Heb al een klein stukje gedaan, maar er volgt nog veel meer hahahaha, er zijn echt heel veel verschillende soorten ijzers.
Hier alvast een klein stukje.
Het Hoefijzer
Voordat we vertellen over de verschillende soorten hoefijzers die Hoefsmederij van Nassau dagelijks gebruikt zullen we de benamingen geven die hoefsmeden gebruiken.
Foto 1. Zien we de bodemvlakte waarin de rits zit met de nagelgaten.

Foto 2. Dit is de draagvlakte waarop de hoornschoen komt te staan, deze moet vlak zijn.

Foto 3. De opzet is een bolling in de voorkant van het ijzer en zorgt ervoor dat de voet beter kan afrollen.

Foto 4. De lip moet in het ijzer zijn ingesmeed en dient er voor dat het ijzer niet naar de achterkant kan verschuiven omdat een paardenvoet een moment over de grond schuift voordat hij de voet plaatst.

Foto 5. Een rits heeft een diepte van ¾ deel van de dikte van het ijzer, de binnenzijde van de rits is recht en de buitenzijde schuin, zodat de hoefnagel naar binnen gericht word.

Foto 6. De hoefnagel steekt altijd met zijn kop iets boven het ijzer uit en de bedoeling hiervan is dat tijdens het slijten de nagel nog vaster in de rits komt te liggen.

Foto 7. De hoefnagel moet precies in het rechthoekige gat in de bovenvlakte passen, als deze te ruim is dan kan de nagel bewegen en zal de hoornwand stuk maken.

Romeins ijzer
De kelten worden wel de uitvinders van het hoefijzer genoemd. De Romeinen hebben deze hoefijzers veel verbeterd en gemaakt to wat zij nu nog zijn…



Voorijzer

Een voorijzer moet rond zijn zoals de voet dit aangeeft. Beide takken mogen iets rechter zijn waarbij een duidelijk verschil moet zijn tussen de buiten en binnentak.
Bij de buitentak moet het garnituur beginnen bij het 3e nagelgat.
Het voorijzer moet voldoende ruim liggen (hoefmechanisme) zodat de voet er gemakkelijk 7-9 weken op kan blijven staan, zonder daarbij buiten het ijzer te komen.
Het model van de kroonrand is het model van het hoefijzer!


*ik ga nu weer verder met het vervolg hierop*