Maanblindheid: verborgen gebrek?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marije_jiplover

Berichten: 25241
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-03 13:55

Definitie van een verborgen gebrek: Aanwezig voor de koop, onzichtbaar tijdens de koop en het maakt het dier minder geschikt voor het doel waarvoor het aangekocht is.
De vorige eigenaar hoeft dus niet te weten dat het dier het heeft, als door een dierenarts wordt vastgesteld dat een gebrek er voor de koop al was, kun je als koper je het paard terug geven aan de verkoper om dan je geld terug te krijgen.
Als je dus een merrie koopt als rijpaard en je zou er mee willen fokken, maar dan blijkt dat ze een afwijking heeft in haar baarmoeder, die al aanwezig was voor de koop, kun je dit niet als verborgen gebrek aanvechten, omdat het paard als rijpaard gekocht is en niet als fokmerrie.

Antedateren (diernarts gaat kijken hoelang een bepaalde afwijking al bestaat) van maandblindheid is erg moeilijk omdat op het moment dat de ziekte optreedt moet worden bewezen dat er een voorgaande aanval is geweest.
Het herstel tussen de perioden kan zo geod zijn, dat alleen bij intensief oogonderzoek met een oogspiegel nog restanten zichtbaar kunnen zijn. En dan is het voor een gewone keuring dus onzichtbaar en mag dus als verborgen gebrek gelden. Als het dier echt een aanval heeft tijdens de koop, is dit zichtbaar en dus geen verborgen gebrek, en dus geldt op die manier niet dat het dier terug moet naar de verkoper met terugbetaling van de aankoopsom, maar is het een fout van de koper (heeft onderzoekingsplicht, als hij daarvoor een dierenarts in de arm neemt dus een fout van de dierenarts).
Als een dier echt al veel aanvallen heeft gehad, is er (zoals boven al gezegd) veel littekenweefsel, wat ook gewoon te zien is en dan geldt het ook weer niet als verbrogen gebrek.

In het geval van Randy: als hij toen dus een aanval al had, dan is het niet verborgen. Dan kan het dus hoogstens een fout van de keuringsdierenarts zijn.

[IM] Mijn Gouwe Ouwe is niet meer...
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.



Marije_jiplover

Berichten: 25241
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-03 14:16

Dan vermoed ik dat het toch niet echt om maanblindheid gaat. Wij hebben een pony op de manege die dat heeft en dat is toch echt wel duidelijk te herkennen.
Dus als de dierenarts zegt dat het geen maanblinheid was en het oog ook grondig onderzocht heeft, was het of geen maanblindheid, of het was een verkeerde diagnose.
De dierenarts die dan 5 weken later wel maanblindheid diagnostiseert, zal dan ook moeten antedateren, oftewel, uitmaken of het niet de eerste keer is dat het dier een aanval heeft.
Of hij stelt nu een verkeerde diagnose, dat kan uiteraard ook.
Ook kan het zo zijn, dat het paard 5 weken geleden nog geen maanblindheid vertoonde, maar gewoon geïrriteerde ogen had van de vliegen, maar dat het nu wel maanblindheid is.

[IM] Mijn Gouwe Ouwe is niet meer...
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: boemel, Furbie11, greendragon, joyce83 en 40 bezoekers