Appaloosa

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-04-07 20:37

Ik heb een verhaal(tje) gemaakt over het ras appaloosa.

Algemeen
De appaloosa is een bekent paardenras dat vooral opvalt door zijn gestipte vacht. In Nederland kennen we eigenlijk twee soorten appaloosa’s. Namelijk de Amerikaanse appaloosa, deze zijn western gefokt, en de Nederlandse appaloosa, sportpaarden met een leuk kleurtje.

Geschiedenis
De appaloosa is een erg oud ras. De eerste wilde paarden hadden al alle denkbare vlekkenpatronen. Er zijn zelfs op grottekeningen van 20.000 jaar geleden al gestipte paarden te zien.
De appaloosa is altijd een erg geliefd ras geweest, ze werden door Chinese keizers zelfs ‘hemelse paarden’ genoemd. Het gevlekte paard stond dan ook hoog in aanzien als oorlogspaard. Dit omdat ze een goed uithoudingsvermogen en een grote kracht hebben.
Later, in de 16e eeuw, waren de gevlekte paarden erg geliefd als rijpaarden bij de adel.
De gevlekte paarden kregen hun naam pas rond het jaar 1900. De Nez Percé indianen hadden veel gevlekte paarden. Ze fokten op kleur, maar het grote uithoudingsvermogen van de paarden vonden ze ook erg belangrijk. Toen de blanken de indianen aanvielen, moesten deze vluchten. Samen met hun paarden maakten ze een barre tocht, die eindige bij de rivier de Palouse. De gevlekte paarden werden naar de rivier vernoemt, later is hieruit de naam appaloosa ontstaan.
De appaloosa is een tijdje een erg zeldzaam ras geweest. Dit komt doordat de blanken de paarden van de indianen in beslag hadden genomen en geslacht. Er werd dus niet meer mee gefokt, en de appaloosa was aan het uitsterven. In 1938 is daarom de Appaloosa Horse Club opgericht, het doel van deze club was om het ras te redden. En dat is gelukt, de appaloosa is weer een veelvoorkomend ras geworden. De Appaloosa Horse Club is inmiddels uitgegroeid tot een stamboek voor de Amerikaanse appaloosa.

Exterieur
De appaloosa’s die door de Nez Percé indianen werden gefokt hadden een stokmaat tussen de 142 en 152 centimeter. Maar tegenwoordig zie je appaloosa’s in alle maten. Je komt ze tegen van minipony’s met een stokmaat onder de 80 cm tot paarden met een stokmaat van boven de 170 cm.

In Nederland kennen twee soorten appaloosa’s. De Amerikaanse en de Nederlandse appaloosa.
De Amerikaanse appaloosa is een kruising tussen de quarter horse en de oorspronkelijk appaloosa zoals de indianen de fokten. Deze paarden hebben een breed hoofd met levendige en sprekende ogen. De oren zijn klein en spits, zoals bij alle Amerikaanse rassen. De hals is gespierd en de borst is breed. Ze hebben een rond en krachtig kruis met een hoog geplaatste staart. Deze paarden worden ondergebracht in het ApHC (Appaloosa Horse Club) stamboek
De Nederlandse appaloosa is een kruising tussen de Amerikaanse appaloosa en sportpaarden. Deze zijn zo ver doorgefokt dat er weinig tot niets meer te zien is van de bouw van de Amerikaanse appaloosa. De Nederlandse appaloosa komt in alle soorten en maten voor, en ze hebben niet een bouw die bij het ras hoort. Het Nederlands Appaloosa Stamboek (NAS) selecteert de paarden dan ook alleen op kleur.

Maar er zijn natuurlijk ook vele overeenkomsten tussen de Amerikaanse en Nederlandse appaloosa. De meest belangrijke is de kleur van de paarden. Iedere appaloosa heeft een stippenpatroon. Deze stippenpatronen komen in verschillende soorten voor.

Panterbont (Leopard)
Dit is de meest bekende kleur. Het paard heeft een witte ondergrond, met stippen over zijn hele lichaam verspreid. De stippen kunnen voorkomen in de kleuren zwart, bruin en vos.

