Paard en verkeer

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Marieke_K

Berichten: 12899
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Paard en verkeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-01-11 18:19

Hierbij het beginnetje voor Verkeer. Of een andere titel, want ik ben nog niet helemaal zeker over de titel.. Misschien Paard en verkeer? Of Verkeersregels? En ben ik niets vergeten? Volgens mij heb ik alle regels en wetgeving wel, vond het alleen wat lastig een ruiterpad te definiëren :+

Citaat:
Ruiters en menners nemen steeds vaker deel aan het verkeer. Het is van belang dat je, voordat je de openbare weg op gaat, bekend bent met de verkeersregels.

=== Ruiterpaden en ruiterroutes ===
Veel natuur en/of recreatiegebieden hebben ruiterpaden. Dit zijn vaak zandpaden. Indien er een ruiterpad aanwezig is, ben je altijd verplicht deze te gebruiken, of je nu in een natuur en/of recreatiegebied rijdt of niet. Deze paden zijn gemarkeerd met bordjes met daarop een paard afgebeeld, of een hoefijzer. Een aantal recreatiegebieden verplichten ruiters om een ruiterbewijs te hebben als toegangsbewijs tot de ruiterpaden en/of ruiterroutes. Informatie hierover is op te vragen bij het desbetreffende recreatiegebied. Een ruiterroute is een uitgestippelde route die te volgen is voor ruiters en/of menners. Anders dan een ruiterpad, zijn ruiterroutes aaneengesloten cirkelvormige routes.

== Wetgeving voor ruiters en menners in het verkeer==
Volgens de Wegenverkeerswet en het Regelement Verkeerstekens en Verkeersregels 1990 behoren ruiters, koetsiers en ook geleiders van rijdieren, trekdieren en vee tot de categorie bestuurders. Je bent ook een bestuurder als je met je paard aan de hand wandelt op de openbare weg. Dit houdt in dat zij te maken hebben met de volgende wet-en regelgeving:

    Ruiters en menners moeten zoveel mogelijk rechts houden. Zij mogen niet met zijn tweeën naast elkaar rijden.
    Een rijbaan is een weggedeelte bestemd voor rijdende voertuigen met uitzondering van de fietspaden en de bromfietspaden.
    Ruiters zijn verplicht gebruik te maken van ruiterpaden en als die ontbreken, mag een ruiter in de berm of op de rijbaan rijden. De berm moet breed genoeg zijn.
    Het overige verkeer mag niet worden gehinderd bij het gebruik van de berm.
    Bovenstaande regels zijn opgenomen in de wet.

Verder zijn de volgende artikelelen uit de Wegenverkeerswet en het Regelement Verkeerstekens van toepassing op bestuurders:
Artikel 1 Wegenverkeerswet 1994
Lid 1b Wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten.

Artikel 5 Wegenverkeerswet 1994
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

===Paarden in het verkeer===
Paarden zijn van nature vluchtdieren: als ze in paniek raken zullen ze vluchten. Dit is een reactie die ruiters en menners kennen, en herkennen. En vaak kunnen ruiters en menners goed met een schrikreactie van hun paard omgaan. Er zijn echter nog heel veel mensen niet bekend met het gedrag van paarden. Denk hier over na als je het verkeer in gaat: veel weggebruikers zijn zich niet bewust van hoe een paard reageert op harde geluiden, auto’s die heel dicht langs het paard passeren enzovoort. Denk vooruit en wees gevaarlijke situaties voor, om te voorkomen dat je in een gevaarlijke (verkeers)situatie terecht komt met je paard.

=== Tips voor veilig aan het verkeer deelnemen met een paard ===
- Zorg dat je denkt om je eigen veiligheid: draag een veiligheidshelm
- Neem een identiteitsbewijs mee: in recreatiegebieden kan je gevraagd worden jezelf te identificeren.
- Wees alert op het gedrag van je paard of pony en neem geen enkel risico.
- Passeer wandelaars en andere weggebruikers stapvoets, ook andere ruiters en/of menners.
- Geef bij verandering van richting dit tijdig aan door het uitsteken van je hand.
- Indien je op een fietspad langs de rijbaan rijdt, verleen dan voorrang aan fietsers en voetgangers.
- Voer in het donker, of bij slecht zicht, altijd verlichting. Wit licht vooruit schijnend en rood licht naar achteren schijnend.

