Trailrunning

Moderators: zonnebloem18, Duhelo

 
 
Fleury

Berichten: 4840
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-15 20:46

De afgelopen 3 zomers heb ik hele mooie hiketochten gelopen in de Dolomieten, op Corsica en in Canada. Daarnaast ben ik steeds fanatieker bezig met hardlopen. En wat is dan mooier om deze 2 dingen te kunnen combineren in een trailrun. In september heb ik de Sint Pietersbeartrail gelopen in de beginnersklasse (bijna 11 km) en ik heb echt genoten! Nu staan er een paar trails op mijn planning om de afstanden wat uit te breiden (15-17 km) maar deze zijn wel makkelijk, meer natuurlopen. En op 24 januari de Polarbeartrail in Belgie. Misschien de 22 km, anders de 14, deze is wel wat pittiger volgens mij.

Nu ken ik niet zoveel mensen die aan trailrunning doen en ik was benieuwd of er mensen op bokt zijn die aan deze wedstrijden meedoen. Het lijkt me leuk om wat tips te kunnen uitwisselen en ervaringen zijn ook altijd welkom!
Ik ben nog beginnend in het trailrunnen dus ik moet gaan experimenteren met bijvoorbeeld eten/drinken onderweg als ik de afstanden ook wil uitbreiden dus ik kan wel wat tips gebruiken!


benangelique

Berichten: 13812
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: alphen aan den rijn

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-15 22:18

Ik ga je volgen. Ik ga het hardlopen na mijn operatie weer oppakken emm zie hier wel een extra uitdaging in

Een tong is scherp genoeg om iemand flink te verwonden....
Denk na over wat je zegt.

raya00

Berichten: 1148
Geregistreerd: 12-11-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-15 22:38

Wat leuk om te lezen, en wat een toffe plannen heb je!

Ik ben eind deze zomer begonnen met hardlopen en nu ook aan het trailrunnen begonnen. En ik vind het superleuk! Of ik wedstrijden wil gaan doen ben ik echt nog niet uit. Voor nu vind ik het vooral erg lekker om zélf te lopen in de natuur, maar wie weet.

Ik loop momenteel trouwens één keer in de week met één van mijn pony's; zij vind het prachtig om mee te lopen en ik vind het enorm gezellig om haar mee te nemen :-)

Soez

Berichten: 421
Geregistreerd: 07-03-14
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-15 22:48

Ik heb in april voor het eerst een kleine trail gelopen om eens te zien wat ik daarvan vond. Heerlijk!
In juni heb ik de Veluwezoomtrail gelopen (14km) en wekelijks loop ik mee met een trailgroep in de omgeving van Arnhem. Pas geleden nog naar Spa geweest om daar te lopen. Momenteel nog de Montferland nightttail op het programma staan.

Ik loop wekelijks met een trailgroep. We lopen korte afstanden en het gaat vooral om het genieten. Aangezien ik ook op de weg loop en me heb ingeschreven voor een halve marathon in maart ligt mijn doelstelling nu eerst daar. Daarna zou ik graag trailafstanden verder willen uitbreiden en lijkt me best leuk om ook eens met mensen van hier te lopen. Door heel NL zijn mooie routes te vinden.

Experimenteren is sowieso handig, iedereen heeft weer andere wensen.
Het eerste wat ik heb aangeschaft zijn goede trailschoenen, voel me daar een stuk zekerder mee. En nu het zo vroeg donker wordt is een hoofdlampje ook erg prettig. Sinds kort ook een camelbag gekocht, ideaal om water mee te kunnen nemen en ook wat ruimte hebt voor extra dingen.

Howrse: Heppie
Gezocht: Gouden & Zilveren appels!

Bonnyyyyyy
Berichten: 1774
Geregistreerd: 18-12-08

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-15 07:28

Ik doe geen trailrunning maar survivalruns
Ook een leuke uitdaging:)

ik lees meer mee dan dat ik post!