Sjabrakbont (Blanket)
Paarden die sjabrakbont zijn hebben een basiskleur, zoals zwart bruin of vos, en een witte deken over hun achterhand. Deze witte deken kan erg in grootte verschillen. Zo kan het blijven bij enkele witte vlekken op de kont, maar de vlekken kunnen ook uitgroeien tot een bijna volledige deken. Op deze witte deken kunnen ook weer basiskleurige vlekken terugkomen.

Sneeuwvlokkenbont (Snowflake)
Dit een vrij zeldzame kleur. Het zijn kleine lichte vlekken op een donkere ondergrond. De vlekken lijken net sneeuwvlokken en zijn verspreid over het hele lichaam.

Marmerbont (Marble)
Het paard heeft een donkere basis, met daarom "gemarmerde" vlekken. De grenzen van de vlekken zijn vaak niet goed te onderscheiden. De lichte gebieden kunnen later zelfs uitbreiden. Maar de delen waar de harde beenderen zitten, zoals hoofd, schouders en knieën, blijven donker gekleurd. Marmerbont is soms moeilijk te onderscheiden van few-spot.

Few spot
Het woord zegt het al, deze paarden hebben weinig vlekken. Ze zijn geheel wit met enkele kleine vlekken, die alle mogelijke kleuren kunnen hebben. De few spot heeft een donkere kleur onder de hals, op en achter de ellebogen, in de flank en op de onderbenen. Een Few Spot is homozygoot Appaloosa, een kruising met een niet-appaloosa levert dus een Appaloosa op.

De kleuren van de appaloosa’s veranderen veel in hun leven. Vaak worden ze gedurende een aantal jaren steeds lichter. Maar het vlekkenpatroon blijft altijd hetzelfde. Soms verbleken de appaloosa's zo erg dat ze uiteindelijk helemaal wit worden. De appaloosa's worden 'verblekers' genoemd. Verblekers hebben van één van hun ouders de schimmelfactor geërfd. Deze schimmelfactor zorgt ervoor dat de paarden verbleken totdat ze helemaal wit zijn. Deze eigenschap is ongewenst in het stamboek.
Naast de schimmelfactor zijn er nog andere ongewenste kleurenfactoren binnen het appaloosa stamboek. Een daarvan is de appaloosa gekruist met een platenbont paard. Hieruit komt een pintaloosa voort. Deze paarden hebben de stippen van en appaloosa, maar ook de vlekken van een platenbont paard.

Naast de opvallende kleuren hebben de appaloosa’s nog een aantal raskenmerken. Ze hebben vaak een gevlekte huid rond de mond en ogen, een zogenaamd ‘menselijk oog’ (d.w.z. wit om de iris), gestreepte hoeven en gevlekte geslachtsdelen.
Ook zijn appaloosa’s vaak te herkennen aan hun zijdeachtige en dunne staart en manen.

Karakter
De appaloosa heeft een aantal goede eigenschappen, zoals zijn uitstekende uithoudingsvermogen, zijn veelzijdigheid en ook zijn werkwilligheid. Ook beschikken de appaloosa’s over een goed karakter. Het is een betrouwbaar en rustig paard met een evenwichtig karakter. Ze zijn erg op mensen gesteld en werken dan ook graag voor je.

Gebruik
De Amerikaanse appaloosa’s zijn erg wendbaar en snel. Daarom werden ze vroeger in het Wilde Westen gebruikt voor het drijven van vee.
Appaloosa’s zijn erg veelzijdig, daarom worden ze gebruikt in bijna alle diciplines van de paardensport. De snelle paarden worden gebruikt voor de renbaan, maar ook doen ze het goed met springen en dressuur. Ook mennen wordt veel met deze veelzijdige paarden gedaan.
Maar natuurlijk worden ze ook gebruikt voor de westernsport. Daar kunnen ze de snelheid en wendbaarheid die ze bezitten erg goed gebruiken.

Afbeelding
Afbeelding

Bronnen:
http://www.appaloosa-stamboek.nl
http://www.wikipedia.nl
http://www.appaloosa.nl

Hopelijk is het bruikbaar Lachen

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-07 20:45

de foto's van oleander (en elders chewano) zijn afkomstig van de site van nijhof....

Ik denk dat je je hier misschien moet beperken tot het NAS, met toevoeging van de hoogte maten (de onderverdeling) zodat NAS en Amerikaan apart komt.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-04-07 20:46

Klopt, ik werk bij nijhof, vandaar.
Die hoofdfoto is mt mijn camera gemaakt toen ik erop zat.

