Bokt.nl • bodem voor een buitenbak, wat voor bodem zouden ju
Pagina 1 van de 1

bodem voor een buitenbak, wat voor bodem zouden ju

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 11:30
door My Dominique
Wat voor bodem zouden jullie in een buitenbak leggen?
een buitenbak met gras eronder.
het is kleigrond, maar het ligt ongeveer 1.5 meter hoger dan de rest (ligt aan een kanaal) dus hoe zouden jullie een bak maken waar je het hele jaar in kan rijden?

vlokken ( kunstof)
kunstgras (kunsttof)
kokos snippers
gewassen vormzand
hout schilvers ( 0-20 mm )
wortelhout vezel
voorgedroogde naaldhoutsnippers
groene loofhoutchips
eikenhout chips
fijne naaldhout chillen
zouden jullie er een drainage onder leggen?
en een gronddoek?


en hoeveel heb je nodig voor een 20/40 bak
bijvoorbeeld de snippers (kunstof) worden in balen van 200 KG gestort.
hoeveel balen heb je dan ongeveer nodig? Bloos
en het zand enz word in P / M3 gestort ( tot de macht 3e Haha! )
maar hoeveel heb je dan nodig?

en met welke materialen hebben jullie goede of juist slechte ervaringen.

alvast bedankt Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 12:54
door WDCW
Hoi !

Wij hebben dit jaar een nwe bak thuis aangelegd. Een Eb en Vloed bodem met polyvezelvlokken. Dit bevalt perfect ! Dat kan ik je echt aanraden. De bak ligt in een soort bak. Dus onder de drainage ligt vijverfolie en wegendoek. Daarnaast is de korrelgroote van het zand heel belangrijk. Het moet ook schoon gewassen zand zijn omdat het anders te vettig is waardoor het moeilijk water doorlaat.
Hout snippers raad ik je af omdat dat heel snel dicht slibt. Dat gaat composeren. Je moet ook rekening houden met evetuele problemen met afvoer. Ik weet niet zeker of kunstgras een probleem gaat geven. Dat kan je dan heel veel geld gaan kosten.
Hoeveel we van alles gehad hebben dat weet ik niet. Zal t navragen.

Groetjes

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 13:33
door KozieZ
kunstgras is geen pretje als je valt! dat is ook wel een belangrijke. Wij hebben buiten een niet gedraineerde wit zand rijbak. Je kunt er bijna altijd in rijden. Na een forse regenbui wordt de bak opengetrokken en daarna weer gladgeschoven en je kunt er zo weer in. Enige nadeel is dat een bak met wit zand vrij lang zwaar blijft.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 13:40
door karuna
Wij hadden vroeger thuis een bak met gewoon vlak gras dat reed eigenlijk altijd goed, alleen onze pon's hadden geen hoefijzers. Zelfs met zware regen of vorst was get goed te doen.

Ook heb ik wel eens gereden in een bak waar ze op het gras een soort worteldoek haden gelegd met daarop een mix van textiel en rubber stroken. Die was altijd goed, nooit glad of bevroren, alleen geen idee of dat nog te krijgen is en wat de prijs daarvan is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 13:51
door Amarie
Wij hebben een allweater bodem liggen en doen daar alles op. De ondergrond was een bodem met wit zand, die bij droog weer erg stofte en bij regen meteen kletsnat was. Nu is hij het hele jaar goed en zelf met vorst te berijden (wel rustig aan).

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 15:47
door Biertabje
weet je wat misschien een idee is, dat je de bak scheef laat aflopen naar het kanaal(liefst naar ene lange zijde) hebben wij ook huis(valt niet op he?!) maar het water loopt dan makkelijker weg! verder geen houtsnippers doen, hebben wij in de voirge bak gehad, was 3x nix en vooral met klei grond niet echt handig! voor de rest heb ik er niet zoveel verstand van!

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 16:41
door klien
Een bak met eb en vloed regeling is het mooiste, hij trekt automatisch vlak als je hem laat vollopen, dus geen gezeur meer met de trekker er doorheen. Als het droog is laat je er wat water in, geen stof meer en met vorst laat je hem leeglopen, geen bevroren grond. Ideaal. Wel duur en wij hebben gemerkt dat je wel geregeld nieuw zand moet toevoegen, anders komen de vezels naar boven en trap je hem stuk.

Met wat minder geld, zou je moeten zorgen dat de klei ondergrond wordt gemengd met zand, anders slipt hij dicht door de hoeven en kan het water niet meer weg. Dat betekent een altijd natte bak en 's winters dus bevroren. Dreinage zou geen overbodige luxe zijn, maar met alleen zand kom je best een heel eind.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 18:20
door silleke
ik heb een bak met zeezand en was er eerst (de eerste dagen toen het heel droog was) niet zo tevreden over. Ik vond dat de zand te dik lag maar hij lag eigenlijk niet zo dik. Maar hij was nog heel los en daardoor zakte mijn paard vreselijk in. De eerste week heb ik alleen gestapt en gedraaft, ik drufde niet te galopperen. (had bang dat ze wegzakte Verdrietig ). Maar nu ligt hij enkele weken en nu het wat geregend heeft is hij geweldig. Nu is ook de ondergrond (gele aanvulzand) wat met de zeezand aan het mengen (dat zou de bedoeling zijn volgens die man die dat aanlegt Verward ) en nu is hij echt leuk om te rijden. Alleen nog een beetje zwaar maar dat zal ook wel beteren
Wij hadden hier 70 ton nodig voor een bak van 20 op 40 (eerst zeiden ze 60 ton maar het is toch 70 geworden)

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 20:13
door CM_
achterberg bodem OK dan!
(wel heeel erg duur, en niet longeren en losgooien!)
kunstgras(zwanenbergbodem) is ook wel fijn ,alleen zelfde als met abb
houtschilfers vergaan erg snel...
die chips doen erg auw als je valt!!!!
en als je draineerd is een doek wel verstandig, om wegspoelen van zand tegen te gaan
de achterberg en de zwanenberg bodems zijn als volgt:
drainage-daarboven stenen (keien )
daarop het doek/kunstgras en daarop 10 tot 20 cm zand en daarin vilt/rubber/kunstgras/vloerbedekking
als je paarden dan losgooit en ze maken gaten, is er kans dat het doek beschadigd en je zand dus wegspoelt!

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-10-03 20:41
door Pascha
Bij ons op de pensionstal hebben ze een cocotop bodem met drainage. Er zitten van die cocosnoot draadjes door het zand. De bak is nooit zwaar, en veert goed. Erg fijne bodem!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-11-03 13:11
door sharir
idd achterberg bodem maar alleen veel euries nodig Tong uitsteken