Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Moderators: Apple, petraaken

 
 
kaatjemuts

Berichten: 1944
Geregistreerd: 15-07-07
Woonplaats: in een klein onuitspreekbaar gehuchtje in friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 07:33

je krijgt je grade op een beperking die niet meer overgaat of beter wordt. voor die gevallen is de dispensatie.
Voor zover ik weet ben ik gewoon (af)gekeurd voor het leven.

Spoiler:
Boe!


Myca

Berichten: 5550
Geregistreerd: 10-08-08
Woonplaats: Midwoud

Re: Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-12-16 07:47

Zoals het mij verteld is, is dispensatie voor bepaalde tijd en classificatie voor onbepaalde tijd.

Voor mij zijn er geen oefeningen of iets dergelijks om het beter te maken, dan loop ik juist het gevaar op overbelasting.

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.

Als je nog een zadel zoekt, kijk dan hier:
klik

Laura1982

Berichten: 3345
Geregistreerd: 23-01-04

Re: Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 10:27

Ik heb in 2014 een grade gekregen voor bepaalde tijd dit jaar werd duidelijk dat ik niet beter zou worden en juist nog wat slechter was geworden. Ik heb toen een herkeuring aangevraagd en deze begin nov gekregen voor onbepaalde tijd.

B + 13 L1+13 L2+11 M1+4
Douwe fan 'e sanhusterwei

Ayasha

Berichten: 44687
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 10:36

Zitten hier ook belgen met een grade eigenlijk?
Ik heb nl een vraag ove de licenties als je een grade toegekend hebt gekregen.

[EJL-ITP] 2016 with the ones that carried me through heaven and hell
TK Lipica rijlaars; maat: 37, Schachthoogte: 38cm Met dresuurboog: 45cm. Kuitmaat: 35/36
VP; € 150 (NP € 250). Sta open voor een goed bod. Foto via PB mogelijk.

daffodil

Berichten: 8453
Geregistreerd: 12-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 12:56

MonteKarlo schreef:
daffodil schreef:
Ik heb regelmatig ruiters met een classificatiepas in de ring en vraag als dat kan altijd aan de ruiter zelf wat ze mogen. De pas heb ik als controlemiddel.
Laatst wel heel erg gelachen, ik kreeg van het secretariaat een melding dat er een slechthorende ruiter zou rijden met behulp van een oortje. Vervolgens komt iemand de ring binnen en die vraagt mij of ik de classificatie gezien heb, dus ik zeg ja en vraag me vervolgens af waar dat oortje zit want ik zie niets. Ze wil starten en de voorlezer gaat gewoon lezen dus ik leg de proef stil en vraag voor de zekerheid nog even wat haar aanpassingen zijn. Is het een hele andere dan die slechthorende en mag ze met zweep, lichtrijden en groet ze alleen met hoofd en maakt ze haar teugels niet langer (halsstrekken door zelf mee naar voren te gaan).

Ik was blij dat ik het even gevraagd had maar soms is het best lastig hoor en staat het ook niet heel duidelijk op die pas. Ik vind het zelf prettig als het even gemeld wordt in persoon.


Ja echt ? Nog veel mensen die zo'n pas hebben ?
Ik dacht altijd dat het vrij moeilijk is om aan een te komen. Weet ook niet of het dan nog echt in je voordeel is om zo'n ding te hebben eigenlijk :P
Hoe ga jij er als jury verder mee om ? Ik ben bang dat jury's dan gaan denken god heb je dr weer zo een :=


Sorry topic was uit mijn eigen berichten dus niet gezien dat je gereageerd had. Hoe ik ermee omga is afhankelijk van wat voor pas het is. Daarom wil ik ook graag weten wat ze mogen. Kijk dat doorzitten of lichtrijden is niet zo spannend in mijn ogen hoewel ik pas een amazone met een pas had tijdens een proevenclinic en toen hebben we het erover gehad dat het eigenlijk best een nadeel is om in de hogere klassen licht te rijden, juist met doorzitten kun je je paard beter bij elkaar rijden. Dus ik vind het soms een nadeel voor iemand, maar soms ook een voordeel. Hoewel dat ook niet helemaal juist is, want dan benader je het vanuit de "gezonde" mens en dat zouden ze waarschijnlijk liever zelf ook zijn ipv een classificatiepas aanvragen.

Als iemand halsstrekken laat zien terwijl deze de teugels niet loslaat, moet diegene helemaal voorover buigen om lengte op de hals te maken. Ik beoordeel de beweging van het paard, dus of die de hand volgt. Groeten zonder teugels loslaten is ook geen punt. En voeten die vastzitten in beugels maakt ook eigenlijk niet uit. Het moeilijke wordt als iemand beperkt is in zijn zit en daardoor anders op een paard zit. Ik probeer te beoordelen of deze persoon toch enigszins de beweging volgt maar vind het lastig om daar een oordeel over te vellen. Ik ga dus niet expres omhoog punten maar zeker niet naar beneden ook al twijfel ik er soms iets aan. Ik beoordeel in het voordeel van de ruiter.

Iemand die met zweep mag rijden, maar deze amper gebruikt hoef je weinig mee maar als iemand de zweep overmatig gebruikt en in mijn ogen onnodig dan zie je dat terug in de punten. Toestaan dat iemand met zweep rijdt, betekent niet dat een paard bij elke oefening een tik hoeft te krijgen. Dan heb je je paard rijtechnisch niet op orde. Maar een keer een tikkie is geen punt. Ik zie meestal hooguit dat ze m even aantikken, meer een aanwijzing dan een tik als het ware.