Ik had al een mod een berichtje gestuurd over hoe ik het precies moest doen die onderverdeling.
Vond het ook lastig.

Raja

Berichten: 7160
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Thuis

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-07 21:02

Kun je er misschien ook niet bij vertellen dat het pas een achte appaloosa is als ze de dri belangrijkste kenmerken hebben?
Stippen op het lichaam
Stippen op op de lippen, rond de ogen en rond de genitalien
Gestreepte hoeven

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-04-07 21:08

Dat staat er toch in Raja?

Citaat:
Naast de opvallende kleuren hebben de appaloosa’s nog een aantal raskenmerken. Ze hebben vaak een gevlekte huid rond de mond en ogen, een zogenaamd ‘menselijk oog’ (d.w.z. wit om de iris), gestreepte hoeven en gevlekte geslachtsdelen.

Raja

Berichten: 7160
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Thuis

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-07 21:22

oeps sorry Bloos
Overheen gelezen Gestoord

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-07 01:09

Die mod had even een avond zonder bokt Knipoog

Ik moet zeggen dat ik de onderverdeling die je nu gemaakt heb tussen amerikaans en 'sportpaard' wel duidelijk vind als ik het zo lees. Juist ook omdat er veel overeenkomsten zijn denk ik dat het wel in één artikel past.

nickyu

Berichten: 23384
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: zeeuwsvlaanderen

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-07 01:23

Citaat:
Algemeen
De appaloosa is een bekent paardenras dat vooral opvalt door zijn gestipte vacht. In Nederland kennen we eigenlijk twee soorten appaloosa’s. Namelijk de Amerikaanse appaloosa, deze zijn western gefokt, en de Nederlandse appaloosa, sportpaarden met een leuk kleurtje
.

zou sportpaarden met leuk kleurtje
wijzigen in sportpaarden met de typische appaloosa aftekeing (stippen)
en dan linkje naar de appaloosa aftekening variaties ..

vind namelijk roze ook wel leuk kleurtje ,, Bloos
maw leuk kleurtje omschrjift niet echt de appaloosa
en is eigen inbreng / mening

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-07 09:53

misschien in de inleiding trouwens nog een linkje toevoegen naar de knabstruber ("Er is nog een ander paardenras met stippen, de [[Knabstruber]]" ) ofzo?

nickyu

Berichten: 23384
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: zeeuwsvlaanderen

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-07 10:17

idd

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-04-07 16:55

Oke, ik zal het allemaal even veranderen.
Dat met de knabstruber is ook een goed idee.
Volgens mij was er ook nog een ander ras met stippen, dacht dat ik dat ergens heb gelezen, zal het even opzoeken en dan aanpassen Lachen

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-04-07 17:06

Hier de aangepaste versie Lachen

Algemeen
De appaloosa is een bekent paardenras dat vooral opvalt door zijn gestipte vacht. De appaloosa is het meest bekende gestipte paardenras. Daarom worden vaak alle gestipte paarden appaloosa’s genoemd, dit is echter niet juist. Er zijn namelijk meer gestipte rassen, zoals de Knabstruber uit Denemarken en de Pinzgauer uit Oostenrijk. Deze paarden zijn gestipt, maar bezitten geen van de raskenmerken van de appaloosa.

In Nederland kennen we eigenlijk twee soorten appaloosa’s. Namelijk de Amerikaanse appaloosa, deze zijn western gefokt, en de Nederlandse appaloosa, sportpaarden met een stippenpatroon.

