Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
puppy1128 schreef:Ik ken iemand die had met de refractometer dat ie laag was en bij Pavo (dacht ik) heel hoog uitkwam. Op fb lees ik het ook hier en daar. Zelf geen ervaring mee, ik laat het testen. Ik wil namelijk ewpa en eiwit ook wel weten.
Hutcherson schreef:Gewoon doen waar je paarden het goed op doen. Boerenverstand is af en toe goud waard.
Floortje_NL schreef:Hutcherson schreef:Gewoon doen waar je paarden het goed op doen. Boerenverstand is af en toe goud waard.
Boeren verstand ben ik normaal ook echt van. Maar vind het het met die pssm best eng om meer suiker te voeren
Nadiine__x schreef:..
Eerder laag suiker gevoerd had ik allemaal skeletten lopen, maar ohhh het was zulk mooi spul.. Nou niet voor die van mij dus..
Kijk naar je paard en vertrouw op je eigen kennis. Goed is goed toch?
Mac schreef:Paarden met PSSM type 1 doen het goed op ruwvoer dat laag in suikers is, wat neerkomt op <12%. Dit voer je. Paarden met PSSM type 1 hoeven niet hoger in eiwitten te worden gevoerd. Dat is voor paarden met PSSM type 2/MIM.
Wat mij betreft tel je daarbij op wat voor soort ruwvoer het is, wat voor soort grond, bemesting, planten, overig voer etc. Kennelijk werkt wat jij voert voor jouw paard. If it ain't broke, don't fix it
hwn schreef:Geef je beperkt of onbeperkt? Ik heb er eentje op beperkt hooi staan zonder weidegang, en ik durf ook al vaker es hooi met een hoger suikergehalte te geven (zelfs +16%), zeker aangezien ik zelf wel weet dat het maar een klein deeltje van de pak is dat geanalyseerd wordt (ik doe zelf deze analyses, vandaar).
En vroeger dacht men dat paarden bevangen werden van eiwitten, en sommige paarden zouden bevangen worden van luzerne (hoog eiwit laag suiker), dus misschien zit er toch nog iets van waarheid in de oude "fouten" ?
Gambler21 schreef:Hallo,
Wie zou mij meer kunnen vertellen of het volgende mogelijk is?
Ik heb 7 weken geleden hooi laten testen, ik heb dit net voordat het geperst werd, van het land verzameld, laten testen bij Vitalbix en de suikerwaarde was 114 ds/kg. Voor mij te hoog helaas. Nu heeft afgelopen week de leverancier hetzelfde hooi laten testen bij Pavo en daar komt de suikerwaarde uit op tussen de 55 ds/kg en 75 ds/kg. Dus nu ontstaat er verwarring. Inmiddels heb ik ook contact met beide partijen die het getest hebben en ik denk dat het hooi nogmaals getest gaat worden door een derde partij.
De vraag is, is het mogelijk dat de suikerwaarde zo gedaald is doordat het 7 weken gelegen heeft? Dit kan toch niet een zo groot verschil uitmaken? Wie weet hier iets over?
Artimes schreef:Ik schop dit topic even omhoog, ik ben momenteel ook opzoek naar hooi en test ook. Ik heb een paar proefbalen gehaald, paard met ppid en IR maar veel te hoog in suiker (13/14%) maar hij leek het er wel goed in te doen. Helaas zat er in het onverpakte hooi broei dus heb ander hooi gehaald, getest en wel lager in suiker (rond de 10%)
Heb met een reflector meter snel getest, als het hooi goed valt laat ik het wel uitgebreid analyseren
Ik heb wat meer hooi van stal getest van dit jaar en dat zit ook allemaal zo hoog in suiker (13/14%)
Ik vind het ook lastig om te kijken naar mn paard en niet geheel in de stress te schieten van het suiker. Fijn te lezen dat hier meer mensen mee tobben.
Hebben meer mensen al hooi van dit jaar getest? Ben erg benieuwd naar de waarden.