zeldzame/onbekende paardenrassen??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-01 15:16

Hebben jullie voor mij nog wat info over paarderassen die niet echt bekend zijn in nederland.. of in het algemeen. (websites?)
T is voor school, moet 8 tot 10 onbekende rassen opzoeken en beschrijven.


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-01 16:53

Batak pony


De Batak pony is afkomstig uit het noordelijk deel van het Indonesische eiland Sumatra. De pony, die ook wel Deli pony wordt genoemd, heeft de Inlandse pony en de Arabier als voorouders. Het Batak-gebied is de streek ten noorden van het Tobameer. Deli is de streek ten oosten daarvan.

De Batak pony werd selectief gefokt, waardoor hij -zeker onder invloed van de Arabier- meer elegantie vertoont dan veel andere pony's uit Zuidoost-Azië. De mogelijkheden en inzetbaarheid van deze pony hebben ertoe geleid dat hij op grote schaal wordt gefokt en naar andere gebieden in Indonesië wordt overgebracht, om daar onder andere in het vervoer te worden ingezet. De Batak pony wordt ook veel in de landbouw ingezet.

De Batak is een van de vele Indonesische rassen die op de verschillende Indonesische eilanden voorkomen, zoals de Java, de Timor pony, de Bali, de Gayu, de Sumba en de Sandalwood. Zij vertonen daardoor veel overeenkomsten met elkaar.

Over het algemeen is van het exterieur van de Batak pony geen vastomlijnde beschrijving te geven. Zo zijn vrijwel alle kleuren toegestaan. Wél valt hij op door zijn fijne bouw. De hoogte van de Batak ligt tussen 1,20 en 1,33 m., met een gemiddelde stokmaat van ongeveer 1,28 m. De Batak pony neemt met sobere levensomstandigheden genoegen. Hij heeft een vriendelijk en levendig karakter.

Bhutia

De Bhutia is een pony van Indiase afkomst. Hij lijkt veel op de Spiti, maar is wel wat groter. Hij wordt daarom ook wel Spiti Bhutia genoemd. Net als de Spiti stamt hij af van de Mongoolse pony. Hij staat stevig op zijn benen en wordt daarom vooral gebruikt voor het transport van goederen in de bergen.

De Bhutia heeft een gedrongen lichaamsbouw met zware botten en een korte rug. De stokmaat van deze pony bedraagt 135 cm. De kleur is net als bij de Spiti schimmel. De Bhutia is alert en intelligent van aard, maar niet altijd even goed gehumeurd.

Calabrese

De Calabrese (ook wel Calabriër genoemd) is afkomstig uit Calabrië, het zuidwestelijke schiereiland van Italië dat ook wel bekend staat als de neus van de Italiaanse laars. Dit warmbloedpaard, dat veel als rijpaard gebruikt wordt, heeft de Napolitaner als voorouder. Door de verminderde belangstelling voor veel Italiaanse paardenrassen neemt ook het aantal Calabreses sterk af.

De Calabrese is een goed gebouwd paard met een gemiddeld gewicht. In vergelijking met het compacte lichaam is het hoofd klein. De achterhand en schouders zijn sterk en goed ontwikkeld. De gemiddelde stokmaat van de Calabrese ligt rond de 1,60 m. De vacht van de Calabrese heeft een effen kleur. Het paardenras brengt gewillige en vriendelijke dieren voort, die een intelligente indruk maken. Zij beschikken gewoonlijk over een groot uithoudingsvermogen.

Campolino

De Campolino is afkomstig uit Brazilië. Dit warmbloedpaard ontstond gedurende de eerste helft van de negentiende eeuw onder leiding van Cassiano Campolino. Hij fokte de Campolino met de Mangalarga, de Spaanse Andalusiër en de Portugese Altér Real. De paarden van dit ras worden voornamelijk als rijpaard en voor licht tuigwerk voor een wagen of een koets gebruikt. Daarmee is de oorspronkelijke taak van de dieren - de inzet in het leger voor tochten door de wildernis en bergachtige streken - verdwenen.

De bouw van de Campolino lijkt in grote mate op die van de Mangalarga. De onderlinge verhoudingen tussen de verschillende onderdelen van het lichaam -het zogenaamde frame- zijn zwaarder en ook de beenderen lijken zwaarder. De rug is kort, het hoofd vrij lang. De achterhand is stevig en heeft een lage staartinplant. De benen zijn lang. De hoogte van de Campolino kan variëren tussen de 1,50 en 1,60 m.

De Campolino komt in verschillende kleuren voor: schimmel, roodschimmel, donkervos en lichtbruin. De Campolino is een tamelijk hard paardenras met een groot uithoudingsvermogen. Zijn karakter wordt voor een deel bepaald door de eigenschappen van de Andalusiër. Het paard toont zich duidelijk gewillig.

