Ik hoop ook dat Arabesk en Arno8 mijn duidelijkheid kunnen geven in de tegenstrijdigheden in hun antwoorden.
Volgens Arno kan een bokhoef zonder problemen worden teruggezet naar een gewone stand omdat de pezen zich zeer gemakkelijk aanpassen.
arno8 schreef:Dat heb ik al uitgelegd. Om te laten zien dat ook ramphoeven er weer normaal uit kunnen zien.
Zou dit een levend paard geweest zijn dan had het bekappen stapsgewijs moeten plaatsvinden waarbij telkens tussendoor gelopen had moeten worden om te zien of het paard nog steeds goed liep. Het uiteindelijke resultaat zou hetzelfde geweest zijn.
En als dit paard in een keer lager was gezet waren er zeker geen pezen en spieren gescheurd. Vergelijk het met een vrouw die altijd op hoge hakken loopt en dan op platte schoenen gaat lopen, het voelt wel even 'kort' in je kuit maar afscheuren nee
Pezen kunnen zich razendsnel aanpassen op een nieuwe 'spanning' dat is ook de reden dat botbreuken binnen een bepaalde tijd gezet moeten worden anders trekken de pezen de boel aan en krijg je de botten nooit meer knap op elkaar.
Maar een klein stukje verder begint Arabesk met haar verhaal dat HKO niet voorkomt, te verkomen is en te genezen is met is met NB.
Hierin wordt een voorbeeld aangedragen van de traditionele smeden die de paarden op een verhoging zetten (wiggen neem ik aan) bij de verzenenen.
Arabesk schrijft dat dit geen oplossing is omdat als de wiggen er onder uitgaan de pezen zich hierdoor hebben aangepast
Citaat:Zomaar blind vertrouwen op de HS en de VA zou ik nooit doen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun adviezen in de wind durven slaan. Het zal nog heel lang duren voordat de nieuwste inzichten op het gebied van HKO zullen doordringen tot de opleidingen van VA en HS.
Speciaal beslag zorgt ervoor dat het paard éven opknapt, in negen van de tien gevallen gaat het paard daarna weer achteruit. Dan wordt het beslag weer iets aangepast en gaat het weer eventjes goed. Daarna gaat het weer mis en is het vaak einde verhaal.
De eigenaar heeft het gevoel er echt álles aan gedaan te hebben, maar dat het kennelijk zo erg was dat het niet meer te redden was.
Speciaal beslag werkt de neerwaartse spiraal van HKO alleen maar nog erger in de hand.
Veel paarden die pijnlijke hielen hebben vanwege lange steunsels die in de hoef knijpen krijgen 'klinisch HKO' opgestempeld. Dat betekent dat ze niets op de foto's konden vinden. Nee logisch, lange steunsels en of pijnlijke hielen zie je niet op een foto.
Paarden met pijnlijke hielen gaan toonlanden. Toonlanden is heel schadelijk voor de diepe buigpees en dus ook het HK. Vervolgens treedt er nu wél schade op aan de HK en krijgt de VA alsnog 'gelijk'.
Het paard wordt nu op speciaal beslag gezet, vaak achter iets hoger. Dit geeft eventjes verlichting, maar de pees maakt zichzelf weer korter en het verhaal begint van voor af aan. Achter hoger zetten werkt toonlanden nóg meer in de hand en dus nog meer schade op de diepe buigpees en dus het HK. De HKO zal verergeren.
De oorzaak van HKO: overbelasting van de diepe buigpees moet opgelost worden. Dan is HKO te genezen, de beschadiging op het bot zal blijvend zijn maar de ontsteking kan genezen.
Er worden nu twee verschillende problemen benoemt en behandelt die eigenlijk weinig met elkaar van doen hebben maar in beide gevallen word de diepe buigpees benoemt.
En ineens heeft de diepe buigpees een tegen overgestelde werking/aanpassend vermogen, of snap ik nu niet wat hier beschreven staat?
Met een wig wordt de pees korter en dat geeft problemen maar het terugzetten van een bokhoef waarvan het bekent is dat de pezen strakker staan kan zich ineens aanpassen?