Het Finse Paard

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Marlies1

Berichten: 3933
Geregistreerd: 03-06-07

Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-06-07 20:45

In de lijst van paardenrassen staan Fins universeel en Fins trekpaard. Volgens mij kun je die twee namen beter vervangen door Het Finse Paard. Fins universeel is namelijk een andere benaming voor het Finse paard en het Finse trekpaard is één van de 4 types binnen het ras.

Hier alvast het eerste gedeelte van mijn artikel over het Finse paard. Het schrijven over het gebruik zal denk ik nog wel wat tijd kosten, daarom alvast dit gedeelte op Wikizaken. Als het artikel af is, zal ik de rest ook in dit topic zetten.


Stokmaat: rond 1.56 m

Kleur: vooral vos

Land van herkomst: Finland

Link naar stamboek: http://www.hippos.fi/hippos/englanti/


Het Finse Paard

Het Finse paard, oftewel Suomenhevonen, is het enige inheemse paardenras in Finland. Internationaal is het paard bekend onder de naam Finnhorse, Finnish Horse of Finnish Universal. Deze laatste naam duidt op de veelzijdigheid van het paard. Binnen het ras wordt onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende types/secties: het werkpaard (T), de draver (J), het rijpaard (R) en de pony-maat (P).


Geschiedenis

Tot 1907 was de afstamming van de Finse paarden onduidelijk, doordat de paarden op grote gemeenschappelijke weiden werden gehouden en er geen register was. In 1907 werd echter het stamboek in het leven geroepen. Het stamboek is opgericht door de staat en werd tot 1970 door de staat bijgehouden voor wat betreft de hengsten. Lokale paardenfokverenigingen waren verantwoordelijk voor het merriestamboek. In 1918 kwam ook het merriestamboek onder het beheer van de staat. Sinds 1970 wordt het stamboek beheerd door de in 1894 opgerichte paardenfokvereniging Hippos. Sindsdien is het stamboek ook opgedeeld in de 4 hierboven genoemde secties. Reden hiervoor was dat de paardenpopulatie van 400.000 in 1950 was geslonken naar 15.000 in 1970. Dit kwam doordat aan het paard als werkpaard minder behoefte was. Om de populatie weer te vergroten zijn de rijpaard- en pony-maatsecties in het leven geroepen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 20.000 Finse paarden. Sinds 1971 hebben alle Finse paarden een registratie nummer. Achter dit nummer staat de letter van de sectie waartoe het paard behoort als het is opgenomen in het stamboek. Dit kunnen ook meerdere secties en letters zijn.

Het paard is in de loop van de tijd groter geworden. In de 16e en 17e eeuw was het paard ongeveer 1.10-1.20 m hoog. Voor ons Nederlanders is het leuk om te weten dat toen enkele Friese merries zijn geimporteerd om het Finse paard groter te fokken. In 1700 was het paard hooguit 1.40 m en 300 kg. In 1900 waren de paarden bijna 1.50 m. En tegenwoordig is het rond de 1.56 m en weegt het ongeveer 550 kg.

Er zijn 4 stamvaders: Jaakko I Tt 118 (geboren in 1864), Eino Tt 700 (geboren in 1878), Kirppu Tt 710 (geboren in 1879) en Uljaanpoika 1694 (geboren in 1914).


Exterieur

De stokmaat van een Fins paard is ongeveer 1.56 m. Zijn gewicht bedraagt ongeveer 550 kg. Meer dan 90% van de paarden is voskleurig. Van de overige paarden is het grootste gedeelte bruin.
Het paard is vrij stevig gebouwd. Het hoofd is recht en de nek is vrij gespierd. Het lichaam is rond, lang en goed in balans. De benen zijn hard en droog met goede hoeven.

Het fokdoel van het stamboek is een goed presterend veelzijdigheidspaard dat voldoet aan de rasomschrijving van zijn sectie, goed beweegt en gezond is:

(1) Het Werkpaard

Het werkpaard is stevig gebouwd met een lang lijf.
Studbook statement: Good types, good posture; deep, round body; arched neck; high, short withers; slightly flat shoulders; gently sloaping croup. Dryish, well-set legs; straightish hocks, short pasterns, straight pasterns in the hindlegs; good, high-heeled hooves, concave soles.

(2) De Draver

De draver is lichter gebouwd, maar wel gespierd, met een vrij lang lichaam en vrij lange benen.