Danube

De Danube komt uit Bulgarije. Het is een warmbloed met veel kracht. Danubes zijn dan ook geschikt voor licht trekwerk, en om te worden bereden en wedstrijden mee te houden.

Een Danube is wat beknopt van bouw met een diepe middenhand, een hoge staartaanzet en fijne, sterke benen. De gemiddelde stokmaat van de Danube is 1,58 meter. Danubes zijn zwart of donker voskleurig.

Einsiedler

Einsiedlers komen uit Zwitserland. Ze zijn voortgekomen uit oude paardenrassen en verbeterd met bloed van de Hackney en de Anglo-Normandiër. Einsiedlers worden zowel als rijpaard als in het tuig gebruikt.

Furioso

De Furioso is afkomstig uit Hongarije. Het ras is, net als vele andere rassen, ontwikkeld in de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. De basis werd gevormd door Noniusmerries die gekruist zijn met twee hengsten, namelijk de 'Furioso' en de 'North Star'. Het ras Furioso is ook wel bekend onder de naam Furioso-North Star.

Furioso was een Engelse Volbloed, terwijl North Star onder andere bloed van de Norfolk Roadsters in zich had. Oorspronkelijk werden de lijnen die afstamden van Furioso en North Star gescheiden gehouden, later werden ze gekruist. Hierbij werd de lijn van Furioso dominant. De Furioso is een bijzonder veelzijdig paard dat als rijpaard en als koetspaard geschikt is. In alle wedstrijddisciplines, waaronder ook de steeple-chase, kan het paard goed meekomen.

Het intelligente en vriendelijke hoofd van de Furioso heeft een vrij recht profiel en vertoont veel overeenkomsten met dat van de Engelse Volbloed. Daarbij springen de oren wat meer in het oog. De snuit is iets vierkant en heeft wijde neusgaten. De vorm van de schouders en de schoft is typerend voor een aangespannen paard en is een erfenis uit het verleden. Het lichaam is gespierd met een vrij rechte rug en een afhangend kruis met een lage staartinplant. De robuuste Furioso heeft correct beenwerk met grote, goed afgetekende gewrichten. De achterbenen zijn sterk van bouw, maar geven niet de indruk van snelheid en een groot loopvermogen. De hoeven zijn degelijk en beter dan die van de meeste andere moderne warmbloedige rassen. Al met al laat de bouw van de Furioso nog duidelijk de trekken van een typisch aangespannen paard zien. De stokmaat van de Furioso ligt rond de 1,60 meter of iets hoger.

Hoewel er veel kleuren zijn toegestaan bij dit ras, zijn de meeste exemplaren toch zwart, donkerbruin of bruin. Slechts sporadisch komen witte aftekeningen voor. Furioso's zijn erg gehoorzaam en begrijpen snel wat er van hen verlangd wordt.

Einsiedlers zijn goed geproportioneerd en hebben een sterk frame. De stokmaat van dit ras is 1,68 meter. De twee kleuren waarin zij kunnen voorkomen zijn bruin en voskleurig. Einsiedlers zijn energieke paarden met een goed temperament.


Iomud

De Iomud komt uit Centraal-Azië en stamt af van de Turkomaan. Iomuds worden gebruikt om op te rijden en worden bij paardenrennen ingezet.

Iomuds lijken veel op de Achal Tekkiner, maar zijn compacter gebouwd. De stokmaat van een Iomud is gemiddeld 1,43 meter. Ze komen voor in schimmelkleur, voskleur of bruin. Paarden van dit ras zijn niet zo snel als de Achal Tekkiner, maar hebben wel een enorm uithoudingsvermogen.

Lokaj

De Lokaj is een bergpaardenras en komt van origine uit het berggebied van Tadzjikistan. Het is een warmbloedpaard, dat uit het Mongoolse wilde paard gefokt is door kruisingen met de Arabier, de Iomud en de Karabajr. Het is een sterk bergpaard, dat stevig op de benen staat en laat volwassen wordt. De kudden lopen het hele jaar buiten en trekken in het voorjaar de bergen in. Volgens nomadengebruik worden de merries gemolken. De Lokaj wordt gebruikt als rijpaard, als pakpaard en als renpaard. Daarbij wordt het paard gebruikt bij nationale spelen zoals "kokar", waarbij om het karkas van een geit wordt gevochten.

