Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
MysticTinker schreef:Ik heb wel een paar foto's, die mag je gebruiken![]()
http://img.photobucket.com/albums/v684/ ... stic-2.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v684/ ... icje-1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v684/ ... CT0069.jpg
Ik vind het verder een prima stuk![]()
Edit, als je de laatste foto wil gebruiken dan laat je het maar even weten, haal ik de rand weg en zet ik even een ander copyright erbij.
Citaat:De Tinker is in Nederland een veel gezien paard. Het is dan ook een erg bekend en populair ras. Bijna iedereen kent de bonte paarden met die lange manen wel. Voor veel mensen is dat wat de Tinker aantrekkelijk maakt. Maar ook door het rustige karakter en zijn veelzijdigheid is de Tinker populair geworden.
Geschiedenis
De Tinker vindt zijn oorsprong in Ierland en Engeland als het paard van rondtrekkende zigeunerfamilies. De naam Tinker komt van het Ierse woord 'tinceard' (tinsmid), het beroep van de zogeheten Irish Travellars (*1) (zigeuners). In andere landen wordt de Tinker ook wel Gypsy Horse, Gypsy Vanner Horse of Irish Tinker (*2) genoemd. Hoewel de Tinker steeds minder gebruikt wordt om de rijdende zigeunerwoning te trekken is het ras nog steeds een trots bezit van veel zigeunerfamilies en bepalen zij grotendeels de fokkerij.
Omdat de zigeuners het destijds niet zo nauw namen met de fokkerij vermoedt men dat o.a. de Shire, de Clydesdale, de Dales pony en de Fell pony hebben bijgedragen tot de huidige Tinker.
Exterieur
De schofthoogte dient op 3-jarige leeftijd minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter te zijn. De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren, Tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het Shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino bont. Ook komen blauw-bonte Tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan. (*3)
De beharing is in de winter dik, welke bescherming geeft tegen regen en koude. In de zomer is de vacht kort met een zijdeachtige glans. De manen en de staart zijn lang, recht (of krullend) en overvloedig(*4). Aan de onderbenen zit het kenmerkende dichte zijdeachtige 'behang'. Het hoofd heeft goede verhoudingen.(*5) Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur door gebrek aan pigment bij dat oog. Dit is dan ook toegestaan. (*6) Een zwart en een blauw oog zou volgens de indianen geluk brengen: 1 oog voor overdag en 1 voor 's nachts. (*7) De oren staan rechtop en wijzen naar voren. Het voorhoofd moet breed zijn met vrijmoedige, intelligente ogen. (*8) De tanden en de kaakstand moeten correct zijn.
De voorbenen zijn hard en gespierd. Ze moeten goed geplaatst zijn met een goede ligging van de schouder. Van de achterbenen moeten de dijbenen sterk en gespierd zijn met goed gevormde, brede en platte spronggewrichten.(*9) Deze moeten niet te hoekig maar ook niet te recht zijn. Van achteren bekeken moet de Tinker niet te nauw en niet te wijd lopen. De hoeven zijn hard, niet kort, smal of dun (*10). De bewegingen zijn actief en functioneel, waarbij elk gewricht voldoende gebruikt wordt. Het algemene beeld van de Tinker moet zijn/haar goede karakter zijn, de robuustheid, de rustige aard en het goede uithoudingsvermogen.
De 4 type’s
Irish Cob: Deze is gekenmerkt door de stevige bouw, het type dat de kar trekt, maar met een kleinere stokmaat.
Romany Gray: Het paard is wat minder stevig en meer het rijpaard type.
Vanner: Een Tinker is een Vanner wanneer hij hoger is dan 1.62 meter, de naam komt van een klein tweewielig karretje dat Van werd genoemd en waarop artikelen te koop werden aangeboden.
Romany Scudder: Dit type komt het minste voor in Nederland en hebben draverbloed in zich. Ze zijn een stuk ranker en hebben vaak minder behang. En ze kunnen heel hard draven natuurlijk! (*11)
Karakter
De Tinker is rustig, koelbloedig en heeft een goed en eerlijk karakter. Daarnaast zijn ze zeer nieuwsgierig en dapper. Tinkers hebben een goed uithoudingsvermogen. De Tinker is van oorsprong een koudbloedras. Tinkers zijn vanwege deze eigenschappen geschikt voor beginners. Vanwege hun grote kracht zijn ze echter niet geschikt als kinderpony maar daar staat tegenover dat ze ondanks hun kleinere maat met gemak een zwaardere volwassene kunnen dragen.
Gebruik
De Tinker is een paard dat hard kan werken gedurende vele uren per dag, dat geduldig is en betrouwbaar. Een paard dat kalmte uitstraalt ongeacht de leeftijd of het trainingsniveau. Dit ras heeft een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Het temperament is rustig maar toch levendig. Tinkers zijn goede springers, maar ook dressuur en western rijden gaat hen goed af. Het is dus een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel.(*12)
Citaat:De schofthoogte dient op 3-jarige leeftijd minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter te zijn. De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren, Tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het Shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino bont. Ook komen blauw-bonte Tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan.
