Wat vinden jullie?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Wat vinden jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 12:17

Even een vraagje:
Zoals sommigen misschien wel weten uit vorige topics heb ik een ruin thuis staan die een chronische aandoening heeft in zijn spronggewricht, artritis dus.
Hij is heel lang slecht geweest en we hebben op een gegeven moment op het punt gestaan er een eind aan te maken.
We zijn nu weer uit het dal gekropen en dankzij een gigantisch goede paardenbenen specialist is hij nu in behandeling en het gaat super!
Hij heeft 2 maanden geleden nieuwe foto's genomen en vond het nog zeker geen verloren zaak en zijn we gaan behandelen met cortisonen. Dit in combinatie met 3 voedingssupplementen. Eentje op basis van oligo-elementen om het gewricht te smeren, eentje op basis van glucosamine en chondroitine en vloeibare Buteless als extra orale ontstekingsremmer.
Het is heel wat dat er elke dag over zijn voer gaat en dat levenslang... .
Verder heeft hij aangepast beslag en staat hij weer volop in het werk.

Wat is nu het geval: hij loopt op dit moment zo verrekte goed! In de les doet hij zo goed zijn best. Je rijdt er zo een M2 proef mee weg.
Er is werkelijk geen onregelmatige pas meer te bekennen en hij zo soepel en los.
Ik wil hem zo graag weer mee op concours nemen. We zijn vorig jaar gestrand in de L2 en hebben daar 2 winstpuntjes.
Nou ben ik zelf in eerste instantie ook niet meteen een voorstander om met een paard te sporten wat eigenlijk rad gehouden moet worden d.m.v. supplementen en injecties. Maar recreatief rondrijden is echt geen optie. Dit paard moet aan de geng
Dus ik heb een dubieus gevoel. Hij mag heel graag mee op concours, vindt ie helemaal super en dan leeft hij helemaal op. Op concours loopt hij ook nog eens beter dan thuis omdat hij dan alles spannend vindt.
En ook voor mijn eigen plezier, sport ik er liever mee dan dat ik hem alleen voor bosritjes gebruik. Om eerlijk te zijn verzacht dat ook een beetje de pijn van het financiele aspect. Het kost nogal wat om hem zo te houden. Maar als ik er dan op zijn minst mee kan sporten en er nog van kan leren dan vind ik dat niet zo erg.
350 euro per kwartaal voor een recreatiepaard vind ik nogal duur en dan heeft ie nog niet gegeten en is er nog geen veearts of smid geweest. Dit zijn de kosten van de medicijnen en de algehele behandeling.
Dus ik vroeg me af, wat zouden jullie in zo'n geval doen?

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 12:37

Als hij nu geen last heeft, geen pijn en lol in zijn werk zou ik starten.
Sommige dieren zijn gewoon niet gemaakt om te lummelen, en die doe je er dan ook geen plezier mee om zo rustig mogelijk te doen.

Als die verderop zou verslechteren en helemaal niet meer zou kunnen hefet die het iig meegemaakt, heeft die gedaan wat die leuk vond en natuurlijk heb jij er ook wat aan gehad.

Ikzelf wordt bv liever 60 met lol en dat ik de dingen heb kunnen doen die ik leuk vind, dan 80 en alsmaar achter de bloemtjes gezeten te hebben.

Jij kent je paard het best, en als jij denkt dat die het een leuker leven vind met wedstrijden erbij zou ik daarvoor gaan.
Verder kan je dierenarts of degeen die hem behandelt vast wel enigszins vertellen wat de voor en nadelen zijn medisch gezien.
Dus daar zou ik het ook nog even aan vragen.

kimmie261

Berichten: 19203
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:19

inderdaad, jij kent je paard het best, als hij lekker in zijn vel zit en lekker loopt, gewoon lekker gaan starten, als je maar eerlijk blijft als het blijkt dat het te zwaar voor hem wordt, maar dat zal je vast en zeker wel doen!!!

lekker gaan rijden en starten...succes..

mariellexxx

Berichten: 4016
Geregistreerd: 27-05-04
Woonplaats: Neede (Gelderland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:23

heej je moet gewoon starten hoor, mijn vriendin haar paard heeft sinds kort hoefkatrol, overhoef en hoefbeenverslijting ze weet niet wat ze ermee aan moet, de ene keer loopt hij goed en de andere keer niet, ze weet ook niet wat ze moet doen, houden voor de gezelligheid en er niks meer mee kunnen of inlaten slapen/slager?hij is wel pas 6 jaar en kan erg goed lopen heb ik gezien het is echt een supermooipaard om te zien ook en dan die leeftijd! ik bergrijp je wel, want je bent alsmaar bang dattie weer terug valt in het oude en je hem kan afschrijven.
Zolang jij weet dan je paard er plezier in heeft en dat ook daadwerkelijk ziet, en hij graag terug op concours wilt moet je het wel doen. misschien gaat tie nog wel een tijd mee in de wedstrijden en als je het niet heb gedaan zou ik er spijt van krijgen. maar wat je ook doet heel veel succes met je beslissing je zal ongetwijfeld doen wat je het beste voor je paardje lijkt toch?enne sterkte en als je wedstrijden gaat rijden heb er veel plezier mee en winnen is leuk toch? groetjes marielle

