Verzorging Fries paard

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
NickNameWS

Berichten: 191
Geregistreerd: 15-02-05

Verzorging Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-03-06 17:49

Nogal onverwachts is mij de verzorging van een fries paard toegevallen, zoals te lezen in dit topic:

viewtopic.php?f=13&t=558390

Kan iemand mij wat Tips & Pointers geven specifiek voor Friesche paarden?

Hier een plaatje van Nienke:

Afbeelding


PS: Ik ben niet degene op de foto

NickNameWS

Berichten: 191
Geregistreerd: 15-02-05

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-03-06 17:55

hmmm, had deze beter in Rassen kunnen zetten misschien

Mango_

Berichten: 5309
Geregistreerd: 01-09-05
Woonplaats: Dronten

Re: Verzorging Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-06 17:58

Als ze op een weiland staat let goed of ze geen mok heeft Waar ik wel eens kom staat ook een fries en die heeft er erg snel last van. Verder heb ik niet ech iets speciaals wat typisch fries is.

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Nijeveen

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-06 18:02

Zoals je denk ik al weet, mogen manen niet getrokken worden. En mogen de sokken er niet afgeknipt worden.

Verder... Zwarte paarden zijn nog al gauw stoffig (of lijken stoffig) Na het poetsen een doek beetje vochtig maken en dan er over halen maakt ze al stukken schoner

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Re: Verzorging Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-06 01:38

Omdat de meeste Friezen nogal een dikke, volle staart en manen hebben, is een fles staart-en-manen spray, geen overbodige luxe. Het scheelt je een hoop werk !

_Anke_

Berichten: 2407
Geregistreerd: 06-10-04
Woonplaats: Zuid - Limburg

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-06 09:59

Idd goed letten op mok en de manen geregeld in spuiten met anti- klit spray!

Voor de rest verzorg ik die van mij net zo als een bruine!
Alleen de manen gaan voor het rijden in de vlecht!

nicoleks
Berichten: 5
Geregistreerd: 17-03-06

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-06 11:13

Bij friese paarden moet je zo min mogelijk aan de manen en staart komen. Niet borstelen of kammen. Haal klitten er met je vingers zo veel mogelijk uit en behandel de manen met baby-olie van zwitsal. Ook de staart kan je hier af en toe mee behandelen. Af en toe manen en staart wassen met een milde shampoo, of speciale zwart shampoo. Als je gaat rijden, kan je de manen invlechten in een hengstenvlecht of alleen de onderste plukken opbinden met een elastiekje. Ligt er aan hoe lang de manen zijn.
Bij het poetsen de sokken controleren op mok. Je moet dan echt goed kijken en voelen. Zitten er korstjes, dan is het meestal mok. Hou de sokken goed schoon, door ze te kammen en was ze af en toe, waarna je ze goed droogwrijft met een schone handdoek. Zolang de mok niet naar boven kruipt op het been, niet met middeltjes gaan werken. Het is iets dat vanuit het lichaam komt en als je het op een plaats bestrijd, komt het er net zo hard op een andere plek weer uit. Lekker door de zee lopen werkt het beste tegen mok.
Als je paard lekker buiten staat, dan is het aan te raden om als het warm weer is na het rijden in ieder geval de zweetplekken af te sponsen. Dat is lekker tegen de jeuk en de vliegen en helpt je paard zo zwart mogelijk te houden.
Friezen zijn over het algemeen minder goed voorwaarts in de bak. Sporen zijn vaak nodig en de eerste 10 minuten moet je ze flink en concequent aanpakken (ik bedoel niet de hele tijd slaan, maar goed duidelijk maken dat aansporen betekent dat er harder gelopen moet worden.) Dus aansporen, bij geen reactie een tikje bij de volgende aansporing, weer niet de gewenste reactie, forse tik bij aansporing. BELONEN wanneer het goed gaat. Als je dit concequent volhoud in de eerste tien minuten tot een kwartier, dan hoef je daarna niet meer zo hard te werken. Je moet een Fries niet te kort nemen (hoofd 'in de krul'), maar hem leren met het hoofd naar beneden te lopen, dan komt het aan de teugel vanzelf.
Friezen zijn enorm sterk in de hals. Als hij er vandoor (neigt) te gaan, doen ze meestal 'de kop erop', dat houdt in dat je niks aan het bit hebt. Niet trekken, maar aansporen, zodat het hoofd weer naar voren komt en hij het bit weer oppakt. Of met je zit sturen. Het is een fabeltje dat Friezen nergens van schrikken, maar als ze schrikken dan rennen ze over het algemeen een stukje weg en dan zijn ze weer makkelijk terug te nemen. Dat is het voordeel van een koudbloed.
Friezen hebben moeite met zwaar zand en hebben af en toe de neiging om te struikelen (ook over de eigen benen). Dat voorkom je door ze goed actief en verzameld te rijden. De galop is vaak een moeilijke gang. Veel oefenen en het zal steeds makkelijker gaan. Heeft hij heel veel moeite, dan kan je het beste oefenen vanuit de stap.
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Als je nog vragen hebt, laat maar weten. Veel plezier met je Fries, het zijn vreselijk lieve en leuke paarden.

