De Tinker

(Naar Wiki artikel)

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
_Laura
Berichten: 4368
Geregistreerd: 30-11-05

De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-07 18:07

|hoofdfoto=?
|standfoto=?
|stokmaat= 1.35 m -1.70 m.
|kleur=Zwart bont (piebald), vosbont (skewbald), blauw bont, driekleurig bont, effen
|herkomst=Ierland en Engeland
|link= http://www.tinkerstamboek.nl/ http://www.irishcob.nl/

De Tinker is in Nederland een veelgezien paard. Het is dan ook een erg bekend en populair ras. Bijna iedereen kent de bonte paarden met die lange manen wel. Voor veel mensen is dat wat de Tinker aantrekkelijk maakt. Maar ook door het rustige karakter en zijn veelzijdigheid is de Tinker populair geworden.

Geschiedenis;
De Tinker vindt zijn oorsprong in Ierland en Engeland als het paard van rondtrekkende zigeunerfamilies. De naam Tinker komt van het Ierse woord 'tinceard' (tinsmid), het beroep van de zogeheten Iris Travellars (zigeuners). In andere landen wordt de Tinker ook wel Gypsy Horse, Gypsy Vanner Horse of Irish Tinker genoemd. Hoewel de Tinker steeds minder gebruikt wordt om de rijdende zigeunerwoning te trekken is het ras nog steeds een trots bezit van veel zigeunerfamilies en bepalen zij grotendeels de fokkerij.
Omdat de zigeuners het destijds niet zo nauw namen met de fokkerij vermoed men dat o.a. de Shire, de Clydesdale, de Dales en Fell pony hebben bijgedragen tot de huidige Tinker.
Typen

De 4 type’s;
Irish Cob: Deze is gekenmerkt door de stevige bouw, het type dat de kar trekt, maar met een kleinere stokmaat.
Romany Gray: Het paard is wat minder stevig en meer het rijpaard type.
Vanner: Een Tinker is een Vanner wanneer hij hoger is dan 1.62, de naam komt van een klein tweewielig karretje dat Van werd genoemd en waarop artikelen te koop aanboden.
Romany Scudder: Dit type komt het minste voor in Nederland en hebben draver bloed in zich. Ze zijn een stuk ranker en hebben vaak minder behang. En ze kunnen heel hard draven natuurlijk!

Karakter;
De Tinker is rustig, koelbloedig en heeft een goed en eerlijk karakter. Daarnaast zijn ze zeer nieuwsgierig en dapper. Tinkers hebben een goed uithoudingsvermogen. De Tinker is van oorsprong een koudbloedras. Tinkers zijn vanwege deze eigenschappen geschikt voor beginners. Vanwege hun grote kracht zijn ze echter niet geschikt als kinderpony maar daar staat tegenover dat ze ondanks hun kleinere maat met gemak een zwaardere volwassene kunnen dragen.

Exterieur;
De schofthoogte dient op 3 jarige leeftijd minimaal 1.35 m. en maximaal 1.70 m. te zijn.
De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren, tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino bont. Ook komen blauw-bonte tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan.
De beharing is in de winter dik, welke bescherming geeft tegen regen en koude. In de zomer is de vacht kort met een zijdeachtige glans. De manen en de staart zijn lang, recht (of krullend) en overvloedig. Aan de onderbenen zit het kenmerkende dichte zijdeachtige 'behang'. Het hoofd heeft goede verhoudingen. Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur door gebrek aan pigment bij dat oog. Dit is dan ook toegestaan. Een zwart en een blauw oog zou volgens de indianen geluk brengen; 1 oog voor overdag en 1 voor de nacht. De oren staan rechtop en wijzen naar voren. Het voorhoofd moet breed zijn met vrijmoedige intelligente ogen. De tanden en de kaakstand moeten correct zijn.
De voorbenen zijn hard en gespierd. Ze moeten goed geplaatst zijn met een goede ligging van de schouder. Van de achterbenen moeten de dijbenen sterk en gespierd zijn met goed gevormde, brede en platte spronggewrichten. Deze moeten niet te hoekig maar ook niet te recht zijn. Van achteren bekeken moet de Tinker niet te nauw en niet te wijd lopen. De hoeven zijn hard, niet kort, smal of dun. De bewegingen zijn actief en functioneel, waarbij elk gewricht voldoende gebruikt wordt. Het algemene beeld van de Tinker moet zijn/haar goede karakter zijn, de robuustheid, de rustige aard en het goede uithoudingsvermogen.