Citaat:Kleur: Zwart bont(piebald), vosbont(skewbald),
blauw bont, driekleurig bont, effen
Citaat:De Tinker is in Nederland een veel gezien paard. Het is dan ook een erg bekend en populair ras. Bijna iedereen kent de bonte paarden met de lange manen wel. Voor veel mensen is dat wat de Tinker aantrekkelijk maakt. Maar ook door het rustige karakter en zijn veelzijdigheid is de Tinker populair geworden.
Geschiedenis
De Tinker vindt zijn oorsprong in Ierland en Engeland als het paard van rondtrekkende zigeunerfamilies. De naam Tinker komt van het Ierse woord 'tinceard' (tinsmid), het beroep van de zogeheten Irish Travellers (zigeuners). In andere landen wordt de Tinker ook wel Gypsy Horse, Gypsy Vanner Horse, Irish Tinker Irish Cob, Gypsy Cob, Coloured Cob genoemd. Hoewel de Tinker steeds minder gebruikt wordt om de rijdende zigeunerwoning te trekken is het ras nog steeds een trots bezit van veel zigeunerfamilies en bepalen zij grotendeels de fokkerij.
Omdat de zigeuners het destijds niet zo nauw namen met de fokkerij vermoedt men dat onder andere de Shire, de Clydesdale, de Dales pony en de Fell pony hebben bijgedragen tot de huidige Tinker.
Exterieur
De schofthoogte dient op 3-jarige leeftijd minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter te zijn. De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren: Tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het Shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino-bont. Verder komen blauw-bonte Tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan.
De beharing is in de winter dik, welke bescherming geeft tegen regen en koude. In de zomer is de vacht kort met een zijdeachtige glans. De manen en de staart zijn dienen overvloedig aanwezig te zijn. Aan de onderbenen zit het kenmerkende dichte zijdeachtige 'behang'. Het hoofd dient in verhouding te staan met het lichaam. De oren staan rechtop en wijzen naar voren. Het voorhoofd moet breed zijn met vrijmoedige, intelligente ogen. Bijna de helft van de Tinkers heeft ogen met een afwijkende kleur door gebrek aan pigment in dat oog. Dit is toegestaan en wordt ook wel een maanoog genoem en zie je veel terug bij de kleur Sabino. Een zwart en een blauw oog zou volgens een oude zigeunerwijsheid geluk brengen: 1 oog voor overdag en 1 voor 's nachts. De tanden en de kaakstand moeten correct zijn.
De voorbenen moeten goed geplaatst zijn met een correcte ligging van de schouder. Van de achterbenen moeten de dijbenen sterk en gespierd zijn met goed gevormde, brede en platte spronggewrichten. Deze moeten niet te hoekig maar ook niet te recht zijn, ook moeten de benen droog zijn. Van achteren bekeken moet de Tinker niet te nauw en niet te wijd lopen. De hoeven zijn hard en breed. De bewegingen zijn actief en functioneel, waarbij elk gewricht voldoende gebruikt wordt. Het algemene beeld van de Tinker moet zijn/haar goede karakter zijn, de robuustheid, de rustige aard en het goede uithoudingsvermogen.
De 4 typen die hieronder worden opgesomt komen voort uit de verdeling binnen 1 stamboek:
Irish Cob: Deze is gekenmerkt door de stevige bouw, het type dat de kar trekt, maar met een kleinere stokmaat.
Romany Gray: Het paard is wat minder stevig en meer het rijpaard type.
Vanner: Een Tinker is een Vanner wanneer hij hoger is dan 1.62 meter, de naam komt van een klein tweewielig karretje dat Van werd genoemd en waarop artikelen te koop werden aangeboden.
Romany Scudder: Dit type komt het minste voor in Nederland en hebben draverbloed in zich. Ze zijn een stuk ranker en hebben vaak minder behang. En ze kunnen heel hard draven natuurlijk!
Karakter
De Tinker is rustig, koelbloedig en heeft een goed en eerlijk karakter. Daarnaast zijn ze zeer nieuwsgierig en dapper. Tinkers hebben een goed uithoudingsvermogen. De Tinker is van oorsprong een koudbloedras. Tinkers zijn vanwege deze eigenschappen geschikt voor beginners. Vanwege hun grote kracht zijn ze echter niet geschikt als kinderpony maar daar staat tegenover dat ze ondanks hun kleinere maat met gemak een zwaardere volwassene kunnen dragen.
Gebruik
De Tinker is een paard dat hard kan werken gedurende vele uren per dag, dat geduldig is en betrouwbaar. Een paard dat kalmte uitstraalt ongeacht de leeftijd of het trainingsniveau. Dit ras heeft een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Het temperament is rustig maar toch levendig. Tinkers zijn goede springers, maar ook dressuur en western rijden gaat hen goed af. Het is een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel. Opgemerkt moet worden dat juist door invloeden van diverse rassen en het ontstaan van meerdere typen is de Tinker een veelzijdig ras geworden. Niet alleen veelzijdig in exterieur en kleur, maar ook zeker in karakter en gebruiksdoelen.
Marieke_K schreef:Drumhorse bestaat al: http://www.bokt.nl/wiki/Drum_Horse er is nu een pagina over het ras Tinker, maar valt die dan onder de ICS of de NSTV?
Mijn vraag aan de kenners: zijn wezenlijke verschillen om verschillende rassenpagina's aan te maken of kan het verwerkt worden in de pagina over de Tinker?