De Lokaj varieert van bouw. Gewoonlijk is het een licht gebouwd en pezig paard met zeer harde hoeven. In sommige gevallen heeft het paard krullend haar. De Lokaj heeft een onopvallend hoofd met een recht profiel en een korte, rechte hals. De voorbenen staan vaak naar buiten en de achterbenen zijn vaak koehoekig of gebogen. De gewrichten in de sprong en voorbenen hebben vaak afwijkingen. De stokmaat van dit paard is 1,50 m. De Lokaj komt voor in de kleuren schimmel, bruin en vos en heeft vaak een gouden glans. Het is een taai paard met een groot uithoudingsvermogen.


Viatka

De Viatka is een pony afkomstig uit het Viatsky-gebied in de Baltische staten. Het ras stamt enerzijds af van inheems Baltisch bloed, Oriëntaals bloed en de Klepper. Anderzijds is de inbreng van de Konik van invloed geweest. De Viatka kan voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden.

De Viatka heeft een vlakgevormd hoofd, een stevige beenderstructuur, een brede, rechte rug en korte benen met een uitstekend skelet. De stokmaat is ongeveer 1,38 m. De kleur van de Viatka is donker, soms met een aalstreep op de rug. De Viatka heeft een volgzaam karakter en is een sobere, taaie en snelle pony. Hij kan een behoorlijke snelheid bereiken.

Dat zijn er tien....

_________________
<FONT COLOR="PURPLE">"Be wary of the horse with a sense of humour."
</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Heike op 2001-11-10 16:55 ]</font>

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-01 19:22

als je er nog meer wil hebben moet je ff een gil geven, ik verzuip in de rassen enceclopedieen

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-01 21:51

Hoi Stef,
Staat er in jou encyclopie ook wat over Kabardieners? Komen uit Rusland. Dikke is een Kabardiener. Ik weet al eea over dit ras, maar meer info is dus altijd welkom!!!!!
Ik zou het erg leuk vinden als je wat over dit ras zou hebben!

PS Volcano, Bij "in the picture" staat een foto van Dikke (onder "Foto van Dikke" Lachen ) heb ik er een paar weken terug opgezet!

Wauw Heike, dat zijn idd rassen waar ik nog nooit van gehoord heb! (Behalve die uit Calabrie, daar had ik wel eens van gehoord) Leuk om te lezen!!!!

_________________
Ieder vogeltje zingt...... twiet twiet twiet !

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Sterre op 2001-11-10 21:54 ]</font>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Sterre op 2001-11-10 21:59 ]</font>

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 00:44

Kabardin

De Kabardin komt uit de noordelijke Kaukasus en is het voornaamste ras in de republiek Kabardin-Balkar. Het is een taai paard dat zeer oud kan worden. Dit warmbloedpaard is ontstaan door een kruising van het Mongoolse wilde paard met de Turkomaan en de Arabier. De paarden hebben een zeer groot uithoudingsvermogen op de lange afstand.

De Kabardin is een bergpaard dat gebruikt wordt op zwaar terrein. Hij laat zich niet tegenhouden door sneeuw of snelstromende rivieren en wordt dan ook vooral als rij- en pakpaard in de Kaukasus gebruikt. Verder wordt De Kabardin als renpaard gebruikt. Ook voor het veredelen van het paardenbestand in Armenië, Azerbeidzjan, Dagestan, Georgië en Ossetië wordt veel gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de Kabardin.

De Kabardin is zwaargebouwd met een goed gespierde hals van gemiddelde lengte. De schouders zijn massief en steil en de rug is recht. Het paard staat stevig op de korte benen. De voorbenen zijn gespierd zonder verdikkingen en de achterbenen zijn sabelvormig. De hoeven zijn sterk waardoor het paard zonder hoefijzers kan werken op ruwe bodem. Kenmerkend voor de Kabardin is een weelderige groei van de staartharen en de manen. Verdere kenmerken zijn een lang hoofd met een ramsneus, puntige oren die alert en expressief zijn en een uitzonderlijk smalle kruin tussen de oren. De hoogte van de hengsten ligt gemiddeld rond de 1,55 m., die van merries gemiddeld rond de 1,50 m.

De Kabardin is voornamelijk bruin, donkerbruin en zwart van kleur zonder bijzondere aftekeningen. Het karakter van het paard is rustig, handelbaar en gehoorzaam. Het ras heeft een goed temperament en is sterk en gehard.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 01:03

sterre, heb je ge pbt/
Goh heike, verzuip jij ook al in de rassenboeken? Of ben jij zo wijs het op i-net op te zoeken? Hoef je tenminste niet alles over te typen Frusty Haha!

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 09:21


http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Yootha

Berichten: 6524
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-01 09:41


Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-01 17:37

HEEEEL erg bedankt allemaal,
ik zal eerst deze info maar ff op een rijtje zetten als ik dan nog wat info nodig heb roep ik wel ff! maar dis al best veel! Haha! Nou ja moet die leraar ook wat werk bezorgen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot, xoranlover en 7 bezoekers