gekookt lijnzaad een dag laten staan

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nouvel

Berichten: 28562
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

gekookt lijnzaad een dag laten staan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-11-03 23:11

Had mij er vanmiddag toe gezet een pannetje lijnzaadprut te koken, vergeet ik het vanavond in m'n haast mee te nemen naar stal... lekker slim!!! Haha!

Toen ik thuiskwam was het een gel-achtig prutje geworden. Ik heb het in een afgesloten bakje gedaan.
Kan ik het nou morgen alsnog geven of is dat niet goed? Verward
Dan moet ik het maar weg gooien en nieuw gaan koken...

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 10:30

Lijnzaad kan je voor 2 dagen wel klaarmaken.
Ik kook lijnzaad nooit. Ze krijgen een handje door het voer heen. Dat doe ik al jaren.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 10:34

Er is mij verteld dat je het gerust voor een paar dagen tegelijk kan koken, als je het maar koel bewaard daarna.
Er staat nu dus een pan met vieze inhoud in mijn kelder........

Ieder zijn risico, maar lijnzaad staat erom bekend dat er blauwzuur in zit en dat is toch behoorlijk giftig. Dus toch verstandiger om het te koken.

En ik heb begrepen dat de heilzame werking (bij kloliek) juist van die slijmerige rommel uitgaat, die ontstaat bij het koken.
Ik kan alleen nergens vinden hoe lang je het nu echt moet koken.

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 11:01

Ik heb altijd geleerd dat het binnen 24 uur gevoerd moet worden.
Lijnzaad moet je wel koken, omdat er blauwzuur inzit, en dat is een hele giftige stof. Volgens mij moet je het minimaal een half uur koken. Als je het ongekookt wil geven, kun je beter lijnzaaddoppen geven.

Nouvel

Berichten: 28562
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-11-03 13:56

Bedankt!
Ik heb het gistermiddag gekookt, een paar minuten tot het een slijmerige bende was! Een paar handjes in een pannetje water. Ik had het nog nooit gedaan, dus het was ook even proberen!
Ik heb eerst water gekookt, en toen een paar handjes lijnzaad erin gegooid. Dat nog een minuut of 5 laten koken en toen laten staan.
En toen ben ik het dus vergeten...

Maar dan moet ik het dus vanmiddag nog wel kunnen geven, gelukkig, alles niet voor niets geweest!

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 14:09

Blauwzuur zit er in en is pas gevaarlijk als je er heel veel van geeft. Een handje kan geen kwaad. Ik doe het al jaren. Aan veel DA's en voederspecialiste gevraagd. Allemaal zeiden ze het zelfde. Een handje door het voer kan je zonder problemen geven. Geef je een halve kilo of meer, dan is het gevaarlijk.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 14:14

Ik voer het alleen in het voorjaar vanaf februari om het verharen gemakkelijker te maken. Ik kook het op de houtkachel en laat het wat doorpruttelen.
Dan voer ik het de volgende dag, met zemelen en granen aangelengd met warm water, ze zijn er allemaal dol op.
Ik zou het nooit ongekookt aan de paarden geven en zeker niet regelmatig.
Als je het niet kan koken is malen een oplossing, dan gaat het blauwzuur dat onder de schil zit er ook uit.

Ophelia

Berichten: 824
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Assendelft (N-H)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 16:20

fabienne schreef:
Er is mij verteld dat je het gerust voor een paar dagen tegelijk kan koken, als je het maar koel bewaard daarna.
Er staat nu dus een pan met vieze inhoud in mijn kelder........

Ieder zijn risico, maar lijnzaad staat erom bekend dat er blauwzuur in zit en dat is toch behoorlijk giftig. Dus toch verstandiger om het te koken.

En ik heb begrepen dat de heilzame werking (bij kloliek) juist van die slijmerige rommel uitgaat, die ontstaat bij het koken.
Ik kan alleen nergens vinden hoe lang je het nu echt moet koken.


Lijnzaad moet je aan de kook brengen en dan minimaal 20 minuten heel zachtjes gaar laten pruttelen op het laagste pitje en regelmatig roeren. De lijnzaad is klaar als er witte dingetjes zichtbaar zijn tussen de zaadjes. Dit zijn de binnenkanten van de zaadjes en dus een teken dat de zaadjes zich openen en DAT is dus belangrijk. Dus niet van het gas afhalen als je 1 wit dingetje ziet, maar wachten tot je er meerdere ziet.

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 19:18

sarabande schreef:
Ik voer het alleen in het voorjaar vanaf februari om het verharen gemakkelijker te maken. Ik kook het op de houtkachel en laat het wat doorpruttelen.
Dan voer ik het de volgende dag, met zemelen en granen aangelengd met warm water, ze zijn er allemaal dol op.
Ik zou het nooit ongekookt aan de paarden geven en zeker niet regelmatig.
Als je het niet kan koken is malen een oplossing, dan gaat het blauwzuur dat onder de schil zit er ook uit.



Dan hebben verschillende dierenartsen o.a. Drs Van Schie, en de voedingsdeskundige Drs. Van der Top gelogen Verward dat lijnzaad zo geven gevaarlijk is. Verward Verward Ik neem aan dat die er voor geleerd hebben. Ik neem dan ook zonder meer aan dat het ongevaarlijk is om een handje lijnzaad dagelijks over het voer te doen. Mijn paarden krijgen het al jaren in het najaar tot en met het voorjaar en ze leven nog steeds. Verward