Dominant paard?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jacquel
Berichten: 455
Geregistreerd: 17-05-12
Woonplaats: Randstad

Dominant paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-01-17 14:04

Tot mijn verbijstering hoorde ik van mensen op de manege (ook van de instructrice) dat het paard waar ik veel op rijd, erg dominant is. Nooit wat van gemerkt. Ik dacht dat hij een doetje was. Hij is doorgaans braaf bij het poetsen. Aan het eind van de les, als we de paarden laten uitstappen, ga ik er altijd van af en loop naast het paard. Beloning voor hem en een cooling down voor mezelf. Dit paard loopt los met me mee, gaat ook braaf van de hoefslag af als ik oversteek. Dat lukt me lang niet met alle paarden.
Na de les laten we de paarden rollen. Dit paard rolt vaker niet dan wel, wat ik toeschreef aan onzekerheid en niet veilig voelen.
Het feit dat hij dominant is, zou blijken uit dat hij niet wijkt voor andere paarden. Oké, dat kan ik volgen. Ook kan hij niet met alle paarden overweg, maar ja, zoveel paarden hebben hun voor- en afkeuren.

Concreet zit ik met de volgende vragen.
1. Ik heb gelezen/gehoord dat dominantie niet statisch, maar flexibel is. Dwz dat paard A dominant is naar paard B, maar onderdanig naar paard C. Terwijl paard C zelf onderdanig is naar paard B. Dus je zou denken dat A ook dominant is naar C, als het nog te volgen is.

2. Trappen en oren plat zijn duidelijke signalen. Maar wat zijn de subtielere signalen waarmee paarden hun dominantie/onderdanigheid aangeven? En dan met name in de les, als ze onder het zadel zijn?

dianaw33

Berichten: 1884
Geregistreerd: 09-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-17 09:33

Dominantie blijft nog steeds, ook in de wetenschap, een moeilijk begrip. Men is er nog niet helemaal uit hoe het nu precies zit in die kudde. Die glijdende schalen zijn inderdaad de laatste theorieen. Feit is dat het in paardenland zo ongeveer de meest misbruikte term is die ik tegenkom. Bij elk gedragsprobleem of zelfs rijtechnisch probleem wordt vrijwel direct geroepen 'mijn paard is zo dominant!' Terwijl het vaak om miscommunicatie gaat : de mens is niet duidelijk naar het paard toe. Ik schreef er ooit dit blog over: http://dianapaard.tumblr.com/post/72304 ... r-een-hand Ook kan pijn een grote factor spelen: het feit dat jouw paard niet wil rollen kan zomaar op een flinke rugblessure duiden.
Bij paarden onderling kan een paard ook niet goed in de groep liggen omdat het simpelweg niet gesocialiseerd genoeg is. Veel warmbloeden groeien op als veulen alleen met een moeder en komen dan in een opfoksysteem met leeftijdsgenoten. Verre van natuurlijk, en het paard leert zo ook niet een een normale groep te functioneren, ik kom veel voorbeelden tegen van paarden die het prima in een een op een situatie doen maar in een groep agressief gedrag gaan vertonen.
Conclusie van dit verhaal: laat je niet gek maken over 'dominantie', maar blijf zo objectief kijken naar je paard als je nu al doet.

Over je tweede vraag. Een leidend dier wil graag dat de ranglagere volgt, ook onder het zadel. De plek voor de ranglagere is achter de schouder van de ranghogere. Op het moment dat je een schouder van een ranghogere wilt passeren zal die reageren met oortjes naar achteren en eventueel een iets bijdraaiende achterhand om duidelijk te maken dat dit passeren niet gewenst is. De ranglagere kan er behoorlijk van in paniek raken en heel druk worden als wij als ruiter deze signalen niet oppikken en het dier dwingen alsnog die schouderpositie te doorbreken. De ranghogere kan dan erg boos naar het ranglagere dier reageren. het hangt natuurlijk van de africhtingsstaat van de dieren af of en in hoeverre zich dit manifesteert.

jensvl
Berichten: 1642
Geregistreerd: 17-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-17 16:01

Op zich kan ik me in grote lijnen zeker vinden in die uitleg.

Maar misschien goed om te weten dat dominantie die wij in kuddes zien meestal voor een groot deel veroorzaakt wordt door plaats gebrek in vergelijking met de natuurlijke kudde, het feit dat ze vaak jong bij de moeder worden weg gehaald en ook het feit dat er vaak veel verloop is van komende en gaande paarden. Van wilde kuddes (kuddes die reeds enkele generaties terug verwilderd zijn), kunnen we zien dat dominantie zoals wij die zien bijna nooit voorkomt.