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-15 21:36

Heb al jaren ervaring met trailruns .Met name trailruns in de Ardennen. Afgelopen jaar mij met name weer even echt op de wegwedstrijden gericht (wel mee even een zijsprong tijdens de veluwezoom trail van 55km). Maar nu mijn doelstelling op de weg wee is bereikt ga ik mij de komende tijd weer helemaal op de trails richten. Morgen alleen nog een wegwedstrijd (zevenheuvelen loop).
Eind november nog een twijfel geval (tis voor niks halve marathon). Maar daarna stwuwaltrail (20km), trail by the sea 42,195km, sallandtrail 75km.
Ik heb zelf een drinkrugzak en heb tot nu toe bij de trails ( dus ook over de ultra afstanden) voldoende gehad aan mijn eigen sportdrank isostar endurance). Als er een verversing post is dan laat ik daar flesjes met mijn sportdrank neerzetten zodat ik mijn tas weer kan bijvullen. Meestal pak ik dan ter plekke nog cola.

Fleury

Berichten: 4840
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-15 21:33

Soez: Wat leuk dat je bij een trailgroep zit! Wat doen jullie daarin zoal? Dat is hier echt niet mogelijk, alles veel te plat.

Bonnyyyy: Survivalruns vind ik weer een heel andere tak van sport. Dat ligt mij echt niet die obstakels, geef mij maar de natuurlijke hindernissen.

Greetje: Grappig, de Tis voor niks loop doe ik ook aan mee :D Maar dat is inderdaad gewoon een mooie natuurloop en niet echt een trail. (maar waar leg je de grens tussen natuurloop en trail?)
Mooie dingen heb je op de planning staan!

Ik loop ook op de weg/baan en doe soms een wegwedstrijd (tot halve marathon), soms een crossje en soms een trail. Maar de trail die ik gelopen heb was echt de leukste van alles tot nu toe dus dat smaakt naar meer. Heb me dus nog niet echt gespecialiseerd in iets :P Volgende week probeer ik een sneller 5 te gaan lopen en 2 weken later juist weer 17 km natuurwedstrijd.

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-15 22:05

Fleury ik denk dat het juist goed is verschillende takken binnen het hardlopen te doen. Ten eerste heb je dan een veel mindere lichamelijke belasting. Maar op de onverharde ondergrond , door het losse zand en met de heuveltjes doe je weer kracht op waar je op de weg ook weer baat van hebt.
En voor mij is het soms gewoon lekker om even de strakke tijden van de weg los te laten en de uitdaging te zoeken in het parcours ipv de klok. Na een tijdje vind ik het dan weer leuk juist wel te kijken wat ik op een verhard pacours in huis heb.
Crosjes vind ik op zich ook heel leuk maar die afstanden zijn voor dames altijd zo kort dat ze niet echt in mijn planning passen omdat ik mij toch wel twee keer per jaar focus op een marathon of ultra. En een cross van 6 km draagt daar dan niet echt aan bij. Terwijl het voor een halve marathon juist weer wel heel rendabel kan zijn zo nu en dan een snelle korte afstand te doen en zeker als je daarbij moet ploeteren door de modder.
In juni wel ik met de Veluwezoom een keer aan de twee daagse meedoen en dan de langste afstand. Vorig jaar was dat op zaterdag geloof ik 10 en 25 en dan op zondag de 55km. Dat is iets helemaal nieuws voor mij want ik train dan wel dagen achtereen maar 3 wedstrijden in twee dagen ( of eigenlijk een wedstrijd verdeeld in drie stukken over twee opeenvolgende dagen) heb ik nog nooit gedaan.
Dat zal vooral een doseer uitdaging worden.

Soez

Berichten: 421
Geregistreerd: 07-03-14
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-15 22:57

Fleury schreef:
Soez: Wat leuk dat je bij een trailgroep zit! Wat doen jullie daarin zoal? Dat is hier echt niet mogelijk, alles veel te plat.Je kunt 3 keer per week (korte afstanden) trailen met een groepje. Het is vooral genieten van de natuur en minder op het presteren op wedstrijdniveau. Ik vind het een leuke afwisseling met de weg en het is een hele leuke groep.
Ook zijn er specials waar je mee kunt lopen zoals Spa een route op een Klompenpad of een Safarirun. Volgende week is er een special 'Women on the trails', in samenwerking met Stella Petric.

