Tanden knarsen in je slaap, erg?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tamara

Berichten: 10444
Geregistreerd: 20-07-01

Tanden knarsen in je slaap, erg?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-12-03 19:03

Nog meer slaapvraagjes, had hier paar dagen geleden ook al iets geplaatst over slapen. Maar ik merk dat ik als ik slaap met mn tanden/kiezen knars, als ik tussendoor half wakker ben of iets dergelijks. Is dit erg en valt er iets aan te doen? Alvast thnx!

Liselot

Berichten: 32190
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 19:09

ik heb ooit eens een keer gehoord dat er speciale beugels zijn waardoor je niet meer kunt knarsen in je slaap. moet je anders even naar je tandarts opbellen.
ik denk wel dat het kwaad kan, voor zover mij logisch lijkt schuur je het tandglazuur van je tanden af en heb je meer kans op gaatjes

Anouk01

Berichten: 1769
Geregistreerd: 10-05-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 19:19

Ja...Mijn buurvrouw doet het ook en daardoor kunnen je tanden afbrokkelen ofzo. Zij heeft nu zon beugel achtig ding is snachts.

LBroekhuizen

Berichten: 2294
Geregistreerd: 09-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 19:42

Of het erg is weet ik niet maar ik weet wel dat het super irritant is Knipoog
Ik slaap met mijn zusje op de kamer en zij doet het ook....zo irritant!!! Schijnheilig

Caira
Berichten: 26061
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 19:55

Je kan er idd speciale beugeltjes voor krijgen! is wel verstandig, want je tanden slijten er erg hard door en groeien niet meer aan! Neem dus even contact op met je tandarts!

Branca

Berichten: 6138
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: ZO Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 19:55

Ik heb dat ook even gedaan. Toen kwam ik bij de kaakchirurg terecht, die nam een gebitsafdruk. Uiteindelijk kreeg ik een soort gebitje van doorzichtig kunstof voor de nacht. Heb het uiteindelijk niet meer gebruikt. Ik werd er nl ook wakker van, da's erg raar. Nu merk ik niks meer en mijn tandarts ziet er ook niks van, dus laat het maar zo.

_Jody_

Berichten: 2640
Geregistreerd: 29-08-02
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 20:12

Tandenknarsen is heel erg slecht voor je tanden, dat moet je de volgende bezoek meteen vertellen aan je tandarts voordat het te laat is

rebati

Berichten: 4249
Geregistreerd: 18-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 20:14

Een vriendin van me doet dat ook en die heeft sindskort er een "beugel" voor.
Het is zegmaar zo'n plastic ding over je tanden,je ziet het bijna niet.

Morrie

Berichten: 22311
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 20:33

het is niet alleen slecht voor je gebit, maar ook voor je kaakgewrichten, je zet er enorme krachten op, zonder dat je het weet.

Ik kreeg steeds weer zo'n "gebitje"maar ik beet ze even hard weer door...... ik slaap sinds 5 jaar weer alleen, dus ik heb geen idee of ik het nog doe, ik denk het wel, want ik heb laatst een kies moeten laten trekken door de kaakchirurg waarvan alle 3 de wortels gebroken waren.......

ik doe het al vanaf dat ik kind was en ik ben nu....... 45.......

Eilandje

Berichten: 2825
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 20:54

JodyB schreef:
Tandenknarsen is heel erg slecht voor je tanden, dat moet je de volgende bezoek meteen vertellen aan je tandarts voordat het te laat is


Zoiets ziet een tandarts normaalgezien wel hoor. Ik tandenknars volgens mijn tandarts ook, kan hij zien aan mijn tanden, maar mijn vriendje heeft er nog nooit iets van gezegd. Je tanden verslijten er iig heel snel door Boos!

