Duim omhoog voor 64 combinaties

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Duim omhoog voor 64 combinaties

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-07-02 14:12

Bron De Stem
Door Wim van Ginneken


Woensdag 10 juli 2002 - BREDA - Breda Hippique gaat vandaag officieel van start met het dressuurgedeelte van de Eventing-wedstrijd. 64 combinaties uit elf landen zullen op twee-sterren-niveau aantreden. Een acceptabel veld als daar ook nog eens een twintigtal combinaties voor de ZZ-wedstrijd bijkomen.

Afbeelding
De Zweedse Nina Lilja mag niet starten vandaag aangezien haar paard Delikat rechtsachter kreupel is.
(Foto Ben Steffen )


69 Combinaties vermeldde de startlijst, maar de Fransen Lionel Retail en Didier Dhennin, de Zweed Niklas Lindback en de Duitse Beeke Kaack bleven bij de veterinaire keuring weg. Van de toppers ontbrak de Duitser Andreas Dibowski die nog onvoldoende hersteld is van de armbreuk die hij bij een val opliep in het CCI van Luhmühlen.
Voor de Zweedse Nina Lilja was Breda Hippique al afgelopen voordat ze haar paard gezadeld had. Haar achtjarige bruine ruin Delikat kwam niet door de veterinaire keuring. FEI-veterinair Joris Theeuwes: "Wat het paard precies mankeerde werd ook in de Holding-Box niet honderd procent duidelijk maar je kon goed zien dat de ruin rechtsachter pijnlijk kreupel was. En dan is het over."

Verscheidenheid
Twee dingen vielen ter keuring op. De enorme verscheidenheid van het paardenmateriaal en het verschil in hoefbeslag. Er waren ranke, afgetrainde volbloeds bij, maar ook zwaar gebouwde krachtpatsers en paarden die meer pony dan paard waren. Een sterk wisselend veld. Theeuwes: "Er was er niet één slecht, maar we zijn gewend paarden te zien die er lol in hebben en die dat ook uitstralen. Dat misten we een beetje."
Traditie
Het hoefbeslag heeft te maken met de fysieke gesteldheid van elk paard afzonderlijk, maar ook met traditie. De Nederlandse en de Belgische paarden dragen nagenoeg hetzelfde schoeisel. De rest van de paarden loopt op wat ander, vaak wat lichter materiaal. "In Japan beslaat men de paarden weer wel op dezelfde wijze als hier", aldus hoefsmid Wil Bax. "Vanuit België trokken daar vroeger missionarissen heen. Ze leerden de mensen daar een vak. Dat van hoefsmid bijvoorbeeld."
De Nederlandse chef d'équipe Alice Kromkamp-Waanders schreef drie Nederlandse teams in voor de landenwedstrijd. Voor Nederland I selecteerde ze Alice Naber-Lozeman met Private X Press Diplomate, Hillie Duivenkate met Horstlinde's Argit, Henk-Jan Lozeman met Captain Corleone en Gert Boonzaayer met Coral Estate Frisco. FEI-gedelegeerde Raf Desmedt uit België sprak zich lovend uit over de cross-country die Tony McPherson bouwde.
"Ze zijn hier soms wat aan de late kant met bouwen, maar het is toch prachtig geworden. Hier en daar wat aan de technische kant en voldoende veilig." Dat er nog een aardig stukje venijn in de staart zal zitten, maakte Desmedt ook duidelijk. "In de laatste combinatie wordt het oppassen. Eerst een rechte (steilsprong) en dan met een bocht naar een huisje. Vervolgens in een schuine lijn weer naar een rechte. Die rechten zijn hekwerken en daar moet je aan het eind van de cross altijd mee oppassen."
Op de Prinsenhoeve gonsde het nog van de bedrijvigheid. Aan alles werd de laatste hand gelegd. Men staat er voor een organisatorisch huzarenstukje. Denk alleen al maar eens aan de stalling van de paarden. In drie immense staltenten moeten meer dan 400 paarden hun tijdelijke onderkomen hebben met alles wat daarbij komt kijken: voeding, begeleiding, verzorging, bewaking, toilet, enzovoorts. Bestuurslid John Peemen fronste de wenkbrauwen toen pal na de veterinaire keuring een forse bui het werk verstoorde. "Slecht voor de steeple-chase. Het moet nog wat drogen willen we daar geen problemen krijgen."