Bokt.nl • Waarom....
Pagina 1 van de 2

Waarom....

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 17:40
door Horsy4ever
....zegt iedereen dat een jaarling niet op stal hoort maar bij leeftijds genootjes op de wei.
Ik heb zelf vorig jaar een ruitnje gehad.
genaamd fendor.
hij stond ook in de wei.
tot zijn 3e jaar.
Je kon niks met hem worden wou niks kon niks.
Als je hem bij zijn halster vast pakte ging hij omhoog.
Trappen geen voetjes willen geven.
Altijd bijten.
De stal Afbreken.
Er is een Paardenfluisteraar bij geweest om hem interijden wat meer dan een half jaar heeft geduurt.

DUS ZELF HEB IK HEM LIEVER OP STAL EN ELKE DAG GEWOON LEKKER DE WEI IN.

wat vinden jullie?

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 17:43
door SAKKIA
ja ik denk dat het per paard ook wel een beetje verschillend is ik heb deze winter ook 20 hengsten klaargemaakt voor de hengstenkeuring ze waren allemaal 2,5 en de meesten kwamen zo uit het land en er was niks mee te doen. Maar voor hun sociale kontakten Haha! is het wel belangrijk dat ze leren bij andere paarden te staan dus dan moet je hem wel bij andere paarden in het land zetten!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 17:44
door Nathalie
Tja dat is echt niet bij alle veulens zo, hoor.

Ik vind dat een veulen op de wei hoort tot minstens zijn 2/2,5. Dan kun je rustig aan met hem gaan beginnen. Lopen aan het halster, voetjes geven, poetsen.. Longeren aan het halster. Rustig zadelmak maken en inrijden..
Zo hoort het!
Een jonge pony hoort niet in een hokkie te staan.
Onze kinderen gaan toch ook pas met 4 naar de basisschool, daarvoor krijgen ze de kans om sociaal te worden en te spelen met andere kinderen. In de peuterspeelzaal.
Nou bij jonge paarden is het precies hetzelfde.
Eerst sociaal worden en spelen met leeftijdgenootjes, in de wei..
Voordat ze de wei op gaan kun je ze wel wat leren. Bijv. aan het halster mee lopen. (word sowieso meestal al meteen met een veulen geleerd) en ondertussen (wanneer ze op de wei staan) kun je ze er ook een paar keer uit halen. Zo leren ze ook dat ze niet áltijd met hun vriendjes zijn, dus dan is het scheiden straks wat makkelijker.. en kun je ze gewoon nog manieren bij brengen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 17:48
door Anoniem
Dat hij op wei staat in een kudde wil toch niet zeggen dat je ze er niet af en toen uit kan halen. Zo heb ik het met die van mij gedaan en die prima gemanierd hoor Knipoog
Gewoon 1 keer in de weken even uit de kudde weg en beetje borstelen en eventjes netjes aan het halster meelopen en dan de wei weer op. (Voetjes geven kon hij al voor hij de wei op ging)

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 17:51
door joyce B
Ik vind niet dat een jaarling perse in opfok moet 24 uur per dag, maar wel dat een jong paard op moet groeien tussen andere paarden in een groep. Daar worden ze (meestal) sociaal van. Maar dat kan natuurlijk ook overdag buiten en 's nachts op stal! En het hoeven ook niet perse alleen maar leeftijdsgenoten te zijn. Dat is in een echte kudde ook niet zo, daar zijn ook volwassen en sterkere paarden die er voor zorgen dat ze ook af en toe op hun plaats worden gezet! Zijn ze altijd maar de baas over anderen, dan kunnen het wel eens lastige paardjes worden!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 17:57
door Vippie
Tjody heb ik met 1,5 gekocht en had toen alleen in de wei gestaan met mams. Ze kon meelopen aan een halster maar daar had je ook alles mee gehad.
Ze heeft daarna een half jaar in een kudde gestaan met paarden van alle leeftijden (in mijn ogen de beste kudde voor een jong paard, dus niet met alleen leeftijdsgenootjes). Ze werd dagelijks uit de wei gehaald om een stukje te lopen, voetjes te leren geven, beetje borstelen.
Toen ze 2 was geleerd om op stal te staan (ook wel handig om te weten) en toen ze 2,5 was kon ze 's nachts op stal en overdag lekker de hele dag in de wei of paddock. En natuurlijk veel wandelen aan de hand.
Zo zijn ze niet helemaal wereldvreemd als je er mee aan het werk gaat.