Ik woon aan de rand van de Veluwezoom, dus goede uitvalbasis hier.

http://www.start2trailrun.nl/Home.html

Howrse: Heppie
Gezocht: Gouden & Zilveren appels!

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-15 07:43

Maar 'trailen'kun je natuurlijk overal en ook juist alleen. Hardloopschoentjes onderbinden en gaan in de bossen. Train al vanaf begin af aan een paar keer per week in het bos. Daar kun je zwerflopen doen maar ook prima gerichte (tempo) trainingen. En ook in een vlak gebied kun je een pittige trailroute maken door bv een los ruiterpad te volgen. Hoewel zo nu en dan een pittige klim of afdaling wel juist de leuke dingen zijn in een trail. Het voordeel van alleen gaan is dat je dan veel meer een bent met de natuur dan dat je in een groepje gezellig loopt te kletsen.
Ik vind het altijd wel moeilijk overigens op moeilijk begaanbare paden en goed rond te kijken omdat ik toch ook goed moet blijven opletten waar ik mijn voeten zet.
Maar dat maakt ultra trails itt ultralopen over de weg zo uitdagend.Op de weg kom je in een soort trance en kun je zonder na te denken maar door blijven lopen. Bij een trail moe je tot het eind toe geconcentreerd blijven op de goede route en op eventuele stronken ed.
Ik merk ook dat het bij mij verderop in de wedstrijd ook vaker misgaat en ik veel sneller val. Niet zo zeer vanwege een vermoeid lichaam maar veel meer van afname van concentratie vermogen.
Veluwezoom is inderdaad een heerlijk gebied. Hier is bijna alles plat, maar als ik wel zit ik ook vrij snel in de Veluwe en als ik de auto de andere kant uit stuur in de ardennen. Je bent niet gebonden aan je directe omgeving. Maar ik vind het wel fijn dat ik vanuit huis gewoon het bos in kan rennen.(en het zou leuk geweest zijn als daar inderdaad wat meer heuveltjes waren). Maar met alternatieve trainingen in mijn eigen vlakke bos kan ik in de ardennen en op de veluwe toch altijd goed uit de voeten.

Soez

Berichten: 421
Geregistreerd: 07-03-14
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-15 12:12

Greetje63 schreef:
Maar 'trailen'kun je natuurlijk overal en ook juist alleen. Hardloopschoentjes onderbinden en gaan in de bossen. Train al vanaf begin af aan een paar keer per week in het bos. Daar kun je zwerflopen doen maar ook prima gerichte (tempo) trainingen. En ook in een vlak gebied kun je een pittige trailroute maken door bv een los ruiterpad te volgen. Hoewel zo nu en dan een pittige klim of afdaling wel juist de leuke dingen zijn in een trail. Het voordeel van alleen gaan is dat je dan veel meer een bent met de natuur dan dat je in een groepje gezellig loopt te kletsen.Ik denk dat dat ook wel afhangt van je doelen Greetje. Jij bent erg op prestatie gericht en traint heel bewust je trainingen.

Ik vind het leuk om wat van mijn pr af te lopen en wat meer km's te pakken en dat doe ik op de weg. Ik moet er ook niet aan denken om dan altijd met anderen te lopen (loop altijd alleen).
Het trailen is voor mij vooral ontspanning, buiten spelen en het sociale deel wat een ander misschien in een kroeg oid zoekt.

Howrse: Heppie
Gezocht: Gouden & Zilveren appels!

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-15 12:26

Ja maar juist dan gaat mijn idee van trailen kun je overal en ook alleen toch op.

Fleury

Berichten: 4840
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-15 10:16

Mijn trailplannen beginnen wat meer vorm te krijgen en heb ook een vriendin gevonden die hier ook interesse heeft en die dus nu een paar keer meegaat!

