Rugpijn o.i.d. hoe precies te constateren?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Rugpijn o.i.d. hoe precies te constateren?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-03 13:49

Ik heb al een tijdje het idee dat Jurga last van haar rug heeft en daarom wat loopt te modderen met rijden. Vooral op het moment drukt ze zich overal onderuit. Ze zit ook al tijden niet echt lekker door, in vergelijking met wat ze weleens gedaan heeft.

De laatste week heeft ze niets bijzonders gedaan, maar gister in de les was ze ineens stijf in de draf, alsof ze spierpijn had. Het voelde voor mij totaal niet aan als Jurga en ook mijn instructrice had zoiets van Verward 'heb je iets bijzonders gedaan met haar?'. Ik ben dus na een tijdje gestopt met de les en naar huis gestapt. Toen stapte ze wel energiek naar huis toe en niet zo kort als in draf. Onregelmatig was ze gelukkig niet.

Ik kreeg een tijdje terug enkele opmerkingen over mijn zadel dat teveel naar achter kantelde. Ik heb het zadel op laten vullen en nu ligt het wel weer horizontaal, maar ik rijd nu bijna twee weken met een ander zadel dat toch iets beter ligt. Mijn andere zadel (dat ik dus heb laten opvullen) lag verder wel goed, dus ik denk niet dat het in eerste instantie komt door een slecht passend zadel, want het lag verder mooi op de rug. Maar ja, heeft mijn dame nu last van haar rug of is er iets anders?

Het vermoeden dat haar rug soms wat pijn doet heb ik al langer. Maar het is nooit echt opmerkelijk geweest. Heel soms tijdens poetsen op de rug dat ze eens een krimpje gaf, maar direct erna was het ook weg, ik bedoel, bij jezelf kun je ook wel eens iets te hardhandig zijn dat het even pijn doet.

Weet er iemand wat dingetjes om te kunnen peilen of het paard last heeft van zijn rug? Zijn er bepaalde drukpunten of oefeningen die erop kunnen wijzen?

Ik vind het namelijk wat vreemd dat ze ineens zo liep. De dag ervoor heeft er iemand anders op gereden, maar echt niets bijzonders gevraagd, dus dat sluit ik ook uit. Misschien is het wel gewoon een spierpijn hoor, maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk, aangezien Jurga na de zwaarste menritten of wedstrijden weet ik veel waar, NOOIT een greintje spierpijn heeft. De conditie is ook prima.

En stel dat ik iets ontdek, wat voor persoon kan ik ernaar laten kijken?

Ik word een beetje benauwd nu aangezien ik het al een tijd langer vermoed, maar nooit iets ECHT heb kunnen merken. Ik neem dus liever het zekere voor het onzekere....

Hoop dat er mensen zijn met tips.

*en kom nu ajb niet met verwijten dat ik niet door had moeten rijden met dat zadel, als het echt slecht had gelegen hadden mijn instructrices er wel wat van gezegd en het ook opgemerkt als de rug echt zichtbaar niet gebruikt werd*

Tin
Berichten: 3715
Geregistreerd: 29-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 13:55

Ik heb ook een tijd gedacht bij Jersey dat ze last had van d'r rug..
Ik heb er een ostheopaat naar laten kijken.. en ze had dus last van haar rug..
Hij heeft haar nou behandelt..en als het goed is moet het dan over zijn..
Maar dat weet ik pas over een paar weken..
Ik zou gewoon even iemand er naar laten kijken.. een ostheopaat ofzo?!
Succes ermee!

kebie

Berichten: 1574
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 14:01

Citaat:
Weet er iemand wat dingetjes om te kunnen peilen of het paard last heeft van zijn rug? Zijn er bepaalde drukpunten of oefeningen die erop kunnen wijzen?


Yep. Het is eigenlijk vrij simpel te bepalen als je eenmaal weet waat je moet drukken. Maar zal het proberen uit te leggen.
Druk met je duim en wijsvinger langs de ruggengraat, vanaf de schoft naar staart. Daarbij mag je bij een stoer paard best een beetje druk uit oefenen. Drukt ze haar rug weg dan is het mis.

Heupen kan je controleren door met alle vingers van je hand, bovenop de bolling van de kont, evenwijdig aan de ruggengraat te drukken. Doe dat niet vlak langs de ruggengraat, maar zo'n 5 cm lager. Zorg wel dat je paard op allebei de achterbenen rust, want anders krijg je een scheef beeld. Overigens mag dat drukken best stevig, je moet even door wat vet heen. Geeft ze mee, dan is het fout.

