natuurlijk, maar beter 1x goed laten voelen dat dat dus niet acceptabel is als er jaren mee doormodderen. En van dat laatste ken ik genoeg gevallen...

(van kinderen en paarden trouwens Haha! )

zie ook... [VMR] bijt pony.
Laatst bijgewerkt door 796285 op 18-01-04 23:17, in het totaal 1 keer bewerkt


796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-04 23:24

In mijn ervaring (en die heb ik wel redelijk met moeilijke paarden) worden paarden alleen bang of kopschuw van onterecht straffen.

Een paard dat z'n leider bijt krijgt een rotschop; het bijtende paard geeft onderdanige tekenen (geeft zich over) en bind in, en de leider stopt gelijk met straffen. Paard is weer op z'n plek gezet.

Een paard dat mij bijt of schopt krijgt ook een rotschop. En zodra ze zich over geven (agressieve gedrag verdwijnt, hoofd omlaag, likt de lippen) dan ben ik niet meer boos en gaan we rustig verder met waar we mee bezig waren. Ik heb nog nooit een paard schuw of angstig zien worden van een verdiende afstraffing!

Het probleem is dat mensen die afstraffing vaak niet uit kunnen meten. Ze worden boos en slaan, maar ze zien de tekenen niet wanneer het paard zegt "okay, okay, jij bent de baas" en slaan dóór en blijven boos. Het paard word dus niet 'beloond' of bevestigt voor z'n overgave, maar krijgt nog steeds straf! Dat is natuurlijk onbegrijpelijk voor het dier. Die dacht dat als hij onderdanig deed het dan weer goed zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. Dan heeft hij de volgende keer ook geen reden om zich zomaar over te geven, want hij heeft al geleerd dat dat helemaal niet helpt.

Nogmaals; Ik heb nog nooit een paard schuw of angstig zien worden van een verdiende afstraffing. Als jij je als leider goed opstelt dan weten ze heel donders goed wanneer ze tever gaan, en heel donders goed wanneer ze in moeten binden. Maar dan moet jij ook wel een eerlijke leider voor ze zijn, die ze alleen terug op de plaats zet en daarna niet meer boos doet.

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-04 22:24

Inderdaad, een paard, een hond en ook een kind hebben dit gemeen - het leven is voor alle drie veeeel leuker als ze zich goed weten te gedragen!

Een onopgevoed paard moet altijd met voorzorgsmaatregelen behandelt worden. Kan niet mee op een lekker bosritje met een paar anderen. Staat in z'n stal en niemand wil 'm aaien want hij bijt en is niet aardig.

Een onopgevoedde hond kan nergens mee naartoe. Word niet geaait. Is "dat rotbeest" want hij gromt en blaft steeds maar. Moet altijd strak aan de lijn.

Een onopgevoed kind kan niet mee uit eten, want die zet de tent op z'n kop, maakt een vieze zooi van z'n maaltijd, loopt de serveerders onder de voeten en gilt de hele zaak bij elkaar als 'ie z'n zin niet krijgt. (desalniettemin zijn er ouders zie ze toch meenemen omdat ze het wangedrag niet opmerken, maar breek m'n bek daar maar niet over open..)

In alle gevallen is het in belang van hond/paard/kind om gewoon goed opgevoed en gesocialiseerd te zijn. Dan is het leven veel leuker.

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-04 22:56

gliss schreef:
Ik vind het belachelijk. Je kunt je dieren ook op een andere manier duidelijk maken dat iets niet mag. Boos praten kan ook helpen.


Lief. Het stadium waarin je denkt dat alles wel goed komt als je je paard maar heel veel knuffelt. Heb ik ook gehad hoor.

En dan komt er een keer een paard dat jou beschouwd als deurmat en dat ook laat merken, en dan leer je dat denkbeeld wel weer af. Met een paard kan je niet op gelijke voet vriendjes zijn. Je staat onder hem of boven hem. En iemand die boven hem staat reageerd niet met een boos woord of een klapje, die geeft 'm een ongenadig harde lel! Een leider laat niet over zich lopen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 151 bezoekers