cross-vraagjes aan de geoefende crosser/endurance

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

cross-vraagjes aan de geoefende crosser/endurance

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-02 15:07

Ik ben geinteresseerd geraakt in de cross of endurance. Nou is mijn vraag: trainen jullie in je uppie? ik heb zo'n trainingsschema zoals al op bokt was opgegeven, uitgeprint.

Wanneer weet je dat je het goed doet, dat je paard er goed op reageert als je nog leek op dat gebied bent of hebben jullie (prof) begeleiding (gehad). Lijkt me wel verstandig om springlessen te nemen. Mijn paard is niet zo'n dressuurwonder, hij vindt er ook geen klap aan, vandaar dat ik het roer eens wil omgooien. Keihard gaan (mag hij dus nooit) en springen vindt hij wel leuk. Hoe belangrijk is het om dressuur te blijven oefenen en welke oefeningen houden jullie er steevast in. Wanneer, hoe en hoelang bouwen jullie de rengalop op en wat voor paden nemen jullie. Ik ga niet graag de zandvlaktes (zandverstuivingen) op in de bossen omdat ik het te rul vind en bang ben voor blessures. Hoe bouwen jullie dit op om toch je paard op zo'n ondergrond zo hard mogelijk te laten rennen (km lange zandvlaktes vandaar).

Mijn paard heeft de neiging om zijn rug weg te drukken en ben voortdurend bezig hem daarin te corrigeren. Is het van belang dit euvel eerst op te lossen? Is er een kans dat ik mijn paard kapot ga rijden als hij niet voortdurend met juist ruggebruik loopt?

Ikzelf denk nl dat ik het nooit voorelkaar krijg hem steeds over de rug te laten lopen. Als hij mag dan gaat het koppie omhoog, drukt rug weg en knallen maar. Zijn bouw heeft er misschien ook wat mee te maken, korte hals en korte rug en maakt zich het liefst lang.

Ik kan hem in een stevige draf laten lopen, maar moet de teugels wel losjes houden, hij maakt zich dan lang en houdt zijn hals laag, komt hij omhoog om om zich heen te kijken en ik speel ff met de r-teugel weet hij al weer o ja koppie omlaag. Zodra hij ff omhoog komt voel ik dat hij zijn rug weer wegdrukt. Onder het draven moet ik niet proberen hem wat ronder te gaan maken want dan valt hij uit het ritme en krult hij zich op en soms wordt hij zelfs boos. Dus mijn vraag maar zo laten draven en zo min mogelijk tijdens de draf in het zadel komen?

Alvast bedankt voor wat ervaringen en adviesen.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-02 15:17

Van endurace heb ik geen verstand, wat crossen betreft kan ik je alleen maar anaraden om goed les te nemen! Dat is veel en veel veiliger voor jezelf en je paard en je komt dan ooknog eens op mooie terreinen met goede hindernissen die je op een verantwoorde manier leert nemen. Daar heb je echt heel veel aan hoor! Waar woon je? Dan heb ik vast wel een telefoonnummer voor je van iemand die je verder kan helpen.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-02 15:20

Er is nogal wat verschil tussen cross/SGW en endurance...

SGW bestaat uit meerdere onderdelen: een dressuurproef, daarna soms een wegparcours (warming up, zonder hindernissen), vervolgens een terreinrit met hindernissen die je in 5 tot 7 minuten aflegt en nog een afsluitend springparcours. Die terreinrit leg je in galop af.

Bij endurance rijd je een uitgezette route door vnl. bos of over strand, zonder hindernissen. In klasse I is zo'n route 25 tot 40 lang, je rijdt er dan ook enkele uren over en je mag in verschillende gangen rijden (stap, draf, galop).

Het mag duidelijk zijn dat in beide takken van sport heel andere eisen aan paard en ruiter worden gesteld (afgezien van conditie, die voor allebei vereist is). Endurance is een echte duursport, bij SGW worden kortdurende prestatiepieken gevraagd.

Zoek eens op 'endurance' en 'samengesteld', er is al het een en ander geschreven over trainingsmethoden. Maar houd daarbij dus wel in gedachten dat het twee totaal verschillende takken van sport zijn.

Er zijn overigens paarden zijn die in beide onderdelen leuk mee kunnen komen, zie Ameretto in mijn profiel. Zolang dat nog op niet al te hoog niveau gebeurt zit het elkaar niet in de weg. Op een hoger niveau is het vrijwel niet naast elkaar te doen met hetzelfde paard, omdat bij het een aërobe en het andere anaërobe verbranding plaatsvindt. Maar zover reikt mijn kennis niet om daar dieper op in te gaan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-02 08:39

Lot ik woon in Brabant, vlakbij de Loonse en Drunense duinen.

