Paarden klonen is big business

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Paarden klonen is big business

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-04 10:36

De Standaard, vrijdag 3 September 2004.

Een Frans bedrijf gaat toppaarden klonen. Niet om die kloonpaarden net zo hard te laten racen als hun biologische ouder, maa om ze als spermadonor veel geld te laten opbrengen. De geboorte van het eerste commerciële kloonveulen wordt een dezer dagen verwacht.

Door Kim de Rijck

Op 28 Mei 2003 werd het eerste gekloonde veulen geboren, Prometea. Sindsdien worden er nog niet massaal racekampioenen gekloond, daaarvoor is de kloontechniek nog te weinig succesvol. Maar dat kan snel veranderen. Het bedrijf Cryozootech kondigt aan dat spoedig het eerste veulen geboren wordt dat met commerciële bedoelingen gekloond is.
Waarom paarden klonen nut heeft, verduidelijkt Ann De Clercq, een Vlaamse paardenfokster en biotechnologe met aandelen in een toekomstige kloon van Cryozootech, van het toppaard ET. Zij heeft wereldwijd helpen zoeken naar de wetenschappelijke expertise om de onderneming op te starten. "Veel toppaarden zijn ruinen - gecastreerde hengsten. Die kunnen zich niet meer op een natuurlijke manier voortplanten", aldus De Clercq. "Vaak is zo'n ruin gecastreerd toen hij nog jong was, om hem meer handelbaar te maken. Als dan later blijkt dat hij uitzonderlijk goed presteerd in de paardensport, is het te laat: hij kan niet meer als dekhengst gebruikt worden., hoewel fokkers van sportpaarden veel geld zouden geven voor sperma van zo'n paard. Klonen biedt een mogelijke oplossing. Een kloon van zo'n ruin zou genetisch zo goed als identiek zijn aan het ouderpaard dat zijn kwaliteiten heeft bewezen. Die kloon kan wel als dekhengst worden ingezet, als hij niet gecastreerd wordt. Zo kan het waardevolle erfgoed toch overgedragen worden naar de nakomelingen van de kloon. "
Laatst bijgewerkt door Cassidy op 07-09-04 11:25, in het totaal 1 keer bewerkt

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 10:42

Ziek vind ik dit... Je kunt gewoon niet alles hebben, en daar moeten mensen zich eens bij neer moeten leren leggen...

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-04 10:50

Om de kritiek op het klonen voor te zijn, zegt het bedrijf Cryozootech niet aan serieproductie te willen doen.. "We gaan geen tien of twintig kloonveulens maken van één kampioen", aldus Eric Palmer. "hoouit één of twee."Eric Palmer is de stichtende voorzitter van Cryozootech. Hij deed jarenlang onderzoek naar vruchtbaarheid bij paarden aan het Franse Instituut de la REcherche Agronimique (INRA). In 2001 richtte hij Cryozootechg op in Genopole, een clustger van biotechnologische bedrijven in Evry nabij Parijs, "We klonen ook niet om kopiëen te maken want het is helemaal niet of een gekloond veulen, ook al is het genetisch identiek aan zijn vader, net zo'n kampioen zal worden. Dat kunnen we niet garanderen."
Door de klonen niet als racepaard te adverteren maar als spermadonor om merrie mee te bevruchte, stelt het bbedrijf zich veilig tegen eventuele klachten van teleurgestelde klanten, Want de nakomelingen van zo'n kloon erver - net als bij de gewone paardenfokkerij en anders dan bij het klonen zelf, maar de helfst van het erfelijk materiaal van hun vader, de andere helft komt van de merrie. Als die nakomelingen minder goed preseteren in de sport dan de oorspronkelijke kampioen waar uit de kloon gemaakt werd, hoeft dat niet aan de kwaliteit van de kloon of van zijn sperma te liggen.
De kansen op een neiwue kampioen in het kloon-nageslacht zijn om nog een andere reden onzeker.
"Het sportieve prestatievermogen van een paard is maar voor 35 procent erfelijk", zo geeft Palmer toe. Ander factoren zoals de omgeving, het voer, de training en de verzorging bepalen de rest. Bij runderen ziet met bovendien dat kloonkalveren vaak abnormaal groot worden in de baarmoeder. (het zogenaamde Large Offspring Syndrome)Als dat ook bij kloonpaarden het geval is, kan dat de sportieve kansen van het kloonveulen belemmeren. "Een extra argument om de kloonveulens niet als competitiepaard te gebruiken, maar als fokpaard", vindt Palemer. "Want bij koeien blijken de natuurlijk verwekte nakomelingen van de gekloonder runderen geen abnormaale groei te vertonen. Vanaf de tweede generatie zijn de storigen die het kloonproces veroorzaakt in het erfelijk materiaal, blijkbaar van de baan. "

more to come...

