Wat vinden jullie van stalbandages?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Wat vinden jullie van stalbandages?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-02 19:41

Iwaldo heeft aanleg om dikke benen te krijgen. Voorheen was dit altijd flink dik, nu valt het op zich wel weer mee. Toen ik hem een week vanwege singeldrukking enkel zonder bijzet longeerde en liet stappen, waren zijn benen zo mooi dun... Scheve mond (maar niet meer rijden dus? Knipoog )
Maargoed. Ik weet dus dat ze dunner kunnen zijn (al loopt hij ze wel dun met rijden) en daarom probeer ik het nu na inspannend rijden met stalbandages. Na de springles en de jacht (totaal 1x per week ongeveer) maak ik de lappen nat ik lauwwarm water met Cole's Liniment, en doe er dan bandages om. Vandaag heb ik het voor de tweede keer gedaan, de eerste keer hielp eigenlijk wel goed, ik kon mijn beschermers zelfs een gaatje strakker doen!

Nu mijn vraag. Wat vinden jullie van stalbandages? Hebben jullie er goede ervaringen mee? Als je er eenmaal mee begint moet je het dan ook volhouden of is dat onzin? Helpt het op de lange termijn ook?

carola

Berichten: 8686
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-02 20:51

Het enige echte middel tegen stalbenen is meer beweging. Stappen op de harde weg, longeren, losgooien, de wei op..... in iedergeval dat hokje uit!

Stalbenen werken wel iets hoor, maar persoonlijk vind ik het geen oplossing. Bandages kunnen losraken, en gaan irriteren. Ook warmen bandages de pezen op (vooral in de zomer!), niet echt bevordelijk voor sterke pezen.

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-02 22:17

Ik ga met carola mee. Afspuiten wil ook weleens helpen, maar ook niet ideaal als het koud is. Stalbenen moet je er gewoon afstappen, of je gooit hem even los ofzo, werkt prima. Het is gewoon vocht wat zich ophoopt, en bij het rijden gewoon weer omhoog wordt gepompt.

Bandages zou ik ook niet doen. Gooi hem dan liever los of ga even met hem stappen ofzo, zodat je het minimaliseer. Maar zoals carola al zegt, ze kunnen losraken, irriteren, en ze houden de pezen erg warm, wat niet ten goede komt.

naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-02 23:02

hoi,

mijn oude merrie heeft er ook last van.

die gaat inderdaad 's morgens 20 min. stappen aan de hand op harde bodem.

en 's middags aan de longe of in de paddock/wei.

voor de rest masseer ik haar benen goed in met cools linement, dat helpt ook wel.

maar bandages lijkt me onverstandig, als haar benen erg dik worden knellen die af.

gr. afke en succes.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-02 18:36

Dat de bandages de pezen zwak maken vind ik onzin. Verder denk ik niet dta het aan de hoeveelheid beweging ligt (met die singeldrukking dat ie wel dunne benen had stapte ik ook niet extra ofzo maar werd ie minder belast) maar aan de belasting dus. Meer bewegen is ook geen optie op dit moment, aangezien de weides gegierd zijn en ze dus een maandje er niet uit mogen. Daarna gaat ie hele dagen het land op.

Zijn er mensen die zelf stalbandages gebruiken? Ik vind het eigenlijk wel super, want Iwaldo's benen waren super dun en droog vanmorgen! Graag hoor ik meer ervaringen en hoe jullie stalbandages omdoen (ook met natte lappen, of met fleecelappen ofzo?)

carola

Berichten: 8686
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 18:40

Laura schreef:
Dat de bandages de pezen zwak maken vind ik onzin. Verder denk ik niet dta het aan de hoeveelheid beweging ligt (met die singeldrukking dat ie wel dunne benen had stapte ik ook niet extra ofzo maar werd ie minder belast) maar aan de belasting dus. Meer bewegen is ook geen optie op dit moment, aangezien de weides gegierd zijn en ze dus een maandje er niet uit mogen.