Helaas is het in deze maatschappij niet altijd mogelijk om een jong paard tot zijn 3e in de wei te laten vertoeven (zeker niet in de buurt als je in de randstad woont). Dus soms moeten ze wel jonger op stal, maar doe er dan wel wat mee, en gooi ze niet een uurtje los en sluit ze daarna weer op.
Hup wandelschoenen aan en huppelen maar. Worden ze ook lekker verkeersmak van.

Viv

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:03
door SAKKIA
ja kan hem toch ook overdag in het land zetten en dan 's middags eruit halen en hem borstelen en wat met hem wandelen en dan op stal zetten en bijv het avond voeren op stal geven. Ze leren erg veel hoor van het wandelen en het borstelen dat is later echt in je voordeel!! Pling

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:21
door Caritas
Voetjes geven, halstertje om, een beetje borstelen (niet om het borstelen maar om te leren aangeraakt te worden op alle plekken), mee lopen met je hoor je het veulen al te leren in de inprentingsperiode. En dat is al als het veulen net geboren is. Zo'n veulen wat vanaf praktisch zijn geboorte letterlijk in mensenhanden is geweest zal geen problemen opleveren na inscharing. Hij zal wanneer hij terug komt wellicht iets onwennig zijn maar kent het klappen van de zweep wel.
Ik kan me goed voorstellen als het veulen nooit iets heeft gehoeven dat deze dan onhandelbaar zal zijn in het begin maar dit heb je dan aan jezelf te wijten.

Re: Waarom....

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:36
door carola
Jonge paarden moeten de wei in. Punt uit.
Als je met een veulen tot een half jaar lekker aan de gang gaat (poetsen, voetjes geven, bekappen, wandelen, verkeer, enz...) en je zet het dier dan tot zo'n 3e in de kudde met andere jonge paarden, dan krijg je een gezond paard.

Zowel gezond in zijn lichaam (sterke benen, spieren, enz) als gezond in z'n koppie (de veulens voeden elkaar op en leren 'rangorde' kennen). Beter kan gewoon niet.


De verschijnselen die jij beschrijft:
[quote="Horsy4everJe kon niks met hem worden wou niks kon niks.
Als je hem bij zijn halster vast pakte ging hij omhoog.
Trappen geen voetjes willen geven.
Altijd bijten.
De stal Afbreken.
[/quote]

is juist heel typisch voor veulens die niet lekker met leeftijdsgenootjes zijn opgegroeid. Die veulens worden vaak 'verwend' door grietjes die ze verzorgen (zoals jij?) en je krijgt vervelende, verwende dieren die ook nog eens zeer onontwikkeld zijn in de botten en spieren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:43
door LadyMadonna
Nathalie schreef:
*knip*
Ik vind dat een veulen op de wei hoort tot minstens zijn 2/2,5. Dan kun je rustig aan met hem gaan beginnen. Lopen aan het halster, voetjes geven, poetsen.. Longeren aan het halster. Rustig zadelmak maken en inrijden..
Zo hoort het!
*Knip*


Nee nath, dat is een van de vele manieren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:46
door Anoniem
Een jong paard in de groep laten opgroeien wil niet zeggen dat het dier niet bij mensen in de hand kan komen. Ze moeten er wel regelmatig uitgehaald worden, voor verzorging, aanraking, gewenning, en bv bezoekje van de veearts en hoefsmid.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:48
door Nathalie
Ik bedoel niet dat t persé zo moet. maar t gaat vooral om t in de wei stukje zeg maar. een paard hoort op de wei tot zn 2/2,5 (MINSTENS, liefst langer tot zn 2,5/3) en daarna ga je er pas mee aan de gang.. dat bedoel ik ermee te zeggen.