Ik zit al enkele maanden met een ontstoken kaakgewricht (heb er ontstekingsremmers voor ingenomen en er een tijd Voltaren gel opgesmeerd maar dat heeft niet geholpen, misschien moet ik er maar ’s opnieuw mee naar de tandarts gaan Schijnheilig ), zou dat daar misschien iets mee te maken kunnen hebben?

Eilandje

Berichten: 2825
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 20:57

Citaat:
Tandenknarsen


Nadat cariës en tandvleesziekten jarenlang de grootste bedreiging vormden voor ons gebit, is er nu een "derde" gebitsziekte in opkomst: bruxisme, oftewel tandenknarsen of tandenklemmen. De eerste twee tandheelkundige volksziektes zijn min of meer onder controle, maar over de derde is nog een hoop onduidelijkheid.
Wat is bruxisme?
Wat doet het?
Hoe kom je eraan
Hoe kom je eraf?


Wat is bruxisme?
Tandenknarsen is het beste te omschrijven als het met geweld over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen, of ook wel het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Het geeft een schurend of knarsend geluid. Het merendeel geschiedt 's nachts, en dan meestal in de vorm van knarsen. Ook komt het overdag voor, maar dan meestal in de vorm van klemmen. Aan deze beide vormen liggen vermoedelijk verschillende oorzaken ten grondslag. Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn of haar leven waarin wordt getandenknarst. Dit is meestal van voorbijgaande aard. Problemen ontstaan pas als het blijft aanhouden en klachten gaat geven.

Wat doet het?
Het knarsen van de tanden kan er voor zorgen dat er abnormale slijtage optreed aan de tanden en kiezen. Dit kan zelfs zodanig, dat de voortanden niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn bij het lachen. De kauwspieren kunnen door het ‘trainings effect’ dat ontstaat door het herhaald aanspannen van deze spieren, dikker worden ter plaatse van de kaakhoek. Dit kan voor sommige mensen een uiterlijk probleem vormen. Ook kunnen er stukken tandglazuur en/of vullingen afbreken door de herhaalde overbelasting. In uitzonderingsgevallen kunnen ‘gezonde’ kiezen zelfs doormidden breken of barsten, met meer of minder ernstige pijnklachten als gevolg. Ook kan er spierpijn optreden in de kauwspieren. Tenslotte maakt het tandenknarsen een apart geluid. Daar het vaak ‘s nachts gebeurt hoor je dit zelf niet.

Hoe kom je eraan?
Terwijl men vroeger dacht dat het werd veroorzaakt door de vorm van tanden en kiezen en de manier waarop deze op elkaar bijten, wordt nu een veel grotere rol toegedicht aan de invloed van het centrale zenuwstelsel. Zo worden slaapstoornissen in verband gebracht met nachtelijk knarsen. Erfelijke factoren spelen ook een rol (40-60%!), verder beïnvloeden zaken als stress, roken en alcoholgebruik het ontstaan ervan. Bij rokers wordt knarsen bijvoorbeeld 2x vaker geconstateerd. Bepaald medicijngebruik, zoals Prozac, wordt momenteel in verband gebracht met knarsen. Bepaalde ziekten in het centrale zenuwstelsel, vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson, worden ook in verband gebracht met dit probleem. Van XTC pillen is het eveneens bekend dat ze een langdurig knarsende beweging kunnen veroorzaken.

Hoe kom je eraf?
Voordat je iets tegen tandenknarsen kunt ondernemen moet je je er wel van bewust zijn dat je het doet. Knarsen wordt ontdekt doordat je er zelf achter komt, omdat je kiezen of kauwspieren pijnlijk worden. Het kan ook zijn dat je partner je er op wijst dat je 's nachts wel heel erg veel kabaal maakt. Ook je tandarts kan het signaleren, doordat hij een abnormale slijtage aan je gebit waarneemt. Zoals gezegd komt tandenknarsen bij vrijwel iedereen wel eens voor. Als het tandenknarsen langdurig is, er duidelijke klachten ontstaan en deze aanhouden, raadpleeg dan vooral je tandarts. Deze kan je adviseren, helpen en eventueel doorverwijzen naar therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze problematiek.