Bronnen
http://www.recreatiezuidholland.nl/docu ... erkeer.pdf
http://www.knhs.nl/paardopweg Weet wat je doet als je een paard ontmoet Geraadpleegd op 19 januari 2011

Aurora3

Berichten: 9716
Geregistreerd: 28-05-05

Re: Paard en verkeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-11 19:39

Ziet er al netjes uit Marieke.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-11 22:06

Ik vind je volgorde niet logisch, de tekst wel, maar de volgorde niet. Ik vind het vreemd om direct met het stuk over ruiterpaden en routes te beginnen lezen.

Mijn suggestie zou als volgt zijn :

===Paarden in het verkeer===
== Wetgeving voor ruiters en menners in het verkeer==
=== Ruiterpaden en ruiterroutes ===
=== Tips voor veilig aan het verkeer deelnemen met een paard ===

Reden? Ik vind het belangrijker dat je als eerste leest waar je rekening mee moet houden met paarden in het verkeer, want daar leidt je titel naar toe. Vervolgens de belangrijkste regels en wetgeving die geldt. Dan kun je switchen naar de ruiterpaden en ruiterroutes, want dat sluit mooi aan op de regels. En als afsluiter van het artikel heb je de tips en tricks wat logischerwijze onderaan hoort.

Betreffende je omschrijving voor ruiterpad.

Je zou het als volgt kunnen herschrijven :
    Dit zijn vaak zandpaden onverharde wegen, afhankelijk van de locatie kunnen dit zandpaden zijn, karresporen of bospaden zijn. Toch kunnen dit ook verharde wegen zijn.

(bospad bestaat niet per definitie uit zand). Maar eigenlijk ga je dan teveel uitleggen en specificeren. Ik denk dat je beter niet teveel kunt toelichten maar het omgooien naar :

    Veel natuur en/of recreatiegebieden hebben ruiterpaden. Deze paden zijn gemarkeerd met bordjes met daarop een paard afgebeeld, of een hoefijzer. Indien er een ruiterpad aanwezig is, ben je altijd verplicht deze te gebruiken, of je nu in een natuur en/of recreatiegebied rijdt of niet.

Marieke_K

Berichten: 12899
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Re: Paard en verkeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-01-11 22:30

http://www.bokt.nl/wiki/Paard_en_Verkeer dit is m geworden :)

Inhoud:
paarden in het verkeer
Ruiterpaden en ruiterroutes
Wetgeving
Tips

Ik zal de aanpassing voor ruiterpad zo gelijk even maken. Over de volgorde twijfel ik nog een beetje. Het lijkt mij wel handig dat je iets verduidelijk wat de termen inhouden en dan op de regels in gaat :)

__Bitje__

Berichten: 1
Geregistreerd: 19-01-11
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-11 16:14

Marieke_K schreef:
http://www.bokt.nl/wiki/Paard_en_Verkeer dit is m geworden :)

Inhoud:
paarden in het verkeer
Ruiterpaden en ruiterroutes
Wetgeving
Tips

Ik zal de aanpassing voor ruiterpad zo gelijk even maken. Over de volgorde twijfel ik nog een beetje. Het lijkt mij wel handig dat je iets verduidelijk wat de termen inhouden en dan op de regels in gaat :)



Ik denk dat het zo wel klopt :o
Klinkt zo juist het meest logisch, en de volgorde is duidelijk :)

Apple

Berichten: 76420
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Paard en verkeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-11 14:10

Je probeert nu eigenlijk twee verschillende zaken in 1 artikel te vatten, namelijk de regels rondom het buitenrijden en daarnaast hoe paarden zich gedragen in het verkeer/danwel de reactie van het overige verkeer daarop.
Ik denk dat je volgorde wel logisch is, eerst de regels en daarna het gedragsaspect.

De toevoeging van Maya over ruiterpaden is wel heel zinnig, een ruiterpad kan inderdaad ook gewoon verhard zijn.

Marieke_K

Berichten: 12899
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Re: Paard en verkeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-01-11 20:49

Bedankt voor je opmerkingen Apple :) Ik denk wel dat het belangrijk is dat beide aspecten aan bod komen: het artikel heet ook paard EN verkeer.

Ruiterpaden opmerking is inmiddels verwerkt :)