Wil jij wel advies? Lips are sealed Lips are sealed Lips are sealed

Maaike

Berichten: 11864
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 18:47

Laura schreef:
Zijn er mensen die zelf stalbandages gebruiken? Ik vind het eigenlijk wel super, want Iwaldo's benen waren super dun en droog vanmorgen! Graag hoor ik meer ervaringen en hoe jullie stalbandages omdoen (ook met natte lappen, of met fleecelappen ofzo?)


op mn werk hebben we 1 paard met stalbandages aan onze kant staan, eerder waren dat er 2. (1 is nu weer weg vandaar) Volgens mij staan er aan de andere kant meer paarden met bandages op stal maar dat weet ik allemaal niet precies Haha! Haha!
Wij hebben er geen natte lappen onder. Eerst de benen inmasseren met liniment oid en dan onderlappen erover (geen fleece, beetje vreemd spul zijn best dikke onderlappen en daardoor bandageert t ook heel irri) en de bandages. niet al te strak, zeker niet bij de kootholte. bij t paard dat nu weg is was er heel goed verschil te zien, zonder bandages had ie hele dikke achterbenen en met dus niet. T paard dat nu nog wel op stal staat lette ik eerst niet zo veel op dus weet niet goed wat t verschil is.


toch ben ik geen voorstander van stalbandages. jammer dat ze soms nodig zijn, zou liever zien dat t paard in kwestie lekker buiten kon staan de hele dag. maar helaas is dat bij ons niet mogelijk... dus bandages zijn in dit geval wel een goede oplossing

grassie

Berichten: 4856
Geregistreerd: 13-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 18:47

ik vraag me eigelijk af, waarom mag hij geen dikke benen hebben?
het ziet er natuurlijk niet super uit, maar uit jou verhalen maak ik op dat hij er geen last van heeft.

als het na wat beweging gewoon weg is, zie ik niet in waarom je helemaal moeilijk moet gaan doen met bandages..
uitleg graag Haha!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-02 19:05

Haha Haha!
Tsja, hij heeft er geen last van, maar dikke benen zijn toch een teken van dat de afvalstoffen niet goed vervoerd worden. Ik zie ze dus liever dun Knipoog Overigens bandageer ik dus niet iedere dag (zou er idd niet aan moeten denken) maar enkel na zware inspanning (springles of jacht) Ik ben bang dat ie dan stijve dikke pootjes krijgt. Nu met die bandages gaat dat wel goed zo. In de zomer als Wal naar buiten gaat ga ik ze niet meer gebruiken hoor.

Ik wil best advies, maar het standaard verhaaltje dat bandages slecht zijn voor de pezen dat heb ik al vaak genoeg gehoord en nooit goed onderbouwd of bewezen gezien. Het advies van beweging is goed, maar ik geef dus aan dat dat nu niet mogelijk is. Na het rijden spuit ik altijd al af met koud water.

carola

Berichten: 8686
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 19:20

Laura schreef:

Ik wil best advies, maar het standaard verhaaltje dat bandages slecht zijn voor de pezen dat heb ik al vaak genoeg gehoord en nooit goed onderbouwd of bewezen gezien.


Kom maar eens bij mij. Ik heb boeken vol over benen, beenproblemen en ik heb er gigantisch veel over gepraat en gediscussierd met diverse 'benen-kenners'. Eerst dacht ik net als jou, nu niet meer. Alleen is dit een beetje te ingewikkeld en te lang om 'even' op te typen. Maar neem nou maar van me aan dat het echt zo is....

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-02 19:22

Maar het is een ander verhaal qua stal of train bandages. In de stal staat Waldo stil of beweegt ie beetjes. Ik vraag me dan toch af hoe een bandage schade aan de pees kan veroorzaken.