Ik ben t trouwens helemaal met carola eens!!!! Echt 100%!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:52
door LadyMadonna
het zou heel bevordelijk zijn nath, tot 2/2.5/3 op de wei, maar om nou te zeggen dat het zo hoort Verward
Jamaica staat ook al vanaf oktober binnen.
Tuurlijk had ik haar veel liever buiten gehad, maar dan had ik haar eerst zwemles moeten geven.
Daarbij is ze er, sinds ze op stal staat, qua karakter/gedragingen alleen maar op vooruit gegaan.
Maarja, ik weet niet wat er had gebeurt als ze buiten had gebleven, dus of het op stal zetten hier nou een oorzaak van is valt over te twisten

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:54
door Nathalie
Tja ik ben van mening dat het zo hoort. En niet anders.....
Tuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten wat hij/zij met zn pony doet.. maar als ik er over kon beslissen stonden alle weilanden in heel nederland vol met jonge ponys.. Schijnheilig

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:55
door SAKKIA
Even voor de duidelijkheid want volgens mij gaat er even wat verkeerd het paard wat als eerste genoemd wordt die dus niets wou die is juist wel in de kudde opgegroeid en heeft wel lang in het land gestaan dus volgens mij lopen er twee dingen een beetje door elkaar

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 18:57
door Horsy4ever
Citaat:
Carola: Je kon niks met hem worden wou niks kon niks.
Als je hem bij zijn halster vast pakte ging hij omhoog.
Trappen geen voetjes willen geven.
Altijd bijten.
De stal Afbreken.


is juist heel typisch voor veulens die niet lekker met leeftijdsgenootjes zijn opgegroeid. Die veulens worden vaak 'verwend' door grietjes die ze verzorgen (zoals jij?) en je krijgt vervelende, verwende dieren die ook nog eens zeer onontwikkeld zijn in de botten en spieren.


Ten 1e heb ik die pony niet zelf in het land gezet en heeft hij ook vroeger alles geleerd (weet niet meer wie zei: dat heb je aan je zelf tedanken)

Ten 2e Carola jij zegt: is juist heel typisch voor veulens die niet lekker met leeftijdsgenootjes zijn opgegroeid. Die pony komt uit een Kudde hoor met allerlij leeftijdsgenoten EN ik ben niet verwend.

Ik wil juist dat hij op stal komt zodat ik hem beter in de gaten kan houden.
Hij komt smorgens vroeg (rond 8 uur) in de wei smiddags poetsen wandelen enc. en daarna weer in de wei
en er om 7/8 uur weer uit en op stal.

Hij staat dan samen met 3 ruinen en een merrie in de wei

Wat vinden jullie er van?[/b]

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 19:02
door LadyMadonna
lijkt mij een goede oplossing.
Tuurlijk, het kan altijd beter, maarja, dan moet je ook nooit op een paard gaan rijden, want ze horen vrij te zijn.... (bekend verhaal inmiddels hier Haha!)

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 19:17
door Anoniem
Ik heb door de loop der jaren al veel paarden zadelmak gemaakt.
De fijnste en makkelijkste paarden waren de paarden die tot de 3 jaar in een kudde op het land gelopen hadden.
Zoals Sonja zegt zijn ze wel in aanraking geweest met mensen doordat ze toch bekapt en ontwormt moesten worden en in de winter de mens een grote vriend is doordat ze bijgevoerd worden.
Maar meer werd er niet mee gedaan.
Geen halstertjes geen wandelingetjes, lekker buiten spelen.
Echt het waren allemaal fijne paarden om op te voeden, eerlijk en lekker in hun vel.

Ik heb ook paarden zadelmak gemaakt die dus wel in de stal hebben gestaan en geen manieren van soort genoten hebben geleerd. Ook niet dat er iets bestaat als rangorde.
Bijna allemaal pokke beesten geweest met inrijden.
Niet accepteren dat je er boven staat.
Niet willen werken.
Gewoon steeds dwarsliggen.