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 10:51


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-04 11:02

Paardenfokkerij is "big business". Om hun merrie te laten dekken door een tophengst zoals Darco, de vader van de hengst Parco die Ludo Philippaerts op de Olympische Spelen bereedt, betalen fokkers ruim drieduizend euro. Cryozootech wil op twee manieren handel drijven. Paardeneigenaars kunnen van hun eigen paard huidcellen laten nemen en in bewaring geven bij Cryozootech: dat kost vijfduizend euro. Erfelijk materiaal uit die huidcellen kan dan in een "leeggemaakte "eicel gestopt worden, en daaruit kan een embryo groeien dat hetzelfde erfgoed heeft als de huidceldonor. Dat is de methode waarmee nagenoeg alle kloondieren, waaronder ook het schaap Dolly, tot nu toe zijn gemaakt. Een paardeeigenaar die bij Cryozootech een kloon wil laten maken uit bewaarde cellen van zijn paard wil laten maken, betaald daarvoor 300.000 euro. Al valt het nog af te wachten of de techniek voldoende betrouwbaar blijft om op bestelling klonen te leveren.
In een ander scenario koop Cryozootech van de eigenaar van het toppaard huidcellen van het paard, inclusief alle rechten op die cellen en op een kloon die daaruit gemaakt wordt. Het bedrijf draagt de kosten en de risico's van het klonen en kan aandelen verkopen van het toekomstige kloonveulen. Als dat dier uitgroeit tot een succesvolle spermaleverancier, rinkelt de kassa voor de aandeelhouders. Een succesvolle hengst kan een paard honderd merries per jaar dekken, en dat gedurende meer dan tien jaar. De aandeelhouders kunnen ook zaad voor hun geld kiezen. "Een investering van 5000 euro geeft aandeelhouders recht op één dekking per jaar gedurende het hele leven van het dier. Die som betalen ze elders voor één enkele dekking", aldus Palmer. Momenteel probeert het bedrijf embryo's te maken met cellen van ondermeer de topspringpaarden ET en Calvaro V.

more to come....

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-04 11:16

Het is niet uitgesloten dat Cryozootech op termijn ook topmerries gaat klonen. Zo kunnen sportmerries nakomelingen hebben zonder dat de kampieoen zelf uit de competitie moet worden gehouden voor de voortplanting. En sommige fokkers tonen al interesse om een oude gepensioneerde hengst te laten klonen.
Voorlopig is Cryozootech vooral een omkaderend bedrijf, dat maar een klein deel van het biotechnologische werk doet. Ze werken samen met Cesare Galli uit Cremona, die vorig jaar het eerste gekloonde veulen ter wereld bracht. De geboorte van een volgend veulen, dat eigendom zal zijn van Cryozootech, wordt in Cremona ieder moment verwacht, zo bevestigd Galli. De officiele bekendmaking komt er waarschijnlijk pas als blijkt dat het dier gezond en wel is. Dit seizoen geraakten nog enkel merries in Cremon zwanger van kloonveulens die, als alles goed gaat, volgend jaar het levenslicht zien. Met de Texas Universitiy loopt een tweede samenwerking, die in het voorjaar van volgend jaar hopelijk in nog een ggeboorte uitmodt. Nog steeds moeten honderden eicellen bewerkt worden om enkele tientallen kloonembryo's te bekomen, waarvan er maar enkele tot een zwangerschap leiden. En drie van de vier van de zwangerschappen mislukken vroegtijdig."Nu het allemaal nog heel nieuw is, zijn de universiteiten nog geinteresseerd om mee te werken aan het onderzoek en de methode te verfijnen,"asldus Palmer."Zodra het klonen routinematig kan gebeuren, willen we het hele proces zelf doen. In het voorjaar hebben we zelf embryo's ingeplant, maar in tegenstelling tot in Italie en de Verenigde Staten, hebben die nog niet tot een zwangerschap geleid.
Ook in de runderteelt worden de eerste stappen naar commercieeleklonen gezet, niet om op grote schaal identieke koeien te produceren. Voor routinegebruik voor de proiductie van goedkoop vlees is de kloontechniek noig veel te duur. Maar hier en daar een succesvolle stier bijmnaken die dan vele koeien kan bevruchten, kan interessant worden. Daarnaast zouden de wetenschappers ook graag bedreigde diersoorten, waarvan er nog maar enkele exemplaren op de aardbol rondlopen, redden door ze al klonend te vermeerderen.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-04 11:17

Zo, dat was een heel tikwerk...

Ben ik de enige die dit erg scary vindt?

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:31

Cassidy schreef:
Zo, dat was een heel tikwerk...

Ben ik de enige die dit erg scary vindt?


Ik denk het niet, want wat is dan de volgende stap, kloon Osamatjes, of Hitlertjes waar zal het eind zijn?

Wat mij betreft mag dit hele verhaal wereldwijd verboden worden.

LBLGypsyCobs

Berichten: 8886
Geregistreerd: 01-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 17:24

Op deze manier wordt paarden fokken gewoon een koude industrie.
Ok je hebt wat meer zekerheid en veel meer mogelijkheden, maar elke fokker heeft toch meer voldoening van een goed veulen door eigen selectie. Zelf kiezen welke hengst mooi bij de merrie past en misschien ook eens voor wat minder bekende hengsten kiezen. Als je op zo'n manier toch een goed veulen hebt, geeft dat toch veel meer voldoening.

En dan dat stuk dat genetische problemen in de tweede generatie 'blijkbaar' niet meer voorkomen. Ja hallo hoe weten we dat zeker?
Straks krijgen we de meest rare gedrochten met alle leed voor de dieren van dien.

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 21:19

Cassidy schreef:
En sommige fokkers tonen al interesse om een oude gepensioneerde hengst te laten klonen.


Die zullen denken als het bij die hengst lukt dan straks ook bij mij. Haha!