Ervaringen gevraagd met fysiotherapie voor paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Ervaringen gevraagd met fysiotherapie voor paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 21:45

Sorry alvast, mijn verhaal is een beetje lang geworden, merk ik)Ik merkte de laatste tijd met rijden dat mijn paard voor erg 'raar' begon te lopen in vergelijk met een tijdje geleden.

Ik kreeg al van iemand te horen dat hij zag, tijdens het rijden, dat hij met zijn li-achterbeen zijn li-voorbeen aantikte, om dat achterbeen te ontwijken zette hij soms zijn voorbeen wat apart weg.
Een ander zei weer dat het paard altijd al zo stijf is geweest als een looie deur (ik rij hem nu ongeveer een half jaar)
Iemand anders erop laten rijden en die merkte er niets aan (M-ruiter) Verward

Verder ben ik veel met de stelling bezig en wat soepelheids oefeningen aan het doen omdat hij niet los in zijn lijf is.
Ik dacht dus in eerste instantie aan spierpijn......maar het zat me toch niet helemaal lekker. Ik begon aan mijzelf te twijfelen omdat ik iets "raars" voelde tijdens het rijden, maar iedereen verkondigde mij dat er niets raars was. Begon al te denken dat het misschien wel alleen in mijn hoofd zo was Bloos!

Een stalgenoot laat haar paard behandelen door een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in paardenfysio. Haar paard was ook stijf in zijn lijf.
Ik heb vanmiddag, toen de fysio toevallig bij haar paard was, hem gevraagd eens naar Nielsson te kijken.
Hij heeft even gevoeld en wat beenoefeningen gedaan en is tot de conclusie gekomen dat hij links in zijn schouderpartij zo vast zit als een huis!! Ook rechts zat hij vast in zijn schouder maar niet zo erg als links.
Dit zou verklaren waarom hij dus zo stijf in zijn lijf is en hij af en toe zo 'raar' loopt. Ook vroeg hij of ik met bepaalde dingen last had met rijden [size=9](scheef lopen, moeilijk in willen buigen, drammig met aansingelen aan de li-kant, bit vastpakken om druk te ontwijken etc)[/size]
Dit moest ik eigelijk allemaal bevestigen..... Scheve mond

Hij gaf aan dat hij waarschijnlijk al geruime tijd last had van vaste spieren en dat hier destijds toen niets aangedaan is, omdat ik nu hem losser probeer te rijden en meer van hem vraag uit hij dat hij nu pijn heeft (even korte omschrijving hoor, zijn verhaal was uitgebreider)

Ik ben nu in ieder geval blij dat bevestigd is dat hij ergens last van heeft en dat het dus niet in mijn hoofd zit Bloos Lachen
Ik ga hem dus laten behandelen door de fysio, hij denkt dat het met 2 a 3 behandelingen weg is en dat ik dan een heel ander paard onder mijn gat krijg......

Mijn vraag is dus, wie heeft zijn paard ook wel eens laten behandelen door een fysiotherapeut en wat zijn jullie ervaringen ermee?
Hoe liep het paard na de behandelingen en kon je duidelijk verschil merken als voor de behandelingen??

Veni, vidi, vici


sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 22:22

Heb net even de site bekeken, erg informatief!
Ik hoop dat mijn paard ook baat zal hebben bij de fysio....

Veni, vidi, vici

sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 23:16

ikke schreef:
Dierfysio heeft, net als bij mensen, zoveel nut als dat er rekening mee wordt gehouden.
Je kunt wel voor veel geld en moeite een fysio aan je paard laten, maar als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt, is die fysio ook een bodemloze put.
Zorg er dus voor dat je erachter komt waarom je paard schouderproblemen heeft, dat kan de fysio je waarschijnlijk wel vertellen nadat ie je tuigage heeft gecontroleerd en je heeft zien rijden, pas dan heeft het zin om te behandelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de oorzaken wegneemt!