Het gebruik;
De tinker is een paard dat hard kan werken gedurende vele uren per dag, dat geduldig is en betrouwbaar. Een paard dat kalmte uitstraalt ongeacht de leeftijd of het trainingsniveau.
Dit ras heeft een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Het temperament is rustig maar toch levendig. Tinkers zijn goede springers, maar ook dressuur en western rijden gaat hen goed af. Het is dus een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel.

Foto's;
Kon niet veel geschikts vinden.

Bronnen;
paardentips.com
whoa.nl

-------------

Er moeten alleen nog foto's bij, maar ik kon niet veel vinden..
Is het een beetje bruikbaar?

8nnemiek

Berichten: 44930
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-07 20:55

Ik heb wel een paar foto's, die mag je gebruiken Lachen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ik vind het verder een prima stuk Ja

Edit, als je de laatste foto wil gebruiken dan laat je het maar even weten, haal ik de rand weg en zet ik even een ander copyright erbij.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-07 21:05

Ik heb hem op de wiki gezet Lachen
Er stond overigens al een standfoto van een tinker op de wiki, die heb ik erbij gezet.

_Laura
Berichten: 4368
Geregistreerd: 30-11-05

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-07 21:19


Daihyo

Berichten: 89215
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Animals

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-07 23:34

Heb je nog foto's nodig?
Ik heb een inmiddels een aardig archief opgebouwd van tinkers Lachen

_Laura
Berichten: 4368
Geregistreerd: 30-11-05

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-04-07 11:17

Het stuk staat al op de wiki, dus denk niet dat het nog nodig is. Bedankt iig!

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-07 19:53

Foto's zijn nog wel nodig hoor.
Er staat namelijk nog maar 1 foto bij.
Ik stuur je wel even een pbtje Lachen

LadyMadonna

Berichten: 62229
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-07 22:24

Opletten: Hoe doen we dit mbt ICS en het tinker stamboek (NTV... zoiets Knipoog
Ik weet dat het gevoelig kan liggen, maar voor een leek is een tinker een tinker, en het ICS maakt bijv geen onderscheidt in types

Eline

Berichten: 72937
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-07 17:20

Mooie foto's staan erbij Amanda, ik heb er één als foto van de week gezet voor deze week. Mag ik wel een verzoekje doen, als je nog meer foto's hebt die we voor de wiki mogen gebruiken om je copyrightmelding er iets kleiner op te zetten? Het is dan ook gewoon goed zichtbaar voor mensen waar de foto vandaan komt, maar het is iets minder storend.

Het punt van Stef vind ik trouwens een goede, lijkt me goed om daar in het artikel oook iets over op te nemen. Maar dat kan het beste geschreven worden door iemand die daar veel van afweet denk ik.

Daihyo

Berichten: 89215
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Animals

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-07 10:40

O, tuurlijk Ja
Heb verder niet over die copyright nagedacht, maar er gewoon onder gezet.
Mocht je nog foto's nodig hebben laat maar weten.
Ik kijk wel regelmatig op het Wikiforum, maar krijg er niet altijd hoogte van wat nodig is Haha!

Eline

Berichten: 72937
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-07 10:59

Super, en je aanbod ga ik onthouden OK dan!

_Pansy_

Berichten: 2492
Geregistreerd: 21-02-06
Woonplaats: Overijssel

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-07 10:05

Ik heb nog foto's van een mooi tinkerveulen, hebben jullie daar nog belang bij?
Hij is verkocht naar Frankrijk om dekhengst te worden (v. Thunder)

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-11 21:30

Met toestemming van het moderatorteam haal ik dit topic omhoog, met uiteraard als reden om de wiki over de Tinker van een update te voorzien en correcter neer te zetten. Ik ben van mening dat de huidige Wiki geen recht doet aan het ras de Tinker.

De huidige tekst van de Wiki, met vetgedrukt de woorden, zinnen en alinea's waar ik opmerkingen over heb:
Citaat:
De Tinker is in Nederland een veel gezien paard. Het is dan ook een erg bekend en populair ras. Bijna iedereen kent de bonte paarden met die lange manen wel. Voor veel mensen is dat wat de Tinker aantrekkelijk maakt. Maar ook door het rustige karakter en zijn veelzijdigheid is de Tinker populair geworden.

