hoe een veulen goed corrigeren..

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

hoe een veulen goed corrigeren..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-09-04 11:16

op straat.
ik ben al meerdere keren met mn merrie en veulen korte stukjes gaan wandelen langs de boerenbaantjes,omdat ik toch van oordeel ben dat hij er op een goede manier alleen maar voordeel zal uit halen!
nu is mn veulen 4 maanden oud,en gingen ze op weekend bij een andere merrie en veulen verderop,omdat de autocross vlak langs onze weide langssging,en dat een oorverdovend lawaai achterlaat,zeker omdat de weide langs 1 kant omgeven is door serres.
nu de baan was natuurlijk volledig afgezet met linten,hekjes en noem maar op.
Epos,mijn hengstveulen was precies nerveuzer dan anders,hoewel ik niet echt denk dat het door de linten etc.kwam.
naja in elk geval heeft hij de ganse weg pogingen gedaan om door te breken en omhoog te gaan,dat is niet van zn gewoonte,maar hij word sterker met de dag en dat zal hij wel weten Knipoog
ik heb hem om te corrigeren tamelijk kort genomen,anders stijgerde hij,en als hij probeerde een luide "NEE" en druk geven oml hem omlkaag te halen.
nu vraag ik me af hoe je het best kan corrigeren in zulke situaties,zeg maar als hij eventjes begint te klieren Clown ik heb altijd een lang dressuurzweepje bij me,dus kan ik hem eventueel een tik geven bij zo een gedrag of werkt dat in de hand? en waar dan best?

ps die zweep heb ik altijd bij me ,ook in de weide,voor als hij zou proberen te bijten of wat gek zou komen doen rond me,dan krijgt hij een tik op zn bil uit het niks Haha!

Malibu

Berichten: 4542
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 12:55

Ik doe als mijn merrie erg druk is het touwtje vastmaken aan het halsterringetje bij de kaak aan de rechterkant (rechts van je paard dus, er vanuitgaand dat je links van je paard loopt) dan doe je het touw weer door het ringetje aan de rechterkant bij de neusriem. Het touw over de neus heen en dan weer door het linker ringetje.

Beetje ingewikkeld, maar het helpt wel. Als een zachte touw nou bij je hengst weinig werkt, kan je ook een geleide lijn gebruiken. die hebben aan het begin stuk een ketting en die werkt wat sterker in.

Dit is een TTeam en TTouch methode dus niet gemeen zolang je het alleen gebruikt om te corrigeren.

Verder zou ik ipv een tik geven als ie bijt, hem eens flink in zijn neus bijten net bij het begin van het neusbotje. Is erg gevoelig, en zo straf je hem net als dat hij in de kudde gestraft zou worden, en dit is iets wat ze eerder accepteren dan onze 'mensen' manier van corrigeren met de zweep.

Veel succes, paardjes opvoeden is zo makkelijk nog niet Knipoog

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-09-04 15:59

nee,dat is het zeker niet Knipoog
maar ik probeer wel consequent te blijven,in elk geval;later gaat hij vast en zeker zijn "mannelijkheid" verliezen Haha!
maar over dat in de neus bijten heb ik toch zo mijn twijfels(heb er nog nooit van gehoord Bloos ,niet dat ik het afkeur hoor),iemand die het nog anders aanpakt of net hetzelfde?

over een week of twee word hij afgespeend met een leeftijdsgenootje,en daarna vliegt hij de weide in,met een merrie van 13,een merrie van 5 en een leeftijdsgenootje,dus dat zal vast en zeker de beste opvoeding geven
maar niettemin moet hij respect houden voor zn baasje ook Knipoog

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-04 11:21

niemand?of is dit al teveel aan bod geweest? heb het niet over happen en dergelijke,maar eerder echt over het corrigeren

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 11:29

Om te beginnen zou ik hem niet kort nemen, omdat hij dan leren kan dat hij sterker is dan jij. Dus laat hem lang, en geef hem de gelegenheid om weg te springen, ga in zo;n situatie niet hangen of je gewicht gebruiken.
Corrigeren doe je met een jong paard ook door hem terug te zetten, hij mag niet aan je voorbij, want jij bent de leider. Maar ook in dit geval geldt dat je paard zich niet langer kan concentreren dan 10 Minuten, en als jij langer bezig bent met wandelen schiet die hele ervaring aan zijn doel voorbij.