Specialisten
De tandarts zelf kan je helpen met een uitleg over het probleem. Alleen al in het feit dat hij je erop wijst dat bijvoorbeeld klemmen overdag onverstandig is, kan al een zet in de goede richting geven. Ook met voedingsadviezen kan de tandarts je helpen. De fysiotherapeut kan je helpen als er sprake is van nadelige gevolgen, zoals pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. Ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knars- of klem gedrag kunnen uitkomst bieden, met als uiteindelijk doel een gedragsverandering.
De psychologische benadering kan je helpen bij het doorbreken van het ongewenste gedragspatroon, in dit geval het knarsen. Het leren omgaan met stress, ontspanningsoefeningen, en tips voor het verkrijgen van een betere nachtrust, kunnen in dit verband een belangrijke bijdrage leveren.


http://www.gezondheidsnet.nl/display.php?categoryID=415

PintoNatal

Berichten: 5407
Geregistreerd: 08-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 22:59

J dat is erg, mn moeder deed het ook die had geen miniscus over, nu heeft ze een splint

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 23:14

Ik knars ook. Best wel erg geloof ik. Ik slaap alleen dus ik hoor het niet.

Maar er zijn al verschillende tanden gebroken. Ook mijn voortanden lijken wel melktandjes.

Mijn kaken knaken nu elke keer dat ik ze beweeg. Dat is niet alleen pijnlijk maar ook heel goed hoorbaar.

Ik heb gebitjes gehad. Maar omdat ik een slaapprobleem heb is dat lastig. Ik val haast niet in slaap als ik dat ding in heb. Ik heb een harde gehad maar ook een zachte.

Bovendien doe ik hem uit in mijn slaap.

Ik heb nu gehoord dat je een soort armband kan omdoen. En als je dan gaat knarsen of klemmen dan krijg je een klein stroomstootje waardoor je dat niet doet. je wordt er niet wakker van.

dat zou wel een oplossing zijn voor me..

Morrie

Berichten: 22311
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 23:19

Citaat:
mn moeder deed het ook die had geen miniscus over

dan heeft ze wel erg hard geknarst...... Verward

_Jody_

Berichten: 2640
Geregistreerd: 29-08-02
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 00:04

wat is een miniscus dan?

Morrie

Berichten: 22311
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 08:20

een stukje weefsel in je knie

M3isSi3j

Berichten: 3180
Geregistreerd: 19-12-03
Woonplaats: Monster/Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 16:20

stoppen met die kletsers (XTC) helpt ook Knipoog gnegnegne

Samantha_

Berichten: 10806
Geregistreerd: 20-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 16:28

Ik knars ook, heel erg hard volgens m'n vriend. Haha!
Heb net als wat heike heeft, dat m'n kaken ook knakken. Heel irritant!

Georgette

Berichten: 11632
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 16:34

M'n broertje knarst ook zo vreselijk veel. Super irritant vind ik het als ik vlakbij mensen moet slapen die dat doen. M'n broertje heeft ook zowat geen kiezen meer over, een groot gedeelte is er helemaal vanaf gebrokkelt. Sinds kort heeft ie van de orthodontist een speciaal beugeltje voor 's nachts gekregen.

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 17:31

Ik doe het ook en mijn vriend ook. Ik doe het als ik half wakker ben en ben me er dan wel vaag van bewust. Maar ik heb er nog geen last van gehad.

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 20:13

Een klasgenootje van mij doet het ook. Zij heeft wel zo'n mondstukje in om verdere beschadiging van tanden te voorkomen...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-03 20:19

Ik doe het ook heel erg... Ik heb al een lastig gebid... Ik heb van nature geen glazuur op mijn tanden dus ik moet vreselijk voorzichtig zijn, en dan knars ik ook als een idioot. Dus je begrijpt dat de tandarts lachend rijk van me wordt.....