Geschiedenis

De Tinker vindt zijn oorsprong in Ierland en Engeland als het paard van rondtrekkende zigeunerfamilies. De naam Tinker komt van het Ierse woord 'tinceard' (tinsmid), het beroep van de zogeheten Irish Travellars (*1) (zigeuners). In andere landen wordt de Tinker ook wel Gypsy Horse, Gypsy Vanner Horse of Irish Tinker (*2) genoemd. Hoewel de Tinker steeds minder gebruikt wordt om de rijdende zigeunerwoning te trekken is het ras nog steeds een trots bezit van veel zigeunerfamilies en bepalen zij grotendeels de fokkerij.
Omdat de zigeuners het destijds niet zo nauw namen met de fokkerij vermoedt men dat o.a. de Shire, de Clydesdale, de Dales pony en de Fell pony hebben bijgedragen tot de huidige Tinker.

Exterieur

De schofthoogte dient op 3-jarige leeftijd minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter te zijn. De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren, Tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het Shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino bont. Ook komen blauw-bonte Tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan. (*3)
De beharing is in de winter dik, welke bescherming geeft tegen regen en koude. In de zomer is de vacht kort met een zijdeachtige glans. De manen en de staart zijn lang, recht (of krullend) en overvloedig(*4). Aan de onderbenen zit het kenmerkende dichte zijdeachtige 'behang'. Het hoofd heeft goede verhoudingen.(*5) Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur door gebrek aan pigment bij dat oog. Dit is dan ook toegestaan. (*6) Een zwart en een blauw oog zou volgens de indianen geluk brengen: 1 oog voor overdag en 1 voor 's nachts. (*7) De oren staan rechtop en wijzen naar voren. Het voorhoofd moet breed zijn met vrijmoedige, intelligente ogen. (*8) De tanden en de kaakstand moeten correct zijn.
De voorbenen zijn hard en gespierd. Ze moeten goed geplaatst zijn met een goede ligging van de schouder. Van de achterbenen moeten de dijbenen sterk en gespierd zijn met goed gevormde, brede en platte spronggewrichten.(*9) Deze moeten niet te hoekig maar ook niet te recht zijn. Van achteren bekeken moet de Tinker niet te nauw en niet te wijd lopen. De hoeven zijn hard, niet kort, smal of dun (*10). De bewegingen zijn actief en functioneel, waarbij elk gewricht voldoende gebruikt wordt. Het algemene beeld van de Tinker moet zijn/haar goede karakter zijn, de robuustheid, de rustige aard en het goede uithoudingsvermogen.

De 4 type’s
Irish Cob: Deze is gekenmerkt door de stevige bouw, het type dat de kar trekt, maar met een kleinere stokmaat.
Romany Gray: Het paard is wat minder stevig en meer het rijpaard type.
Vanner: Een Tinker is een Vanner wanneer hij hoger is dan 1.62 meter, de naam komt van een klein tweewielig karretje dat Van werd genoemd en waarop artikelen te koop werden aangeboden.
Romany Scudder: Dit type komt het minste voor in Nederland en hebben draverbloed in zich. Ze zijn een stuk ranker en hebben vaak minder behang. En ze kunnen heel hard draven natuurlijk! (*11)


Karakter

De Tinker is rustig, koelbloedig en heeft een goed en eerlijk karakter. Daarnaast zijn ze zeer nieuwsgierig en dapper. Tinkers hebben een goed uithoudingsvermogen. De Tinker is van oorsprong een koudbloedras. Tinkers zijn vanwege deze eigenschappen geschikt voor beginners. Vanwege hun grote kracht zijn ze echter niet geschikt als kinderpony maar daar staat tegenover dat ze ondanks hun kleinere maat met gemak een zwaardere volwassene kunnen dragen.

Gebruik

De Tinker is een paard dat hard kan werken gedurende vele uren per dag, dat geduldig is en betrouwbaar. Een paard dat kalmte uitstraalt ongeacht de leeftijd of het trainingsniveau. Dit ras heeft een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Het temperament is rustig maar toch levendig. Tinkers zijn goede springers, maar ook dressuur en western rijden gaat hen goed af. Het is dus een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel.(*12)



*1 De naam "Traveller" is gepaster dan "Irish Travellar"

*2 Ook veel gebruikte benamingen: Irish Cob, Gypsy Cob, Coloured Cob

*3 Ik zou de volgende alinea anders formuleren
Citaat:
De schofthoogte dient op 3-jarige leeftijd minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter te zijn. De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren, Tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het Shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino bont. Ook komen blauw-bonte Tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan.