Zondag ga ik 17 km trailrun in Bladel doen, gewoon plat maar meer voor de km's wat uitbreiden en lekker door de natuur lopen. Dan ga ik 19 december de longest night trail lopen, 15 km door het donker. Heb vorige week een nighttrailclinic gedaan en dat was echt leuk, volle maan, helder, het vroor en dan met een lichtje door de bossen! En dan waar ik echt voor aan het trainen ben de polar bear trail 24 januari 22 km met 550 m omhoog en weer 550 omlaag. En in april de Koning van Spanje trail 25 km (ik denk dat de 37 dan nog te vroeg is maar we zullen zien hoe t opbouwen gaat).

Tijdens de clinic ook trailschoenen mogen testen en die ga ik echt aanschaffen, wat een verschil, zelfs al met een plat bospad. Volgende week eens een bezoekje brengen in Valkenswaard daar hebben ze een trailrunwinkel.

Trailen vind ik ook wel echt iets om alleen te doen maar het is wel heel gezellig om bij de start/finish niet alleen te zijn. En ik ga liever niet alleen de bossen in want ik heb de vervelende eigenschap om bang te zijn van honden en dat is ZO vervelend! Dat weerhoud mij gewoon om in de bossen te gaan rennen terwijl ik op 10 minuten rennen van de bossen woon en als ik daar ben ik echt een hele dag kan gaan rennen als ik zou willen. En dat is toch wel het idee met het uitbouwen van de km's. Hoe gaan jullie om met honden als jullie die tegen komen?

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-15 17:19

Ik heb geen angst voor honden en zeker niet de honden die ik in het bos tegenkom. In het buitengebied ben ik wel voorzichtig met honden die het erf af dreigen te lopen maar meestal zijn ze zodanig met een stroomdraadje afgericht dat ze precies bij het einde van het perceel stoppen.
In het bos praat ik gewoon met ze. Het vervelendste zijn die kleine hondjes die om je benen gaan draaien. Dan ben ik niet ban voor het hondje maar wel om te vallen.
Maar meestal kom je de honden alleen maar vlak bij een parkeerplaats tegen, zodra je wat dieperh et bos in gaat kom ik meestal helemaal niemand tegen.
Leuk dat je al concrete plannen hebt fleury, ik heb er intussen nog een paar extra in de planning om tussen de andere wedstrijden nog als training te lopen.
Heb woensdag nog met mijn trailschoenen getraind, maar op een of andere manier ben ik er toch niet helemaal tevreden over.
Komend weekend weer pittige trainingen. zaterdag een lange heuveltraining en zondag een lange snelheidstraining.

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-15 07:45

Hier nog iemand zit om in het weekend van 8 t/m10 januari mee te gaan naar de Ardennen voor een weekendje trailen? Voor meer informatie stuur mij een prive berichtje.

moeshie

Berichten: 1037
Geregistreerd: 17-06-04
Woonplaats: Bangkok

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-15 10:00

Ik meld me ook! Door mijn onregelmatig werkleven heb ik paard moeten verkopen. Het heeft een tijdje geduurd voor ik een uitlaatklep vond die evenwaardig is aan paardrijden. Maar trailrunnen is voor mij nu echt een groot deel van mijn leven. Ik ben zeker niet de beste of de snelste. Daar kan ik niet gericht genoeg voor trainen, maar ik loop wel zeer regelmatig, ongeacht waar ik me bevind.
Ik heb me nu opgegeven voor mijn eerste wedstrijdje, een lichte trailrun in het Zoniënwoud in Brussel, mijn thuisstad.
Ik heb er ontzettend veel zin in, maar gezien ik momenteel in Thailand ben voor werk, is het soms wat moeilijk om heuveltrainingen etc te doen.

Hoe doen jullie dat, in een zeer platte omgeving?

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-15 13:03

Ik woon in het brabantse platteland maar zelfs daar zijn viaducten/tunnels om heuveltraining te doen , heb je mountainbike parcoursjes met pittige klimmetjes. Bovendien kun je de zwaarte ook nabootsen door in los/rul zand te trainen. En als je dan af en toe een wedstrijdje meepikt met heuvels krijg je daar ook ervaring in.