1 tje heb ik zelfs niet zelf zadelmak gekregen en heb ik weg gebracht naar een deskundige.
Dit was een op en top verwend kreng en levens gevaarlijk in hoe zei uitte iets niet te willen. En een rodeo paard bokt nog rustig dan dat je haar zag als ik haar al voor de 100e keer longeerde met zadel.
Zij zou eerst na 6 weken terug komen en er zou dan een stap draf en galop op zitten. En omdat ik ervaring genoeg met jonge paarden had zou het dan geen probleem zijn haar verder door te rijden.
Uiteindelijk is ze 3,5 maand weg geweest. En de galop zat er nog niet eens bij. En je wilt niet weten wat er met dat paard uit gespookt is om hem er van te over tuigen dat hij zijn zin niet kreeg.
Deze trucjes zijn mij te gemeen om zelf uit te voeren.
En je moest toen nog redelijk kunnen rijden om haar de baas te zijn.

Nee, geef mij maar een onbedorven paard. Met wat geduld en consequentie heb je die zo voor je gewonnen zonder gekke taferelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 19:18
door jantina
Iedereen moet doen wat hij zelf goed vind.
Ik ben persoonlijk voor een groep paarden, 24/7 buiten zijn.

Wat iedereen weleens vergeet is dat er ook een middenweg is. Waarom zou je paard niet in opfok kunnen zijn terwijl je er bv. 1x in de week even iets mee doet. Even halstertje om, voetjes optillen, overal betasten en weer klaar.
Een veulen wat in zijn inprentingsfase (wie noemde dat mooie woord? Haha! )
GOED opgevoed is, zal die dingen niet meer vergeten.
En dan is eens in de zoveel tijd even "opfrissen" heus genoeg.

Even om een goed voorbeeld te noemen, Isolda is als jaarling de kudde ingegaan. Zij is daarna tot ze 2,5 was daar niet meer uitgekomen. We gingen een maal in de zoveel tijd kijken of alles goed ging (er was dagelijks controle door een soortemet herder) en verder niks.
Toen kwam ze thuis en was ze qua verzorging en omgang heel braaf. Je moet heus niet verwachten dat ze direct alles begrijpt en in 1x goed doet, maar is dat niet met alle jonge dieren zo?

Iedereen moet doen wat ie zelf prettig vind, maar ik vind een jong paard met leeftijdsgenootjes in een groot weiland/ gebied erg goed. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat je onhadelbare paarden kweekt. Dat ligt aan de opvoeder zelf, echt waar. (ik wil niet zeggen dat het aan jouw ligt hoor)

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 19:28
door wennie
Ten eerste heeft niet iedereen de mogelijkheid om zijn paard tot zijn 3 jaar in het land te zetten. Bij ons zijn de landen in de winter te nat om er paarden op te zetten de dan staan de paarden in de paddock. De jaarlingen (die inmiddels al bijna 3 zijn) hebben in de winter dus altijd overdag in de paddock gestaan en in de zomer dag en nacht het land op. Ze zijn heel sociaal en makkelijk in de omgang.

Ten tweede: Waarom mogen paarden maar TOT hun 3 jaar dag en nacht op het land? Als het zo goed voor ze is, waarom stoppen we er dan mee?
Iedereen zegt dat het goed is voor zijn lichaam: heeft dat licchaam dan geen ontwikkeling meer nodig als hij wordt ingereden?
Ik denk zelfs dat als een paard zijn hele leven alleen maar buiten heeft gestaan dat hij 22 uur per dag op stal niet op prijs zal stellen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 20:01
door Bo
Citaat:
is juist heel typisch voor veulens die niet lekker met leeftijdsgenootjes zijn opgegroeid. Die veulens worden vaak 'verwend' door grietjes die ze verzorgen (zoals jij?) en je krijgt vervelende, verwende dieren die ook nog eens zeer onontwikkeld zijn in de botten en spieren.


Ligt er helemaal aan hoe je ze opvoed. Als je dat op een goede, rustige en vooral consequente manier doet worden het fantastische dieren en juist heel erg mensgericht, makkelijk in de omgang en is het eerste zadelmak maken en inrijden werkelijk een fluitje van een cent.
Mits ze wel dagelijks in de wei/paddock komen én er paardengezelschap is.
Ik ben het wel in zoverre met je eens dat een veulen/jaarling niet in handen hoort te komen van een kind, dan krijg je situaties zoals jij boven neerzet. Maar voor een volwassene met de nodige paardenervaring én overwicht is het juist een buitenkans om een paard van jongs af aan te hebben en helemaal zelf op te voeden. Als je het goed doet heb er er later een wereldpaard aan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 20:24
door SAKKIA
he carola ik vind niet dat je mag reageren zoals je doet bij die opmerking van dat ze vaak verzorgd worden door van die grietjes zoals jij!!
Zij vraagd gewoon om een mening en als je daar dan niet gewoon op kan reageren reageer dan niet!!!