Geschiedenis
De appaloosa is een erg oud ras. De eerste wilde paarden hadden al alle denkbare vlekkenpatronen. Er zijn zelfs op grottekeningen van 20.000 jaar geleden al gestipte paarden te zien.
De appaloosa is altijd een erg geliefd ras geweest, ze werden door Chinese keizers zelfs ‘hemelse paarden’ genoemd. Het gevlekte paard stond dan ook hoog in aanzien als oorlogspaard. Dit omdat ze een goed uithoudingsvermogen en een grote kracht hebben.
Later, in de 16e eeuw, waren de gevlekte paarden erg geliefd als rijpaarden bij de adel.
De gevlekte paarden kregen hun naam pas rond het jaar 1900. De Nez Percé indianen hadden veel gevlekte paarden. Ze fokten op kleur, maar het grote uithoudingsvermogen van de paarden vonden ze ook erg belangrijk. Toen de blanken de indianen aanvielen, moesten deze vluchten. Samen met hun paarden maakten ze een barre tocht, die eindige bij de rivier de Palouse. De gevlekte paarden werden naar de rivier vernoemt, later is hieruit de naam appaloosa ontstaan.
De appaloosa is een tijdje een erg zeldzaam ras geweest. Dit komt doordat de blanken de paarden van de indianen in beslag hadden genomen en geslacht. Er werd dus niet meer mee gefokt, en de appaloosa was aan het uitsterven. In 1938 is daarom de Appaloosa Horse Club opgericht, het doel van deze club was om het ras te redden. En dat is gelukt, de appaloosa is weer een veelvoorkomend ras geworden. De Appaloosa Horse Club is inmiddels uitgegroeid tot een stamboek voor de Amerikaanse appaloosa.

Exterieur
De appaloosa’s die door de Nez Percé indianen werden gefokt hadden een stokmaat tussen de 142 en 152 centimeter. Maar tegenwoordig zie je appaloosa’s in alle maten. Je komt ze tegen van minipony’s met een stokmaat onder de 80 cm tot paarden met een stokmaat van boven de 170 cm.

In Nederland kennen twee soorten appaloosa’s. De Amerikaanse en de Nederlandse appaloosa.
De Amerikaanse appaloosa is een kruising tussen de quarter horse en de oorspronkelijk appaloosa zoals de indianen de fokten. Deze paarden hebben een breed hoofd met levendige en sprekende ogen. De oren zijn klein en spits, zoals bij alle Amerikaanse rassen. De hals is gespierd en de borst is breed. Ze hebben een rond en krachtig kruis met een hoog geplaatste staart. Deze paarden worden ondergebracht in het ApHC (Appaloosa Horse Club) stamboek
De Nederlandse appaloosa is een kruising tussen de Amerikaanse appaloosa en sportpaarden. Deze zijn zo ver doorgefokt dat er weinig tot niets meer te zien is van de bouw van de Amerikaanse appaloosa. De Nederlandse appaloosa komt in alle soorten en maten voor, en ze hebben niet een bouw die bij het ras hoort. Het Nederlands Appaloosa Stamboek (NAS) selecteert de paarden dan ook alleen op kleur.

Maar er zijn natuurlijk ook vele overeenkomsten tussen de Amerikaanse en Nederlandse appaloosa. De meest belangrijke is de kleur van de paarden. Iedere appaloosa heeft een stippenpatroon. Deze stippenpatronen komen in verschillende soorten voor.

Panterbont (Leopard)
Dit is de meest bekende kleur. Het paard heeft een witte ondergrond, met stippen over zijn hele lichaam verspreid. De stippen kunnen voorkomen in de kleuren zwart, bruin en vos.

Sjabrakbont (Blanket)
Paarden die sjabrakbont zijn hebben een basiskleur, zoals zwart bruin of vos, en een witte deken over hun achterhand. Deze witte deken kan erg in grootte verschillen. Zo kan het blijven bij enkele witte vlekken op de kont, maar de vlekken kunnen ook uitgroeien tot een bijna volledige deken. Op deze witte deken kunnen ook weer basiskleurige vlekken terugkomen.

Sneeuwvlokkenbont (Snowflake)
Dit een vrij zeldzame kleur. Het zijn kleine lichte vlekken op een donkere ondergrond. De vlekken lijken net sneeuwvlokken en zijn verspreid over het hele lichaam.

Marmerbont (Marble)
Het paard heeft een donkere basis, met daarom "gemarmerde" vlekken. De grenzen van de vlekken zijn vaak niet goed te onderscheiden. De lichte gebieden kunnen later zelfs uitbreiden. Maar de delen waar de harde beenderen zitten, zoals hoofd, schouders en knieën, blijven donker gekleurd. Marmerbont is soms moeilijk te onderscheiden van few-spot.

Few spot
Het woord zegt het al, deze paarden hebben weinig vlekken. Ze zijn geheel wit met enkele kleine vlekken, die alle mogelijke kleuren kunnen hebben. De few spot heeft een donkere kleur onder de hals, op en achter de ellebogen, in de flank en op de onderbenen. Een Few Spot is homozygoot Appaloosa, een kruising met een niet-appaloosa levert dus een Appaloosa op.