Wat Malibu zegt over het bijten in zijn neus zou ik niet doen, of je moet perse aan een kunstgebit willen. Een mep met het hoofd en je bent een paar tanden kwijt.

In het ideale geval heb je in zo'n situatie de merrie bij de hand (die in die situatie wel rustig blijft) en het veulen zal daar dan niet zo ver bij vandaan gaan. Maar ik zou met een veulen van 4 maanden (ga er van uit dat hij nog niet is gespeend) niet meteen zulke situaties op gaan zoeken. Laat ze lekker op de wei kleuteren, en pak zulke dingen pas op als ze wat ouder zijn. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-04 15:40

ok daar was ik dus al helemaal verkeerd in,in het kort nemen,dat ga ik onthouden!
langer dan 10,hoogstens 1 maal 15 minuten hebben wij nog niet gewandeld,en dan idd met merrie en veulen samen.Wel houd ik het veulen dus aan de hand en loopt mn vriend voor met de merrie,die gelukkig het schoolvoorbeeld is van rustigheid Knipoog
ik geloof dat we nu 4 maal gaan wandelen hebben in zn 4 maanden jonge leventje,en dat was ondermeer ook omdat ik allang op voorhand wist dat ze verleden week effe moesten verhuizen voor die autorally,en ik heb geen trailer(jammergenoeg niet),voor die 2 straten moesten ze dus even stappen Knipoog
binnen aanzienbare tijd word het veulen gespeend,daarvoor moet hij nog 1 maal de weg op en dan mogen ze de winter lang lekker aanmodderen op de weide.maar omwille van mn gebrek aan vervoer moet hij dus heel af en toe toch die baan op,handig als ik dan weet wat ik het beste doe in zo een situatie.
Bedankt voor de tips Cassidy en Malibu(dat bijten ga ik igg toch niet doen,lijkt me ook niet dat ik het durf Bloos )
enige waar ik niet zo gek op ben is dat als hij dan langer aan het touw loopt,en stijgert,dat die hoeven wel es op mij kunnen terechtkomen,naja das nu ook 1 maal gebeurd,stressituatie neem ik aan Knipoog

Malibu

Berichten: 4542
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 15:49

Ik deed het bij mijn shetlandruintje, die beet al jaren. 3 x en het was over..

Wat je anders ook kunt doen, is een stuk vel pakken op z'n nek en omdraaien. Een 'paardebeet' geven dus...

Ik ben zelf niet zo'n voorstander voor geven van een tik op de neus of slaan met de zweep.
Een zweep is om te corrigeren en niet om te straffen (maar dat verschil is voor sommige erg moeilijk te onderscheiden) en van slaan naar het hoofd worden ze alleen maar kopschuw.

Verder is het bijten ook een soort van 'puber' gedrag, waar de meest toch wel uitgroeien (mits ze wel is duidelijk gemaakt dat dat niet mag).

Het belangrijkste is toch wel consequent blijven, en niet de ene keer iets zo aan pakken en de andere keer weer een andere manier proberen...
Dus wat je ook beslist, blijf daar bij en ga het niet iedere keer veranderen omdat iemand wat anders zegt.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 15:50

Als je het paard aan een lang touw laat, moet hij wel duidelijk afstand van jouw houden. Doet hij dat niet, dan jaag je hem weg. Steigeren is uit den boze en behoort duidelijk afgestraft te worden met een tik van de zweep tegen zijn borst of een paar flinke korte rukken aan het halstertouw. Mocht hij wat ouder worden kun je ook met een ketting over zijn neus gaan werken. Maar ook in dat geval: NIET trekken. Contact nemen en meteen los als hij doet wat jij wilt. Op het moment dat hij niet doet wat hij wil blijf je contact houden.

