Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
horseyfries schreef:Ik maak uit het artikel op dat de hengst uit de merrie Tynke komt, een Kasper merrie. De hengst is dus Cobus x Kasper.
Cobus vererfde bijzonder veel wit.
Even een quote uit het artikel: "Dit bloed is volledig verloren gegaan binnen de moderne Friese populatie."
Het gaat hier dus om Cobus/Kasper. Zie hier de bloedlijn van de jonge goedgekeurde Friese dekhengst Olgert: http://www.olgert.nl/Afstamming.htm
Niet alleen voert deze wél het bloed dat volgens Driessen compleet verloren is gegaan binnen de moderne Friese populatie, hij komt ook nog uit exact dezelfde merriestam 44 als de merrie Tynke.
De heren hadden zich dus een hoop moeite kunnen besparen door gewoon Olgert te gebruiken, maar ach, zo heeft een oude grijze man ook nog eens een pleziertje gehad....
Ook de dekhengst Lukas komt uit stam 44 en voert ook Cobus bloed, alleen geen Kasperbloed.
suleilitha schreef:Ik had jouw bericht al gelezen, Horseyfries en vindt dit topic dus ook geen wereldnieuws...
Wat is eigenlijk de ondergrens van het TNB bij Friese hengsten? Ik heb het wel geweten, maar ik kan er nu niet op komen.
NatasjavE schreef:Dan is hij inderdaad niet geschikt voor de gewone friezenfokkerij. Een paard moet wel goedgenoeg zijn om mee te fokken en dus goedgekeurd zijn voor het stamboek. Dan heb ik niets gezegt.
Over dwergroei en waterhoofden zijn de paardenbladen anders anders wel volgeschreven.
NatasjavE schreef:Dat zat ik nou ook te denken. En gebruiken nu het nog kan.
Leuk die Olgert maar het bloed van Cobus zit wel al verder weg.
En als ik over verslechterde vruchtbaarheid, dwerggroei en waterhoofden hoor zou ik me een stuk minder druk maken om een beetje wit.
Was deze hengst wel ggk voor de friezenfokkerij oid? Want met een goedeafstamming alleen ben je er natuurlijk niet.
horseyfries schreef:NatasjavE schreef:Dat zat ik nou ook te denken. En gebruiken nu het nog kan.
Leuk die Olgert maar het bloed van Cobus zit wel al verder weg.
En als ik over verslechterde vruchtbaarheid, dwerggroei en waterhoofden hoor zou ik me een stuk minder druk maken om een beetje wit.
Was deze hengst wel ggk voor de friezenfokkerij oid? Want met een goedeafstamming alleen ben je er natuurlijk niet.
Ken je iets van fokkerij? Weet je dat een fokkerij normaal gesproken verbeterd per generatie? En dat het dus in plaats van een nadeel, een voordeel is dat het Cobus bloed verder weg zit?
NatasjavE schreef:Wel van fokkerij maar niet van de friezenfokkerij. Ik weet alleen dat bloedspreiding bij de friezen net als bij de Gelderse en de tuigpaarden een probleem is. Dan kan een oude, niet veel voorkomende lijn ruimte bieden. Ik heb echter al begrepen dat deze hengst nooit goedgekeurd is voor het stamboek en dan is naar mijn mening een hengst nooit geschikt voor de fokkerij. Hij heeft als 3 of 4 jarige er duidelijk niet uitgesprongen qua type en beweging en dan zou ik er nooit mee fokken.
Natuurlijk moet iedere generatie beter zijn dan de vorige. Anders staat je fokkerij stil. Maar bloedspreiding is ook erg belangrijk. En vergeet de stempelaars niet. Contender is nog steeds het boegbeeld van Holstein. In Hanover rouwen ze om Argentinus en in Oldenburg hadden ze graag nog langer van Grannus gebruik gemaakt. Oud en bewezen bloed is gewild. Bij het KWPN waren ze 20 jaar geleden ook bezig met het verkorten van de generatie inteval... maar daar zijn ze ook geruisloos voor een grootdeel van afgestapt. Je moet nl eerst maar zien hoe de nieuwe generatie fokt. En dat kan je toch echt pas na een jaar of 10 zien.
Moggsy schreef:Ik ken Roeland al hele vele jaren persoonlijk, ook zijn eigenaresse.
Roeland is in het verleden eerder als hengst aangeboden, maar is geweigerd vanwege zijn barokke type, hij was te 'ouderwets'.
Het is inmiddels gebleken dat men daarmee de plank goed heeft misgeslagen, zie de ellende in de Friezenfokkerij.
Maar het is nu principe kwestie en het Friezenstamboek wil nog steeds niet toegeven.
Geeft niets, Roeland krijgt toch zijn kans en hij heeft het geweldig gedaan.
Overigens heeft hij ook met succes natuurlijke dekkingen verricht.
Hij is sinds kort met pensioen.
horseyfries schreef:Dat hij zélf met dertig jaar gezond is zegt iets over zijn eigen gezondheid, niet dat hij dat sowieso genetisch gaat doorgeven!! Dit is een totaal verkeerde manier van denken. Hij kan best drager zijn van erfelijke afwijkingen die lethaal zijn en zelf superfit rondlopen!