Dat zijn de dingen die ik altijd test en als het simpel is kan ik het dan ook zelf verhelpen. Blijft er pijn, dan is het tijd voor een kraker of osteopaat. Overigens is het geen slecht idee om er de eerste keer zowiezo een specialist naar te laten kijken omdat je dan gelijk ziet waarhij/zij de drukpunten controleert.

Wil ook wel langs komen om het te demonstreren. Dan graag via PB.

janna

Berichten: 4537
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 20:02

s
Laatst bijgewerkt door janna op 13-05-22 06:15, in het totaal 1 keer bewerkt

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 132045
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 20:20

He bah, dat klinkt inderdaad als rugpijn.
Heb je haar al aan de longe gehad ?
Je kunt alvast zelf eens wat tests doen aan de longe door haar met een longeersingel te longeren en haar op verschillende manieren in te stellen.
Als je er naast staat dan zie je toch meer dan wanneer je erop zit, het kan heel verhelderend werken.
Veel succes, ik hoop dat het een tijdelijk probleempje is en dat ze gauw weer de oude is Ach gut

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-03 20:21

Ik heb al vaker vermoed dat ze misschien iets last heeft van haar rug, maar dat was dus al voor het andere zadel. Ik heb vandaag op de rug zitten drukken, maar kreeg er niet echt reactie op.

Morgen ga ik haar even longeren en dan zal ik idd even kijken. heb haar vandaag even laten uitrazen in de bak met Voice en Wencke, maar zag haar niet meer als kort in de draf.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 20:33

Je ziet het vaak al aan hoe de dieren plassen en mesten.
Ik heb wel eens een dier gezien wat goed in de knoop zat, als mijn paarden plassen gooien ze de achterbenen meters naar achteren en zakken eens lekker door. Dat arme dier zette alleen zijn benen iets uit elkaar en probeerde zo weinig mogelijk zijn rug te bollen of strekken.

Ik zou er een goede fysio of ostheopaat naar laten kijken,
zij zijn erin gespecialiseerd.

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-03 20:44

Wat is nou precies het verschil tussen een fysio en een ostheopaat?

ukkie

Berichten: 1669
Geregistreerd: 15-06-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 21:00

Fysiotherapeut kijkt naar het bewegingsapparaat en een osteopaat kijkt meer in het geheel.
Osteopaat zal bijvoorbeeld meer kijken naar de algehele gezondheid van je paard een fysio doet dit minder (in mijn opzicht doet een goed fysio dat ook maargoed dat is een ander verhaal Knipoog )

Sypheron

Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 23:51

Denk dat het opzich wel meevalt, ze liep de laatste tijd juist heel goed, en heeft altijd wel haar periodes van ups en downs gehad. Als ze er echt pijn aan had, had ze je er helemaal niet eens opgeloten imo. Dat is instinct, elk dier geef af bij pijn. Ik heb er zelf eigenlijk ook weinig van gezien of gehoord Verward Zou me er op het moment nog niet zo druk over maken, wacht nog maar eerst even af en doe dan gewoon rustig aan. Je moet niets, rijden is geen verplichting, het is je hobby, niet je leven Lachen.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-03 23:57

ukkie schreef:
Fysiotherapeut kijkt naar het bewegingsapparaat en een osteopaat kijkt meer in het geheel.
Osteopaat zal bijvoorbeeld meer kijken naar de algehele gezondheid van je paard een fysio doet dit minder (in mijn opzicht doet een goed fysio dat ook maargoed dat is een ander verhaal Knipoog )


Mhh dan is mijn fysio ook een Osteopaat ze controleert ALLES zadels, voer, longeren enz...

Maakt niet uit wie er bij komt als het maar iemand is die je eengoed gevoel geeft en eerlijk is. Die van mij werkt alleen via een da puur om haarzelf te beschermen maar ook klant en paard.

Nimber

Berichten: 26552
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 08:41

Sypheron schreef:
Denk dat het opzich wel meevalt, ze liep de laatste tijd juist heel goed, en heeft altijd wel haar periodes van ups en downs gehad. Als ze er echt pijn aan had, had ze je er helemaal niet eens opgeloten imo. Dat is instinct, elk dier geef af bij pijn.