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-06 13:01

Nou Nicoleks, ik zie toch wel een aantal vooroordelen/misverstanden in jouw tekst .

Ten eerste: Friezen zijn géén koudbloeden !!

Het grootste gedeelte van jouw tekst is op de meeste paarden van toepassing, daar hoeven ze geen Fries voor te zijn.
Zoals: Hoe kom je erbij dat Friezen in de bak over het algemeen niet voorwaarts zijn .
Ik ken er idd 2 die je flink moet drijven, maar daarvoor ken ik zeker 10 andere, die van zichzelf lekker voorwaarts zijn . (Maar zou ken ik ook genoeg warmbloeden waarop dat van toepassing is .)
Zweet afsponsen doe ik niet alleen bij mijn Friezen; mijn Rus vindt het ook erg fijn als ik dat bij hem doe .
Kontroleren op mok doe ik bij al mijn paarden (mijn Rus heeft ook aardig wat sokken an z´n benen). Ze hebben het tot-nu-toe nog nooit gehad *klopt af*, maar de behandeling is natuurlijk voor elk ras gelijk.
Ik borstel overgens de manen en staart van mijn paarden wel regelmatig (na ze flink te hebben ingespoten met staart-en-manen spray ) en die zien er bij beide dames echt top uit.

Ben het wel volledig met je eens dat Friezen vreselijk lieve en leuke paarden zijn .

nicoleks
Berichten: 5
Geregistreerd: 17-03-06

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-06 13:41

Dag Sterre,
Mijn excuses als mijn verhaal zo over kwam van zo-is-het-en-anders-niet. Ik heb alleen mijn ervaringen met Friezen willen vertellen en natuurlijk gelden veel dingen ook voor andere paarden. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld ook anti-klit spray, maar droogde de manen erg uit. Op advies ben ik toen baby-olie gaan gebruiken en dat werkte super. Zo ook bij een Fries van een vriendin van mij. Wat gebruik jij voor produkten?
Ik ben wel erg nieuwsgierig naar het waarom de Fries geen koudbloed (meer?) is. Komt dat door het fokbeleid of zit ik er gewoon helemaal naast?

kelske
Berichten: 1
Geregistreerd: 25-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-09 14:59

hey!! even over jullie discussie over ' is een fries een warmbloed of een koudbloed '..

In de huidige tijd kan men de paarden indelen in 4 grote groepen: + besluit
1. De wilde paarden:
Er zijn nog 2 soorten wilde paarden nl. de Tarpan en het Przewalskipaard. De Tarpan is dan nog een terugkruising van Konikpony’s zodat hij nu veel rustiger en handelbaarder is dan oorspronkelijk. Alleen het Przewalskipaard bestaat dus nog in zijn oorspronkelijke vorm en wordt ingezet voor grote grasvlaktes in reservaten te laten begrazen.

