Dierenpark Amersfoort klaar voor inenten

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-04-01 15:00

AMERSFOORT – Dierenpark Amersfoort heeft alles in de startblokken staan om de 104 dieren in te enten, die besmet kunnen raken met mond- en klauwzeer. Als de Nederlandse regering meegaat met de Europese toestemming om dierentuindieren in te enten, kan het werk binnen een halve dag gedaan zijn, schat zoo-manager Mario Hoedemaker.

De 104 evenhoevigen in het Amersfoortse dierenpark zijn verdeeld over vijftien soorten in diverse delen van het complex. Om ze te beschermen tegen besmetting zijn de dieren verder van het publiek geplaatst dan gebruikelijk. Ook moeten bezoekers via een bak met ontsmettend citroenzuur het park betreden en is de toegang voor honden verboden.

Nederland en Duitsland willen samen optrekken in Europa. De landen willen inentingen voor dierentuindieren mogelijk maken en komend weekeinde pleiten voor een algehele heroverweging van het vaccinatiebeleid. Hoedemaker verwacht de toestemming om te mogen inenten in de loop van vandaag, als de parlementaire commissie bijeen komt.

Zodra de dierenarts van het park een machtiging krijgt om het vaccin uit de kluis te halen kunnen de verzorgers aan de slag. De dierenarts die de inentingen verzorgt, Frank Feld uit Woudenberg, verwacht geen grote problemen met het inenten. De doses entstof voor koeien en schapen zijn op de grootste groep van de dierenparkdieren van toepassing, meldt hij. Een aantal dieren, zoals antilopen, moet door middel van een speciaal geweer ingeënt worden, omdat die dieren niet benaderbaar zijn. Met dat schieten heeft hij veel ervaring, zegt Feld.

Het dierenpark in Amersfoort wacht met smart op toestemming voor het enten. Hoedemaker rept van een levende have waarvan een deel onvervangbaar is. “De tien Watoesi-runderen zijn hier in Amersfoort gefokt naar kleur en hoornstand. Dat vindt je nergens op de wereld, het is een unieke groep”. De olifantenkudde is ook uniek, zegt Hoedemaker, want Aziatische olifanten zijn nergens op de wereld te krijgen, de zes girafhengsten fungeren als een spermabank voor andere dierentuinen.