Dat de ranglagere altijd achter de schouder van de ranghogere zou moeten blijven, ben ik het niet mee eens. Op zekere hoogte komt dit gedrag wel voor in het geval dat er gereden wordt. Maar in een natuurlijke kudde (kuddes die minstens enkele generaties terug wild zijn) komt dit gedrag vrijwel nooit voor. Er is ook niet 1 paard dat altijd van voor loopt.

In mijn ogen is dat gedrag dan ook eerder een teken van gebrek aan fatsoenlijke opvoeding van een stabiele kudde dan dat dat gedrag dominantie zou zijn.

En zeker wat velen dominantie naar mensen toe noemen is bijna altijd miscommunicatie of pijn.

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Re: Dominant paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-17 16:07

Ik heb ook een merrie die zeer dominant is in de groep. Ze normaal gesproken de koningin van de stal.

Maar nooit naar mensen toe. Supervriendelijk mensgericht paard.

dianaw33

Berichten: 1884
Geregistreerd: 09-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-17 16:51

Jensvl: het ging hier over rijden, dan zie je dit schouder- niet voorbij gedrag heel vaak, paarden weten hun plaats.

jensvl
Berichten: 1642
Geregistreerd: 17-05-12

Re: Dominant paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-17 17:26

Tijdens rijden gebeurt dat inderdaad wel vaker. Maar dat is dan vaak meer een kwestie van het niet respecteren van de persoonlijke ruimte (door de mens opgelegd) dan het per se vooraan willen wandelen. Maar dat is inderdaad iets wat regelmatig voorkomt.

Kendra

Berichten: 8729
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-17 00:28

Dominantie is flexibel, en het is ook goed om te weten dat het ene paard rangorde belangrijker vindt dan de andere. Ik vind paarden die er wel mee bezig zijn meestal prettig, de basiscommunicatie is namelijk erg simpel.
Maar er zijn meer manieren om naar een paard te kijken, de 5 types van Eric Laarakker (hout, vuur, enz) kunnen ook helpen een paard beter te begrijpen.
En tot slot heeft ieder paard z'n eigenaardigheden. Een van onze paarden wilde nooit rollen na het rijden, maar als er sneeuw lag ging hij het liefst liggen zodra hij uit de stal kwam - desnoods midden op de weg en aan het touw . Heeft niks te maken met karakter, paard vond het gewoon lekker...

Marcella

Berichten: 36718
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Dominant paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-17 00:31

Heb een fjord die in de groep absoluut niet dominant is, maar naar personen heel erg dominant met zelfs risico op gericht uithalen als je hier niet goed op in speel.

Anoniem

Re: Dominant paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-17 00:54

Lastig is ook dat er ook nog een verschil zit tussen sociaal dominant gedrag en asociaal dominant gedrag. Een paard kan vinden dat hij als eerste bij het voer mag en dat ook zo naar zijn omgeving communiceren, maar een paard kan ook vinden dat niemand bij het voer mag en de andere paarden het licht uit de ogen slaan. Het eerste paard is 'gezond' dominant, het tweede paard lijkt dominant maar is in feite asociaal en vertoont sociaal zeer afwijkend gedrag.

Wat het in groepslessen nog eens lastiger maakt is dat de meeste paarden in die groep onderling heel precies weten wat de onderlinge regels zijn qua afstand houden en voorrang nemen/geven, maar als je er een mens op zet dan bepaalt die mens ineens dat de ranglagere de ranghogere in mag halen en dat iedereen met zijn neus in de staart van de ander moet lopen. Terwijl dat helemaal volgens de paarden zelf helemaal niet 'kan'. Er zijn dus heen hoop paarden die tijdens de groepsles asociaal gedrag vertonen naar andere paarden (bijvoorbeeld trappen naar anderen, niet ingehaald willen worden) terwijl ze als ze gewoon in de paddock staan het prima met diezelfde andere paarden kunnen vinden.
Dan heb je ook nog 'dominant gedrag' zoals niet voor anderen willen wijken wat stomweg veroorzaakt wordt door lichamelijke problemen, zoals pijn hebben of niet goed kunnen zien of horen, dan kun je ook niet snel genoeg op anderen reageren en sommige paarden sluiten zich dan helemaal voor de rest van de wereld af.

Dominantie is dus een woord wat niet zoveel betekent, en vaak voor de mensen meer betekent dan voor de paarden zelf. ;)

lissie_zigor

Berichten: 865
Geregistreerd: 12-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-17 19:52

Mijn paardje is erg dominant naar anderen paarden en 10 jaar geleden kon ik dat goed merken in de les omdat hij er dan vandoor ging in de les en dan recht op de kont van anderen paarden af dan ging hij met zijn borst tegen die kont lopen duwen en dat paard jagen. Soms sprong hij er zelfs op xD dan heb je een echt dominant paard tijdens een les xD haha verklaarde wel een hoop dat ik 8 jaar later erachter kwam dat het een klop hengst was xD

Kendra

Berichten: 8729
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Dominant paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-17 21:44

Dat heeft weinig met dominantie te maken, was gewoon een hengst die naar z'n hormonen luisterde en niet onder appèl was.....

lissie_zigor

Berichten: 865
Geregistreerd: 12-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-17 22:52

Kendra schreef:
Dat heeft weinig met dominantie te maken, was gewoon een hengst die naar z'n hormonen luisterde en niet onder appèl was.....


