puber problemen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

puber problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-03 18:01

Allemaal,

tot voor 2 weken had ik het vriendelijkste paard dat er was. Een jaarling hengstje... Nu is hij ongeveer 1,5 jaar oud en doet niets anders meer dan bijten. Dit echter alleen als er druk op hem uitgeoefend wordt, zoals bijvoorbeeld bij een wending om de achter- en de voorhand. Vroeger (vorige maand) week hij perfect voor de druk van m'n hand op zijn schouder of heup. Als ik hem nu alleen nog maar aanraak, probeert hij al te bijten in arm, been of rug. Als iemand hem vasthoudt, zodat hij zijn tandjes niet in mij kan zetten, steigert hij...

Hoe kan het dat zijn gedrag zo plots verandert? Wie heeft er ervaring met jaarling hengstjes? Ik begrijp wel dat die jongens soms wel wat bijterig zijn, maar zo plots??
En nog belangrijker, hoe ermee om te gaan en wanneer gaat het over? Moet ik er nu gewoon op slaan? Zelfs daarvan is hij niet echt onder de indruk...

Wie kan er mij helpen?

Vriendelijke groeten,
Seppe


Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-11-03 18:43

Hoi,

bedankt voor de diverse reacties!

Ik heb m'n quartertje sinds hij 1 jaar was. Hij loopt overdag buiten, 's nachts komt hij op stal. Hij staat alleen op de wei, wat inderdaad wel jammer is. Hij heeft wel veel vriendjes in de weiden ernaast.

En ik wist wel dat vroeg of laat z'n mannelijkheid naar boven zou komen, maar dat dat plots zo snel kwam verbaasde me. Het was echt van de ene dag op de andere.

Verder laat ik hem nooit uit de hand eten...

Wat die keertwendingen betreft... dit is eigenlijk niet meer als een jong paard leren wijken voor druk. Elk dier heeft van nature uit de drang op tegen druk in te gaan. Het is een natuurlijke reactie. Zo zal een jong paard, wanneer je hem 'om' probeert te duwen (bijvoorbeeld om gemakkelijker door de gang te kunnen), praktisch altijd tegen jouw druk in gaan en zijn lichaam dus juist jouw kant op verplaatsen. Een paard dat repect heeft voor je, zal toegeven aan de druk en dus opzij stappen. De alfa-merrie in de groep (= paard dat hoogste in rang staat) heeft zelfs niet meer nodig dan een blik in de richting van de boosdoener... Door haar lichaamstaal kan ze elk paard in de kudde de gewenste richting laten uitstappen; naar haar, of weg van haar... En het is juist dat wat de mens moet leren: met zijn lichaamstaal de voeten van het paard kunnen verplaatsen, zonder zelf een stap hoeven te verzetten.

Dit is de visie van de meeste mensen die natuurlijk met paarden om proberen te gaan, en meer bepaald de visie van Pat Parelli. En die keertwendingen om de achter- en voorhand zijn natuurlijk niet meer dan het bewegen van de voorbenen, respectievelijk achterbenen. Zo laat ik hem ook achterwaarts stappen door de eenvoudige druk van mijn hand op zijn neus. Ook de zijgangen zitten er al in. Door alternerend prikkels uit te oefenen op schouder en laatste rib, verplaatst hij eerst z'n voorbeen en vervolgens zijn achterbeen zijwaarts. Dit alles volgens de 7 games van Parelli. OK dan!

Ik hoop dat z'n bijterig gedrag snel overgaat, maar z'n 'kiwi's' vliegen er waarschijnlijk toch af *LOL* !!

Groeten,

Seppe

Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-11-03 22:43

Minne,

een mens die op een natuurlijke manier omgaat met zijn paard, moet voor 95% paardentaal spreken. Maar ook het paard moet wat water bij de wijn doen; voor 98% mag hij zichzelf zijn, doch voor 2% moet hij trachten zijn instincten te onderdrukken. Onder andere zijn vluchtgedrag. Jong geleerd is oud gedaan... Een paard dat enkel in de kudde staat, zal veel problemen hebben om op latere leeftijd (3) op een sociale manier met de mens om te kunnen gaan.

En heel belangrijk!!: een jong paard moet niet in de kudde staan om z'n taal te leren, hij wordt er immers mee geboren Knipoog

Enne, hij heeft hier wel veel vriendjes hoor OK dan!

Seppe

Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 17:43

Het is voor elk paard het beste om in kudde verband op te groeien, daarover bestaat geen enkele twijfel.

Maar ik geloof nooit dat het feit dat ik bijna elke dag met hem speel, hem onrecht aandoet. Regelmatig maken we een ommetje in het drop Tong uitsteken , hij is nu 1.5 jaar oud en heeft helemaal geen angst meer voor traktoren en ander zwaar verkeer. Leuk toch!! Zo spelen we soms ook met de tuinslang *LOL* , in het begin een vreemd object, nu loopt hij er zelf mee rond (alleen het leren terug oprollen gaat nog niet goed Bloos ).
Waarom zou ik met deze socialisatie wachten tot hij 3 is, veel sterker en zelfverzekerder?
De basisopvoeding is voor de rest van het leven. Keurig naast me lopen, halthouden als ik blijf staan, mooi vierkant staan, voetjes geven, ... Zoiets verleren ze niet en het is enorm aangenaam in de omgang.

Inderdaad, graag zou ik hem in een kudde zetten, maar helaas heb ik geen kudde. Misschien kan ik hem wel bij de andere paarden zetten, maar deze zijn niet van mij en ik twijfel of ze correct gevaccineerd en ontwormd zijn...

groeten,

seppe


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, Kimmej, Lithya, Taartje en 38 bezoekers