Bijvoorbeeld veranderen in:
De schofthoogte varieert met name tussen de 1.35m en de 1.70m. Alle kleuren zijn toegestaan, als patroon komen zowel solid (effen), tobiano (platenbont) als sabino veelvuldig voor.

*4 Krullend haar komt net zodanig vaak voor als recht, dan wel vaker. Ik zou dat dus weglaten. De zin zou dan worden: De manen en staart dienen overvloedig aanwezig te zijn.

*5 "goede verhoudingen"? Je kan beter zeggen: Het hoofd dient in verhouding te staan met het lichaam.

*6 Ten eerste staat deze zin niet op een logische plaats, zie punt *8

*7 Indianen? Hou dit maar op zigeuners, maar zo bestaan er nog veel meer zigeunerwijsheden. Ik vraag me af of dit wel in een Wiki thuishoort.

*8 Bij deze zin zou ik melden dat maanogen zijn toegestaan, ipv de zin van punt 6: Veel voorkomend zijn maanogen, ook een kenmerk van het kleurpatroon sabino. Maanogen zijn toegestaan.

*9 In plaats van gespierd zou ik liever iets zien in de trant van 'droog'. Misschien weet iemand hier nog een betere beschrijving?
Veel Tinkers hebben ietwat voor beenwerk (vocht in de benen), dit dient dus 'droog' te zijn...

*10 De hoeven zijn hard en breed.

*11 De 4 typen zijn een indeling van 1 stamboek, dat vind ik hier dan ook niet geheel op zijn plaats. Op de websites van de stamboeken vind men een uitgebreide beschrijving van exterieur, type-indelingen en fokdoel. Verwijzingen naar de websites lijkt mij voldoende. Een korte neutrale uitleg vwb de stamboeken volgt nog.

*12 Een omschrijving van karakter en gebruik kan beter minder specifiek. Juist door invloeden van diverse rassen en het ontstaan van meerdere typen is de Tinker een veelzijdig ras geworden. Niet alleen veelzijdig in exterieur en kleur, maar ook zeker in karakter en gebruiksdoelen.

Als laatste; wordt de Dales nog niet doorgelinkt naar de Wiki van de Dales: http://www.bokt.nl/wiki/Dales
De Shire, Clydesdale en Fell werden al wel goed doorgelinkt. Voor de volledigheid hier nog de betreffende links:
http://www.bokt.nl/wiki/Shire
http://www.bokt.nl/wiki/Clydesdale
http://www.bokt.nl/wiki/Fell_pony

Links naar stamboeken, actief in Nederland
http://www.tinkerstamboek.nl
http://www.ics-nederland.com
http://www.gcdha.nl
http://www.gypsyenirishcob.nl

Wellicht handig om te verwijzen naar de wiki Kleur bij de alinea over de toegestane kleuren e.d.
http://www.bokt.nl/wiki/Kleur

Ik hoop dat er mensen bereid zijn verder mee te denken, zodat we een goed beeld schetsen van het ras Tinker.

LadyMadonna

Berichten: 62229
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-11 21:33

kleur is ook nogal achterhaald.
Citaat:
Kleur: Zwart bont(piebald), vosbont(skewbald),
blauw bont, driekleurig bont, effen


Ik heb naar mijn weten ook al appaloossas gezien, driekleur is geen kleur, en daarnaast creme en pearl... dus kortom: Alle kleuren toegstaan

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-11 21:52

:j Puntje 3 in mijn reactie :)

LadyMadonna

Berichten: 62229
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-11 21:57

ah, over het hoofd gezien aangezien mijn quote bovenaan de pag staat :)

Stephannie7
Berichten: 2983
Geregistreerd: 24-03-08
Woonplaats: Rotterdam

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-11 22:06

Misschien een stukje over de databank. Ik weet niet of dat hier bij van toepassing is maar denk wel dat het voor mensen die zich inlezen in de tinker leuk is om daar ook van op de hoogte te zijn?

Kwam zo maar in me op. Ga er verder nog even over na denken al ben ik van mening dat zeker het stukje gebruik aangepast moet worden. Nu komt het ook een beetje over als beginners paardjes wat het denk ik toch over het algemeen zeker niet zijn.