toontje
Berichten: 94
Geregistreerd: 28-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 20:49

op lange termijn helpen stalbandages niet meer. mijn springpaard heeft ook last van stalbenen. ik ben ruim een jaar in de weer geweest met middeltjes en bandages met wel of geen onderlappen. Soms wil azijn ook weleens helepen gebruiken ze op grote stallen ook. de beste remedie tegen stalbenen is BEWEGEN. stalbenen ontstaan juist achter omdat de achterbenen ver van het hart zitten en de lymfe en andere afvalstoffen niet krachtig kunnen worden rondgepompt. dit heeft de dierenarts mij verteld nadat ik ruim een jaar alles geprobeerd heb. hij waarschuwde wel voor cole's omdat het bij langdurig gebruik kan gaan branden aan de huid je krijgt dan een soort brandblaren. nu mijn paard op een andere stal staat met weidegang en stapmolen heeft ze weinig last van stalbenen. opz ich ben ik niet tegen stalbandages mitst ze goed gebruikt worden. pezen worden alleen steviger van op het harde lopen een stalbandages kan daar weinig aan bijdragen. bewegen en nog eens bewegen raadde een aantal dierensrtsen mij aan. zolang de benen dunner worden met bewegen en het paard in alle gangen en vooral op de kleine volte niet kreupel loopt is er weining aan de hand. succes ermee!!!

cloris

Berichten: 4695
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 22:46

Wanneer je stalbandages omdoet, is de werking meestal na 1 uur over, dus laat ze een uur zitten en haal ze dan weer af, werking hebben ze niet meer.
Ik moest bij mijn vorige paard na het springen altijd stalbandages omdoen, zijn benen liepen erg op na het rijden.
Eerst even lekker afspuiten, masseren met cole's en een uurtje stalbandages om, met vilten lappen eronder.
Geen natte lappen gebruiken.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-02 18:46

Ik gebruik alleen stalbandages in geval van blessure. Verder nooit, ik heb gelukkig ook geen een paard met dikke benen. Dat wat hier boven is gezegd is de beste raad: Beweging beweging beweging.
Ik kan je wel uitleggen waarom bandages niet zo best zijn. Als jij bv geen steun nodig hebt aan je knie doe jij daar ook geen bandage rond. Doe jij dat wel terwijl je dat niet nodig hebt zal je eigen mechanisme achteruit gaan omdat het steun verband rond je knie een deel van het mechanisme over neemt. Je kweekt dus als het ware zwakke benen als je met bandages werkt als ze niet nodig zijn.

Nikita

Berichten: 950
Geregistreerd: 07-09-01
Woonplaats: Velp

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 14:15

Stalbandages helpen wel om de benen dunner te krijgen, maar je hebt dus geen indicatie meer of ze dikker worden of niet. Stalbenen doen bij een paard geen pijn, dus waarom zou je het niet door goed losstappen en uitstappen (10 min.) dunner laten worden. Dan kun je het iig goed constateren mocht het erger - of beter - worden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 15:41

Kawa had met de overgang van hooi naar kuilgras ook een paar dagen dikke benen.
Dit kwam dus gewoon door te veel energie rijk eten.
Meteen rantsoen aangepast en toen was het dus ook over.
Misschien dat Iwaldo ook ander/meer eten krijgt omdat hij het nu ineens heeft?
En ook bij Kawa hielp het toen goed om lang met hem te wandelen.

Maud_82

Berichten: 2152
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Echt

stapmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 15:46

Is de stapmolen misschien een uitkomst? En anders lekker veel naar buiten, indien mogelijk kun je je paardje ook in de bak zetten.

Maar ga niet met bandages aan de slag; daar worden de paardenbenen op den duur alleen maar zwakker van. Een cooling pad wil misschien wel helpen, maar die zou ik niet op stal aandoen.

succes en beterschap ermee!

Hanneke_S

Berichten: 1162
Geregistreerd: 11-12-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 20:40

Ik zou ook geen stalbandages gebruiken. De oude eigenaressen deden het altijd en haar benen blijven een gevoelige plek. Ze is echt heel vaak kreupel geweest en ik kan niet meer met haar springen. Dus volgens mij worden de benen er wel zeker zwak van. (volgens mijn DA ook)

Trouwens als de benen altijd gebandageerd zijn heb je ook geen goede bloedsdoorstroming dus ik zal gewoon veel afspuiten en stappen op harde grond. Daar krijgt hij streke benen van!