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 21:18

En worden er hier nog trails gelopen? Hirvernaltrail een weekendje ardennen waar erg leuk (en pittig) Nog 9 dagen tot de marathon trail.

Sting

Berichten: 11023
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Groningen

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 21:37

Morgen halve marathon over het Dwingelderveld met Run Forest Run. Eerste echte trail, maar de afstand over de weg is prima te doen, Egmond ging ook goed, dus dit moet ook lukken! Heb al erg natte fotos gezien, haha!

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 22:19

Ja het is een blubberzooi in de bossen nu. De afgelopen dagen heeft het iets weg kunnen trekken maar op veel plaatsen kan het geen kant op. Succes morgen sting, ben benieuwd hoe je het gaat ervaren.

Sting

Berichten: 11023
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Groningen

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 11:39

Zoals verwacht was het een zware tocht: 20 km door blubber, meer dan enkeldiep IJSkoud (incl ijslaagje) water en vennetjes en dan gewoon maar doorrennen. Niet alle nattigheid was trouwens geschikt om doorheen te rennen, ivm sporen en boomstronken. Dus ook stukjes moeten wandelen. Maar: wel erg leuk! Al heb ik nog nooit zo'n zware 20 km gelopen ;). Volgende keer dus maar een 14 km ofzo, ik ben ontzettend plat gewend hier in Groningen en dan hakken die klimmetjes er toch wel in.

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 13:31


Fleury

Berichten: 4840
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Eindhoven

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-16 17:38

Ik heb 3 weken geleden de Polar bear trail gedaan, 22 km. Was lekker zwaar met veel blubber en best wat hoogtemeters maar heb gewoon rustig aan gedaan en hem fijn kunnen uitlopen! Was echt genieten :)

Knap gedaan Sting! Hoelang heb jij over deze 20 km gedaan? Niet dat tijd belangrijk is maar een beetje een ideetje. Ik merk dat ik op de wegwedstrijden wel redelijk een beetje in de voorste helft van de vrouwen loop en hier met de trails zijn er toch wel heel veel snellere vrouwen :D Was nu 55e van de 88 vrouwen geworden maar was gewoon heel erg tevreden daarmee!

Veel succes volgende week Greetje!

Greetje63
Berichten: 1017
Geregistreerd: 08-01-15

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 18:41

ik weet tot nu toe nog redelijk voorin te eindigen met de trails. Terwijl er geen categorie indeling zijn en ik als 50 plusser het dan toch tegen de jonge garde op moet nemen. Laatste trail over 31 km viel ik net buiten het podium met een 4de plaats. Maar bij trails ben ik er toch veel minder mee bezig dan tijdens een wegwedstrijd. Alleen op de weg heb je je eigen tijd om te beoordelen of je al dan niet goed gelopen hebt. Bij een trail zegt tijd niets dus dan moet je toch gaan vergelijken met anderen. En niet een zo zeer van hoeveelste je bent geworden maar hoe je ten opzichte van anderen hebt gepresteerd waarvan je weet dat ze ook nog een andere trail samen met je gelopen hebt.

Sting

Berichten: 11023
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Groningen

Re: Trailrunning

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 21:51

Er waren er nog 8 ná mij gefinished. Uiteindelijk 2.40 over gedaan. PR halve marathon staat op 2.20, dus ik hoopte in 2.30 te finishen (dit was 20 km officieel, volgens garmin 20,8 km). Helaas niet gelukt, maar maakt me niet veel uit. Dit kostte al genoeg moeite :).

Succes volgende week Greetje!

Is het trouwens vaker zo dat je bij trails geen medaille krijgt? Ik vind dat stiekem toch wel leuk, dus was ietwat beteuterd bij de finish....


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _roodvos_, AhrefsBot, Barramundi, Googlebot, maliejane, s1993, Sabine, Warboel, watnou1, x_Elise, xMadelene9 en 90 bezoekers