Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
madelief88 schreef:Er zijn ook genoeg kleinere fokkers waar je een leuke PRE vandaan kunt halen, genoeg zitten hier op Bokt.
Zorg dat je een paard koopt waarvan je enigszins het verleden weet, wat dat betreft zou kopen bij een particulier een goed idee zijn, dan weet je wat er mee gebeurt is en hoe het daadwerkelijke karakter is.
Je ziet vaak genoeg nog met (volwassen/bereden) paarden die uit Spanje hier komen dat ze na een tijdje als ze zijn gewend opeens weer een stuk pittiger worden.
Bepaalde ziektes, als ze uit het buitenland komen laat ze dan testen op tekenziekte (piroplasmose).
Qua bouw let op een niet te weke rug, niet te overbouwd.
Over het algemeen is de gemiddelde PRE sensibel, erg vriendelijk, mensgericht, loyaal en soms eenkenning qua karakter. Ze zijn qua huisvesting niet heel anders dan menig warmbloed, ze zijn wel sober, krachtvoer is niet echt nodig over het algemeen. Zijn ook zat PRE's die zonder dekens worden gehouden, ze kunnen zich best warm houden, maar die van mij krijgt dan echt een enorme vacht, dus hij is wel geschoren en met dekens.
Hoop dat ik een beetje je vragen hebt beantwoord, ik zou je aanraden om bij voorkeur een PRE te kopen die al langer in Nederland is en hier goed bereden is, zodat je deze volledig kan vertrouwen.
Op de site van het stamboek kan je meer informatie over dit ras vinden, ook staan daar soms paarden te koop en ook links naar diverse PRE fokkers ed. http://www.pre-stamboek.nl/ Is dus denk erg nuttig in jouw zoektocht!
Veel plezier en succes met het vinden van een geschikt paard!
Angela schreef:Ik denk dat je in ieder geval niet aan een hengst moet gaan beginnen, je hebt door je been waarschijnlijk minder kracht, en een hengst vraagt toch altijd 110% aandacht, en soms ook een duidelijke aanwijzing.. ook bij een PRE. Nu zijn hengsten natuurlijk te castreren, maar bedenk wel dat het een week of 6 duurt voor de hormonen gaan zakken.
Verder lijkt de PRE me erg geschikt voor je. Ze gaan vaak voor 1 persoon door het vuur, en zijn niet het soort paarden dat misbruik van je maken.
Er zijn inderdaad meerdere kleine fokkers. Mijn eigen PRE komt ook bij een kleine fokker vandaan, en ik ben heel blij dat ik hem heb gekocht op de plek waar hij geboren is. Mocht ik ooit ergens tegenaan lopen, dan weet ik dat ik contact met haar kan opnemen. Ze kent hem als geen ander, kent ook zijn vader en moeder. En dat is een prettig idee
Kelly_Taco schreef:Ik heb mijn PRE gekocht bij Buene Suerte, Jacqueline de Ridder.
Ook een heel betrouwbaar adres.
Ze haalt zelf de paarden uit Spanje en heeft ze altijd eerst een tijd thuis staan voordat ze verkocht worden.
Ze heeft ook echte zuivere Cartujano's staan, echt sprookjespaarden.
Haar website is http://www.andalusiers.nu maar ze is telefonisch ook goed bereikbaar.
madelief88 schreef:Graag gedaan, ik heb mijnes met 4-jarige leeftijd laten castreren en die heeft nergens last van. Is wel geleidelijk aan gegaan, en hij moet altijd wel even tegen alle paarden zachtjes gedag zeggen
Hoe langer ze hengst blijven, hoe meer hengstengedrag ze zullen tonen uiteraard.
Citaat:ik zoek dus een paard met een rustig karakter, die niet te sensibel / gevoelig is.
dianaw33 schreef:Citaat:ik zoek dus een paard met een rustig karakter, die niet te sensibel / gevoelig is.
Waarom denk je dat een PRE hieraan voldoet? Als er 1 ras sensibel is is het de PRE wel. Ik wil niet te negatief doen, maar ga eerst een echt kennismaken met de PRE voordat je je blindstaart.
Persoonlijk denk ik dat je veel beter bij een ijslands paard zou passen. Veel mensen die lichamelijk niet meer helemaal goed in elkaar zitten komen bij dit ras uit door de comfortabele gangen, het kleine postuur, en het over het algemeen absoluut bomproof karakter. Doordat je op een ijslander anders zit (met gestrektere benen) zul je veel minder last hebben van je knie. De goede (lees hier helaas: duurdere) ijslander doet het ook helemaal niet slecht in de dressuur en springsport. Het zijn natuurlijk geen toppers maar je kunt leuk meekomen.
Angela schreef:Bij een hengst die je op latere leeftijd gaat ruinen is het altijd afwachten hoe ze zich gaan ontwikkelen. De ene is daarna net als iedere andere ruin, en de ander blijft een hengst, maar dan zonder hormonen die opspelen. Mijn ruin heb ik met ruim 4 jaar laten ruinen. Hij is nog steeds erg gericht op merries, maar heeft nu wel veel meer rust over zich, staat ook samen met 2 andere ruinen, en dat had denk ik niet gegaan toen hij nog hengst was. Hij is wel gericht op de merries, maar als hij ze eenmaal gezien heeft, kan hij ook gewoon aan het werk, toen hij nog wel hengst was (en de merries ook zo hengstig als wat waren), was ik meer bezig met hem de andere kant opsturen dan dat je ook echt relaxed kon rijden. Dat is er nu helemaal (nou ja, bijna) af.
Paashaas schreef:Angela schreef:Bij een hengst die je op latere leeftijd gaat ruinen is het altijd afwachten hoe ze zich gaan ontwikkelen. De ene is daarna net als iedere andere ruin, en de ander blijft een hengst, maar dan zonder hormonen die opspelen. Mijn ruin heb ik met ruim 4 jaar laten ruinen. Hij is nog steeds erg gericht op merries, maar heeft nu wel veel meer rust over zich, staat ook samen met 2 andere ruinen, en dat had denk ik niet gegaan toen hij nog hengst was. Hij is wel gericht op de merries, maar als hij ze eenmaal gezien heeft, kan hij ook gewoon aan het werk, toen hij nog wel hengst was (en de merries ook zo hengstig als wat waren), was ik meer bezig met hem de andere kant opsturen dan dat je ook echt relaxed kon rijden. Dat is er nu helemaal (nou ja, bijna) af.
Dankjewel voor je duidelijke antwoord.
Dus bij een hengst van 4 à 5 jaar die niet erg gericht is op merries en weinig hengstengedrag vertoont kan na het ruinen hopelijk dus gewoon naast merries staan?