Kreupelheid, ervaringsdeskundigen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
anjali
Berichten: 15151
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-17 12:19

cobiie schreef:
Fijn dat de foto's best een positief beeld gaven.

Ik zou denk ik terug gaan naar de oude hoefsmid van het dier ( neem iig aan dat de huidige smid niet dezelfde is) indien mogelijk om te zien of dan de problemen langzaam weer verdwijnen. :o

Hier ben ik het helemaal mee eens.Met die vorige smid liep je paard immers wel goed en nu je een andere hebt,die aan het corrigeren is geslagen,wat volgens mij bij een ouder paard niet meer kan, nu is hij kreupel geworden.Dus, ik zou teruggaan naar de vorige smid.Sommige smeden zijn wel goed voor het ene paard maar absoluut niet voor het andere.

Elisa2

Berichten: 37401
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-17 12:53

AlphaDaemon schreef:
@Elisa2 mijn bekapster is geen hoefsmid (ze beslaat niet). Ze heeft de opleiding tot Hoefspecialist gevolgd, heeft veel ervaring en spart met haar leermeester over deze case.

@Evy, de collaterale banden zijn niet gescand. Op zich gaf de eerste verdoving wel al wat effect, maar haalde de kreupelheid niet helemaal weg. Hoe is de kreupelheid bij jou uiteindelijk genezen? Of helemaal niet?

Voor nu is het plan om zonder ijzers te proberen. Ze gaat elke 2 weken een stukje hiel weg halen. Dus niet alles in 1 keer. Ze zal ondersteund worden met een paar supplementen om irritaties en ontstekingen te voorkomen. Stappen op asfalt om de pees te laten wennen (10 minuten). Ik heb zelf vertrouwen in dit behandelplan. Als er een ijzer onder moet, dan kan dat altijd nog. Gek genoeg vond ik al dat ze beter liep de afgelopen dagen (na het onderzoek). Ook toen ze even wegdraafde vond ik ook dat het er niet heel dramatisch uit zag. Maar dat kan ook iets zijn wat ik graag wil zien.



Met alle respect voor je bekapster..maar ik denk toch echt dat hier een stuk ervaring en vakmanschap ontbreekt. Ik zou contact zoeken met de oude hoefsmid en vragen hoe hij met dit probleem om is gegaan. En anders contact zoeken met een medische hoefsmid via de kliniek.
{ik geloof niet in ijzers als oplossing, maar ben de laatste jaren wel veel problemen tegen gekomen veroorzaakt door mensen met onvoldoende opleiding/ ervaring en wel idealistische ideen bij zowel reguliere als natuurlijke smeden}
En dat gaat juist vaak mis als de problemen wat complexer zijn/ worden.

Het behandelplan klinkt niet verkeerd overigens..maar ik weet niet of dat vele corrigeren nog goed gaat zijn op deze leeftijd.

Anoniem

Re: Kreupelheid, ervaringsdeskundigen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-17 13:42

Dat vraag ik me ook serieus af. En ook zo snel... Ik zou even info opvragen bij andere smeden en dierenartsen. Want je gaat dus een beenstand ineens drastisch veranderen. DAt kan als je paard nog jong is en groeit, maar niet als het paard al ouder is...

anjali
Berichten: 15151
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-17 15:41

Joolien schreef:
Dat vraag ik me ook serieus af. En ook zo snel... Ik zou even info opvragen bij andere smeden en dierenartsen. Want je gaat dus een beenstand ineens drastisch veranderen. DAt kan als je paard nog jong is en groeit, maar niet als het paard al ouder is...

Inderdaad. Volgens mij kun je de stand niet meer corrigeren bij een ouder paard. Als je dat rigoreus gaat doen dan ga je je paard heel veel narigheid bezorgen.Dan wordt hij stokkreupel. Je zegt zelf dat het momenteel al iets beter gaat- dan zou ik even kijken of moeder natuur hem gaat genezen met rust en weidegang. En als de hoeven weer voldoende gegroeid zijn dan je vorige smid laten komen.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Re: Kreupelheid, ervaringsdeskundigen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-17 22:10

http://drkerryridgway.com/2016/07/06/lo ... -syndrome/

Misschien heb je hier wat aan. Je moet op meerdere vlakken aan de slag om dit op te lossen. Goede bekapper (nb schijnen de beste resultaten te behalen), goede ostreo/chiro om blokkades die terugkomen te verhelpen en goede instructie om je paard recht te richten.