De kleuren van de appaloosa’s veranderen veel in hun leven. Vaak worden ze gedurende een aantal jaren steeds lichter. Maar het vlekkenpatroon blijft altijd hetzelfde. Soms verbleken de appaloosa's zo erg dat ze uiteindelijk helemaal wit worden. De appaloosa's worden 'verblekers' genoemd. Verblekers hebben van één van hun ouders de schimmelfactor geërfd. Deze schimmelfactor zorgt ervoor dat de paarden verbleken totdat ze helemaal wit zijn. Deze eigenschap is ongewenst in het stamboek.
Naast de schimmelfactor zijn er nog andere ongewenste kleurenfactoren binnen het appaloosa stamboek. Een daarvan is de appaloosa gekruist met een platenbont paard. Hieruit komt een pintaloosa voort. Deze paarden hebben de stippen van en appaloosa, maar ook de vlekken van een platenbont paard.

Naast de opvallende kleuren hebben de appaloosa’s nog een aantal raskenmerken. Ze hebben vaak een gevlekte huid rond de mond en ogen, een zogenaamd ‘menselijk oog’ (d.w.z. wit om de iris), gestreepte hoeven en gevlekte geslachtsdelen.
Ook zijn appaloosa’s vaak te herkennen aan hun zijdeachtige en dunne staart en manen.

Karakter
De appaloosa heeft een aantal goede eigenschappen, zoals zijn uitstekende uithoudingsvermogen, zijn veelzijdigheid en ook zijn werkwilligheid. Ook beschikken de appaloosa’s over een goed karakter. Het is een betrouwbaar en rustig paard met een evenwichtig karakter. Ze zijn erg op mensen gesteld en werken dan ook graag voor je.

Gebruik
De Amerikaanse appaloosa’s zijn erg wendbaar en snel. Daarom werden ze vroeger in het Wilde Westen gebruikt voor het drijven van vee.
Appaloosa’s zijn erg veelzijdig, daarom worden ze gebruikt in bijna alle diciplines van de paardensport. De snelle paarden worden gebruikt voor de renbaan, maar ook doen ze het goed met springen en dressuur. Ook mennen wordt veel met deze veelzijdige paarden gedaan.
Maar natuurlijk worden ze ook gebruikt voor de westernsport. Daar kunnen ze de snelheid en wendbaarheid die ze bezitten erg goed gebruiken.

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-07 17:09

ziet er goed uit Sunrice Lachen

Nog een puntje: heb je misschien een 'liggende' hoofdfoto om te gebruiken bij het artikel? Dat is een stuk mooier in het kader. De standfoto is al wel erg gaaf Lachen

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-04-07 17:32

Ik zal eens even kijken wat ik nog op mijn computer heb staan.
Ik kan de foto ook wel even anders uitknippen zodat hij liggend wordt.

Edit, ik heb ook nog een andere foto gevonden.
Daar zie je alleen het menselijk ook niet goed.
Afbeelding

Afbeelding

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-07 20:20

2e lijkt me op zich prima zo. Kan eventueel later dan vervangen worden. Ik zag dat je het artikel had toegevoegd aan de wiki, super Lachen

Misschien wel een idee om de namen van de kleuren vet te maken, dat doe je door er ''' voor en achter te zetten, dus '''few spot''' bijvoorbeeld. Maakt het denk ik net wat overzichtelijker.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-04-07 20:22

Dat is wel een idee ja.
Zo is het zo'n ernorme lap tekts.
Zal het veranderen Lachen

DubbelFun

Berichten: 88693
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 12:57

Ik wil eigenlijk even opmerken dat er maar één Appaloosa is en dat is de Amerikaanse Haha!
De Nederlandse paarden met stippels stammen veelal af van de Knabstrubers en andere rassen met stippels. De NAS is nl geen ras, maar een verzameling van gestippelde paarden.
Qua origine zullen ze ver terug best wel dezelfde voorouders hebben, maar na de import in Amerika ergens in de middeleeuwen zijn er bij de Appaloosa's weinig vreemde bloedlijnen ingevoerd (op Quarter en TB na).
Vandaar dat dit wel een echt ras is.