Voordat ik op het paard kwam te rijden heeft er iemand op gereden die hem met alle geweld in de krul heeft getrokken, met weinig tot geen ontspanning. Als hij dingen niet wilde werd er een slof, stootteugel of martingaal oid aangehangen.
Hij kende het niet om ontspannen te lopen, drukte zijn rug weg en liep erg op de voorhand. Was niet aan het been etc.
Ik ben hem toen gaan rijden en heb geprobeerd om die spanning eruit te rijden met behulp van mijn instructrice. Nu we meer aan de stelling aan het werk zijn en zijn gewicht proberen te verplaatsen naar zijn achterhand in plaats van zijn voorhand, komen we de problemen met zijn stijfheid/pijn steeds meer tegen.
Het tuigage is allemaal nagekeken en daar ligt het niet aan.

Volgens de fysio, die hem vandaag even bekeken heeft, merk ik de moeilijkheden in zijn lijf nu meer, omdat ik dus meer van hem vraag. Hij heeft voorheen waarschijnlijk altijd zo kunnen lopen zodat hij zijn pijn het minste voelde, en omdat ik nu van hem dingen verwacht zoals stelling en buiging en rechtrichten kom ik, zal ik maar zeggen, aan zijn zere plek.

Ik hoop echt dat hij er baat bij zal hebben, want het is toch best prijzig, zo'n fysiotherapeut.

Veni, vidi, vici

sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 23:32

Hoeveel wordt er gemiddeld voor een behandeling betaald door jullie??

Veni, vidi, vici

sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 23:49

Amvbeek schreef:
je hebt helaas net een hele aflevering van klokhuis gemist over fysiotherapie bij paarden. was vandaag toevallig op tv. misschien wordt die afelevering nog wel een keer herhaald.


Ja, dat topic kwam ik net tegen hier, wel jammer dat ik die gemist heb.
Als iemand weet of en wanneer deze herhaald wordt zou ik dit graag horen....

Veni, vidi, vici


sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-04 15:48

ikke schreef:
Sandra, ik verwacht wel dat je er baat bij zult hebben, maar realiseer je wel dat je een tijdrovend traject in bent gegaan. Een paard wat jarenlang in een foute houding heeft gelopen, train je niet 1-2-3 om naar een korrecte houding, dit is een kwestie van lange adem, geduld en toewijding. Het uiteindelijke resultaat zal wel een goed em los lopend paard zijn, maar trek er wel een tot twee jaar voor uit.
Ik zeg dit niet om je af te schrikken, maar wel om te voorkomen dat je misschien teleurgesteld raakt omdat het allemaal niet op lijkt te schieten. Neem vooral die tijd en je inspanning zal ruimschoots beloond worden. Veel succes!


Ik ben me ervan bewust dat het een tijdrovend project zal worden......ik ben er nu al ruim een half jaar mee aan de gang. Hij was echt grotendeels verpest met rijden toen ik erop kwam. Ben gewoon kleine doelen voor ons aan het stellen gegaan. Eerst alerter op het been (en dan zonder sporen), en ontspanning proberen te creeren, hij was zo gestressed met rijden als een tierelier, hierna iedere keer wat uitgebreid met dingen die hij anders, of niet deed, hij was gereden op de binnenteugel, hier zijn we ook mee aan de gang.
Ik zeg wel eens tegen mensen dat het lijkt alsof ik een groen paard rijdt, hij weet zich redelijk te redden maar heeft grotendeels alles verkeerd aangeleerd gekregen.
Gelukkig heb ik begeleiding hierbij van een goede instructrice, en dus binnenkort ook ondersteuning van een fysio.........dus met tijd en geduld moet het wel allemaal weer goed kunnen komen.....

Veni, vidi, vici

sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-04 15:52

Aramat schreef:
Idd, wat ikke zegt, je fysio zegt dat t met 2 a 3 behandelingen weg is.. Dan is de ergste pijn misschien weg en is de schouder wat losser maar je moet ook rekenen op anders rijden/trainen, anders komt t zo weer terug! Suc6 ermee!


De fysio heeft mij al zien rijden en heeft aangegeven dat er niet erg veel aan mijn rijstijl veranderd hoeft te worden. Wel meer voltes, stelling, schouderbinnenwaarts etc om straks zijn losse spieren ook los te houden.
De kwaal is erin gereden door zijn vorige berijdster, die erg veel onder druk reed en ontspanning in een paard een vies woord vond.
Heb de nasleep van haar rijstijl waar we ons nu met zijn 2en doorheen moeten worstelen. (niet dat ik Anky ben ofzo maar zie wel een paard graag ontspannen lopen en plezier in het werk hebben)

Veni, vidi, vici


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 46 bezoekers