Voorbeeld: paard blijft staan en wil geen stap meer vooruit. Je neemt druk op op het halstertouw en laat die druk niet varen totdat hij een kleine gewichtsverplaatsting naar voren doet. In het begin hoeft het maar een aanduiding te zijn. Op dat moment laat je de druk op het touw acuut varen alsof je je verbrand hebt.
Je zult zien dat de periode dat je op het touw druk gaat leggen steeds korter wordt. Tot een kleine aanwijzing al genoeg is.
Maak niet de fout te vroeg met de druk te stoppen. Als je paard blijft staan en je geeft druk en laat die druk weer varen zonder dat hij wat heeft gedaan, dan heeft hij gewonnen en duurt het de volgende keer nog langer.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-04 16:04

Malibu: ik ga zeker niet op het hoofd slaan hoor! ik heb een merrie die hoofdschuw is,en ik neem me zeker voor het veulen een betere start te geven daarin! en ik heb mijn zweep idd altijd bij me,het is een veiligheid,idd om te corrigeren,dat was ook de titel bij mijn vraag Knipoog corrigeren betekent niet meppen!

ivm met druk geven op het touw: zo leg ik het al een tijdje aan boord,mijn vriendin heeft me dit van het begin af aan voorgetoond,en het is idd de beste manier om je veulen te leren toegeven.
ik heb verder eens je tips gelezen die je aangaf bij een bepaald topic "hoofstel indoen bij veulen" ofzo,en die vond ik geweldig! ik spaar ze zeker om mss volgende zomer es te proberen!
(tegen dan zijn de balletjes al verdwenen ook Schijnheilig )

dat een veulen hapt kan ik zeker inkomen,het is ene fase waar zoveel jonge dieren doormoeten,maar een hap in mij word ALTIJD bestraft,en dan noem ik het niet meer corrigeren Schijnheilig

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 16:12

Ik weet niet hoe goed je kennis van de Duitse taal is, maar ik was afgelopen week in Duitsland bij de Americana (grote beurs op gebied van Western Rijden) en zag bij een stand van de Duitse uitgeverij Kosmos een boekje liggen van John Lyons over de opvoeding van het veulen. Met duidelijke foto's erbij, echt een aanrader.

Afbeelding

Kosmos Verlag, ca. 144 Seiten, ca. 185 Farbfotos, Hardcover, Format 17 x 24,5 cm, ca. 24,90 EUR Deutschland / 25,60 EUR Österreich / 42,00 sFr Schweiz, geplant für Februar 2004.

Die richtige Grunderziehung vom ersten Tag an - damit aus dem Fohlen von heute kein Problempferd von morgen wird.

Fohlenerziehung ist kein Kinderspiel! Sie erfordert die richtige Mischung aus Wissen, praktischer Erfahrung und Gefühl im Umgang mit Pferden. Denn Fohlen brauchen von klein auf einer sichere und konsequente Führung, um zu gelassenen und zuverlässigen Reitpferden heranzuwachsen. Der weltweit bekannte Erfolgstrainer John Lyons zeigt in 20 aufeinander aufbauenden Übungen Schritt für Schritt, was jedes Fohlen für ein sicheres und glückliches Pferdeleben lernen muss.

050206051012

Berichten: 27515
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 17:12

Ik zou eerlijk gezegd het veulen lekker met rust laten.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 17:17

Tja, niet iedereen denkt er zo over. Als je een veulen op jonge leeftijd aan bepaalde dingen laat wennen en het goed aanpakt heb je er later alleen maar profijt van. Voorbeelden zijn: instappen en ritje in een een trailer, kennis maken met de spuitplaats en de waterslang, halster om en weten hoe je ze moet leiden. Vastzetten en leren wijken voor druk.

noekie_smile
Berichten: 524
Geregistreerd: 08-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-04 18:12

Ik heb ook weleens mensen met veulens die dan straffen door te knijpen omdat de moeders dat ook doen

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-04 19:47

Cassidy: ik ben al een tijdje op zoek naar een goed boek over deze dingen! mijn kennis Duits is er,maar niet gevorderd genoeg om zo een boek heel goed te kunnen begrijpen,jammer wel,als iemand andere aanraders heeft: graag!

