xylitol voor je tanden

Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Maris
Berichten: 15926
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

xylitol voor je tanden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-23 14:29

Hoi,

Wie heeft er ervaring met xylitol gebruik voor je gebit ?
Schijnt ( volgens amerikaanse tandarts Ellie Philips ) heel goed te werken tegen gaatjes, tandplak en tandsteen. Dit omdat het de bacterie die dit veroorzaakt aanpakt.

Brainless

Berichten: 29777
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Re: xylitol voor je tanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 14:38

Xylitol is niet de werkzame stof.. dat is je speeksel.
Als je kauwgom kauwt neutraliseert dat zuren in je mond van eten/drinken.
Daarom wordt kauwgom met xylitol aangeraden omdat dit geen suiker bevat (wat juist slecht is voor je tanden) en speekselvorming activeert.

marleen_usar

Berichten: 24692
Geregistreerd: 04-04-05
Woonplaats: Pernis

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 14:45

Kijk eens bij E nummers daar vind je alles over xylitol.

Brainless

Berichten: 29777
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 18:58

marleen_usar schreef:
Kijk eens bij E nummers daar vind je alles over xylitol.

Tja, tomaten bevatten ook 15 E-nummers, dus weet niet wat je bedoeld met "kijk eens bij E-nummers".

Maris
Berichten: 15926
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-23 19:17

Brainless schreef:
Xylitol is niet de werkzame stof.. dat is je speeksel.
Als je kauwgom kauwt neutraliseert dat zuren in je mond van eten/drinken.
Daarom wordt kauwgom met xylitol aangeraden omdat dit geen suiker bevat (wat juist slecht is voor je tanden) en speekselvorming activeert.


Nee ik begreep dat xyllitol dus de bacterie die tandplak veroorzaakt aanpakt.Die bacterie houdt heel erg van suikers en kan geen onderscheid maken tussen suiker en xylitol. Daarom neemt de bacterie xylitol op , maar kan er vervolgens niet mee en sterft af. Plus wordt er meer speeksel aangemaakt door xylitol.