Dat is niet waar.
Lodewijk heeft vreselijk veel last van zijn rug gehad.
Zat echt hardstikke vast.Ondanks alles heeft hij t/m de M1 echt super zijn best gedaan nooit gebokt niets pas toen het in de M1 met de lengtebuiging te moeilijk werd ging hij echt kreupelen.Gekraakt en hij liep zoveel beter dan "normaal' duidelijk dus dat hij er altijd last van heeft gehad.Ik heb me echt weken hardstikke schuldig gevoeld.
Arme beest had last en ik had nooit wat gemerkt ja wel dat hij zijn staart soms scheef hield of dat hij soms wat stug door een wendig liep.

Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 08:44

Sypheron schreef:
Als ze er echt pijn aan had, had ze je er helemaal niet eens opgeloten imo. Dat is instinct, elk dier geef af bij pijn. Ik heb er zelf eigenlijk ook weinig van gezien of gehoord Verward Zou me er op het moment nog niet zo druk over maken, wacht nog maar eerst even af en doe dan gewoon rustig aan. Je moet niets, rijden is geen verplichting, het is je hobby, niet je leven Lachen.


Dat kan per paard erg verschillen. Het hoeft echt niet zo te zijn dat een paard je niet op zijn rug laat op het moment dat hij pijn heeft. Veel paarden laten in dat opzicht (jammer genoeg) nog veel toe.

En erover druk maken is misschien iets teveel, maar ik kan heel goed begrijpen dat Jurga er wel mee bezig is. Het is dan wel je hobby, maar het goed in de vel zitten van je paard is toch wel één van de belangrijkste dingen.

Jurga, je zegt dat je over de rug hebt gevoeld en niets hebt kunnen merken? Het is ook lastig wanneer je niet precies weet waar je moet voelen. Op zich legt Kebie het wel goed uit. In ieder geval kan je heel goed langs de ruggengraat (aan beide kanten) voelen. Dan kan je goed voelen waar gevoelige punten zitten. Vaak kan dat duiden op een verschoven wervel.
Tevens kan er ook een probleem zitten in de hals, ook daar kan je goed de spieren langsgaan om te voelen waar gevoelige plekken zitten.
Hoe voelt ze precies met rijden? Je zegt stijf, maar kan je nog specifieker zijn?

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 09:29

Een osteopaat werkt ook aan gewrichten en de wervels en zo. Een fysio is in principe alleen bezig met spieren, banden en pezen, maar het is niet bij allen zo zwart wit gescheiden. Zit Jarco Dun niet vlak bij jou in de buurt?

MarkKH
Berichten: 551
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 11:16

Hoi Ilona,

Mijn paard heeft ook last van der rug gehad en die daarvoor behandeld gaat nu een stuk beter met der Haha!

Ten eerste het voelen, je moet zeg maar langs de ruggegraat piano spelen noemt mijn DA het, ongeveer op het drie centimeter gebied naast de schoft. Dit van voor naar achter, als de rug niet helemaal soepel is (dwz dat dat gebied gespannen aanvoelt (in de ideale omstandigheid voelt het als een plak schuimrubber) krijg je op sommige plekken spiereflexen, dit doet niet echt pijn maar geeft meer de gevoelige plekken aan.... Ook het stuk op de kont (kuiltjes aan de binnenkant van de heupbotten) kan je testen. Daarnaast kan je ook een buikspier oefening doen door met je ene hand de achterhand te ondersteunen (er onder te brengen als het ware) en met je andere hand je onderkant van de buik (zon 20-30 cm voor de uiers) wat omhoog te stimuleren, doet ze dit makkelijk zonder protest dan is er nix aan de hand...

Overigens bij mijn merrie was het ook nog eens zo dat de wervels achter het zadel zeg maar een stukje omhoog kwamen, dat verdween met de behandeling...

Mijn DA (pb maar voor naam en nummer) die gespecialiseerd is in ruggen enzo heeft haar behandeld dmv kraken (zelf stond ie bij de buik en met een lange ruk aan de staart haalde hij de knoop uit die spieren) . Je zag er echt een zucht van verlichting bij dat paard, wervels zakte meteen terug... Volgende dag was ze hengstig en rende ze in volle galop weer de wei door.