Overigens hoeft een geregistreerde ApHC appaloosa geen stippels te hebben. Een solid moet echter wel de specifieke ogen en lijnen op de hoeven hebben om een vol papier te krijgen.
http://appaloosa.nl/joomla/content/view/17/35/ zie onder algemeen

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-04-07 19:03

Het Nas is alleen een stamboek voor kleur, dat weet ik.
Er staat ook in het artikel dat het Nas alleen op kleur selecteerd.
Maar er wordt bij de fokkers wel degelijk onderscheid gemaakt tussen de 'nederlandse' en 'amerikaanse' appaloosa.
Maar het stuk voor de wiki hoeft niet per se over een ras te gaan, want er staan ook stukken over de NMPRS en het KWPN, en dat zijn ook stamboeken en geen rassen.

Over de eenkleurige paarden was in een ander topic ook al een discussie, maar daar hebben we niks over toegevoegd voor de wiki.

DubbelFun

Berichten: 88693
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 19:05

Logisch dat er bij fokkers onderscheid wordt gemaakt. Een Amerikaanse Appaloosa is denk ik wel iets duurder als de gemiddelde NAS Haha!
Niet dat die mindere paarden zijn, maar aan Amerikaanse rassen hangt nu eenmaal een ander prijskaartje.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-04-07 19:07

Maar kan jij misschien een klein stukje schrijven over de eenkleurige paarden bij het ApHC?
Dan kan ik daarover nog wat toevoegen aan het artikel op de wiki Lachen

Kinee_

Berichten: 1427
Geregistreerd: 26-06-05
Woonplaats: Manege Groenesteyn - Utrecht

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 19:11

Hihi wat leuk om de geschiedenis van mijn Paard te weten!
Zijn dit trouwens de enige eigenschappen van de Appaloosa? Want mijn Paard is niet echt wat beschreven wordt. Maar er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk! Lachen
Leuk gedaan! Heel helder beschreven!

Anoniem

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 19:12

haay, ik heb een amerikaanse appaloosa ( panterbont ) en hij heeft geen ronde kont! Maar juist beetje vierkant. Ik heb gehoord dat dat juist ook een kernmerk is van de amerikaanse? Ik heb trouwens een duidelijke hoofdfoto in mijn profiel staan die je hier eventueel wel zou mogen gebruiken! Ook als je misschien meer foto's wilt kan ik kijken of ik die voor je heb of kan ze maken. Misschien van de hoeven? De hoeven zijn idd gestreept. Mijn appaie is ook zichtbaar western gefokt, Hij kan z'n achterhand enorm ver oeronder zetten, zover dat ie bijna zit. ook kan hij slidingen. Het vreemde aan mijn appaloosa is trouwens dat hij ook de telgang en de tolt beheerst ( geen zuivere tolt maar hij beheerst hem wel ). Ik weet niet of dit bij meerdere appaloosa's voorkomt?

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-04-07 19:13

Alle eigenschappen staan erin.
Maar het gaat om het algemeen he.
Over het algemeen zijn appaloosa's rustig, maar wij hebben er ook wel 1 die een enorme stresskip is Tong uitsteken

Kinee_

Berichten: 1427
Geregistreerd: 26-06-05
Woonplaats: Manege Groenesteyn - Utrecht

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 19:13

En wat een leuke Appie's rij jij trouwens! Lachen

DubbelFun

Berichten: 88693
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Re: Appaloosa

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-07 19:17

Misschien kun je dat beter vragen aan memberlist.php?mode=viewprofile&u=23831 , die heeft er nl een Haha!

Wat ik er in het kort van weet is dat de Amerikanen in het verleden erg veel bloed van Quarters hebben toegelaten vanwege karakteraanpassingen, bouw en het hebben van staart en manen Haha! en dat er nu heel veel solids voorkomen.
Dit heeft er toe geleid dat er aanpassingen in het regelboek zijn gekomen waardoor niet alle solid's meer zondermeer ingeschreven worden. Hiermee hoopt men te bereiken dat er weer meer spikkels komen in de showring.

@Cinnepin: als jij een echte Appaloosa hebt (met weinig Q/TB-bloed) maar écht oude bloedlijnen, dan heb je kans dat jouw paard nog de 'indian shuffle' beheerst. Dit is een soort telgang die door de Indianen zeer werd gewaardeerd vanwege het fijne relaxte zitten.
Helaas werd het door de jury's op shows niet geaccepteerd en is er dus veelal uitgefokt.