Studbook statement: Good quality type, fairly good gender lable, very good breed
type, good posture; round, well-balanced body; long withers; long, gently sloping
and covering croup. Front legs quite wellset, hocks slightly inward; good, concave
hooves.

(3) Het Rijpaard

Het rijpaard heeft een lange nek, maar een minder lang lijf met een klein hoofd.

Studbook statement: Very good types; round well-balanced body; long, arched neck;
high withers; sloping shoulder; slightly hollow-backed, round croup. Front legs
well set, hocks slightly inward, shortish pastures, front hooves low-heeled, back
hooves round.

(4) De Pony-maat

Om in deze categorie te vallen mag het dier niet hoger zijn dan 1.48 m. Het gaat dan zowel om de stokmaat als de hoogte van het kruis.

Studbook statement: Fairly good gender type, good quality and breed types, light
round body, long neck, high withers, rather long loins, gently sloping croup. Slightly
broken foot axis and sloping pasterns in the front legs, hocks slightly inward and straightish,
well-shaped hooves, concave soles.


Karakter

Het robuuste Finse paard heeft een meewerkend, gehoorzaam en levendig karakter. Het is eerlijk, betrouwbaar en werkwillig. En het is makkelijk in de omgang.


Groet, Marlies

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-07 11:27

Artikel ziet er erg goed uit Marlies Lachen

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-07 00:02


Marlies1

Berichten: 3933
Geregistreerd: 03-06-07

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-07 18:01

Hierbij het tweede en laatste gedeelte van mijn artikel over het Finse Paard:


Gebruik

(1) Het werkpaard

Het Finse paard werd oorspronkelijk als trekpaard gebruikt. Tegenwoordig is aan het paard als hulp bij het werk weinig behoefte meer en worden er wedstrijden voor werkpaarden georganiseerd.

(2) De draver

Het grootste gedeelte van de Finse paarden valt in deze categorie. Het Finse paard is de snelste koudbloeddraver ter wereld. Draverijen en de daarbij horende weddenschappen zijn dan ook enorm populair in Finland.

Vanaf het begin van de 19e eeuw werden er al (particuliere) draverijen op het ijs georganiseerd. De eerste drafbaan werd in 1884 aangelegd in Helsinki. Tot die tijd werd alleen gedraafd op het ijs en op wegen. De draverijen op de weg werden voor het laatst gehouden in de 60er jaren van de vorige eeuw. Draverijen op het ijs worden nog steeds gehouden in dit land met zijn duizenden meren.

Een Fins paard dat een kilometer kan afleggen binnen de 1.20 wordt een Super Draver genoemd. De eerste die hier in slaagde was de hengst Viesker. Dit was in 2002. Deze hengst is ook tot 5 keer toe Draf Koning geworden bij de hengsten op de Nationale Drafkampioenschappen voor Finse paarden. Viesker is de meest succesvolle Finse Draver tot op heden.

De Nationale Drafkampioenschappen voor Finse paarden, oftewel Kuninkuusravit, worden sinds 1924 gehouden. Dit is het hoogtepunt van het jaar in de Finse drafwereld. De kampioenschappen staan alleen open voor Finse stamboekpaarden. In 2 dagen worden er 3 verschillende afstanden gereden: 2100, 1609 en 3100 meter. De winnaar is het paard met de snelste cumulatieve tijd.

Opvallend is dat in Finland de Fok- en de Drafvereniging (sinds 1973) verenigd zijn in één organisatie: Suomen Hippos.

(3) Het Rijpaard

Het Finse paard is een zeer veelzijdig rijpaard. Het is veel ingezet in het leger. En werd en wordt ook als race-paard gebruikt. Het paard wordt als springpaard gebruikt. De beste Finse paarden springen parcoursen van 1.30 m. Ook als dressuurpaard misstaat het Finse paard niet: de beste paarden doen mee op Prix St. George niveau. Verder wordt het paard ook ingezet in de eventing (waarbij de beste paarden een cross met 1.10 m hoge hindernissen afleggen) en endurance (waarbij de beste paarden deelnemen aan de 160 km-klasse). Ook aangespannen komt het goed tot zijn recht en kan het zelfs komen tot deelname aan de wereldkampioenschappen. Het kalme, goed ter been zijnde Finse paard is ook zeer geschikt om buitenritten en trektochten mee te maken en doet het goed als familie/recreatiepaard. Het Finse paard wordt ook veel als manegepaard gebruikt en voor therapie.

