
Imke en Sunrise
foto: Kit Houghton / FEI
Is Exquis Nadine te onervaren om de Olympische strijd aan te gaan?
Het podium is klaar voor de klassieke strijd tussen de twee supersterren van de Internationale dressuursport. En met de nieuwste regel (3 teamleden in plaats van 4, waardoor ieder resultaat telt) zal dit een strijd worden die ons op het puntje van de stoel gaat brengen. Een derde individuele gouden medaille lijkt binnen handbereik voor Anky van Grunsven, maar haar grote Duitse rivale Isabell Werth zal dit niet zonder slag op stoot laten gebeuren.
De tocht naar teamgoud is zeker net zo fascinerend. Er is geen drop-out score, dus iedere ruiter zal het allerbeste uit de kast moeten trekken omdat fouten duur komen te staan.
De Duitsers zijn ongekend dominant in de strijd om het teamgoud. Maar liefst 11 keer wisten zij dit eremetaal in ontvangst te nemen. Dit keer zou daar echter zomaar een einde aan kunnen komen. De Nederlanders worden namelijk gezien als de favorieten voor het goud, maar ook de Amerikanen worden getipt als medaillekandidaten. Zij gingen maar liefst 6 keer met brons naar huis, maar in 1948 kwamen zij erg dicht bij het zilver.
Anky van Grunsven en Isabell Werth voeren al jarenlang een onafgebroken strijd. Anky liet een spetterend optreden zien in Rotterdam met haar Salinero, terwijl Isabell haar fanclub op de banken kreeg in Aken, in het zadel van Satchmo.
De Nederlandse amazone zal worden vergezeld door haar teamleden Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine, en Imke Schellekens-Bartels met Hunter Douglas Sunrise.
De merrie van Hans Peter Minderhoud is nog vrij onervaren op dit nivo, maar heeft zich al bewezen tijdens haar Europees Kampioenschapsdebuut, en is sinds dat moment maar blijven imponeren.
Sunrise is een van die paarden waar iedere dressuurruiter wel op zou willen zitten. Iedere beweging van dit paard kan mensen betoveren.
Maar de teamleden van Isabell Werth mogen ook zeker niet worden vergeten. Zij hebben namelijk al eerder het Olympisch goud gewonnen. Nadine Capellman won het teamgoud in Sydney (2000), en Heike Kemmer was er 4 jaar later bij in Athene.
Capellman zal deze keer Elvis rijden, waarmee zij op een individuele vierde plaats eindigde tijdens de Europese Kampioenschappen in 2007, terwijl Kemmer Bonaparte heeft gezadeld; het paard waar zij Europees goud mee won in Hickstead in Hagen (2003 en 2005). Al met al dus een solide team.
Aan de kant van Amerikanen hebben Debbie McDonald en Steffen Peters allebei ervaring, met een bronzen medaille in Athene (McDonald) en Atlanta (1996, Peters) Een enorme hoeveelheid mensen denkt dat dit team nog wel eens voor verrassingen zou kunnen zorgen. De combinatie Peters - Ravel (Voormalig paard van Edward Gal) is een veelbesproken duo, en na 4 jaar coaching van de Duitse training Klaus Balkenhol is het Amerikaanse team enorm vooruit gegaan.
Courtney King-Dye en Mythilus zullen Peters en McDonald (met de zeer geliefde Brentina) vergezellen om te laten zien of zij de verwachtingen waar kunnen maken.
Dan is er natuurlijk nog de Deense Prinses Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein, Andreas Helgstrand en de Zweedse Jan Brink. Ook de Canadese Ashley Holzer heeft de afgelopen tijd bewezen een rijzende ster te zijn. Met Pop Art heeft zij tijdens de eerste helft van dit jaar vrijwel alle wedstrijden in Amerika gewonnen waar ze aan start kwamen.
Maar de grootste concurrente voor Anky van Grunsven en Isabell Werth (naast de tweevoudig bronzen medaillewinnares Imke Schellekens-Bartels) is de Finse veteraan Kyra Kyrklund. Op een leeftijd van 57 jaar met een schat aan ervaring, en een goed paard genaamd Max, won zij dit jaar enorm veel prijzen. Een dame om rekening mee te houden.
Het kat-en-muis spel dat Anky en Isabell continu spelen tijdens iedere wedstrijd (van Grunsven wint de kur, en Werth de Grand Prix Special) zal een fascinerende strijd opleveren. De Nederlandse ster hoopt op een Olympische hatrick, maar Werth heeft de Olympische medaille 12 jaar geleden al eens om haar nek gehad en is van plan dit gevoel weer terug te krijgen.
Maar eerst zullen de twee giganten zich bij de beste 25 moeten plaatsen tegen het einde van de teamcompetitie, om door te mogen gaan naar de Grand Prix Special. Daarna mogen de beste 15 naar de Kur op muziek voor de beslissende ronde om het Olympisch goud.
Vanuit het team- en individuele perspectief: Hong Kong belooft een waar dressuurfeest te worden.