Hoe kun je een paard het beste bitwijs maken?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Vonnie84

Berichten: 6589
Geregistreerd: 16-03-03

Hoe kun je een paard het beste bitwijs maken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-04-03 22:24

Dit is dus een vraag van mijn opdrachten voor school. En ik vind het antwoord in het boek een beetje afgezaagd, dus ik vroeg me af of jullie iets toe te voegen hebben.

Dit stond dus in mijn boek:
Het paard moet bitwijs worden gemaakt. Dit is gemakkelijk te leren door het paard een halster met een bit aan te doen. Het bit kan met twee haken aan het halster worden bevestigd.
Paarden die een heel gevoelige mond hebben laten we rustig een halve dag op stal staan met het bit in. Door ze ook wat eten te geven, leren ze het bit als normaal te aanvaarden.

Maar is dit echt alles, of komt er nog meer bij kijken? En wat voor bit gebruik je dan?

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 22:31

een zacht trensbit. een manier is om ze te laten eten met een bit in, en er daarna weer uit. ondertussen kan je ze poetsen bv (het gaat om een jong paard dat ook dat nog moet leren). rustig laten wennen iig. niet te lang omlaten om te laten wennen, dat is ook niet goed. maar ze ondertussen afleiden lijkt me nuttig. dan aanvaarden ze het sneller.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 22:57

Toen ik Barley bitwijs heb gemaakt ging dat eigenlijk heel gemakkelijk. Ik heb gewoon een hoofdstelletje ingedaan met een zacht trensbit. Intussen heb ik haar wat geaaid en beloont. De dag erop heb ik haar met het hoofdstelletje even losgegooid. zonder teugels natuurlijk!

Ik merkte toen dat een hoge neusriem niet zo prettig voor haar was. Ze was behoorlijk met het bit aan het spelen. Ik heb toen een africhtingsneusriem voor haar gekocht. Dus een lage neusriem. Dat ging meteen zo goed dat ik het wat langer heb ingehouden. Ik heb dus gewoon gekeken hoe ze het deed en dat langzaam opgebouwd.

Natuurlijk is ieder paard anders. En dus moet je heel goed naar zo'n jong paard kijken.

Ik heb haar pas veel later met hoofdstel gelongeerd. Ik gebruikte namelijk altijd een kaptoom gebruikt. Daar kon je ook een bit aan bevestigen maar dat heb ik nooit gedaan.

batje

Berichten: 10560
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 23:05

Dat op stal laten staan met een bit zou ik niet doen.

Ik heb 'm eigenlijk gewoon een keer ingedaan. Hoofdstel over het halster, bit aan een kant los, voorzichtig erin en dan even laten zitten. Eruit en steeds langer laten zitten (bijv tijdens het poetsen).
Ik wilde wel dat ze het bit in de mond accepteerde en als normaal ervaarde voor ik er 'druk' op ging uitoefenen. Tot die tijd had ze dus wel een bit in, maar altijd ook een halster waar het touw of de longeerlijn aan vast zat.

Qerty
Berichten: 2012
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 12:13

Ik zou mijn paard nooit langere tijd met bit op stal laten staan!
Idd gewoon een keer indoen en dat vaak genoeg oefenen. De eerste paar keren dat je met hoofdstel longeerd, gewoon nog een halster erom heen en de longeerlijn aan het halster vastmaken.

Vonnie84

Berichten: 6589
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-04-03 13:11

Waarom niet op stal laten staan met bit in? dan kan hij toch lekker op z'n gemakje uitzoeken wat voor ding hij in z'n mond heeft?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 13:12

Ikeje schreef:
Ik zou mijn paard nooit langere tijd met bit op stal laten staan!
Idd gewoon een keer indoen en dat vaak genoeg oefenen. De eerste paar keren dat je met hoofdstel longeerd, gewoon nog een halster erom heen en de longeerlijn aan het halster vastmaken.


Idd helemaal mee eens
gewoon een paar keer indoen
en een paar keer mee longeren.
Meer niet.
Dus geen heel drama van maken Lachen

Nina

Berichten: 1683
Geregistreerd: 02-01-02
Woonplaats: Vlissingen, Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 13:52

Niet zo'n groot probleem van maken inderdaad.
Ik heb de paarden die ik heb afgericht, de eerste keer gewoon hoofdstel in gedaan, wat lekkers gegeven en weer afgedaan. Toen gelongeerd met halster en daarover een hoofdstel (klipje vast aan het halster). Daarna nog eens. En dan alleen het hoofdstel aan.
Ik zou hem dus ook nooit op stal laten staan met een hoofdstel in.