Paarden en hooglanders zijn mogelijk bron van tekenplaag
Woensdag, 23 mei 2007 - TEXEL - Schotse Hooglanders, paarden en pony's zijn mogelijk de bron van de aanwezigheid van grote hoeveelheden teken in bepaalde gebieden.
Dat stelt de onderzoeker Kees Verschoor, die in opdracht van de Universiteit Wageningen onderzoek doet naar de aanwezigheid van deze parasieten op Texel.
Verschoor heeft Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten opgeroepen bezoekers te waarschuwen voor verhoogde kans op een tekenbeet in bepaalde gebieden.
Het ministerie van Volksgezondheid is gisteren in kennis gesteld. Verschoor zegt dat het gaat om een voorlopige conclusie. Volgens hem is het verband waarop hij is gestuit zo opmerkelijk dat hij toch zijn waarschuwing heeft laten uitgaan.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu legde al eerder de link tussen paarden en het veelvuldig voorkomen van teken. Het ging om gebieden waar veel op paarden wordt gereden.
Uit een inventarisatie die is uitgevoerd door de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit en Research Centrum blijkt dat de paardensector in Nederland er rekening mee moet houden dat verschillende nieuwe paardenziekten zich plotseling kunnen manifesteren. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van het in 2006 plotseling opgedoken blauwtongvirus, dat niet eerder in onze noordelijke streken was waargenomen.
Volgens Wageningen UR zijn er meer ziekten die de potentie hebben plots bij ons op te duiken. Onderzoeker Rob Moormann: "We dachten dat blauwtong niet zo snel hier zou zijn en dat was er ook ineens. Ook met andere ziekteverspreiders is het heel goed mogelijk dat ze hier plotsklaps goed gedijen en mens en dier ziek maken."
Volgens de onderzoekers gaat het onder meer om het West Nile Virus, dat hersenontsteking veroorzaakt bij paarden. Ook virussen als eastern, western en Venezuelan equine encephalomyelitus, die eveneneens de hersenen kunnen aantasten, kunnen in de toekomst hier rondwaren. Voor al deze ziekten zijn vaccins ontwikkeld. Bij het African Horse Sickness Virus ligt dat anders. Een vaccin tegen het virus dat net als blauwtong door knutten wordt overgedragen, is er niet. Ook tegen equine infectious anemia is geen vaccin. Volgens de Wageningse onderzoekers moet de paardensector erg alert blijven om het binnensluipen van deze ziekten te voorkomen. Moormann wil niet adviseren alle paarden preventief in te enten. "Ik wijs op de risico's. Beleid maken doen anderen." Zijn onderzoek moet de beleidsmakers wel wakker schudden. "Men moet de risico's van het overwaaien van dit soort ziekten reëel inschatten."
bron: http://www.gelderlander.nl/buiten/article1441082.ece