De vieze vuile dierenbeulen. Ik heb er geen woorden voor.
Dichtgooien die tent.
Ik wil wel een opvang papegaai. Altijd beter bij mij dan daar.
Citaat:Uitzending 12 januari 2009
Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien
Gepubliceerd op maandag 12 januari 2009
Duizenden mensen brachten de afgelopen jaren hun papegaai naar het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien. Ze dachten dat hun huisdier hier een beter leven te wachten stond. Radar toont in een onthullende reportage het ware gezicht van het opvangcentum in Veldhoven.
De dieren op het park worden slecht verzorgd en de sterfte is dan ook zeer hoog. Hoe heeft het zover kunnen komen, wat is de rol van de overheid en wat is de verklaring van het opvangcentrum?
Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien (achtergrond)
Het NOP, de Nederlandse Opvang Papegaaien in Veldhoven, is een van de grootste opvangcentra voor exotische vogels ter wereld. Het is een tehuis voor ongewenste papegaaien en parkieten. Ook vogels die door de overheid in beslag zijn genomen, worden hier ondergebracht.
Het NOP is een organisatie met sympathieke uitgangspunten: tegen wildvangst, tegen onverantwoorde handel, met als speerpunt: welzijn voor ongewenste papegaaien.
De stichting NOP ontfermt zich over duizenden bijzondere papegaaiachtigen, maar ook over pinguïns, apen en reptielen. Ook vangt het park in beslag genomen dieren op van de Douane en de inspectiediensten AID (overheid) en LID (Dierenbescherming).
Real life soap
In 1987 begint vogelhandelaar Tonny van Meegen de Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien. In 1993 opent de Stichting een vogelpark in de bossen van Veldhoven. Dit groeit in vijftien jaar tijd uit tot een serieuze toeristische attractie, met een heuse real life soap op een regionale zender.
De NOP trekt tegenwoordig zo’n zeventigduizend bezoekers per jaar en heeft tientallen vrijwilligers, sponsoren en particuliere geldschieters. Het park opent deze zomer de grootste volière van Europa. Ook koopt het park 8 hectare grond bij, waarmee het verdubbelt in oppervlakte. Het NOP wil daar ook andere dieren gaan opvangen, zelfs tijgers en panters.
Op de website stelt de stichting NOP dat er sinds de oprichting duizenden dieren zijn opgevangen. En dat deze dieren allemaal een fijn thuis hebben gekregen op het terrein van de NOP, beter dan in de huiskamer in een kooitje.
Een geweldig initiatief, zou u denken. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat de opvang veel te wensen overlaat.
Verdwenen
Eind 2008 krijgt Radar opmerkelijke tips binnen. Er zou veel mis zijn met de NOP, al zolang deze bestaat. We spreken een oud-medewerker, die uit veiligheidsredenen anoniem wil blijven. 'Er zijn de afgelopen jaren duizenden vogels verdwenen. Er komen heel veel vogels binnen en die zitten er allemaal niet meer,' aldus de oud-medewerker.
Papegaaien kunnen bijna net zo oud worden als mensen. Soms overleeft een vogel zelfs zijn baasje. Het park vangt papegaaien op van particulieren. Er zijn jaren dat er wel tien per dag binnen komen. Het zijn vaak vogels die thuis niet meer te handhaven zijn.
Zo ook Tonny, de blauw-gele ara van Sylvia Groot.
Tonny de blauw-gele ara
Last met de buren, bijten en krijsen: het beestje was niet meer houdbaar. Sylvia Groot besluit haar naar de NOP de brengen.
Mevrouw Groot: 'Ze gaan daar nooit meer weg, ze belanden nooit meer in de handel. Dus eigenlijk een superleven, voor een papegaai tussen soortgenoten. Dachten wij.'
Na een lastig afscheid brengen Sylvia en haar man nog regelmatig een bezoekje aan de NOP om te kijken hoe het Tonny vergaat. Ze vinden Tonny terug in een veel te klein kooitje. Ze kan nauwelijks bewegen. 'Ze kon op haar stok naar rechts schuiven, en naar links. Meer kon ze niet doen. Ik heb gezegd dat ik dit als dierenmishandeling beschouw en dat ik het heel erg vind om haar zo aan te treffen,' aldus mevrouw Groot.
Sylvia is er niet gerust op en gaat regelmatig terug. Ze treft Tonny opnieuw aan in zorgelijke staat....