Goede opmerking en zeker waar :+

Geen respect voor andere paarden hun ruimte is wat ik geleerd heb dominantie.. en hengsten zijn vaak ook dominant. Maar in hengsten zit daar ook nog een hoop verschil in hoor. Ik rij een tinker dekhengst die bij een dekking gelijk op de merrie springt en ik ken een dekhengst die eerst nog 5 min aan het ruiken is. Dus per hengst zit er nog verschil in hormonen en respect/ dominantie

In een kudde heb je altijd te maken met dominante en minder dominante paarden. Dominante paarden heeft vaak niet eens met kracht te maken maar met mentaal sterk zijn. Zo kan een shetlander mentaal sterker zijn dan een groot paard en kan dan ook de leider zijn van een hele kudde paarden.
Dominantie heeft naar mijn idee met die mentale kracht te maken.

En mijn paardje heeft idd hormonen maar is ook mentaal heel sterk. Hij is erg dominant naar andere paarden en vaak ook de leider . En met dominant bedoel ik dus niet met fysieke kracht (wat hier snel gesuggereerd wordt als dominant) hij trapt andere paarden eigenlijk nooit daar staat het helemaal los van. Maar hij is mentaal dominant waardoor hij nog boven de trappende paarden staat. Dat zie ik bijvoorbeeld aan dat hij niet aan de kant gaat voor een ander paard, zelfs niet wanneer een ander hem trapt oid. Hij negeert het of loopt juist met zijn borst tegen het trappende paard aan. Hij geeft een ander paard pas aandacht wanneer hij dat wil.

En dat van die les was gewoon ff een grappig voorbeeld xD haha

Maar je hebt gelijk dat hij driften had EN zeker niet onder controle haha jeetje wat was dat een klus om hem te beleren bloed zweet en tranen was dat.. groepslessen was ik ook snel mee gestopt hahaha heeft me 5 jaar gekost om normaal met hem te kunnen rijden en kwam er dus pas veel later achter dat het allemaal aan zijn hengsten hormonen lag ik dacht al die tijd dat ik een ruin had xD

Densij2008

Berichten: 79
Geregistreerd: 05-10-13
Woonplaats: winterwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-17 01:08

Ik heb thuis 3 paarden staan, de makkelijkste manier om te zien wie de baas is vind ik is kijken wie het minste beweegt:

Als ik 3 emmers is de wei zet loopt paard A naar emmer 1 en eet die leeg zonder dat de andere hem storen. Heeft hij die leeg loopt hij naar emmer 2 om daar de restjes te eten. Paard B loopt dan naar emmer 3 en paard C moet dan weg lopen.
De andere paarden bewegen door dat paard A beweegt en paard C beweegt uiteindelijk het meest. Alles zonder lelijk kijken en trappen.

Maar als ik met ze aan het werk ga is paard A het aller liefste en volgt me blind terwijl paard B totaal der eigen plan trekt en bij elke afslag een gevecht aangaat. Kort om of het paard dominant is in de kudde of niet hoeft niet iets te betekenen wat je merkt met rijden


Daarin tegen hebben we op het pony kamp waar ik les geef een kudde van 38. Als we daar beginners lessen geven maken we altijd een volgorden van rijden met de dominanten paarden voorin en de minder dominanten achter in.

Amber80Jarig
Berichten: 1
Geregistreerd: 18-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-17 15:43

En wat denken jullie van rollen aan de hand na toestemming? Mijn paard mag van mij na de training (losgooien, grondwerk, longeren of rijden) altijd even rollen. Hij wil dit ook graag. Hij doet het dan ook zodra ik zeg 'ga maar lekker rollen'. Aan de hand zowel als wanneer hij los is. Dan doet hij het ook rustig recht voor m'n neus en heel uitgebreid. Daarna komt hij weer rustig bij me staan. Sommigen zeggen mij dat ze dit respectloos en dominant gedrag vonden van hem naar mij toe. Anderen vinden het juist een blijk van vertrouwen en goed afgestemd zijn op mij.

@TS: ik denk dat als hij zo met jou meeloopt en jouw ruimte respecteert, hij jou niet probeert te domineren. Volgens mij is dominantie ook nogal flexibel, en kan het niet alleen tussen paarden onderling verschillen maar ook tussen paarden en personen.