Alleen de mest roept negatieve reacties op

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Alleen de mest roept negatieve reacties op

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-07-03 11:00

bron : De Gelderlander
Alleen de mest roept negatieve reacties op
Door VALESKA NASTALY


NIJMEGEN - Vandaag is ze bij daglicht te zien tijdens de intocht van de Vierdaagse: de politie te paard. De voorbije dagen liet de ruiterploeg alleen 's nachts haar invloed gelden: rust brengen waar dat gewenst is. In mensenmassa's.


Het is acht uur 's avonds en onderin de kelder van het politiehoofdbureau in Nijmegen spelen zich Zorro-achtige taferelen af. Hoefgetrappel en kreten 'ho!' klinken. De eerste ploeg politiemensen stapt te paard om de stad in te gaan: ten strijde tegen het kwade, ten behoud van het goede. Net als Zorro, naar wie o toeval een van de paarden blijkt vernoemd.

Zes blauwe bereden helden blijven achter, onder wie Roel Kruithof. De ploegleider van de bereden politie patrouilleert al voor het vijfentwintigste jaar met paarden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. Hij werkt bij de Dienst Levende Have Politie van de Korps Landelijke Politiediensten in Nunspeet. Het merendeel van de paarden komt van de KLPD in Boxtel, een kleiner deel uit Nunspeet, zoals de 22-jarige, naar de gemaskerde televisieheld vernoemde donkerbruine ruin (gecastreerde hengst) van Kruithof.

Over twee uur, als de eerste groep terugkomt, gaat Kruithof met zijn groepje van zes ruiters op pad. De ploegen wisselen elkaar om de twee uur af en dat gaat zo door tot vier uur en soms wel tot zes uur 's ochtends. Vijf é zes uur in totaliteit zit een agent tijdens zo'n dienst te paard.

Wat ze doen? "Wij zoeken de drukste plekken op en gaan daar in de buurt staan", zegt Kruithof. En dat is eigenlijk het enige. "Want het paard brengt rust door z'n aanwezigheid."

En daar is het de politie om te doen: zorgen dat de grote mensenmenigte die dezer dagen de stad bevolkt, niet op hol slaat. "Honden blaffen, dat maakt lawaai en geeft onrust", zegt Kruithof. "Paarden hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Daardoor komen mensen naar je toe. Ze zien je en voelen zich gezien, waardoor ze niet zo snel iets in hun hoofd halen. En vanaf het paard hebben we een groot overzicht."

Moet er toch worden ingegrepen, dan volstaat het met het paard de plek in te nemen waar oproer dreigt of heerst. "Wij slaan niet." De bereden politie doet aan geweldloze conflictbeheersing.

Kritiek op haar aanwezigheid krijgt ze niet. "Alleen de mest roept negatieve reacties op. Maar daar ontkom je niet aan. De verantwoordelijkheid voor het opruimen ligt bij de gemeente", aldus de KLPD'er.

Vandaag, tijdens de intocht, doen de paarden dienst als dranghek. "Even langs het publiek rijden, is genoeg om de mensen aan de kant te laten gaan. En dan hebben de wandelaars ruim baan."

Zorro doet zijn naam tijdens de Vierdaagse eer aan. Hij blijft een beetje incognito, door niet in het volle daglicht te treden. De rol van levend dranghek laat hij vandaag aan vier collega's over.

Tijdens de avonddienst knabbelt de donkerbruine reus nog wat op zijn stro en kijkt toe hoe een spierwitte collega wordt voorbereid op zijn beurt. Die krijgt op de parkeerplaats schroeven in zijn ijzers. Zijn berijdster noemt dat noodzakelijk. "Het is anders veel te glad, met al dat bier op straat." De agente is niet de vaste berijdster van het paard. Ze werkt voor de regiopolitie Nijmegen en patrouilleert op normale werkdagen gewoon met een auto. Alleen KLPD'ers hebben hun eigen paard. Zij werken bijna altijd samen met ruiters van de regiopolitie, omdat die de weg in de stad kennen.

Morgen wordt de kelder van het politiegebouw weer gevuld met het blik van gemotoriseerde paardenkrachten. Met het eindigen van de Vierdaagse is ook het ondergronds gehinnik afgelopen. De paarden krijgen twee dagen rust voordat ze weer voor een andere klus worden ingezet. En hun wandelschroeven gaan uit.