het is niet zo dat ik mn veulen niet gerustlat hoor,das echt gewoon de basis!
hij is halstermak,loopt mee aan het touw,hij heeft al kennis gemaakt met de spuit,en afsponzen/borstelen,en wijken voor druk doet hij heel makkelijk gelukkig,dus ik kan makkelijk door als hij in mijn weg staat Knipoog
dat wandelen op straat is nu en dan onoverkomelijk,dat heb ik al uitgelegd,dus dan doe ik het ook liever meteen goed!
ik wil geen fouten maken,daarom vraag ik raad(hoewel ik zeker wel foutjes zal maken)
ik ben geen pennymeid ofzo hoor die ganse dagen met haar veulen aanpapt omdat ik niks beter te doen heb Knipoog

dit is het betreffende slachtoffer btw:

Afbeelding

Afbeelding

hier zie je al mijn eerste fout,ik had hem te kort dus,en de tweede is dat ik toen mijn zweepje niet bij me had Knipoog ,is ook al een maand geleden hier

050206051012

Berichten: 27515
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-04 10:37

Ik heb mijn veulen ook wel wat basisdingen geleerd, maar daarna in de opfok gezet.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-04 14:03

mijn veulen gaat straks ook in groep,weliswaar maar 4 paarden,maar waartussen een "oude"ervaren merrie,een pas ingereden merrie,en een ander veulen van 5 maand.dat lijkt me al een goede situatie,vooral omdat je in Belgie ver mag lopen zoeken achter opfok,dat is hier nog niet helemaal doorgedrongen,weet er 1 zijn in de grote omtrek op dit moment.
wees gerust,hij krijgt ook zijn tijd,ik ben niet gehaast..

wiljemijn

Berichten: 856
Geregistreerd: 25-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-04 14:10

ik zou in ieder geval niet ho rustig en ho braaf gaan roepen wat dat is hij dan helemaal neit, gewoon stel je niet aan en loop door en als hij dat goed doet wel belonnen, ook niet gaan slaan maar gewoon een duw geven, bij ons keken de veulens ook nog overal naar maarin de omgang verder super braaf...nu zijn ze weg, de opfok in...ik wel een beetje normaal denk ik dat al dat lint eng is en z'n moeder is er dan ook al niet meer voor steun hihihi

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-04 14:30

Pretty, die foto waar je hem leid is niet zo heel erg verkeerd. Je had iig een boogje in je halstertouw en niet voortdurende druk. Maar een beetje langer mag wel. Kijk alleen wel uit dat je het niet te lang maakt, achterbeentjes van een veulen kunnen ook hard aankomen.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-04 15:33

gelukkig zijn die achterbenen tot nu toe toch al altijd mooi op zn plaats gebleven Cool maar daarom dat ik nu altijd met zo een zweepje bij me loop;gaat zn kont scheef mijn kant op,dan krijgt die daar zeker een mep op,maar kom,eigenlijk is hij best braaf hoor,ben heel tevreden over hem!
maar ik kan alle tips goed gebruiken,en beter voorkomen dan genezen Knipoog
ik ga proberen erop te letten dat mijn touw ontspannen blijft,het is overigens enkel die laatste keer dat ik hem dus korter nam,omdat hij zo druk was,en dan had ik algauw de neiging mezelf ook op te spannen,ik weet nochtans dat dat niks uithaalt Bloos!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-04 00:16

Nog iets: als zijn kont naar jouw toe komt omdat je een zweep in je handen hebt, moet je zijn hoofd naar je toehalen. Zo draait dan de kont van je weg.

Probeer je paard de angst voor de zweep te nemen, raak hem er overal mee aan, maar zorg er ook voor dat hij respect krijgt en dat ook houdt. Voor jou en voor de zweep.

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-04 10:18

hij is zeker niet bang voor de zweep-integendeel,een beetje meer respect zou wel mogen Knipoog
ik heb het nog nooit nodig gehad hoor,voor die kont van hem,die blijft tot nu toe altijd netjes waar hij is,eigenlijk heeft hij nog nooit smerige truckjes uitgehaald,en als die kont staat waar hij niet moet staan,dan verplaatst hij hem zo onder lichte druk,dat gaat allemaal heel goed op dit moment dus!
bedankt voor alle tips;altijd welkom.