2. De volbloeden:
Het begrip volbloed berust op een zeer grote raszuiverheid en drukt steeds een stempel op een gekruiste nakomeling. Bijvoorbeeld in de rassen waar de Arabische volbloed is binnengehaald als rasverbeteraar is al vrij vlug een duidelijk resultaat te zien. Volbloedpaarden zijn bijvoorbeeld de Arabische volbloed (veel ingezet als rasverbeteraar), de Berber (heeft een belangrijk aandeel in het ontstaan van onze Fries) en dan nog de Engelse volbloed (XX of Thoroughbred). De Engelse volbloed is het allereerste voorbeeld van een ras dat kunstmatig is opgebouwd, uitgaande van een heterogene basis werd uiteindelijk een grote homogeniteit en specialisatie bekomen ten gevolge van een meedogenloze selectie op renprestaties in galop. Sinds 1791 is dit een gesloten populatie. Hier zit wel een beetje verwarring. De Engelse volbloed wordt vaak gekruist met Arabieren, maar de producten hiervan zijn Angelo-Arabieren en helemaal geen volbloeden meer.

3. De halfbloeden of warmbloeden:
Deze kunnen nog eens onderverdeeld worden in 2 groepen, namelijk in harddravers of halfbloedrenpaarden en in halfbloed niet-renpaarden. De term warmbloed geeft aan dat het paard Oosters bloed in zijn stamboom heeft, voornamelijk door toevoeging van Arabisch bloed. Afhankelijk van de hoeveelheid Arabisch bloed spreekt men van weinig of veel adel. De half- of warmbloedpaarden zijn een overgang tussen volbloeden en koudbloeden: allen zijn kruisingsproducten. De eerste werden vooral aangehouden voor het dragen van leger-ruiters en voor lichte trekkracht en vervolgens voor ontspanningsdoeleinden en sport. In de economisch meest welvarende landen ging de afname van de trekpaardenstapel samen met een toename van de halfbloedpaarden. Thans maken niet-renpaarden halfbloeden het grootste aantal uit van de wereld paardenstapel, denk maar aan BWP (Belgisch Warmbloed paard), KWPN (Koninklijk Warmbloedpaardenstamboek Nederland), SF (Selle Francais)….

4. De koudbloeden:
Deze stammen af van het zwaar gebouwd paard dat in de wouden van Midden-Europa leefde. Koudbloedpaarden zijn meestal zware trekpaarden met een specifieke bouw geschikt voor de trekarbeid.

Besluit:
De Fries is zeker een warmbloed paard, hij is immers deels afkomstig van Oosters bloed, via de Arabier en de Berber. Het is weliswaar een zware warmbloed, maar zo zijn er meer, denk maar aan de Knapstruper, de Lippizaner, de Kladruber, de Freiberger…
Zelfs op het gebied van morfologie (de uitwendige bouw en vorm van organismen en hun organen) leunt de Fries veel korter aan bij de warmbloeden dan bij de koudbloeden; het gewicht van de gemiddelde Fries ligt zeker onder de 900 kg. In de hals ligt weinig onderhuids vet zoals bij de koudbloeden wel het geval is. De schouderligging is schuiner en de rug en lendenen zijn zeker niet zo kort dat zij ideaal zouden zijn voor de trekarbeid.

bron: http://www.demeulebossen.be/html/warmbl ... bloed.html

lammie2701
Berichten: 3027
Geregistreerd: 06-03-07
Woonplaats: ergens in overijssel

Re: Verzorging Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-09 15:16

zoals eerder is gezegd houd in de gaten of ze mok heeft/krijgt en zorg ervoor dat ze niet te dik wordt.
mijn vorige fries ,Lammie,(overleden) was alles behalve een sul, ze was heel erg voorwaarts en alert en ze probeerde je echt uit. Maar haar karakter was wel heel lief.
Jana de fries die ik nu heb is eigenlijk precies zo maar wel iets makkelijker om mee te werken, ze probeert veel minder uit.

Ashkerlon

Berichten: 2652
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Roeselare (West-Vlaanderen)

Re: Verzorging Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-09 15:23

Dit topic is zo'n 3 jaar oud mensen... zal ik even temmen :D

Judje

Berichten: 15808
Geregistreerd: 02-01-07
Woonplaats: Teuge

Re: Verzorging Fries paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-09 19:04

Zoals gezegd, is dit topic érg oud en daarom wordt hij ook gesloten.