Na die behandeling moest ik drie dagen onbelast (niet bijgezet) longeren en dan vooral het proberen lang en laag te laten lopen... Ging bijzonder goed overigens Haha! Met rijden ook weer hetzelfde verhaal vooral veel lang en laag paard met zijn snuit over de grond en na een poosje voorzichtig weer oppakken.

De oorzaak van mijn probleem lag in het zadel, het wiebelde zeg maar van voor naar achter met goed opvullen is dat verholpen. Door het wiebelen kwam alle druk op zeg maar 5cm rug waar ze zich daar ging vasthouden...

Heb nu een wintec zadel gekocht met cair systeem, en ik merk gewoon dat haar rug er telkens soepeler van wordt....

Dus als je meer wilt weten, vraag of pb het me !

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 11:34

Een zadel kan heel erg veel doen met de rug. Ik heb die fout ook een keer gemaakt..
Je kan trouwens op heel veel manieren testen hoe gevoelig ze is op de rug. Is alleen een beetje moeilijk uit te leggen.. Het beste kan je idd een fysio ofzo erbij halen.
En haar misschien een tijdje niet rijden, en met een touwtje of bijzet een tijdje longeren zodat haar rugspieren sterker kunnen worden..

ukkie

Berichten: 1669
Geregistreerd: 15-06-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 11:46

youngster schreef:
En haar misschien een tijdje niet rijden, en met een touwtje of bijzet een tijdje longeren zodat haar rugspieren sterker kunnen worden..


Ik denk dat je voornamelijk de buikspieren moet trainen en niet zo zeer de rugspieren...
Maargoed de buikspieren train je idd door laag bij te zetten met longeren

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 11:55

Ja precies, maar daardoor worden automatisch de rugspieren ook sterker..

MarkKH
Berichten: 551
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 13:51

youngster schreef:
Een zadel kan heel erg veel doen met de rug. Ik heb die fout ook een keer gemaakt..
Je kan trouwens op heel veel manieren testen hoe gevoelig ze is op de rug. Is alleen een beetje moeilijk uit te leggen.. Het beste kan je idd een fysio ofzo erbij halen.
En haar misschien een tijdje niet rijden, en met een touwtje of bijzet een tijdje longeren zodat haar rugspieren sterker kunnen worden..



Nouw das nog maar de vraag, het paard moet eerst wel vanuit zichzelf lang en laag gaan lopen (bv tijdens het longeren met een halster oid) anders is er geen ontspanning en wordt de rug alleen maar meer vastgehouden....

Kijk trouwens ook kritisch naar je eigen rijden, te veel oppakken van voren zonder dat de echte ontspanning er is kan ook dit soort rugproblemen veroorzaken... maar dat doet niemand hier op bokt natuurlijk Schijnheilig

ukkie

Berichten: 1669
Geregistreerd: 15-06-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 14:40

MarkKH schreef:
[Nouw das nog maar de vraag, het paard moet eerst wel vanuit zichzelf lang en laag gaan lopen (bv tijdens het longeren met een halster oid) anders is er geen ontspanning en wordt de rug alleen maar meer vastgehouden....
[/quote]


Zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht Bloos ik ga altijd gelijk met touwtjes en dingetjes aan de gang!
Maar nou komt er bij mij een vraag naar boven... wat als je paard uit zich zelf wat hoger blijft lopen? niet verkrampt in de rugspieren maar gewoon een makkelijke houding kiest....
Wat doe je daar dan mee?

Maar ik ben het zeker met je eens dat de rugspieren naar de ontspanning moeten OK dan!

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-10-03 14:42

Bedankt voor alle reacties. Morgenochtend komt Kebie even kijken of zij iets kan voelen aan Jurga. Maar ik denk dat ik (voor mijn eigen geruststelling) maar een fysio langs laat komen.

MarkKH
Berichten: 551
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 15:25

ukkie"]
[quote="MarkKH schreef:
[Nouw das nog maar de vraag, het paard moet eerst wel vanuit zichzelf lang en laag gaan lopen (bv tijdens het longeren met een halster oid) anders is er geen ontspanning en wordt de rug alleen maar meer vastgehouden....
[/quote]

Zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht Bloos ik ga altijd gelijk met touwtjes en dingetjes aan de gang!
Maar nou komt er bij mij een vraag naar boven... wat als je paard uit zich zelf wat hoger blijft lopen? niet verkrampt in de rugspieren maar gewoon een makkelijke houding kiest....
Wat doe je daar dan mee?