Muds

Berichten: 1604
Geregistreerd: 20-07-08
Woonplaats: Westerkwartier

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-11 22:36

De punten die Snowdon aanhaalt zijn volgens mij stuk voor stuk een zeer goede aanvulling/verbetering :j

Marieke_K

Berichten: 12899
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 09:58

Mooie aanvullingen :) Ik heb jouw opmerkingen in het stuk hieronder verwerkt, dat is voor ons makkelijker om te posten op de Wiki (zie de vetgedrukte stukken).

wat betreft de opsomming van de 4 typen: misschien is het handig dat er aan de hand van een linkje in de omschrijving verwezen wordt naar de omschrijving van het stamboek (voetnoot bijvoorbeeld).

Verdere op/aanmerkingen en aanvullingen zijn welkom!

Citaat:
De Tinker is in Nederland een veel gezien paard. Het is dan ook een erg bekend en populair ras. Bijna iedereen kent de bonte paarden met de lange manen wel. Voor veel mensen is dat wat de Tinker aantrekkelijk maakt. Maar ook door het rustige karakter en zijn veelzijdigheid is de Tinker populair geworden.

Geschiedenis

De Tinker vindt zijn oorsprong in Ierland en Engeland als het paard van rondtrekkende zigeunerfamilies. De naam Tinker komt van het Ierse woord 'tinceard' (tinsmid), het beroep van de zogeheten Irish Travellers (zigeuners). In andere landen wordt de Tinker ook wel Gypsy Horse, Gypsy Vanner Horse, Irish Tinker Irish Cob, Gypsy Cob, Coloured Cob genoemd. Hoewel de Tinker steeds minder gebruikt wordt om de rijdende zigeunerwoning te trekken is het ras nog steeds een trots bezit van veel zigeunerfamilies en bepalen zij grotendeels de fokkerij.
Omdat de zigeuners het destijds niet zo nauw namen met de fokkerij vermoedt men dat onder andere de Shire, de Clydesdale, de Dales pony en de Fell pony hebben bijgedragen tot de huidige Tinker.

Exterieur

De schofthoogte dient op 3-jarige leeftijd minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter te zijn. De meest voorkomende kleuren zijn bont: zowel zwart bont (piebald), vosbont (skewbald) en driekleurige paarden. Er zijn meerdere kleuren: Tinkers met een effen lijf en witte sokken en bles, een kleur die wellicht van het Shire bloed komt. Af en toe zie je een palomino of zelfs palomino-bont. Verder komen blauw-bonte Tinkers voor (grijs) en geheel zwarte of bijna hele witte paarden. Ook andere bij paarden en pony's voorkomende kleuren zijn toegestaan.
De beharing is in de winter dik, welke bescherming geeft tegen regen en koude. In de zomer is de vacht kort met een zijdeachtige glans. De manen en de staart zijn dienen overvloedig aanwezig te zijn. Aan de onderbenen zit het kenmerkende dichte zijdeachtige 'behang'. Het hoofd dient in verhouding te staan met het lichaam. De oren staan rechtop en wijzen naar voren. Het voorhoofd moet breed zijn met vrijmoedige, intelligente ogen. Bijna de helft van de Tinkers heeft ogen met een afwijkende kleur door gebrek aan pigment in dat oog. Dit is toegestaan en wordt ook wel een maanoog genoem en zie je veel terug bij de kleur Sabino. Een zwart en een blauw oog zou volgens een oude zigeunerwijsheid geluk brengen: 1 oog voor overdag en 1 voor 's nachts. De tanden en de kaakstand moeten correct zijn.

De voorbenen moeten goed geplaatst zijn met een correcte ligging van de schouder. Van de achterbenen moeten de dijbenen sterk en gespierd zijn met goed gevormde, brede en platte spronggewrichten. Deze moeten niet te hoekig maar ook niet te recht zijn, ook moeten de benen droog zijn. Van achteren bekeken moet de Tinker niet te nauw en niet te wijd lopen. De hoeven zijn hard en breed. De bewegingen zijn actief en functioneel, waarbij elk gewricht voldoende gebruikt wordt. Het algemene beeld van de Tinker moet zijn/haar goede karakter zijn, de robuustheid, de rustige aard en het goede uithoudingsvermogen.

