mijn e- pony staakt tijdens de buitenritten

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
paujasp
Berichten: 58
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: delfzijl

mijn e- pony staakt tijdens de buitenritten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-07-04 11:50

ik heb een e pony(arabiertje en 10 jaar oud) en die wil tijdens de buitenritten sinds vier weken ofzo niet meer verder. hij wil terug naar huis. hij gaat plotseling stilstaan en gaat steigeren alsik hem dan aanpak ( aandrijven en sturen). hij loopt achterwaarts richtind de sloot. heb vorige week met hem in de sloot gelegen, dit is heel angstig vind ik.
wie weet er handige tips om zo wel mijn pony te laten stoppen met dit gedrag.
ik doe als veel afwisseling met hem; longeren, wandelen, in het weiland springen en dresuren.

Erna208
Berichten: 2409
Geregistreerd: 12-11-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 12:11

Jouw pony heeft 1x van je gewonnen en nu doet ie het elke keer weer. Het is ook een nare ervaring om met paard en al in de sloot terecht te komen. Mijn advies is dat je iemand meeneemt, op de fiets bijv., en als je pony dan gek gaat doen, kan degene het paard meenemen aan de teugel, zodat ie het niet weer van je wint.

Gjilke

Berichten: 4695
Geregistreerd: 27-10-03
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 12:59

Of neem een andere pony mee die je voorop laat lopen.

Maitu
Berichten: 619
Geregistreerd: 28-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 13:28

Mijn oude paard staakte ook heel erg met buitenrijden. Als je ging vechten werd het alleen maar erger. Ik heb op een gegeven moment besloten om gewoon niets te doen! Dwz alleen maar zorgen dat ze niet om kan draaien of achter uit kan gaan; verder niet drijven of sturen. De eerste keer heb ik op een kruising bijna 3 kwartier stil gestaan! Paar stapjes vooruit...en dan uitgebreid belonen. Dit paard heeft het uiteindelijk op deze manier opgegeven. Je verliest namelijk bijna altijd een gevecht met een paard, alleen profs kunnen een paard zo ongenadig op zijn of haar donder geven dat ze er niet meer aan denken om te gaan staken...

Iets anders wat je kunt doen, als je pony niet echt gevaarlijk staakt is hem in zijn achteruit de kant op sturen die je wil.....omdraaien en weer in de vooruit proberen, staakt hij weer, weer omdraaien en in zijn achteruit....(alleen doen als je geen hele enge stakerd hebt.)

Verder kun je op het moment dat je aanvoelt dat ie gaat staken hem om zijn eigen as laten draaien, goed het hoofd ingebogen houden zodat ie niet omhoog kan, vervolgens in hoog tempo door schoppen en slaan....richting de kant die je op wil gaan....zorg dat ie goed voorwaarts blijft, desnoods in volle gallop, want geen tempo is weer een mogelijkheid om te staken.

Voor de laatste 2 methoden heb je veel lef en overtuigingskracht nodig! Als een paard op een gegeven moment het trucje kent, heb je hem dat niet zo snel meer afgeleerd!

Veel succes.

050206051012

Berichten: 27515
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 13:36

Je hebt dit topic 2x op Vraag-maar-raak staan...

Erna208
Berichten: 2409
Geregistreerd: 12-11-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 13:38

Maitu schreef:
... vervolgens in hoog tempo door schoppen en slaan....richting de kant die je op wil gaan....zorg dat ie goed voorwaarts blijft, desnoods in volle gallop, want geen tempo is weer een mogelijkheid om te staken.


Met name met een arabier, en eigenlijk met ook geen enkel ander paard, ben ik blij met de opmerking: door schoppen en slaan....

Als het paard niet wil, dan wil ie niet.
Door te schoppen en te slaan, verander je dit niet.
Sterker nog, het paard zal nog meer tegen je gaan werken.
Met name een arabier is zeer gevoelig. Je bouwt met een arabier geen band op door hem te schoppen en te slaan.... Heb zelf een volbloed arabier. Door schoppen en slaan maak je het alleen maar erger en het paard wordt enorm schichtig.

Het paard is altijd sterker dan jij.
Alleen door hem niet te laten winnen, kun je het gedrag doorbreken.
Op een paardvriendelijke manier, welteverstaan. Het paard is je aan het uittesten of je hem wel de baas kunt en of je wel zijn leiderschap verdient. Kijk anders eens op de site van emiel voest voor tips.

Maitu
Berichten: 619
Geregistreerd: 28-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 14:27

Erna als je goed leest zie je ook dat dit volgens mij alleen maar een manier is voor profs......

Het paard wat bij mij staakte was een engelse volbloed, als je leest zie je ook dat daarbij vechten (dus schoppen en slaan ) niet werkt. De eerste methode werkte bij mij super...

Noem het maar de methode van de langste adem!

Echter; als een paard moedwillig en gevaarlijk staakt, zich bijvoorbeeld achterover in de sloot laat vallen, dan vind ik het echt niet ZIELIG als iemand met de juiste hoeveelheid lef en overtuigingskracht hem of haar een flink pak rammel geeft!

