N.a.v 'Wat wil je max. betalen voor een les?'

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Remember

Berichten: 6005
Geregistreerd: 13-06-03

N.a.v 'Wat wil je max. betalen voor een les?'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-04 12:09

Vinden jullie het belangrijk dat je instructeur diploma's heeft? En laat je dit meewegen in het geld dat je er voor over hebt?

Ik heb nu les van iemand die de ORUN heeft afgerond, zelf goed gepresteerd heeft in de wedstrijdsport en veel ervaring heeft met jonge paarden. Ik betaal €25,- in het uur en dat vind ik er absoluut niet veel voor. Maar ik heb haar niet gekozen omdat ze een diploma oid heeft. Heb een proefles van haar genomen en het klikte gewoon goed.

Hiervoor heb ik op een stal gereden waarvan de eigenaren allebei les gaven, geen van beide een diploma oid. Maar ze gaven wel goed les en kregen daar ook dik voor betaald.

Ik hoor van sommige mensen dat ze persé iemand met diploma willen, omdat diegene 'kundiger' zou zijn dan iemand anders. Ik ken mensen hier uit de buurt met zo'n papiertje bij wie de tranen je in de ogen springen als je ze les hoort geven!

Papiertje, must-have of niet?


Remember

Berichten: 6005
Geregistreerd: 13-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-04 12:35

Ik wil dus best een behoorlijk bedrag betalen voor kwaliteit, en een diploma staat tegenwoordig niet garant voor kwaliteit. Maar hier in de buurt (en geloof me, het niveau ligt hier relatief heel laag) ben je echt 'het' als je met zo'n papiertje kan zwaaien!

Het gaat mij echt om het overbrengen van bruikbare, toepasselijke informatie die nog te begrijpen is ook. En op hoog niveau gereden hebben is daar geen vereiste voor, want ik ken genoeg mensen die zelf goed gepresteerd hebben maar het niet kunnen overbrengen. En daarnaast zijn er ook mensen die (nog) niet gepresteerd hebben omdat ze het rijden zelf nog niet goed beheersen, maar die wel de theorie snappen en inzicht hebben plus dat goed kunnen overbrengen (en nu niet flauw gaan zeggen dat dit niet kan, ik weet theoretisch precies hoe ik met tennis een ace moet slaan, maar 9 v/d 10 keer beland die bal echt in het net hoor Knipoog ...)!

Remember

Berichten: 6005
Geregistreerd: 13-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-04 12:49

Dat is waar, maar gevoel is zó verschrikkelijk moeilijk uit te leggen! Ik kan een beginner niet uitleggen hoe een fijn over de rug lopend paard met een actief achterbeen en een goede aanleuning aanvoelt zodat diegene zegt 'Oh, dát gevoel'! En dat terwijl ik als ik het uitleg het gevoel bij wijze van spreke onder mn kont voel.
Het is juist belangrijk dat ik diegene naar dat gevoel toe kan loodsen, dat ik me in kan beelden wat voor gevoel het paard geeft, dat ik kan zien waar het 'probleem' (of vaker 'de problemen') liggen, daar een oplossing voor kan geven en op het moment dat het paard fijn loopt ik kan zeggen 'Dat gevoel!'. Dat inbeeldingsgevoel is zo belangrijk!

Remember

Berichten: 6005
Geregistreerd: 13-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-04 13:19

Alikesflame schreef:
ja dat bedoel ik dus ook. maar als je dat zelf niet weet hoe het voelt, omdat je dat niveau niet rijd. lijkt mij het lastiger om iemand naar dat niveau te krijgen. Ik heb les van iemand en loods mij ook naar het gevoel toe en die zegt dan ook dat het dat is wat je moet voelen. Is makkelijker voor haar denk omdat ze weet hoe het voelt. is het nog te volgen??


Ik snap het helemaal! Maar ook iemand die dat niveau nog niet gereden heeft kan jou vertellen wanneer je het juiste gevoel voelt. Voorwaarde is wel dat je wat je ziet kan vertalen naar goed of fout. En daar komt het oog voor detail om de hoek kijken. Op het moment dat alle kleine dingetjes in orde zijn kun jij tegen die persoon vertellen dat het gevoel op dat moment het goed is.

Als ik iemand zie rijden beeld ik me automatisch een gevoel in, ook als die oefening (ver) boven mijn niveau ligt. En ik denk dat meer mensen zich zouden moeten inbeelden hoe het voelt als ze een oefening goed uitvoeren. Uit studies is namelijk gebleken dat als je in gedachten een bepaalde beweging uitvoert voordat je hem echt uitvoert, en het bijbehorende gevoel indenkt, de uitvoering nauwkeuriger is. Onze hersenen zijn namelijk in staat om 'vooruit' te voelen, dus een gevoel in te beelden dat we niet eerder al gevoeld hebben. En vaak komt het nog behoorlijk overeen met de werkelijkheid. Dit bevordert dus de nauwkeurigheid en versnelt het leerproces.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, IASCrawler en 88 bezoekers