AlphaDaemon
Berichten: 542
Geregistreerd: 24-04-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-04-17 11:26

@Damian23, thanks. Dat stuk had de bekapper me ook al gestuurd. Gelukkig is mijn stalgenootje ostheopaat, dus ik laat haar wel regelmatig even meekijken. En ik heb ook les in het rechtrichten en volg zelf ook theorie cursussen.

Vrijdag is mijn madammetje bekapt en ik moet zeggen: het gaat echt best wel goed. Ik heb haar nu elke dag even laten stappen op het asfalt en ik vind dat ze veel beter loopt dan een paar weken geleden. Ze loopt weer wat meer op de hiel ipv alleen maar op de teen. Toen ze net bekapt was gingen de eerste 10 passen goed, daarna was ze even gevoelig (alsof ze zich ineens realiseerde dat het anders voelde). Maar het is wel snel bijgetrokken. Ik hoop dat deze positieve trend zich mag voortzetten =)

Ik ben trouwens erg blij met al jullie adviezen. Ik hou ze ook allemaal in mijn achterhoofd mocht ik toch weer een terugval zien (over die ijzers bijv). Zelf heb ik alleen wel mijn twijfels bij feiten als dat de stand van een been totaal niet meer te veranderen is. Waarom zouden pezen bij een paard van 12 / 13 helemaal vast zitten? Waarom zou zo'n pees wel een gigantische klap kunnen opvangen als ik een hoge hindernis spring, maar niet rustig aan een halve centimeter langer kunnen worden? En waarom is het dan maar beter om die voet maar gewoon steil te laten en er een ijzer onder te slaan? De vorm van de voet past dan helemaal niet bij de botten vanbinnen. Mij lijkt me dat dat vroeg of laat wel weer voor problemen zal zorgen.

Kijk, ik snap wel dat als de botten vanbinnen corresponderen met de steile voet, de stand corrigeren een heel slecht plan is. De meeste hoefsmeden weten niet wat er vanbinnen zit (er zijn geen foto's gemaakt), dus die nemen het zekere voor het onzekere en laten die steile voet voor wat het is. Ik denk ook dat dat gebeurde bij de vorige smid. Die was zo bang aan die hiel te komen, dat hij er telkens iets meer aan heeft laten zitten. Mijn paard zal absoluut de neiging houden om de ene voet meer te belasten dan de andere, dus die voet zal altijd een aandachtspunt blijven (altijd goed opletten bij bekappen en het rechtrichten). Ook denk ik dat veel dierenartsen / hoefsmeden er misschien voor kiezen om het paard zo snel mogelijk in rijdbare toestand te krijgen (op verzoek van de ruiter of denkend op verzoek van de ruiter te handelen). Een paard op sterke pijnstillers zetten of een zenuw doorsnijden tegen de kreupelheid zijn daar goede voorbeelden van. Ik heb de tijd en heb liever een gezond paard met gezonde voeten dan dat ik altijd in mijn hoofd blijf denken: Heb ik alleen aan symptoom bestrijding gedaan?
Ik zeg overigens niet dat voorstellen met ijzers stomme voorstellen zijn en alleen maar symptoom bestrijding is. Of dat jullie uberhaupt aan symptoom bestrijding doen. Wel denk ik dat er een bepaalde voorzichtigheid gangbaar is die misschien in sommige gevallen niet geheel terecht is. Weinig hoefsmeden gaan uitproberen wat er gebeurd met een paard als hij toch de steile voet corrigeert, want dan krijgt hij een boze eigenaar over zich heen mocht het paard (even) achteruit gaan. Die voorzichtigheid is heus ergens op gebaseerd, maar ik denk dat er vervolgens gegeneraliseerd wordt naar paarden die wel gebaat waren geweest met een correctie. Daarom dat ik nu voorzichtig wil proberen of ik de voeten van mijn paard gezond en goed kan krijgen zonder ijzers. Mocht dat niet werken, dan heb ik altijd nog de optie van ijzers proberen.