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 14:36

Een paard wat een pak rammel verdient, behoort dat ook te krijgen. Of het nu een arabier is of niet. Denk je nu echt dat mijn arabier nooit een pak rammel krijgt??? Respect krijg je door zo te handelen als nodig is.
Sabiha heeft een keer gericht met haar achterbeen uitgehaald, niet raak maar het had wel raak kunnen zijn, ik heb haar toen wel zo hard op haar donder gegeven dat ze dat nooit meer doet.
Igor (ook arabier) beet eens, (was wel raak maar in mijn jas en niet in mijn vel) die heb ik ook een flinke trap verkocht, schoot 2 passen achteruit en kwam direct daarna met zijn oortjes naar voren weer naar me toe. DAT is respect! Hij weet dat hij fout was en dat hij daarvoor op zijn donder krijgt. Overigens is Igor een bang, en paniekerig paardje, maar wil niet zeggen dat ik alles maar toe laat

Ik heb eens een halfbloedje midden op het kruispunt gehad, liep alleen maar achteruit het verkeer in. Ik ben afgestapt, want op het drijven reageerde ze niet) en heb haar naar voren getrapt. Als ik dat niet had gedaan had ze onder auto's gelegen...
Straffen dus als het nodig is...

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 14:43

ieder paard dat staakt krijgt er flink van langs, en dan vlak voor hij staakt! staken ze eenmaal, dan verlies je het 9 vd 10 keer

zo heb ik een paard die na 20 meter van huis omhoog gaat, omdraait en terug loopt, en als ik er niet optijd vanafspring, staat ie in zn stal, met mij erop!

schoppen/slaan helpt bij hem niet, dus ik neem altijd een ander paard mee naar buiten, of iemand die meefietst(gelukkig houd mn vriend van mountainbiken en gata graag mee corssen in t bos *LOL* )

mn pony wilde ook weleens omdraaie als ze iets engs zag, reken maar dat die er van langs kreeg! en er uiteindelijk dan ook gewoon langsloopt...

maar bij haar ben ik daar vanaf de 1e keer consequent mee geweest(en ze steigert niet zo hoog als mn paard Clown ) dus ze probeert het niet eens meer bij mij

mn paard ben ik in t begin veel te soft tegen geweest, daardoorhaalt hij die rotgeintjes nogsteeds uit Lips are sealed

dus flink aanpakken en voorwaarts houden, vooral zelf niet gaan twijfelen!
en ga een paar keer samen met iemand anders buitenrijden, wrsch gaat dat wel gewoon goed en krijg je zo je vertrouwen weer terug.

Erna208
Berichten: 2409
Geregistreerd: 12-11-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 16:11

Nou Maitu, als dit alleen maar iets is voor profs, wil je dan je tekst aanpassen, want in dat deel waar ik aanmerkingen op had, lees ik er niet uit dat het hard aanpakken alleen voor profs is. Dat staat alleen in de 1e alinea en niet bij de andere alinea's.

Dan Griebels en Renske20: ik ben blij dat ik mijn eigen paard niet zo behandel als jullie dat doen. Niet voor niks is Igor een bang en paniekerig paardje.... Je bevestigt hem iedere keer als hij iets fout doet dat hij terecht bang moet zijn voor de mens. Daar zijn hele andere manieren voor ! Respect verdien je en dat dwing je niet af door een paard te slaan of te schoppen. Iedereen krijgt het paard dat hij / zij verdient en dat door eigen handelen. Je kunt beter een paard te slim af zijn en een trucje toepassen dan slaan, schoppen, overmatig zweep gebruiken, sporen erin te rammen of wat dan ook.

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 18:50

Igor WAS een bang en paniekerig paardje voordat ik ermee bezig was, daarbij was hij niet bang voor mensen, dat is iets wat jij verkeerd leest!!! en is dat nog steeds niet. Door vertrouwen te geven en hem te belonen als hij iets goed doet is hij een stuk rustiger geworden. MAAR dat wil niet zeggen dat hij nooit op zijn donder heeft gehad. IK ben de baas en niet hij. Hij heeft nooit meer proberen te bijten, net zo als dat Sabiha nooit meer heeft proberen te trappen. En zijn ze bang voor me? NEE... Ze zijn allebei dol op me, en ik op hun! (en dat laten alle partijen duidelijk merken)
Laatst bijgewerkt door griebels op 08-07-04 18:55, in het totaal 1 keer bewerkt

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 18:52

Erna208 schreef:
Iedereen krijgt het paard dat hij / zij verdient en dat door eigen handelen.


Dan moet jij mij eens uitleggen waarom Igor nu een veel makkelijker paardje is geworden en zeker 75% minder angstig is. Ik ben er als enige mee bezig geweest.

Erna208
Berichten: 2409
Geregistreerd: 12-11-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 19:16

Griebels, je bent niet duidelijk in je tekst.
In je tekst van 08-07-04 14:36 spreek je over "Overigens is Igor een bang, en paniekerig paardje,...".
Dit weerspreek je in je latere bijdragen.
Wat is het nu ?


Is hij NU bang of WAS ie dat.