Marliesje

Berichten: 5885
Geregistreerd: 25-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:24

Niet te lang losrijden, 1 proef per wedstrijd en geen 3 wedstrijden per maand, dan lijkt me dat het geen probleem zou moeten zijn. Zolang je rustig doet en zodra je enige onregelmatigheid ofzo voelt accuut stopt. Lijkt me alleen maar gezond voor de geestelijke gesteldheid van je paard. Beetje afwisseling.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 13:24

De veearts vindt dat ik moet doen wat het paard aangeeft. Als hij gewoon kan werken en bovendien wil werken moet ik dat doen.
Ik heb bij de behandeling geen advies meegekregen om mijn rijden te minderen of te veranderen.
Dus gewoon doen waar hij zich goed bij voelt.
Kijk, de nadelen zijn dat je het gewricht natuurlijk sneller doet verslijten. Maar dat doen de cortisonen ook. Als ik hem zou behandelen en verder rust zou geven zou hij misschien langer rad blijven maar misschien ook wel helemaal niet. Dus dan is het voor hem fijner om zonder pijn in het werk te staan met de kans dat hij sneller verslijt dan dat hij niks doet en uiteindelijk ook verslijt.
De veearts vatte het zo samen: voor de verkoop is het niks meer maar voor de sport is hij zeker nog geschikt mits hij regelmatig blijft. Er zijn ook genoeg paarden met spat die nog in de sport lopen.
Deze veearts heeft enkele soortgelijke patienten die met deze behandeling al jaren rad zijn en wekelijks spring-en dressuurconcoursen lopen. Nu heeft hij in mijn geval wel afgeraden om hoger dan B te gaan springen omdat dat toch net teveel zal zijn voor het gewricht.
Maar ik heb besloten om zowiezo niet meer met hem te springen, misschien een keer een klein sprongetje in het bos of thuis.

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:26

maar die vloeibare bute?

is dat geen middel wat voor de dopelijst verboden is?

ik zou eerst dat eens checken...

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 13:33

Nope, het is ButeLESS. Op basis van natuurlijke duivelsklauw en dus zeker geen doping! Dat gaat mij te ver, als ik hem vol moet stoppen met chemische troep dan kap ik ermee. Dit is allemaal homeopatisch en geen doping. Dus... allemaal gechecked!

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:48

als ik in de paardendrogist lees bij duivelsklauw dan lees cik dat het niet bij wedstrijden geadviseerd is of zelfs verboden is?

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 14:07

Ik heb dit rechtstreeks via de DA en zelfs op de verpakking staat dat het geen doping is.... . Dus ja, wie heeft er gelijk... . Ik denk niet dat ze dat zomaar op de verpakking zetten om mensen te misleiden en de veerarts weet bovendien dat ik ermee wil sporten en zal daarom ook geen doping geven. Zelfs bij het inspuiten van peniciline vraagt ie al of ik niet op wedstrijd moet dat weekend want dan gebruikt hij gewoon wat anders. Het kan misschien liggen aan de verschillen in samenstelling???
Ik durf dit met gerust hart te geven en op wedstrijd te vertrekken. Laat ze maar controleren. Ik heb altijd nog de fles als bewijs dat het geen doping is.
Het is bovendien een 100% natuurlijke spulleke. Het heeft wel hetzelfde effect als Phenylbutazone en dat is dan wel weer doping.
Dus misschien wordt het niet geadviseerd maar of het verboden is durf ik te betwisten! Kijk, ik ga mijn gezonde paarden ook echt geen duivelsklauw geven voor de gein.
Het mooie is dat er op de verpakking staat om de dosis voor de wedstrijd, 3 dagen te verhogen. Dat zetten ze er denk ik ook niet op als het verboden is op wedstrijden.

Marliesje

Berichten: 5885
Geregistreerd: 25-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 14:42

Ik heb trouwens nog nooit meegemaakt dat in de L op doping gecontroleerd werd.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 15:06

Marliesje schreef:
Ik heb trouwens nog nooit meegemaakt dat in de L op doping gecontroleerd werd.


Nee, ik ook niet en dat zal ook niet zo'n storm lopen denk ik.
Maar ze mogen van mij best eens steekproefsgewijs controleren hoor. Ben benieuwd wat daar dan uitkomt.