Maar ik ben het zeker met je eens dat de rugspieren naar de ontspanning moeten OK dan!


Uiteindelijk zal zo'n paard echt in die lang en laag houding gaan lopen omdat dat de meeste relaxede houding is... (uitzonderingen zullen er natuurlijk altijd zijn...) maar er kunnen natuurlijk nog meer factoren meespelen: vertrouwen en houding van de longeerder, omgeving, stress van andere paarden en ga zo maar door. Fysiek moet het ook wel mogelijk zijn om het paard zo te laten lopen... een vastzittende rug bijvoorbeeld gooit dan weer roet in het eten waardoor het paard hoog blijft lopen. Die zal dus eerst behandeld moeten worden...

Als het paard eenmaal lang en laag loopt kan je dmw je stem het tempo wat terugbrengen en tegelijkertijd met de zweep de achterhand er wat onder zetten zodat die ook goed actief blijft... heb je hier eenmaal de juiste houding & ontspanning dan kan je gaan denken aan bijzetten touwtjes etc... let ook hier goed op de achter hand... pessoa setje is hier wel goed voor in de stand lang en laag...

curly2day

Berichten: 5593
Geregistreerd: 23-06-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-03 22:52

De tips met het voelen van je vingers langs de wervelkolom zijn wel goede, maar zeggen ook niet alles.

Bij die van ons hebben we ook wel eens de manueel therapeut gehad.
Dus ik van de voren eens goed met de vingers langs de wervelkolom en voelen,maar geen reactie.
Terwijl hij met nog lichtere druk dan ik er ook langs ging en toen zag je me toch wel een hele duidelijke reactie.

Gewoon eens iemand langs laten komen, dan weet je het zeker !
Zelf ben ik dan wel voorstander van iemand die het met de handen "oplost" i.p.v. iemand die met een "hamer" "tekeer" gaat.
Met de handen heb je een "mindere na blessure" om het maar even zo te zeggen.
Weet niet zo goed hoe ik dat moet verwoorden.

Het zegt ook niet altijd dat het bijv. door een bepaalde manier van rijden komt, een paard maakt een gekke sprong in de wei en er kan al wat vast schieten.
Net als je zelf bijv. een trap trede vergeet en een misstap maakt, dan kan het je ook al in de rug "schieten"

In ieder geval veel succes ermee !

Belker

Berichten: 15302
Geregistreerd: 28-05-01
Woonplaats: Veluwezoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-03 09:27

Sypheron schreef:
Als ze er echt pijn aan had, had ze je er helemaal niet eens opgeloten imo. Dat is instinct, elk dier geef af bij pijn.

Dat ben ik niet met je eens. Paarden zijn dieren die dingen over zich heen laten komen. Als ze pijn hebben en jij merkt dat niet en gaat door dan laten ze je doorgaan en accepteren ze de pijn. Er zijn zat paarden die veel pijn hebben maar die gewoon door blijven lopen.

Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-03 09:36

Ik heb helaas ook ervaring met rugproblemen.

Een paar symptomen die mijn paard vertoonde:
* Mijn paard werd erg lastig met opstijgen. Absoluut niet stil willen blijven staan.
* narrig met opzadelen en aansingelen
* tijdens het rollen niet meer over de rug rollen
* hele kleine passen maken, met name achter
* tijdens het lopen (ook tijdens longeren en in de wei) het hoofd constant hoog houden, niet de hals lang en laag willen houden

Ik had er eerst een fysio bijgehaald en een zadelmaker.
De fysio had wel verlichting gebracht in het probleem, maar het was niet helemaal weg. (ook al vond zij dat dat wel zo was) Mijn paard werd gemasseerd, ik moest verschillende stretch oefeningen met haar doen, had een tijd lang niet gereden en ze werd behandeld met een soort magnetische deken. Ze had wel een stuk of 8 behandelingen gehad. Daarna moest ik weer opbouwen met longeren en rijden.
Haar rug was vervolgens minder slecht als wat het was, maar echt goed los was het niet. Toen is ze door een kraker behandeld (3 of 4 behandelingen) en daarna was haar rug pas echt los.
Ze bewoog veel vrijer, zowel onder zadel als in de wei. Daarna moest d.m.v. de juiste manier van rijden en longeren weer rustig aan haar spieren versterkt worden.