Lussenteugels zie ik ook voorbij komen, daar geldt voor mij hetzelfde voor als hierboven. Dan heb ik ook hier in de omgeving een amazone die met 1 arm rijdt. En daar wordt je alleen maar stil van.....hoe mooi om te zien dat ze dat grote paard zo fijn aan de hulpen heeft dat ze hem 9 van de 10 keer beter de ring doorrijdt dan menig tegenstander. Jammer is dan wel dat je soms wel eens iemand hoort zeggen dat ze vast hoge punten rijdt omdat ze zielig is. Nou dat is ze niet, ze kan gewoon steengoed rijden!

MonteKarlo

Berichten: 1567
Geregistreerd: 28-07-10
Woonplaats: Brabant

Re: Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 13:06

Thanks voor je reactie daffodil! Erg helder en leuk het een keer vanuit een ander oogpunt te horen. Of lezen. :)

Laura1982

Berichten: 3345
Geregistreerd: 23-01-04

Re: Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 14:27

Wat een fijn stuk tekst daffodil! Zo moet het gewoon kijken naar wat je ziet en ook wij kunnen werken aan aandachtspunten.

B + 13 L1+13 L2+11 M1+4
Douwe fan 'e sanhusterwei

Myca

Berichten: 5550
Geregistreerd: 10-08-08
Woonplaats: Midwoud

Re: Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-12-16 18:50

Interessant stukje daffodil.

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.

Als je nog een zadel zoekt, kijk dan hier:
klik

daffodil

Berichten: 8453
Geregistreerd: 12-11-03

Re: Wedstrijdruiters met een lichamelijke beperking

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-16 22:27

Graag gedaan! Ik kan me voorstellen dat het soms vragen oproept hoe ermee omgegaan wordt.

Ik kom ook wel eens een slechthorende ruiter tegen, die rijdt dan met oortjes in. Volgens de reglementen hoort de voorlezer dan in de buurt van de jury te staan zodat de jury kan controleren dat er niets anders gezegd wordt dan wat er letterlijk in het boekje staat en voorgelezen mag worden. Anders is het namelijk hulp van derden en wordt de ruiter uitgesloten. Nu is het zo dat in het indoorseizoen het lastig is om in de buurt van de jury te staan of je moet IN het hokje komen staan. Dat leidt mij af als iemand daar voor gaat staan lezen dus ik geef ze het voordeel van de twijfel en laat ze gewoon in de bak lezen. Ik ga er van uit dat mensen genoeg gezond verstand hebben om zich aan de spelregels te houden en probeer altijd uit te gaan van het positieve in iemand :+ Het is wel zo dat als ik iemand zou betrappen, maar dat geldt zonder classificatiepas ook, dan ben je wel de sjaak want regels zijn regels. Helpen is simpelweg niet toegestaan.

IpilyaNL

Berichten: 108
Geregistreerd: 16-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-17 15:29

Het is een tijd geleden.
In hoeverre mag een slechthorende of een blinde. zich richten op zijn zintuigen?
Meestal zijn de tastzintuigen erg goed ontwikkeld. Zou het toegestaan kunnen zijn om met trilzolen te rijden?

Nog een vraag, iemand die in een grade rijd; wat voor beperking merken ze zelf tijdens hun rijden (uitgezonderd de beperking die ze hebben) heeft hun eigen beperking veel invloed op prestatie drang?

2014 B+13, 2015 L1+10 & L2 +14, 2016 M1+10 M2+4 <3
Straks eerst van mijn zwangerschap genieten


Myca

Berichten: 5550
Geregistreerd: 10-08-08
Woonplaats: Midwoud

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-17 09:54

IpilyaNL schreef:
(-) In hoeverre mag een slechthorende of een blinde. zich richten op zijn zintuigen?
Meestal zijn de tastzintuigen erg goed ontwikkeld. Zou het toegestaan kunnen zijn om met trilzolen te rijden?


Ik vermoed van niet, op de FEI lijst staat Modified Riding Boots, apart gemeld, hier wordt niet over trilzolen gesproken, alleen over aanpassingen die het aantrekken vergemakkelijken.

Plain black or brown half chaps (smooth leather) or gaiters to the knee may be used. If a competitor’s impairment does not allow the wearing of boots/shoes with heels (due to sensory impairments or deformities) and the competitor uses stirrups, PE approved safety stirrups must be used. Boots may be modified to make them easier to put on and take off.

Competitors with intellectual impairment (Profile 39), visual impairment (Profile 36) or neurological conditions leading to memory loss may have a commander. Application with the required supporting documentation must be made to the PE Chief Classifier for permission for a commander. Tests may be commanded in English, or in the competitor’s own language.

For those with visual impairment to indicate the location of the position of the Arena. Callers may only call the name of the letter(s). May also be accomplished by sound (electronic or mechanical) or enhanced visual cues. The competitor must provide the callers/mechanisms.

Those competitors, qualified as above, who are also deaf or hearing impaired may use sign language or radio communication. It is necessary for a steward to be present during the dressage test if this form of commanding is being used.


Mensen met een visuele handicap mogen wel met geluid/vocaal geholpen worden en doven/slechthorenden mogen met gebarentaal of radio-communicatie geholpen worden en dan alleen om aan te geven waar de letters zijn.

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.

Als je nog een zadel zoekt, kijk dan hier:
klik


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker