Gisteren was een bewogen dag. Rond een uur of 3 kreeg ik telefoon van mijn weidegenootje of ik zo snel mogelijk vervoer kon regelen voor een pony. Het ging om een verwaarloosde shet die naar onze weide zou verhuizen. We konden niet lang praten, dus ik heb verder geen vragen gesteld en ben zelf beginnen rondbellen voor vervoer. Mijn vader zou rijden met de trailer van een vriendin
Zo gezegd zo gedaan, trailer gaan ophalen en... werkt niet, ergens een fout contact denken we. Zonder stoplichten en richtingaanwijzers de baan op gaan was geen optie, dus zonder trailer naar de pony gereden om even te bespreken wat we zouden doen, en zo kon ik ook het volledige verhaal horen.
2 vriendinnen waren kort na de middag per toeval voorbij een weide gereden waar een pony vast zat in de draad. Ze deden wat elke paardenliefhebber zou doen, en zijn uitgestapt om te kijken of ze de pony konden helpen. Er bleek echter meer aan de hand te zijn. Er stonden 2 pony's. De zwarte had duidelijk al een hele tijd geen borstel gezien, had luizen, en kon gerust een paar kg extra gebruiken, maar verder leek ze in orde. De vos was duidelijk hoefbevangen, en had te veel pijn om de paar meter naar de waterbak (die overigens eerst leeg was) af te leggen. Op zijn bil had hij een wonde waar de maden uitkropen, en zat ook vol luizen.
Er hing een bordje met een telefoonnummer aan het hek, en ze hebben de eigenaar van de vos opgebeld. Mevrouw is naar de weide gekomen voor overleg. Ze scheen op de hoogte te zijn dat de pony ziek was, en beweerde dat er 2 weken geleden een DA was langsgeweest. Na een telefoontje bevestigde de DA dat ze daar was geweest, medicatie had meegegeven voor 10 dagen, en had aangeraden dringend een smid te bellen en de pony af het gras te halen. Mevrouw had van de 10 zakjes poeder nog 8 over, smid was duidelijk niet geweest, en pony stond nog steeds op lang gras.
In zo'n geval kan de dierenbescherming niks doen, aangezien ze wel degelijk de DA had gebeld. Na overleg met de wijkagent hebben we geprobeerd de dame te overtuigen om de pony aan ons af te staan (voor de duidelijkheid, de DA vertelde dat met een beetje geduld en de juiste zorgen deze pony volledig kon herstellen, anders waren we hier nooit aan begonnen). Mevrouw scheen blij te zijn dat ze van dat dier af was, en was dus bereid om hem aan ons mee te geven, op voorwaarde dat we ook voor de zwarte pony iets konden vinden. De zwarte pony was niet van haar, en had de gewoonte de boel af te breken als hij alleen stond.
Ondertussen was ook de eigenaar van de zwarte pony aangekomen. Hij had de pony blijkbaar in bruikleen gegeven aan een kennis die een weidegenootje zocht voor het vosje. Die kennis is vervolgens met de noorderzon vertrokken, en had de verzorging van beide pony's aan die vrouw overgelaten zonder de eigenaar van de zwarte te verwittigen. Meneer was maar al te bereid om vervoer te zoeken voor de pony's, en uiteindelijk heeft hij ze met de trailer van een vriend vervoerd.
Het vosje was ondertussen door zijn benen gezakt, vermoedelijk door de stress en opwinding van zoveel vreemde mensen op de weide. Met een deken onder zijn buik als steun hebben we hem op de trailer gesleept, we hebben hem in een hoek laten liggen en we zijn vertrokken. We hebben eerst de zwarte pony op een andere weide afgezet, en zijn daarna doorgereden naar onze weide.
Afladen ging nog redelijk, maar een paar meter voor de ingang van de weide is hij opnieuw door zijn benen gezakt.
We hebben hem laten liggen terwijl we een geïmproviseerde stal aan het bouwen/sjorren waren, en hebben hem daarna letterlijk naar zijn schuilstalletje gedragen.
Hij at goed, maar dronk amper, en soms scheen zelfs recht liggen te vermoeiend te zijn. Hij liet zich dan vallen zodat hij helemaal plat lag, en geraakte niet meer zelf recht. Op aanraden van de DA een soort muurtje met pakken hooi rond hem gebouwd, emmer water naast zijn neus en pluk hooi tussen zijn voorbenen. We zijn om 1u 's nachts vertrokken, en om 6u deze ochtend weer even gaan kijken. Van het hooi was duidelijk gegeten, maar de emmer water zat nog precies even vol.
Om 10u was de DA er, pony was uitgedroogd en heeft dus een baxter gekregen. De wonde bleek een doorligwonde te zijn, en is netjes schoongemaakt. Na nog een spuitje pijnstiller, nieuwe medicatie en advies ivm voer is ze weer vetrokken.
Zometeen komt de smid om alvast een stuk van de hoeven af te halen, in de hoop dat hij dan weer kan staan. Hij heeft sinds gisteren 19u continu gelegen, en dat mag echt niet veel langer meer duren.
Hij moet nu vooral aansterken. Als hij comfortabel kan staan gaan we hem wassen met antiluis-shampoo, en als hij weer op krachten is wordt hij gevaccineerd (pony is 14 en is nog nooit ingeënt). We moeten hem ook ontwormen, maar daar kunnen we best nog een paar dagen mee wachten.
Advies, tips en goede raad is altijd welkom. Bedenk wel dat we alles in overleg met de DA doen, zeker omdat het de eerste keer is dat we een verzwakte pony verzorgen.
Laatst bijgewerkt door chevax op 30-09-11 15:05, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Titel aangepast ivm overlijden pony