De 4 typen die hieronder worden opgesomt komen voort uit de verdeling binnen 1 stamboek:
Irish Cob: Deze is gekenmerkt door de stevige bouw, het type dat de kar trekt, maar met een kleinere stokmaat.
Romany Gray: Het paard is wat minder stevig en meer het rijpaard type.
Vanner: Een Tinker is een Vanner wanneer hij hoger is dan 1.62 meter, de naam komt van een klein tweewielig karretje dat Van werd genoemd en waarop artikelen te koop werden aangeboden.
Romany Scudder: Dit type komt het minste voor in Nederland en hebben draverbloed in zich. Ze zijn een stuk ranker en hebben vaak minder behang. En ze kunnen heel hard draven natuurlijk!

Karakter
De Tinker is rustig, koelbloedig en heeft een goed en eerlijk karakter. Daarnaast zijn ze zeer nieuwsgierig en dapper. Tinkers hebben een goed uithoudingsvermogen. De Tinker is van oorsprong een koudbloedras. Tinkers zijn vanwege deze eigenschappen geschikt voor beginners. Vanwege hun grote kracht zijn ze echter niet geschikt als kinderpony maar daar staat tegenover dat ze ondanks hun kleinere maat met gemak een zwaardere volwassene kunnen dragen.

Gebruik

De Tinker is een paard dat hard kan werken gedurende vele uren per dag, dat geduldig is en betrouwbaar. Een paard dat kalmte uitstraalt ongeacht de leeftijd of het trainingsniveau. Dit ras heeft een goed uithoudingsvermogen in stap en draf. Het temperament is rustig maar toch levendig. Tinkers zijn goede springers, maar ook dressuur en western rijden gaat hen goed af. Het is een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel. Opgemerkt moet worden dat juist door invloeden van diverse rassen en het ontstaan van meerdere typen is de Tinker een veelzijdig ras geworden. Niet alleen veelzijdig in exterieur en kleur, maar ook zeker in karakter en gebruiksdoelen.

LadyMadonna

Berichten: 62229
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 10:17

Is het wellicht niet handig (k hoop niet dat ik ga vloeken in de kerk nu) om zowiezo 3 losse pagina's te maken? ICS, NSTV en Drumhorse?

Marieke_K

Berichten: 12899
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 10:22

Drumhorse bestaat al: http://www.bokt.nl/wiki/Drum_Horse er is nu een pagina over het ras Tinker, maar valt die dan onder de ICS of de NSTV?

Mijn vraag aan de kenners: zijn wezenlijke verschillen om verschillende rassenpagina's aan te maken of kan het verwerkt worden in de pagina over de Tinker?

Poosje81
Berichten: 21290
Geregistreerd: 13-08-02
Woonplaats: La Douce France

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 10:24

Marieke_K schreef:
Drumhorse bestaat al: http://www.bokt.nl/wiki/Drum_Horse er is nu een pagina over het ras Tinker, maar valt die dan onder de ICS of de NSTV?

Mijn vraag aan de kenners: zijn wezenlijke verschillen om verschillende rassenpagina's aan te maken of kan het verwerkt worden in de pagina over de Tinker?


Mijn inziens moet dat gewoon kunnen worden verwerkt in 1 pagina.

Bear95

Berichten: 784
Geregistreerd: 13-05-09
Woonplaats: Zandvoort

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 10:26

zijn er nog foto's nodig kijk maar in mijn profiel of jullie mijn tinker met 2 blauwe ogen mooi vinden!

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 11:24

Sorry Marieke, nu is nog niet zoals ik het geschreven had of zoals ik het had bedoeld :o Geen correcte weergave van mijn reactie om verder op te borduren.
Maar ik snap dat je intentie was om het duidelijker te krijgen, zal er binnenkort voor zitten weer en het op die manier te proberen.
Wat betreft de drumhorse erbij vermelden, kan prima hoor.
3 pagina's per ics/nsvt/drumhorse vind ik niet handig en dan ook niet correct, maar dat wordt wel duidelijk als we een stuk over de stamboeken hebben (heeft tijd nodig en meerdere mensen voor een neutraal beeld)

Marieke_K

Berichten: 12899
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Re: De Tinker

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-11 16:07

@Snowdown: solly! wilde het inderdaad duidelijk maken. Het is denk ik handiger om in de tekst al verbeteringen te geven, dan kunnen we gelijk zien of het een lekker lopend artikel is :)

We kunnen inderdaad ook de stamboeken in 1 artikel verwerken, ligt er net aan in hoeverre er hele grote verschillen zijn bijvoorbeeld.

Ik wacht je aanvulling/reactie af, mocht je hulp nodig hebben dan weet je mij te vinden (of een andere Wikimod :) )