Het klinkt echt vernederend misschien is dat wel helemaal niet zo bedoeld maar iedereen wil het beste voor z'n paard. En zij heeft een nare ervaring met de veulen z'n eerste jaren het land te zetten en nou wil ze het anders proberen nou ik vind dat goed!!! Misschien ben ik het ook wel niet eens met wat ze zegt maar ik ga niet zo reageren!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-03-02 22:53
door carola
Horsy4ever schreef:
Ten 1e heb ik die pony niet zelf in het land gezet en heeft hij ook vroeger alles geleerd (weet niet meer wie zei: dat heb je aan je zelf tedanken)

Ten 2e Carola jij zegt: is juist heel typisch voor veulens die niet lekker met leeftijdsgenootjes zijn opgegroeid. Die pony komt uit een Kudde hoor met allerlij leeftijdsgenoten EN ik ben niet verwend.
Hij staat dan samen met 3 ruinen en een merrie in de wei

Wat vinden jullie er van?[/b]


Nou, niet goed dus.

Ten 1e: als ie vroeger al wel braaf was, en nu niet meer, dan moet je toch eens bij jezelf te raden gaan.
Ten 2e: ik zeg niet dat je verwend bent hoor. Er staat een vraagteken achter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-03-02 00:19
door jantina
Ten tweede: Waarom mogen paarden maar TOT hun 3 jaar dag en nacht op het land? Als het zo goed voor ze is, waarom stoppen we er dan mee?
Iedereen zegt dat het goed is voor zijn lichaam: heeft dat licchaam dan geen ontwikkeling meer nodig als hij wordt ingereden?
Ik denk zelfs dat als een paard zijn hele leven alleen maar buiten heeft gestaan dat hij 22 uur per dag op stal niet op prijs zal stellen.[/quote]

Je hebt gelijk hoor. Mijn paarden staan dan ook zo veel mogelijk buiten. Maar het is gewoon zo dat als je met je paardje gaat rijden, je paard niet meer altijd in de wei kan staan. Ik kan mijn paard niet de hele nacht buiten zetten met dit weer en met haar hoeveelheid haar.

Maar goed, iedereen zijn mening en zijn belsuit om wat dan ook met zijn paard of veulen te doen. Zoals Sonja zo mooi kanzeggen, al snijd je hem in plakjes en eet je hem op.
Ik heb liever dat mijn veulen rent, speelt en tiert met een grote groep vriendjes. Als ik mijn entertje bij mijn "gewone" paarden inde wei zette, dan had ik binnen no time een gestressde ma en oma.
Ik heb de mogelijkheid, er is hier een groot natuurgebied. En daar gaat mijn kleintje straks naar toe Lovers

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-03-02 00:26
door vlieg
Mijn hengst (bijna 2) staat nu al zo'n 2 maanden alleen omdat zijn maatje naar een andere stal is vertrokken (en wij gaan morgen dus ook weg....) Ik merk nu wel dat ie af en toe probeert te happen (terwijl hij dat voorheen niet deed) en ook als ik m op t weiland gooi staat ie te wachten bij het hek, terwijl hij voorheen altijd lekker aan t klooien was met die ander.... Juist op deze leeftijd hebben ze elkaar nodig om van elkaar te leren, en dat kan dus t best in een weiland gebeuren....Maar dit geldt niet alleen voor paarden. Houd maar eens een klein kind weg van andere kinderen. Laat dat kind alleen opgroeien in een huis met alleen volwassenen. Dan wordt het ook een heel ander kind, en waarschijnlijk geen gelukkig kind. Dat kind moet lekker buiten kunnen spelen met leeftijdsgenootjes, daar leren ze op die leeftijd meer van dan wat dan ook. Zo zit het ook bij paarden.
Beetje vaag uitgelegt, maarja het is al laat (voor mij dan) Gaaaap