Misschien moet ik eerst met endurance gaan beginnen, cross lijkt me echt kicken en zoals ik al dacht niet te oefenen zonder begeleiding.

Worden er bij een cross hindernissen op een buitenterrein gesprongen of is dat weer military. (bedoel dus die vaste houten hindernissen die ik in het bos zie staan) Deze durf ik dus niet in mijn eentje te gaan oefenen.

Misschien wil ik wel te veel maar het lijkt me juist leuk om daar naar toe te gaan werken.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-02 09:07

Cross, eventing, SGW: het zijn verschillende benamingen voor dezelfde discipline. Military is de allerzwaarste variant daarvan, wordt dan ook alleen op internationaal niveau verreden. Wel gaat het bij allemaal om vaste hindernissen op een buitenterrein, meestal door bos, hei en akkerland.

Vergelijk eens de sites van de verschillende disciplines, daar wordt wel uitleg gegeven.

Endurance op http://www.deronline.nl
SGW op http://www.sgw-eventing.nl

AniqueN

Berichten: 2041
Geregistreerd: 28-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-02 10:19

hoi, even off-topic, waaa heb je dat trainingsprogramma vandaan?

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-02 10:24

Het samengestelde geeft het al aan: het gaat om een combinatie van onderdelen in een wedstrijd: eerst dressuur, dan de uithoudignsproef cq cross en dan het afsluitende springen. Als je het over de internationale tak hebt, de eventing, dan komt er voorafgaand aan de cross nog een steeple bij. Bij beide vormen heb je zogenaamde wegparcoursen die je in draf aflegt als warming up.

het zijn inderdaad vaste hindernissen in weiland of bos, voor de meeste paarden is het lagere niveau prima te doen (voor steeple heb je wel meer de volbloeds nodig) maar training vind ik van wezenlijk belang. Ik pb je wel telefoonnummer.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-02 10:26


Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-02 20:40

Hi Russel,

Ik heb het afgelopen jaar veel in mijn uppie getraind maar nu gelukkig steeds meer met mijn trainingsmaatje Edith. Maar nog regelmatig rij ik hele stukken alleen. IS goed voor het contact met je paard.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-02 09:55

Ja alleen weg is zeker goed voor het contact en vertrouwen met je paard.

Ik merk dat hij zelfverzekerder is geworden, maar ook heel erg aan mij hangt nu. Maar soms wel saai.

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-02 10:47

Is ook soms wel saai. Maar ja, als endurancer moet je daar toch wel aan wennen. Wij trainen bijvoorbeeld vrolijk in de stromende regen. Tja, krijg dan maar eens iemand mee. De meesten kiezen toch voor niet rijden of alleen rijden. Zelfs als ik iemand meeneem die niet enduranced dan haken ze al snel af omdat ze het niet bij kunnen houden of hun paard niet in conditie is. Dat is de jammergenoeg bijkomende zaak van ENdurance

katjatencate

Berichten: 236
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-02 23:52

Als je wil gaan crossen, moet je een trainer zoeken die verstand van zaken heeft en die weet wat jij en je paard aankunnen. een goede trainer ziet dat snel genoeg. Ga niet teveel zelf modderen. Natuurlijk kun je wel eens wat boomstammetjes en dat soort dingen springen in het bos, maar als je echt hindernissen gaat rijden, zou ik dat vooral de eerste keren niet alleen doen!
Bij de SGW is de dressuur toch een best belangrijk onderdeel. Zit je met dressuur een beetje bovenin, dan heb je kans met een goede cross en springparcours ook in de prijzen te vallen. Maar als je al twintigste staat na de dressuur, dat maak je niet zo makkelijk goed. Vooral niet op wat lager niveau, waar de cross nog niet echt selectief is. De dressuur moet je dus zeker wel goed bijhouden!
Ook zou ik springles nemen!
Ik doe zelf vaak aan conditie/galop training in het bos. Ook rijdt ik dan wat bergjes op en af (goed voor het ondertreden van het achterbeen), door plassen galopperen, dat soort dingen. Dat kun je natuurlijk wel zelf doen.
Crossen is idd super gaaf en je krijgt er een enorme kick van !!!!! Haha!
veel succes er mee !