De veelzijdigheid van het Finse paard komt ook tot uitdrukking in het feit dat paarden die eigenlijk in de dravers- of rijpaardcategorie thuis horen vaak ook als trekpaard en koetspaard kunnen fungeren. Het zelfde paard kan als draver, race-paard, menpaard en recreatiepaard worden gebruikt. Een goed voorbeeld is de Finse hengst Murron Valo. Dit paard is draver, springpaard, eventingpaard, menpaard en werkpaard in het bos (geweest).

Om de ontwikkeling van het Finse rijpaard te stimuleren werd de organisatie Suomenratsut ry (Finse Rijpaard vereniging) opgericht.

(1) De Pony-maat

Dit paardje wordt gebruikt voor buitenritten en trektochten, draverijen, springen, dressuur en mennen en als recreatiepaard.


Foto’s

Zie http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=178&t=781615&st=0&sk=t&sd=a&start=50


Referenties

http://www.hippos.fi/hippos/englanti/
http://en.wikipedia.org/wiki/Finnhorse
http://www.suomenratsut.fi/page.php?page=40&lan=1 met brochure:
http://www.suomenhevonen.info/hippos/sh2007/pdf/SHjulkaisu_englanti_nettiin.pdf


Groet, Marlies

Marlies1

Berichten: 3933
Geregistreerd: 03-06-07

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-06-07 14:00

@Ellende,

Ik heb het stuk gelezen dat je al aan Wiki hebt toegevoegd en zie dat je bij Draver onder Exterieur de volgende zin hebt toegevoegd: Het overgrote deel van de 19.000 Finse Paarden die bij het stamboek geregistreerd staan vallen in deze categorie.

Zoals je hierboven kunt zien heb ik een zin van deze strekking opgenomen in het stuk over de Draver onder Gebruik (eerste zin). Ik wist nl. niet dat je bovengenoemde zin had toegevoegd. Dubbel op is een beetje overdreven. Mocht je kiezen voor jouw zin ipv mijn zin (beetje vreemde zin dit Haha! ), dan moet je hem even aanpassen.

Ten eerste moet ‘vallen’ ‘valt’ zijn, het is immers ‘het overgrote deel valt’.
Ten tweede schrijf ik onder Geschiedenis dat er tegenwoordig ongeveer 20.000 paarden zijn, dus klopt het niet als er verder op 19.000 staat. We moeten dus kiezen voor het één of het ander. Op de site van het stamboek, wordt idd een aantal van 19.000 genoemd, maar dat was in 2004. Op http://www.suomenhevonen.info/hippos/sh2007/pdf/SHjulkaisu_englanti_nettiin.pdf kun je op pagina 3 lezen dat er in 2005 bijna 20.000 Finse paarden zijn en dat hun aantal langzaam toeneemt. Nu zullen het er dus rond de 20.000 zijn, schat ik. Daarom opteer ik voor 20.000 ipv 19.000.

Groet, Marlies

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-07 14:17

Ik ga gewoon jou tekst aanhouden Lachen ik had niet in de gaten dat er nog een tweede stuk aan zat te komen dus had zelf één en ander een beetje verder getypt, maar dat zal ik aanpassen Lachen

Marlies1

Berichten: 3933
Geregistreerd: 03-06-07

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-06-07 19:09

Ik heb het tweede en laatste gedeelte van mijn artikel over het Finse Paard ook op Wiki gezet: http://www.bokt.nl/wiki/Finse_Paard. Tekstueel/inhoudelijk is het nu in principe af. Nu alleen nog foto's.

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-06-07 20:27

Ziet er goed uit Marlies Lachen

En qua foto's wordt het denk ik lastig. De foto die jij had gegeven kunnen we er op zich bijzetten, maar ik vraag me af of we daar erg veel wijzer van worden aangezien ie vrij onduidelijk is en niet echt een goed beeld geeft van het ras.

Marlies1

Berichten: 3933
Geregistreerd: 03-06-07

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-06-07 20:59


Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Het Finse Paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-07 23:34

Wat je zou kunnen doen is een email sturen naar het stamboek met daarin de vraag of je foto's mag gebruiken voor de wiki. Ik heb dat een aantal keer gedaan (voor de Akhal-teke bijvoorbeeld) en meestal krijgen we toestemming.

Als je daar nog even mee wacht dan zal ik zorgen dat er een standaardmail in het engels komt die je kunt sturen Lachen